Macska-egér harc

30 éve mutatták be a Macskafogót

2016. október 02. - Illisz Balázs (Balus)

A mai napon, kereken harminc éve, hogy a magyar közönség először láthatta Ternovszky Béla és Nepp József mára kultikussá vált animációs filmjét, a Macskafogót. Talán nincs még egy hazai rajzfilm, ami ennyire beleégett volna a tudatunkba, és aminek a zseniálisan megírt szövegeit ne idéznénk fel egymás között újra és újra. De ezen kívül mi kellett ahhoz, hogy igazi közönségkedvenccé váljon?

 

Az X bolygón járunk, Mickey Mouse után 80-ban. A bűnöző szindikátusokba tömörült macskák mindenféle jogot és rendet sutba vágva a békés egerek társadalmának végső elpusztítására törnek. Amikor a remény már végképp veszni látszott, egy új reménysugár jelent meg a rágcsálók számára: legnagyobb tudósaik terveztek egy csodafegyvert, aminek a segítségével felvehetik a harcot a macskákkal. Az egér-titkosszolgálat, az Intermouse a visszavonult szuperügynöküket, Nick Grabowskit bízza meg a tervrajzok biztonságba helyezésével.

Abban valószínűleg mind megegyezhetünk, hogy nem a csavaros története miatt szeretjük a Macskafogót, az ugyanis egyszerű, mint a faék. Ez egyébként nem véletlen, a készítők alapvetően az akkoriban divatos nyugati filmek paródiájának szánták. A karakterek is ennek megfelelően sarkított, ám nagyon is szerethető figurák, legyen az akár Grabowski, a kiégett titkosügynök, Mr. Teufel, az ördögi üzletember, Safranek, az előbbi szerencsétlen titkára, vagy a négy tökkelütött patkány-bérgyilkos. Ami pedig igazán emlékezetessé teszi őket, azok a remekül megírt dialógusok, amiket a szereplők szájába adtak. Mindenki fel tud idézni legalább egy olyan jelenetet vagy dumát a filmből, ami a mai napig megmosolyogtatja. Az én személyes kedvenceim Teufel és Safranek párbeszédei („Mehet, Safranek. És üdvözlöm a kedves feleségét.” „Köszönöm, uram, de már egy éve önnel él.”) és Grabowski halállaza egysorosai („Grabowski, megsérült?” „Nem szokásom.”)

Ezen kívül szerintem a másik legfontosabb oka a Macskafogó sikerének, hogy egyszerre képes megszólítani a kicsiket és a nagyokat. A már említett verbális humor mellett tele van a film vizuális gegekkel (a bankrablásnál a tank csöve porszívóvá alakul, majd a lánctalpai által papírvékonyra lapított rendőrautó az oldalára fordulva elgurul), amik inkább a kisebbekből csalnak ki nevetést, addig a felnőttek a szövegeken és az elrejtett utalásokon kuncoghatnak. És dacára a kissé sötét alapszituációnak (elnyomók és elnyomottak közötti harc), a szereplők megmaradnak felismerhetően egérnek és macskának (az egerek legnagyobb kincse a sajtkészletük, a macskalózok pedig egy színes pamutfonalat szállító teherhajót támadnak meg).

A grafika és a karakterek designja is átmenetet képez a komoly és az aranyos között, és bár ma már egy kicsit kopottasnak hat helyenként a film látványvilága, azért még mindig megvan az a jellegzetes bája, ami a korszak magyar animációs filmjeire jellemző. A hangok terén is remekel a film: a szereplőket az akkori legnagyobb magyar színészek szólaltatják meg, Sinkó Lászlótól kezdve Benedek Miklóson át egészen Kállai Ferencig. A filmzene is tartalmaz emlékezetes darabokat, elég csak a „Négy gengszter” és a „Miu Miújság” dalokra, vagy Lusta Dick trombitaszólójára gondolni.

 

Nem véletlen hát, hogy a bemutatásakor óriási közönségsikert aratott a Macskafogó, bár meglepő módon a kritikusok többsége kezdetben fanyalogva írt róla (pl. a Filmvilág kritikája sablonos gengszterfilmként aposztrofálta). A film ezután a szocialista blokk több országába is eljutott (Oroszországban hasonló kultstátuszra tett szert, mint Magyarországon), valamint egyedülálló módon az Egyesült Államokban és Kanadában is bemutatták.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Macskafogó joggal vált igazi alapművé nem csak az animációs filmek között, hanem az egész magyar filmtörténeten belül. Biztos vagyok benne, hogy még számtalanszor fogjuk újranézni, és a fiatalabb generációkat is megismertetni ezzel a páratlan alkotással.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr4411759329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soarvány 2016.10.03. 09:48:48

nem nevezném mindenki kedvencének

gigabursch 2016.10.03. 09:51:08

S a beszédes nevek:
Tájfel => ördög, tejföl
von Schwarz => ennél szebb zsidó üzletember nevet nem is lehetett volna mondani, meg ahogy visszakérdez a patkányok kapcsán Tájfelnek => "Csak nem fajgyűlölő?"
Giovanni Gatto = Macskajancsi(!) (ez a legnagyobb beszarás a nevek között)

A legnagyobb gond az, hogy a film vetítési jogai eladásra kerültek és az a mocskos hálivúd rátelepedett.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.03. 10:07:59

@gigabursch: Schwarz=fekete - inkább erre vonatkozott a fajgyűlölő. Szerintem.

Tekintsa Vakumba 2016.10.03. 10:16:46

HA, pont tegnap néztük a kölkökkel, még mindig az egyik kedvencem :D

Old Shatterhand is Dead 2016.10.03. 10:20:36

én sosem szerettem... biztos nem vagyok elég jó magyar, így már érthető, hogy tegnap is inkább otthon maradtam :-(

Gerardus A. Lodewijk 2016.10.03. 12:20:03

Mitől zseniális? Attól, hogy (erősen leegyszerűsítve) James Bond találkozik Rejtő Jenővel.

gigabursch 2016.10.03. 12:24:45

@Hóhér az utolsó barátod:

(...)
- Schawarz! De hiszen ezeknem egerek, ezek patkányok!
- És ha patkányok? Az ár ugyanannyi, az eredmény garantált. Csak nem fajgyűlölő?
(...)
kb. így hangzik a párbeszéd.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.03. 12:31:36

@gigabursch: lehet, rég láttam. Én úgy emlékszem, volt valami beszólás a színére is picivel korábban. De lehet, hogy rosszul. Viszont így végképp nem stimmel a zsidózós elméleted. :D

dartonita 2016.10.03. 12:46:32

Azért ne feledkezzünk meg a Hófehér című rajzfilmről sem, ami még a Macskafogónál is zseniálisabb, csak nem kapott ekkora figyelmet.

tanto 2016.10.03. 15:56:21

A VUK senkisem jut eszébe ? Meg igen, a Hófehér .... nem illene ledegradálni ilyen és ehhez hasonló rajzfilmeket. Valakinek ez, valakinek az tetszik ...nem vagyunk egyformák ..... d e hogy egy film lenne az abszolút győztes ...ilyen nem létezik.

Tristee 2016.10.03. 16:11:19

"" - Ide figyelj te mocskos kis egérklambó!
Nem kapsz két nagy pofont, ha megmondod hol van ennek az autónak a gazdája.
- Azt mondta a tag, hogy csak két ruppóért mondhatom meg. Szóval ide a dohányt, vagy ízekre pofoztatom magam...""

Ha ezt a részt tekintem, akkor nem sok jót ígér a többi. Ez a párbeszéd ugyanis lapos, szellemtelen, mentes minden humortól - azaz úgy unalmas, ahogyan van. Kérdezem a cikk elragadtatott szerzőjétől, hogy ebben a részben mi a fenomenális, legyen szíves már elmagyarázni.

Ugyanez vonatkozik a nevekre is - vajon miért alél el valaki attól, hogy egy rajzfilm figurának von Schwarz, avagy Giovanni Gatto a neve?

"Azért ne feledkezzünk meg a Hófehér című rajzfilmről sem"

Avagy a Mézga családról - ha van kultikus hazai rajzfilm(sorozat), akkor elsőként a Mézga család az.
Aztán nagy szünet, és utána jön minden más, pl. a Macskafogó.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.03. 16:52:09

@tanto: a Vuk aranyos, de messze nem kultfilm. Szerintem. A Sárkány és papucs vajon miért maradt ki? (Ha már Hófehér)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.03. 16:56:32

@Tristee: hogy humorérzéked nincs, az nyilvánvaló. De...

"Talán nincs még egy hazai rajzfilm, ami ennyire beleégett volna a tudatunkba, és aminek a zseniálisan megírt szövegeit ne idéznénk fel egymás között újra és újra."
Mi az amit más magyar rajzfilmekből idézni szoktak?
Ebből néha tényleg szoktak.
Na jó, a Vukból, hogy "Hipp-hopp, jön Vuk", szoktam említeni, ha valami gusztustalant látok. :D

Illisz Balázs (Balus) 2016.10.03. 17:37:19

@Old Shatterhand is Dead: Ha ez megnyugtat, akkor én pl. a Magyar vándort nem szerettem sohasem, pedig egyesek szerint az is egy közönségkedvenc film.

@Mónika Bódi: @tanto: Félreértés ne essék, az írásommal nem az volt a célom, hogy piedesztálra emeljem a Macskafogót, amihez képest létezik csak a többi magyar animáció. Egyébként sehol nem írtam olyat a cikken belül, hogy a Macskafogó lenne A legjobb magyar rajzfilm, max. annyit, hogy az egyik legjobb (arról meg nem én tehetek, hogy az Index2 szerkesztői hajlamosak a sarkításra).

A Hófehér pedig valóban egy zseniális darab, ami korántsem kap akkora figyelmet, mint amennyit megérdemelne.

@Tristee: Hogy kinek mi a vicces, az abszolút egyéni preferencia kérdése. Én személy szerint humorosnak találom a Macskafogó párbeszédeit, ellenben a Sas kabaréval és az Irigy Hónaljmiriggyel a világból ki lehet kergetni. Kinek a pap, kinek a papné.

A Mézga családot is nagyon szeretem, mondjuk az abból szempontból összetettebb, hogy három sorozatot is magába foglal, ami között vannak jobban sikerültek (Mézga Aladár különös kalandjai), és kevésbé jobban sikerültek (Vakáción a Mézga-család).

@Hóhér az utolsó barátod: Erről a Sárkány és papucsról még nem hallottam, de érdekesnek tűnik. Ha tényleg olyan jó, mint a Hófehér, akkor a közeljövőben bepótolom.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.10.03. 18:57:19

én kifejezetten nem szeretem, mert eléggé halivudos lett. sehol sincs szerintem semmilyen szempontból olyanokhoz mint a pompom, vuk, mézga...

Szabványok 2016.10.03. 20:47:23

Nem rossz, de hogy a legjobb???
Rengeteg jó magyar rajzfilm volt! Csak pár, ami eszembe jutott:
Gusztáv, dr. Bubó, Pompon, Vuk.

Viszlát és kösz a halakat 2016.10.03. 20:51:19

Akinek nem teszik a Macskafogó az mehet vissza balettba ugrálni és kész.

Viszlát és kösz a halakat 2016.10.03. 20:55:33

A Vuk ovisként tök jó mert cukiróka meg részegludak, de ha az ember kicsit felnő akkor látja, hogy azért nem akkora nagy durranás. A Macskafogót most néztem újra (a poszt juttatta az eszembe) és a kétésfélévesem is vigyorogva nézte végig és én is nagyokat felröhögve így középkorúan, sokadjára látva.

Árnyékfotós (törölt) · http://arnyekfotok.blog.hu 2016.10.03. 23:01:49

Sosem tudtam eldönteni ki a célközönsége, felnőttként nézve túl béna, gyerekként meg számos dolog érthetetlen... Persze gyerekként minden érdekes ami színes, mozog és a képernyőn van.

OvisAries 2016.10.03. 23:51:56

Mondjuk a Mezga csalad nyaralban van az egyik legjobb poen, amikor ejszaka, talan Napolyban keresik a macskat es a nevet kiabaljak...."Maffia, Maffiaaaaa"... Ezen meg mindig nagyon rohogok...
Macskafogo orok kedvenc

- Tudja, mit mondott Julius Ceaser?
- Az a fickó, aki a műlábában csempészte a heroint?
- Az!

dartonita 2016.10.04. 09:40:54

@Illisz Balázs (Balus): semmi gond :-) csak ez pont megfelelő helynek tűnt ahhoz, hogy csapjak egy kicsiny ingyenreklámot a kedvenc rajzfilmemnek, amit tényleg méltatlanul kevesen ismernek. Amúgy a Macskafogó tizedpontokkal lemaradva a második kedvenc rajzfilmem :-)

Dr. Fred Edison 2016.10.04. 14:14:11

@Hóhér az utolsó barátod: Mr Tájfel mondja hogy "Többé nem kezdek feketékkel".

gigabursch 2016.10.05. 08:34:40

@Hóhér az utolsó barátod:
Értetlenségeden nem tudok felülemelkedni.

Nézz már körül a világban.
Adott egy ügynök, egy emberkereskedő, aki valamilyen célból és feladatra embereket bocsát áruba.
Kapisgálod?
Egyébként itt nem kell zsidózni, egyszerűen csak leírtam, hogy az egyes neveket állati jól találták meg a szerzők.
Egyebekben nem zsidóztam, azt csak te vélelmezed.

Kár rád a szó.

gigabursch 2016.10.05. 08:38:18

@Tristee:
Ezek szerint nem láttad.
Mindegy...
Ízlés nem vita tárgya
süti beállítások módosítása