A nagy áramháború

A nagy áramháború

Graham Moore - Az éjszaka fénye

2020. január 20. - Mikro
Graham Moore neve a 2014-es Kódjátszma című filmnél bukkan fel forgatókönyv íróként, ami jó pár díjat be is zsebelt. Persze Moore nem itt kezdte a karrierjét, hanem például a 10 dolog, amit utálok benned című sorozat írói gárdájában. Bárhogy is nézem, igen kevés az írói kreditje a forgatókönyvek terén. Az író a regények terén se egy termékeny író, az Éjszaka fényén kívül egy másik könyve jelent meg (itthon csupán csak a címben tárgyalt), a The Sherlockian. Na, de lehetünk-e előítéletesek egy két könyves szerzővel? Nem. Már csak azért sem, mert vajon hány olyan első könyvest láttunk, aki akkorát robbant, mint a bomba? Moore első könyve pedig már a megjelenésekor hatalmasat robbant a bestseller listákon, melyről a második sem akart lemaradni.
grhmcov.jpg

Új korszak vette kezdetét a Star Wars univerzumában

Új korszak vette kezdetét a Star Wars univerzumában

Tha Mandalorian - évadkritika

A mandalore-i amennyire faéknek tűnik, épp olyan mértékben komplex helyzetű. Az a fajta sorozat, ami nem ígér sokat, így érthetetlennek is tűnhet, hogy ekkora hájphadjárat lengi körül. Valahol viszont érthető, hogy az az alkotás, amelyik nem hitegeti nézőjét kreált kérdések garmadájával az expozícióban, szükségszerűen szimpatikus lesz. A pilot után megnéztük, hogy hogyan teljesít az első Star Wars sorozat. 

806.jpg

Az ember tragédiája ellentétpárok határán szövődik

Az ember tragédiája ellentétpárok határán szövődik

Csillagok határán - elemzés

Szinte minden sci-finek ugyanaz az alaptörténete, emberiségmissziója, hangulatvilága. Claire Denis High Life-ra keresztelt sokkolóan szuggesztív filmes költészete, külön ékszerdobozt érdemel a műfajon belül. Nem, nem új utakat jelöl ki a műfaj számára, sokkal több annál: egyszeri és megismételhetetlen. Külön pozitívum, hogy az alkotáson érezhető szerzőiség nem öncélú; a francia rendezőnő közvetetten megfogalmazódó kérdéseit egészen poétikusan, ellentétpárok sorozata mentén kapjuk.

mv5bmjjknzk0njktnmm4yy00nzawlwi3ymutnzhlotmwngq1mzu0xkeyxkfqcgdeqxvyoduxnjcxnje_v1.jpg

A Watchmen világának 10 legjobb karaktere

A Watchmen világának 10 legjobb karaktere

A Watchmen-t olvasva vagy nézve számtalan korábbi, képregényes sablonoktól mentes figurával találkozunk. Alan Moore és Damond Lindelof valós emberi karaktereket tudtak létrehozni, akikkel kapcsolatban feltétlen nélküli azonosulás nem biztos, hogy megtörténik, de a motivációik abszolút érthetők lesznek a cselekmény alakulása során. A cikkben a képregényből, ebből adódóan a filmből, valamint a sorozatból is fogunk csemegézni. Vigyázat, a cikk erős spoilereket tartalmaz! A lista erősen szubjektív

watchmen_1.jpg

Mit rejt a víz?

Mit rejt a víz?

Árok - kritika

A filmkészítők, sőt az összes többi történetmesélő az idők kezdete óta szeret az ismeretlen helyekkel dolgozni. A felderítetlen föld alatti barlangokban lakozhatnak szörnyek, sőt teljes más civilizációk; az Északi-sarkon vagy a Holdon lehet titkos földönkívüli bázis, sőt egy régi ház pincéjében is lehet érdekes dolgokra bukkanni. Ezt a titokzatosságot használja ki az Árok is a helyszínválasztásával, de sajnos a tengerén kívül más mélység nincs a filmben.

underwater.jpg

Egy botrány anatómiája

Egy botrány anatómiája

Botrány - kritika

Talán. Ezzel a szóval ér véget Jay Roach Botrányra keresztelt filmje. És fájó, hogy ez a szó ironikus a végeredményre nézve, de a Botrány maga is egy olyan mozi lett, ami sok szempontból eldönthetetlen. Fajsúlyos témákat tárgyal, de a rendezés stílusa és a forgatókönyv karakterkezelése, valamint cselekménykoncepciója inkább kioltják egymást, aligha tudják érdemben bevonni a nézőt, vagy épp saját színészeiket. Végső soron a téma vaskosabb lesz a filmnél.

mv5bmji5yjvizmutyzg4zi00mty0ltljmgutowrkowqzmzjmnwjlxkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq_v1_sy1000_cr0_0_1416_1000_al.jpg

Nem haltunk meg

Nem haltunk meg

Más világ – recenzió, értelmezés

Alejandro Amenábar csupán 28 éves volt, amikor Más világ (The Others) című remekműve megjelent. A spanyol művész egyszemélyben látta el a rendezői, a forgatókönyvírói, sőt még a zeneszerzői feladatköröket is. Végeredményként hatásos, az idő próbáját kiálló – azaz klasszikus – filmet hozott össze, mely felejthetetlen és utánozhatatlan.

the_others_2.jpg

Streamingháború, folytatások, felvásárlások?

Streamingháború, folytatások, felvásárlások?

Az év elején egy filmrajongó számára talán nincs is érdekesebb elfoglaltság, mint eltöprengeni azon, mit hozhat a mozgóképek világában a következő 365 nap? A Hollywood Reporter megszólaltatott több mint 40 bennfentest, az ő előrejelzéseikből szemezgetünk nektek az alábbi cikkben. Az ilyen jóslatok természetesen meglehetősen bizonytalanok, sok köztük meglehetősen naiv, sok pedig ezzel ellentétben szinte magától értetődő. Szóval az alább leírtakat senki ne kezelje se biztos tippként, se óriási revelációként ható igazságként, de azért vitaindítónak mindenképp érdemes átfutni ezeket az előrejelzéseket.

filmek2020.jpg

A mi 2019-es kedvenceink

A mi 2019-es kedvenceink

Már hagyomány, hogy mi is készítünk egy listát, amiben felsoroljuk, hogy mik voltak az adott évben a kedvenceink. Ezúttal nem csak filmek, hanem sorozatok, könyvek, videojátékok és képregények is felkerültek a listáinkra. 2019 egy érdekes év volt, de bőven tartogatott olyan alkotásokat, amiktől leesett az állunk. A tovább után meg is nézhetitek, hogy mik voltak a kedvenceink az előző évből.

befunky-collage.jpg

Gyilkos műfaji játék egy milliomos birtokán

Gyilkos műfaji játék egy milliomos birtokán

Tőrbe ejtve - kritika

Rengeteg olyan film készült már, ami egy gyanús haláleset körüli nyomozás izgalmaiba engedett bepillantást. A műfajban kifejezetten nehéz újat mondani, mivel minden moziba járó ismeri a nyomozós zsánerhez tartozó kellékeket. Rian Johnson, a Tőrbe ejtve rendezője szerencsére a műfaji építőelemek olyan mestere, aki a mindenki által használt alapokból is képes friss és izgalmas történetet összerakni.

torbe1.jpg