Egy messzi-messzi galaxis fenegyerekei 2. rész

A Star Wars gonoszainak rangsora (20-11.)

2019. december 15. - V Lovegood

Cikksorozatunk folytatásában a Star Wars világának újabb tíz rosszfiúját vesszük górcső alá, természetesen a továbbiakban is teljesen szubjektíven. Érdekesség, hogy ebben a második felvonásban három olyan karakter is szerepel, akik erkölcsileg inkább a szürke zónába tartoznak, a jókhoz azonban semmiképp sem sorolhatók bizonyos tetteik végett. 

star_wars_episode_iii_chapter_21_the_separatist_council_on_utapau.jpg

20. Tobias Beckett

A glee anselmi tolvaj a Dryden Vos-féle Vörös Hajnal egyik kifutófiújaként működik, és nem viccel, hogyha saját boldogulásáról van szó. Alapelve (most kapaszkodjon meg mindenki), hogy senkiben sem szabad megbízni. Mivel a csillogószemű kiscserkésze, Han Solo elsőre nem vette az adást, kénytelen volt a tételt jó tanárhoz méltón gyakorlatban is bizonyítani, amivel sikeresen vásárra vitte a bőrét, a kölöknek ugyabis több vér volt a pucájában, mint képzelte. Így nyugdíjas valachordozásokról (ez egy hangszer volna) szóló tervek is szépen kútba estek. Beckett karakterét nagy jóindulattal sem lehet eredetinek hívni, de Woody Harrelson képes volt némileg megtölteni élettel.

qkohi2p.jpg

19. Pre Vizsla

Pre Vizsla és a Halálőrség jó nacionalistákhoz méltó módon nemzetük régi dicsőségét szerették volna visszaállítani és nem válogattak az eszközökben. Mandalore rég maga mögött hagyta harcos múltját, de Concordia holdján Pre, aki akkor még a hold kormányzója is volt, a terrorista csoportjával próbálták megdönteni a szerintük Mandalore kultúrájához méltatlan pacifista rezsimet. Vizsla igazi vaskalapos, soviniszta, erőszakos vezér, olyan figura, aki ismerős lehet a történelem könyvek lapjairól. Ehhez hozzátartozik, hogy mélyen tiszteli a régi mandalóri hagyományokat, így kiállt Darth Maul ellen, mikor az párbajra hívta Mandalore uralmáért, de elbukott, amivel kezdetét vette a mandalóri nép polgárháborúja. Egyúttal a Halálőrség tagjait is megosztotta a döntés, hogy az idegenellenesség vagy az erőkultusz pártjára állnak.

databank_previzsla_01_169_3e74112a.jpeg

18. Kallus ügynök

Kallus a Birodalmi Biztonsági Iroda ügynökeként a Birodalom ellen  lázadó sejtek azonosítására, felkutatására és elpusztítására szakosodott. A coruscanti származású birodalmi az akadémia egyik legtehetségesebb növendéke volt; mégsem emiatt érdekes az ő szerepe, hanem pálfordulása miatt: életét kockáztatva elárulta a Birodalmat és a lázadás egyik beépített emberévé vált. Ettől függetlenül több dologban közreműködött, ami miatt helye van ezen a listán, csak hogy egyet említsek, a lasani népírtásban is tevékeny szerepet vállalt. 

agent-kallus-s3_46fb5ec2.jpeg

17. Pong Krell

Habár csak négy rész erejéig szerepelt, Krell tábornoknak ennyi idő is elegendő volt, hogy feliratkozzon a galaxis legszemetebb karakterei közé, emellett hozzá kötődik az egyik leggusztustalanabb húzás valaha, amióta Star Wars a Star Wars. Krell a klónok háborúja egyik legnagyobb katonai veszteségeket elszenvedő jedi-tábornoka volt, összehasonlíthatatlan azzal az Anakin Skywalkerrel, aki tűzbe ment volna 501-esei életéért. Krell jellemében teljesen idegen volt a jediktől: egy acsarkodó, pökhendi és agresszív alak, aki fikarcnyit se törődött a klónok életével és emberszámba se vette őket.

Mikor Umbarán ő felügyelte az 501-et, ezt a bánásmódot Skywalker katonái is elsőkézből tapasztalták meg. Ekkor még nem is sejtették, hogy Krell valójában az árulását tervezte és átállt a Sötét Oldalra, hogy Dooku tanitványa legyen, ám erre rövidesen fény derült, miután ez a pusztulatos szemétláda képes volt egy trükkel egymásra uszítani két klónosztagot. A letartóztatása se ment könnyen: Krell konkrétan puszta kézzel törte miszlikbe a saját katonáit, de a túlerő végül véget vetett a mészárszeknek, és az eszét vesztett jedi nagyratörő terveiből végül semmi sem valósulhatott meg.

databank_generalpongkrell_01_169_92dfaeda.jpeg

16. A Szeparatista Tanács (Nute Gunray, Poggle, Wat Tambor)

A háború finanszírozói. Kereskedelmi nagyhatalmak és megakonglomerátumok vezetői, akik elképesztő erőforrásaik révén hatalmas hadseregek felállítására voltak képesek, és mivel Dooku egy táborba terelte őket, képessé váltak a Köztársaság megdöntésére a Független Rendszerek Konföderációjának finanszírozása révén. Ilyen szervezet volt például a Nute Gunray fémjelezte Kereskedelmi Szövetség, Wat Tambor Techno Uniója vagy San Hill Intergalaktikus Bankár Klánja.

Helyet kapott a tanácsban Geonosis számos ipartelepével rendelkező Poggle, akivel karöltve a Kereskedelmi Szövetség a háborúhoz elengedhetetlen droidgyárakat létesít a kaptárvilágban. A Tanács nem is sejti, hogy csak egy eszköz a háttérből irányító Sidious kezében, és a Jedi Rendhez hasonlóan az ő napjaik is meg vannak számlálva. Mégis melyik diktátor hagyna működni ekkora befolyással és vagyonnal rendelkező vállalatokat?

5b63bya3ia831.jpg

15. Cad Bane

Létezik ennél vagányabb figura, ennél vagányabb kalappal? Cad Bane a klónok háborúja sorozat sokszor visszatérő alakja volt, alighanem a korszak legjobban képzett fejvadásza, és többször képes volt borsot törni a jedik és a Köztársaság orra alá. Ügyességének és találékonyságának, na meg széles eszköztárának köszönhetően egy az egy ellen majdhogynem felvette a harcot egy képzett jedivel, sőt eggyel saját kezüleg végzett is, a skrilling fajba tartozó Ord Enisence-szel, a rodián Bolla Ropalt pedig elrabolta és kivégeztette. Végzett munkát Sidiousnak és Dooku grófnak is, ő irányította például a Palpatine főkancellár elrablására irányuló akciót is. Le a kalappal előtte. 

bane_ahsoka.jpg

14. Hux tábornok

Az Első Rend vörös üstökű veszett kutyája egy wannabe Tarkin kormányzó, de ahhoz vagy nem elég érett vagy elég kompetens (valószínüleg egyik se), hogy felfogja, attól nem lesz nagyobb tekintélye, hogy egyfolytában pattog. Snoke el is ismeri, hogy Huxot nem a rátermettsége miatt tartja ilyen magas pozícióban, de talán bölcsebben tenné, ha nem alázná szét a saját beosztottjai előtt szegény fickót. Huxot ettől függetlenül egy szórakoztató karakternek tartom, Kylo Rennel való hatalmi játékaik érdekesek, az Első Rend hadserege előtt tartott vérgőzös beszéde pedig a hetedik epizód egyik legemlékezetesebb momentuma. Érdemes egyébként németül is meghallgatni, úgy még jobban átjön Abrams szándéka a jelenettel.

hux.jpg

13. Hondo Ohnaka

A weequay űrkalóz a Star Wars Jack Sparrowja és (nem érdemtelenül) egy igazi közönségkedvenc, már miatta érdemes volt megcsinálni az animációs szériákat. Hondo egy kalóz, szó soros értelmében: könnyen előfordulhat, hogy egy epizódban még hőseink mellett áll, a következőben meg az ellenkező oldalon - ahogy rövid távú érdekei diktálják. Meg van a magához való esze, de ha valamiben profitot szimatol, képes a legnagyobb blődségeket is elkövetni, hogy elérje.

Nincs Hondónk kívül az a komplett idióta a galaxisban, aki egy időben képes lett volna fogságban tartani a Köztársaság két elismert jedijét és a Szeparatisták vezetőjét, egyszerre magára haragítva mindkét háborúzó frakciót. De képes padawanokat elrabolni, ocsortány részegen fogságban tartani Anakin Skywalker padawanját (úgy, hogy legutóbb egy másik szituációban még az életét mentette meg) és minden veszélyérzet nélkül beleröhögni egy roppant vérszomjas, vörös-fekete tetováásokkal tarkított zabrak sith arcába. 

hondo1.jpg

12. Grievous tábornok 

Grievous megítélése abból a szempontból nem egyszerű, hogy a legendáriumát megalapozó 2003-as klónok háborúja széria a Disney nagytakarítását követően már nem képezi a Kánon részét, ennélfogva a legjobb momentumai gyakorlatilag nem léteznek. Pedig ezek adták Grievous karakterének velejét: a megállíthatatlan, szélvészgyors és szinte legyőzhetetlen jedi-gyilkosét. 

A Sith-ek bosszújában, és a 2008-as A klónok háborúja szériában felbukkanó Grievous ezzel szemben egy meglehetősen gyáva figura, aki lépten-nyomon menekülni képes a jedik elől. Egy alkalommal a sorozat járt is Grievous rejtekhelyén, ahol 13 jedi-hajfonat volt a gyűjteményében, azoké, akiket egykor meggyilkolt. Azonban hogyha ez a Grievous ilyenekre is képes, miért nem lehetett ezt is megmutatni, miért kellett mindig megfutamodnia? Másrészről, az a Grievous, aki egy remek katonai stratéga volt, aki bolygókat égetett fel, miért futott újabb és újabb csúfos vereségekbe?

Nem arról van szó, hogy Grievous egy gyenge karakter lenne (hiszen nem lenne 12. a listán), az is működőképes, ahogy a klónok háborújában lefestik, épp csak ebben (az egyébként - szerintem - zseniális dizájnnal megalkotott) a karakterben ennél is több lehetett volna. Másrészről Grievous egy igazi tragikus szereplő, akiből minden emberség kiveszett; az egykori rettegett kalee hadúr, aki később csak egy fegyver lett Dooku és a Szeparatista Tanács kezében és nem is sejti, hogy fortyogó gyűlöletét a jedik felé az agyába ültetett kibernetikus implantátumoknak köszönheti. 

ygwo1rkgnauz.jpg

11. Jabba

A hutt-űr nem egy vidám hely, és a Jabbához hasonló, kegyetlen "földesurak" alatt ez nem is változik. A rettegett,  befolyásos gengszter hutt és csempészfejedelem vasmarokkal uralkodik palotája biztonságából a Tatuinon, és egy rendkívül kiterjedt bűnhálózat közepén terpeszkedik. Rezidenciája egy olyan hely, ahol egy szempillantás alatt bárki a rancor vermében találhatja magát, akire ráunt a dicső hutt kartell vezetőinek legkegyetlenebbike. 

image_991736d0_0.jpg

Egy messzi-messzi galaxis fenegyerekei cikksorozat:

1. rész

3. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr2615344266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása