A 10 legjobb videojátékos borítókép

A külsőség (is) számít

2020. június 21. - Lord_Tiru

Mi gamerek szeretjük a videojátékokat és szeretünk játszani, ez vitán felül áll ugyebár. A kiadók pedig imádják a nehezen megkeresett, vagy fiatalabbak esetén kikönyörgött pénzmagunkat, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy mi rácuppanjunk a játékaikra és meggyőzzenek minket, mi tényleg, de úgy igazán nagyon el akarjuk költeni azt a pénzt rájuk. A marketing dömping már a játék megjelenése előtt évekkel megindul. Jönnek a teaser-ek, az előzetesek, gameplay videók, bemutatók, gyűjtői tárgyak, tv reklámok, cikkek stb egészen addig a bizonyos napig míg a polcokra kerül a produktum. Persze az emberek többsége addigra már eldönti, hogy meg akarja-e venni a játékot és sok meggyőzésre már nincs szükség. montazss.jpg

Napjainkban egyre inkább jobban tolódik a világ a digitális letöltések irányába, ahol pár gombnyomással letudjuk a dolgot. De a videojátékok hőskorában volt egy dolog ami a videojátéküzletekbe tévedt „gyanútlan áldozatokat” magával ránthatta a pénzköltés mélységébe. Ez volt a borítókép. Nagyon régen egy a polcon jól mutató borítóval csodákat lehetett tenni. Szerencsére ez a hagyomány azért megragadt és a legtöbb játékkészítő a mai napig igyekszik megkapó doboztervekkel előrukkolni. Jelen cikkben pedig összeszedtem 10 olyat, melyek szerintem a legjobban sikerültek. Fontos megjegyezni, hogy jelen cikkben nem számít az adott játék minősége, a helyezésben ez egyáltalán nem szempont, csak és kizárólag a borítókép stílusa a fontos. Ahol sikerült normális minőségben előkotorni, ott a tényleges borítót csatoltam be, hogy Ti is lássátok milyen is volt. Íme.

10. Prince of Persia – The Two Thrones

A Sands of Time éra lezárására a Ubisoft nagyot akart emelni a harmadik epizóddal és mindezt megpróbálták belezsúfolni a borító szűkös felületére is. Az előlapon természetesen a herceget látjuk, aki erre a részre igen durva disszociatív személyiségzavart kuliz össze magának. A borítón trónörökösünk mindkét énje meg is jelen, ami egyébként kifejezetten vagányul fest és jól szimbolizálja az egész sztori és játékmenet kettős mivoltát, hiszen mindkét herceget irányítva teljesen más élményt kapunk.

10_popttt.jpg

9. Star Wars: The Force Unleashed

Oh igen, Starkiller története tényleg a zabolázatlan Erőről szól. A megboldogult Lucasarts pedig erre az elemre építette az egész marketingkampányt. Persze nem volt rossz ötlet, hiszen a játékban tényleg brutális dolgokra vagyunk képesek. Ezt az aspektust próbálták meg elkapni a játék borítójával is. A néző Galen dühének rosszabbik végén áll néhány pórul járt rohamosztagos társaságában miközben az ifjú „Erőbomba” elsöprő erejű Erőlökést és villámokat szabadít feléjük, vörös fénykardot lóbálva. Mi a menő, ha nem ez?

9_force_unleashed.jpg

8. Mass Effect: Andromeda

Szegény Andromeda nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. De persze ezt a megjelenés előtt senki sem tudta, az EA-Bioware pedig mindent meg is tett érte, hogy jól bereklámozza a játékot, mint a várva várt második eljövetelét a megváltó címnek. Ennek megfelelően roppant menő képet pakoltak össze a borítóhoz. Az „új” N7 sisak, a rajta megcsillanó galaxis fényei, a régi jó barátunk, az M-6 Carnifex és előtte maga a logó. Egyszerűségében nagyszerű. Azért a 'trigger discipline'-ért meg külön piros pont.

8_mea3.jpg

7. Grand Theft Auto: Vice City

A Vice City egy vibráló, izgalmas, egyedi hangulatú játék volt, ami tökéletesen hozta a '80-as évek Miamiját és az ott játszódó B-sorozatok stílusát. Ugyanezt pedig remekül tükrözi a borító is. De a GTA széria borítói mind egyediek, és szerintem senkinek nem kell bemutatni a képregényszerű, szeletekre osztott dizájnt. Alanyunk borítóján megtalálható minden ami a játékot jellemzi: Központi karakterek, robbanás, luxusautó, sportcsónak, helikopter. A klasszikus GTA logó alatt pedig neonreklámot idéző Vice City felirat.

7_gtavc.jpg

6. Civilization VI

Sid Meier körökre osztott birodalom és civilizációépítő stratégiája ikonnak számít a videojátékok világában. Minden egyes résszel újabb és újabb lapátot tesz a játékélményre és ezzel együtt a külcsínre is. A 2016-os utolsó epizód pedig enyhén szólva is szájtátós borítóval érkezett, mely nem csak művészileg remek alkotás, hanem a játék grandiózusságát is remekül mutatja: A háttérből Atlasz gigászi szobra néz le egy modern metropoliszra, a tengeren galleonok várakoznak, Atlasz mellett pedig piramisok figyelnek. Eszméletlen.

6_civ-6-cover.jpg

5. Star Wars: Rogue Squadron (Nintendo64)

Még egy Star Wars játék. Úgy fest a Lucasarts grafikusai nagyon tudhattak valamit, amíg létezett a stúdió. Ezt tükrözi az egykoron nagy népszerűségnek örvendő '98-as Rogue Squadron Nintendo 64-es borítója. Ehhez a kiadáshoz egy nagyon klassz, kézzel rajzolt „dogfight” jelenetet kaptunk a Tatooine-on. Láthatjuk szinte az ábécé összes szárnyúját amint TIE típusokkal járnak lézersercegéssel aláfestett táncot, miközben alattuk AT-AT lépegetők lőnek darabokra egy kisebb várost. Ez a borító maximálisan bemutatja a játék pörgős, adrenalinnal fűtött hangulatát.

5_swrss.jpg

4. Halo: Reach

2010-ben már mindenki tudta, hogy a Bungie meg fog válni a Halo szériától, így a stúdió minden erejét bevetette, hogy méltóképp búcsúzzon. Nem is volt hiába, hiszen a játék az egyik legjobb lett a szériában, a tervezett borító pedig egyértelműen köröket vert a korábbi részek sótlan alkotásaira. A képen a játék főszereplőinek számító Noble Team tagjait láthatjuk amint egy szirtre kaptatnak fel, miközben a háttérben egy Covenant hajó lépe be a légkörbe. A lefestett helyzet pedig tökéletesen tükrözi a sztori kétségbeesett hangulatát. Zseniális.

4_halo_reach.jpg

3. Medal of Honor: Allied Assault

2002-ben az EA történelmet írt második világháborús játékával mely azóta is egy klasszikus ikonnak számít. Ehhez illendően a marketingesek igyekeztek egy hasonlóan emlékezetes borítót is alkotni, ami maradéktalanul sikerült nekik. A képet néző ember egy LCVP csónak belsejéből figyeli a lenyíló ajtó mögötti Omaha partszakaszt miközben géppuskalövedékek és aknák csapódnak a vízbe, egy az első sorban álló katona pedig aggódva tekint vissza társaira. Ha ettől nem jön valaki hangulatba, akkor nem tudom mitől.

3_mohaa.jpg

2. Days Gone

A Sony tavalyi exkluzívja azt célozta meg, hogy bemutassa a vírus következtében összeomlott társadalmat túlélő emberek kilátástalanságát, állandó küzdelmüket az elemekkel, egymással és a fertőzöttekkel, melyről itt írok bővebben. Ez a hangulat maximálisan tükröződik a borítóhoz készített rajzon is. Deacon motorja fedezékébe húzódva, egy szál pisztollyal a kezében, egykedvűen tekint vissza az előtte elterülő banditákra. Mindeközben egy hatalmas horda rohan őrjöngve felé. Nagyon erősre sikerült koncepció és tűpontosan átadja a játék lényegét.

2_days_gone.jpg

1. DOOM (belső borító)

A klasszikus shooter 2016-os újraalkotása hatalmasat durrantott kb minden értelemben. Adrenalinpumpáló, pörgős, látványos golyó- és vérzápor volt ez a játék. Kellett hát egy illő borító is ehhez. Mivel az eredeti nem volt az igazi, így id Software a játékosokkal szavaztatta meg milyen legyen a belső oldalra kerülő alternatív változat. Ezen Doom Guy/Doom Slayer-t láthatjuk amint a pokol vörösen lángoló bugyraiban különböző démonok hadával küzd, minden akcióhőst megszégyenítve, keményen mint a két hetes kutya...táp. Duplacsövű shoti, zöld Doom páncél, pokol, lángok, szarvak, agyarak, csontvázak. Szinte hallom a Raining Blood-ot mikor ránézek. És ezért a DOOM-é az arany.

1_doom_rev3.jpg

Ezek tehát a legjobb borítóképek szerintem. Persze igen nehéz volt erre a tízre leszűkíteni a kört és nagyon vérzik a szívem néhány kimaradt után. De sajnos ilyen ez a szakma és valahol meg kellett húzni a határt. Amennyiben úgy gondoljátok, hogy szívesen látnátok egy másik cikket a kimaradt indulókkal, avagy tudnátok még olyan borítóképeket, amik megérdemelnék, hogy megemlékezzünk róluk, úgy ne legyetek rest ezt megírni nekünk kommentben. Ha meglesz az érdeklődés és összegyűlik kellő számú tipp, mi elkészítjük a második listát is.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr5115856080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panelmedve 2020.06.21. 20:49:02

Mindegyik kép nagyon jó, a disztópikus jellegűek jobbak! Ami a "10 legjobb" dolgokat illeti, a 10 legjobb Marvel filmről, íme egy lista: film-kritikus.blog.hu/2020/06/20/a_10_legjobb_marvel_film
süti beállítások módosítása