A fiúk visszatérnek

The Boys 2. évad

2020. október 18. - Mikro

Szerintem amióta írok a blogra, tépem a szám, hogy a szuperhősök nem (csak) gyerekeknek való mesék. Persze értem én, a tökötök ki van, mikor a harmadik Bosszúállók ágyneműt veszitek meg a kiskrapeknak, meg a kocsiban is az Adam West-féle Batman nótáját kell ismétlésre berakni. Gondolom még most sem ismerik sokan Garth Ennis klasszikusából, az Amazon nézőszámokat magasba ütő kalapácsává vált The Boyst, ami nem véletlen a legjobban futó sorozata Jeff Bezos streaming szolgáltatójának. A szuperhős mítosz mesteri görbe tükre jó sztorival, precízen kiválasztott színészekkel. És itt van a második évad. Spoilerek előfordulhatnak.  
the-boys-season-2-trailer-1594206882566.jpg

Ott fejeztük be az első évad végén, hogy kiderült, Billy Butcher végtelen bosszúvágyának és agressziójának forrása semmissé vált. Becca ugyanis életben van, és van egy gyereke is. A gyerek apja pedig nem más, mint Homelander. Gigantikus pofára esés. Mindeközben Hughie és cimborái üldözöttekké váltak. A második évad érdekesen csavarja tovább a szálakat, és kapunk pár új játékost is. Azt tudtátok mellesleg, hogy a Hughie Cambell-t alakító Jack Quaid híres szülők gyermeke? Igen, ha nem árulom el, akkor is ki lehet találni. Dennis Quaid és Meg Ryan csemetéje bizony. Bocsi a mellékvágányért. Szóval a legfontosabb új szereplő Stormfront lesz ebben az etapban, akit betuszkolnak a csapatba, a szerencsétlen A-Train helyére. Persze mi sem hiányzik jobban, mint egy kezelhetetlen, nagy szájú liba, aki ellopja a show-t Homelander elől.

Ujjongtam, mikor megtudtam, hogy Aya Cash érkezik a sorozatba, és aki csak egy percet is látott a You're the worst című zseniális soriból (írtunk róla többször is), annak nem kell ecsetelnem, miért. És igen, kétség kívül az évad egyik legnagyobb élvezeti faktora, hogy miként alakul a két karakter közti kapcsolat. A másik nagy dobása a készítőknek, Giancarlo Esposito volt, akinek eleve jutalomjáték minden perce, másrészt amúgy is jól állnak neki a gonosz szerepek. Azt be kell vallanom viszont, hogy véleményem szerintem ezt kicsit sem használták ki az írók, és túlzottan háttérbe lett tolva ahhoz képest, hogy az ember mekkora fegyvertény. Másik oldalról viszont valamennyire érthető is, mert elég sok szálon mozgott a történet. Ugye míg A-Train meg a Deep kispadra van ültetve, bekebelezi őket egy jó kis szekta, behozva a sztoriba egy érdekes második elemet a Vought birodalom mellé. Nehéz lenne nem megemlíteni ez kapcsán Goran Visnjic karakterét, akinek szerintem jóval azelőtt vetnek véget, hogy kiaknáznák a potenciálját.

Persze beismerem szégyenkezve, hogy nem olvastam az alapanyagot, így nem hagyatkozhatok arra, hogy mennyire követik a képregény eseményeit. Az viszont biztos, hogy nem egy leányálom képernyőre álmodni valamit, amiben szuperhősök röpködnek, meg robbantanak fel épületeket úgy, hogy a stáb etetésére is maradjon pénz. A The Boys készítői viszont képesek voltak úgy hozzányúlni a sztorihoz, hogy bőven érdekes az "üresjáratokban" is a sorozat. Azért aggódni nem kell, kapunk látványt is, és a szuperemberek sem azért azok csak, mert hacukában grasszálnak egyik kamerától a másikig. Amúgy aki már túl van az első évadon, az tudja mire számíthat. Igen, az "olyan" jelenetekben is, ugyanis a szókimondó stílus idén is tiszteletét teszi.

Most is elhasználnak egy jó adag művért, arról nem is beszélve, hogy a karakterek legalább annyira betegek, mint amennyire ez elvárható tőlük. Ami viszont tényleg a sorozat egyik igazi bája, hogy nem csak képregény toposzok kapnak egy jó nagyadagot az iróniából, hanem élesen kifiguráznak a készítők egyéb dolgokat is. Gondoljunk csak arra, hogy milyen agyafúrt módon használja ki Stormfront a selfie kultúrát. És ez már az alkotók érdeme, a 2006-ban indult képregény idejében ez még például látótávban sem volt. Lényegében az egész évad olyan jó görbe tükröt nyújt az emberi kicsinyességről, mint amennyire bemutat a napjainkban futó szuperhős fanoknak is kicsit. Na persze, ezt maximum annyira kell komolyan venni, mint amennyire komolyan kell venni azokat, akik szerint más sem folyik a csapból, csak a szuperhős cuccok. Egy gyors válogatás a streaming szolgáltatód kínálatából, és beszéljünk az arányokról.  
w5kang.jpg
És akkor most belemegyek a spolierekbe, de durván. Ugyanis az egész évad arra volt jó, hogy újra felsorakoztassuk a bábúkat a sakkasztalon. Ugye Stormfront idén a legnagyobb szarkeverő, és az erőviszonyokat tekintve sem egy figyelmen kívül hagyható személy. Aztán szépen lassan lehámlik róla több réteg titok, hogy kiderüljön, nem kevés köze van a céghez, sőt a csinos kis pszicho libánk már a náci Németországban is aktívan tevékenykedett. Homelander fejét könnyedén csavarja el, akinek alapjáraton nem kis anyakomplexusa van, és persze miután megtudja, hogy a fia tényleg örökölte a képességeit meg is alakul a fejében az álomcsalád.

Az évadzáró idejére elkerülhetetlen lett egy kiadós összecsapás a két oldal között, és lássuk be nehéz feloldani ebben a világban egy olyan csomót, ahol ennyire jól eladják az átlag ember tehetetlenségét a szuperekkel szemben, aztán a végkifejlettnél ott ál a csapat egy Stormfront típusú ellenfél előtt. Rettentően féltem, hogy a készítők valami brutál  ügyefogyott módon írják ki magukat a zsákutcából ahová jutottak, de kimondottan elegáns lett a megoldás. Persze borítékolható volt, hogy a szarból majd Maeve húzza ki őket, de ez legalább szépen el lett ültetve. A másik amitől féltem, hogy majd a status quo ugyanaz lesz, mint az első évadban. Butcherék össszeállnak a szuperek ellen. Borzalmas kapufának éreztem volna, de ettől sokkal jobb lett a zárás.  
ukmrjdjxleoudstrw6fidf-1200-80.jpg
Bár a mi kis elfuserált szuperhős csapatunk egyben van, a tagok közötti dinamika már sokkal érdekesebb lesz. Maeve  és Annie hiába vigyorog boldogan a kamerák előtt  Homelander társaságában, ha közben mindenki tudja négyszemközt, hogy melyik oldalon állnak. Érdemes figyelni mellesleg a készítők nyilatkozatait, abból ugyanis következtethetünk arra, mi vár ránk a harmadik szezonban. Elmondásuk alapján Homelander elég szépen megőrül majd, ami nem csoda tekintve, hogy elvesztette a fiát.

Az utolsó kép a csinos mátkájáról, Stormfrontól az, hogy levágott végtagokkal, összeégetten mormog németül a volt férjéhez, sokkos állapotban. Egyébként bántam volna, ha Aya Cash ennyit szerepel a sorozatban, de állítólag a következő fordulóra visszatér, és érdekes lesz majd, miként küzd meg azzal, hogy a sérüléseiből nem tud felépülni. Ez utóbbi egyébként nem csoda, én keveset tettem volna arra, hogy egyáltalán életben marad. Az évad nagy csavarja ugye az volt, hogy a mi kis politikus aktivistánk Viktoria szuperképességekkel bír, és sorban robbantgatja le a fejeket. Most, hogy Hughie kilépett a csapatból, mosolyogva sétál be, hogy Viktoriának dolgozzon.

the-boys-season-2-ccxp-2019-queen-maeve-1024x576.jpg

Mi lesz közben a csapattal? Mi lesz Billyvel, hogy már másodszor veszíti el szerelmét? Mindenképpen érdekes felállással nyitjuk a következő szezont, arról nem is beszélve, hogy érkezik Soldier Boy, akit Jensen Ackles fog alakítani. Supernatural fanok, ideje belevágni a soriba! Azt már meg sem említem, hogy mindeközben a spinoffot is tervezgetik.  Egy nagy baja volt idén a sorozatnak, és ez ugyanaz, mind az első évad bántó hibája. Mégpedig, hogy mire igazán felpörgött volna, véget is ért. A The Boys egy igazán jó kis darálós sori lesz majd, ha egyszer végleg lezárják, amit boldogan pörgetünk végig, és úgy lesz az igazán király. Ennek ellenére ne féljetek belekezdeni, nem véletlen szól minden most erről a sorozatról. Amit pedig bizonyít a második évad, hogy egy kicsit sem adnak lejjebb a minőségből.

Szeretnénk jobban megismerni olvasóinkat, ezért kérünk Titeket, hogy az alábbi kérdőívre adott válaszaitokkal segítsétek további munkánkat. A kitöltés névtelenül zajlik és mindössze néhány percet vesz igénybe.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr2716238564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.10.20. 10:53:53

Még mindig nagyon menő, még mindig csömör van az #mcu miatt, szóval jöhet a második évad ha az első tetszett, bár ez még mindig inkább DC alázás, semmint marvel. Egyébként, ha már szuperhősös filmes hasonlat, akkor ez tipikus második "rész" volt. Megismételtek mindent ami az elsőben jó volt, amiért szerettük, rátetek egy lapáttal, de újítani nem nagyon akartak, mertek, a bevált recepten nem változtattak. Szóval ha az első évad tetszett ez is fog, mert kb ugyanaz!

doomguard 2020.10.26. 10:59:51

@doggfather:
A következő szezonban jönnek a "marvelesebb" karakterek. Soldier Boy, és lehet hogy Tek Knight is bekapcsolódik.
Egyébként nekem jobban tetszett, mint az első évad, Starlight végre kapott valami karaktert, és Hughie is jobban előtérbe került. Viszont MM jobban elsikkadt, és csak szimpla agyatlan sidekick lett belőle.
süti beállítások módosítása