Egy messzi-messzi galaxis fenegyerekei 3. rész

2019. december 27. - V Lovegood

A karácsonyi ajándékok kibontása, a bejgli elfogyasztása és a Skywalker kora minden szemétnek elmondása után, aminek jogosságát nem jelen cikk tárgyalja (bár azért némi véleménye van róla), elérkezett a Star Wars gonoszait tömörítő rangsorunk harmadik része, ezúttal az igazi nagyágyúkkal a parancsnoki hídon. A lista ezúttal is teljesen szubjektív.

star-wars-revenge-of-the-sith-darth-vader-sidious-tarkin-death-star.jpg

10. Darth Maul

Maul nyúlfarknyi szerepe ellenére az egyik legkultikusabb szereplője lett a franchise-nak, csillagként fénylik a baljós árnyak között úgy, hogy nagyjából annyi jellemvonással rendelkezett, mint Boba Fett az eredeti trilógiában. Mégis mindenki szerette ördögi ábrázatát és néma alakját, ahogy zokkszó nélkül teljesíti mestere parancsait, nem beszélve duplapengéjű fénykardjáról. Sokak szerint a filmsorozat legjobban sikerült fénykardpárbaja is hozzá kötődik, az egyik legjobb zenéről és belépőről nem is beszélve. Szóval Maul badass volt, na. 

Sajnos azonban a Star Wars világában (is) működik az az általam rühellt dolog, miszerint ha valakit nem látunk a vásznon meghalni, akkor abból még valamit ki lehet hozni, ami általában zöld, ropogós és egy tetszés szerinti amerikai elnök képe díszíti. Így történt Maul esetében is, akit feltétlen meg kellett erőszakolni az animációs szériákban (nem véletlenül az ő epizódjait nem említettem a klónok háborúja legjobb epizódjairól szóló írásomban), és kettévágva is visszasompolyog a látómezőnkbe, annyi funkcióval, hogy Kenobi degeljen meg. (Ezen kívül egy roppantul kínos és felesleges cameóval is megörvendeztetett minket a Solo filmben.) Az egykori Sith Lord a klónok háborúja befejező évadának fináléjára is visszatér, kíváncsian várom, képes lesz-e javítani a renoméján.

maul.png

9. Jango Fett - Boba Fett 

Minden bizonnyal, mikor '78-ban az amerikai családok leültek a televízió elé, és lelkük elkárhozott a Star Wars Holiday Special nézése közben, nem sejtették, hogy nem csak azért mérföldkő ez a Star Warsban, mert ekkora mocsadékot azóta sem látott senki a galaxis berkein belül, hanem mert megszületett a Star Wars egy újabb kultikus szereplője, akinek páncélja köré az egyik legérdekesebb nép avagy nemzet története fog épülni, sőt, 41 évvel később még sorozat is készül róla. 

Boba Fett mítosza hasonlít Darth Mauléhoz, azonban ő később kapott némi mélységet a klónok támadásában és a klónok háborújában való szereplésével, annak ellenére, hogy az ő motivációját szintén a bosszú jelentette, hiszen Windunak köszönhetően Jango személyében elvesztette egyetlen hozzátartozóját, az apját (ha nem is biológiailag) és bálványát. Ami pedig Jangot illeti: Temuera Morrison alakítása és az ő karaktere A klónok támadása egyik legjobban sikerült eleme volt, és végre megtekinthettük, milyen is az, amikor amikor a mandalóri páncél 100%-on pörög. 

6294531-1849d5cd-948c-48f5-ae31-3eae27adb2b5.png

8. Asajj Ventress

Az általam vélt 10 legjobb negatív szereplő közül az egyedüli, aki mindeddig csak animációs formában jelent meg. A klónok háborúja sorozat egyik központi alakja, és talán az egyik legjobb jellemfejlődésen mraegy keresztül. Ventress egy fájdalmas és kiszolgáltatott sorsú karakter, a jedi mesterét elvesztette, Dooku Sidious parancsára elárulta, sőt, még végezni is próbált vele. A "két szék közül a pad alá" állatorvosi lova. Azonban Dooku árulása vezetett a jobb útra téréséhez, és egy vagdalkozó orvgyilkosból tulajdonképpen tragikus hős vált belőle. A sorozat elkaszálásnak köszönhetően a Ventressnek szánt 8 részes arc végül a Sötét tanítvány című regénybe lett adaptálva, amivel együtt Ventress útja is a végéhez ért.

image-asset.jpeg

7. Orson Krennic

Két szó: Ben Mendelsohn. Aki egy elvetemült, aljas és maliciózus ellenlábast szeretne a saját filmjében látni, az Mendelsohnnal nem tehet rossz lóra, egy igazi jolly joker gonosz. A kapzsi, becsvágyó és törtető Krennic igazgató szerepére keresve sem lehetett volna jobb színészt találni. Krennic egy tehetséges birodalmi káder, akinek óriási érdemei voltak a Halálcsillag elkészítésében, azonban a Birodalomban a triumvirátuson kívül mindenki pótolható, és egy más fantasy világból jól tudjuk: ha a hatalmasok játszmáját játszod, vagy győzöl vagy meghalsz. Orson Krennic prózai végérvényességgel lett áldozata saját technológiai szörnyszülöttének.

ben-mendelssohn-in-rogue-one-trailer-e1460230079604_0.jpg

6. Dooku

A Star Wars rajongók körében Maul sokkal népszerűbb figura, mint Dooku, aki az előzménytrilógiában sajnos nem jutott szignifikáns játékidőhöz, annak ellenére, hogy a második legnagyobb szerepe volt abban, hogy a galaxis birodalmi béklyóban végezte. Sidious mellett ő volt a szellemi szerzője a klónok háborújának. A serennói gróf, volt jedi mester, Yoda egykori padawanja nemcsak félelmetes harcos, de arisztokrata származásának és természetes intellektusának köszönhetően művelt és megnyerő politikus. Sidious három tanítványa közül a legérettebb, legkompetensebb és legokosabb volt, pontosan olyan figura, akire Sidiousnak szüksége volt a szálak elvarrásához. Balszerencséjére a nagy terv minden részletébe még ő sem nyerhetett betekintést, és halála előtt döbbent csak rá, hogy ő nem a sakkmester, hanem csak egy a játéktáblán lévő bábuk között. 

dooku.jpg

5. Thrawn

A Disney egyik legünnepeltebb döntése volt, mikor a Legendák legnagyobb közönségkedvencét, Thrawn főadmirálist a Kánon kötelékébe emelte. Thrawn eredetileg Timothy Zahn róla elnevezett trilógiájában szerepelt, ami egykor a Star Wars 7., 8., és 9. részét képezte. Úgy emelkedett kultstátuszba, hogy mozgóképes reinkarnációját először 2016-ban láthattuk, mint a Lázadók harmadik évadának főgonosza. Amennyire a sorozat keretei engedték, Thrawn megmutathatta, mitől döglik a légy rajongó. A chiss fajba főadmirális már azzal félelmet kelt ellenségeiben, hogy nem ember - hisz köztudott, hogy császárunk nem mentes a rasszizmustól és a xenofóbiától.

Ezzel már előrevetíti, hogy nagy érdemei kell, hogy legyenek, ha az uralkodó nem emberi származása ellenére ilyen magas pozícióba emelte. Thrawn türelmes, higgadt, nem a pillanatnyi előnyszerzésre, saját hírnevének táplálására törekszik, hanem az összképet figyeli, a hatékonyságot, ami a lázadás minél eredményesebb eltörlésére irányul. Ellenfeleit igyekszik minden szempontból megvizsgálni, döntéseit megismerni, ezért szeret belemerülni idegen fajok és népek kultúrájába és művészetébe, hogy elsajátítsa azok lélektanát, neveltetését, gondolkodásmódját és pszichológiáját.

trawn.jpg

4. Tarkin 

Tarkin nagymoff a két lábon járó bizonyítéka annak, hogy nincs szükség kámzsás köpenyre vagy négy fénykardra ahhoz, hogy egy vezetőnek tekintélye legyen és félelmet keltsen a sajátjaiban és az ellenfeleiben egyaránt. Pragmatikus, kényelmetlenül éles eszű és mindent a nagy célnak rendel alá, erkölcsi aggályok sosem merültek fel benne. Ha egy bolygó pusztulása szükségeltetik - hát legyen. Elég lenne róla megemlíteni, hogy az egyetlen, aki Palpatine mellett képes gátat szabni Vader kegyetlenkedésének, ahogy ennek az Új reményben eklatáns példáját láttuk. (És annak is, hogy a fék nélkül maradt Vader mennyire máshogy működik később.) Amellett, hogy a galaxis harmadik legnagyobb formátumú alakja a Peremvidék kormányzójaként, a Birodalom főideológusa is (lásd Tarkin-doktrína), aki nagy szerepet vállalt a Birodalmi hitvallás és közigazgatás megalkotásában. 

tarkin-with-leia.jpg

3. Kylo Ren 

Ha egyetlen szereplőt kellene megnevezni, aki működik a folytatástrilógiában, és érdemes volt miatta elkészíteni ezt a három filmet, akkor nem tudnék Kylon kívül mást mondani. Sokan nevettek a moziban, mikor először levette a sisakját, azonban pont ez a momentum volt, ami zseniálissá tette a karaktert. Egy esendő, magában vívódó, kételyekkel teli és impulzív gonosz, akinek nyomja a vállát a múlt örökségének terhe, emiatt frusztrált, gyakran elveszti maga fölött a kontrollt, és "hisztizni", őrjöngeni kezd, amiből a legnagyobb hibái születnek. Rajong Darth Vaderért, és retteg, hogy soha nem lesz olyan kaliberű vezér, mint ő volt, nem véletlenül hord teljesen funkciótlanul egy sisakot, ami mögé elrejti fizikailag és képletesen is a valódi arcát. A Rey-jel való kapcsolata (kifejezetten Az utolsó Jedikben) a legizgalmasabban prezentált jó-rossz kapcsolat a franchise-ban. Adam Driver alakítása hibátlan mestermunka, általa töltődött meg élettel Kylo karaktere.

kylo-ren-the-rise-of-skywalker-star-wars-1572014978.png

2. Sheev Palpatine (a Császár, az Uralkodó, Darth Sidious)

Egyetlen lényeges kérdés, ami az ehhez hasonló listákban felmerül: vajon Vader vagy Palpatine lesz az első? Habár Palpa a hat részen átívelő főgonosza a filmsorozatnak (ami most már kilenc...), mégiscsak Vader története az emberi kettejük közül. Úgy is mondhatjuk, hogy a hat epizód Vader bukásának és felemelkedésének története, illetve Palpatine felemelkedésének és bukásának története. 

A jó öreg Sheev az egyik legimádnivalóbb főgenya a filmtörténelemben, akinek alig van olyan megnyilvánulása, amiből ne lett volna szállóige. Az ő machinálása, konspirációi a katalizátora a Star Wars széria egész cselekményének: a Naboo körül lévő kereskedelmi blokád, a klónhadsereg és droidsereg felállítása, a Köztársaság bukása és vele a Birodalom felemelkedése, Anakin veszte, a Jedi Rend kiírtása és eltűnése, a Halálcsillag megalkotása. A Palpatine-t alakító Ian McDiarmid pedig lubickol a szerepében, akármelyik arcát is kelljen mutatni: a manipulatív politikust, vagy a tomboló sötét nagyurat.

Sajnálatos, hogy a gigantomán Jar Jar Abrams nem bírt magával, és képes volt egy ostoba képregénygonosz szintjére zülleszteni ezt a nagyszerű karaktert, aki a sithek 1000 éves munkájával és tapasztalatával a háta mögött, egy életet szánt rá, hogy maga alá gyűrje a galaxist. Bezzeg ha tudta volna, hogy elegendő előrántani a varázskalapból többezer halálcsillag-rombolót (majdnem kivájtam a szemem a moziban), és a Jedi Rendet is simán legyakta volna a felhőkarcoló méretű sith-villámaival...

palpatine.jpg

1. Darth Vader

Mit is lehetne írni Vaderről, ami újdonságként szolgálna? A filmtörténelem egyik legikonikusabb főgonosza, akiről még az is hallott, akinek nincs tv-je és csukott szemmel jár az utcán. A saga központi alakja, a Kiválasztott, egy trilógia főhőse, egy trilógia főgonosza. A Sith-ek bosszúja elkészültével bezárult a kör, és a tragikus életét elmesélő történet utolsó részlete is helyére került. Komplex figura, akinek kitárgyalása egy teljes cikket érdemel (talán erre egyszer sort is kerítek), így elég, ha megköszönöm George Lucasnak, hogy létrehozta ezt az emberek millióinak gyermekkorát meghatározó, hatalmas mesét. Az Erő legyen mindannyiunkkal.

1567788116_vader_promotions_hu_1180_550_4.jpg

Egy messzi-messzi galaxis fenegyerekei cikksorozat:

1. rész

2. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr4015351148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.12.27. 15:13:47

Szuper volt, köszi!
süti beállítások módosítása