Star Wars - A Machete-sorrend

Road to The Force awakens II.

2015. december 05. - krisfk

Mi az ideális sorrend a Star Wars filmek megtekintéséhez? Adná magát az időrendi sorrend, vagyis az első résztől a hatodikig, de így azoknak, akik újonnan ismerkednek meg a sorozattal, nem lesz meglepetés, hogy Darth Vader Luke apja, vagy hogy Luke és Leia testvérek. A másik egyértelműnek tűnő megtekintés a készítés sorrendje lenne, de olyanoknak ez sem működik (hála George Lucasnak), akik nem ismerik a történetet. Ugyanis ha előbb nézik meg a klasszikus trilógiát, fogalmuk sem lesz, ki a fene az az irritáló képű kölyök Ben és Yoda szelleme mellett. Fölmerül tehát a kérdés, létezik-e tökéletes módja a Star Wars filmek megtekintésének? A nomachetejuggling.com nevű oldalon kitalálták az ideális sorrendet: IV, V, II, III, VI. Nézzük meg, miért is jó ilyen sorrendben megnézni a filmeket és hogy miért kell kihagyni az első epizódot!

star-wars-machete1.jpg

IV. epizód: tökéletes indítás

Az Új remény (eredetileg simán Csillagok háborúja) tökéletes indítása a Star Wars sorozatnak. Nem csak azért, mert ez készült el először, hanem azért is, mert klasszikus hollywoodi történetvezetésével megfogja a nézőt, cselekménye nem bonyolult, szereplőivel könnyű azonosulni. A film a todorovi sémát követve meséli el Luke Skywalker hősi történetét - mely a legegyszerűbb létező cselekmény-séma -, éppen ezért könnyebb a nézőnek a karakterekre és a fölépíteni kívánt világra figyelnie. Ellentétben a Baljós árnyakkal (az első résszel), mely indokolatlanul bonyolult történetet próbál meg elmesélni egy főszereplő nélküli filmben, mely adottnak veszi a fölépített világot és egyetlen olyan karaktert sem mutat be, akivel azonosulni lehetne.

starwars_epi4_01-2026be9846d9.jpg

V. epizód: tökéletes cliffhanger

A Birodalom visszavág, mely sokak (köztük jómagam) szerint a széria legjobbja, tökéletes helyen ér véget. Mivel ezután a film után következne az előzménytrilógiából a Klónok támadása és a Sithek bosszúja, a kvázi cliffhanger befejezés ideális helyet biztosít a visszatekintésre. A Birodalom visszavág során ugye megismerjük a hóbortos Yodát, a végén Han Solót lefagyasztják, Luke kezét levágják, hőseink pedig arra készülnek, hogy megmentsék csempész barátjukat. Ebben a vihar előtti csöndben pedig megismerhetjük az univerzum múltját. Ennél persze kézzelfoghatóbb oka is van annak, hogy a Birodalom visszavág mindenképpen az előzmények előtt megtekintendő, ugyanis az "Én vagyok az apád" mondat zsigerig hatoló jelentősége csak így válik egyértelművé.

starwars_epi5_01-a9e18dcd4118.jpg

II.-III. epizód: tökéletes plusz információ

Az előzményfilmek mintegy flashback-ként működnek így az új sorrend részeként. Történetünk a Birodalom visszavág végén megáll egy pillanatra, hogy visszatekinthessünk. A Klónok támadása és a Sithek bosszúja pedig tökéletes arra, hogy árnyalja a klasszikus trilógia problémáit, világát és szereplőit. Mindemellett olyan plusz információval is szolgál, mely jobb filmmé teszi a klasszikus trilógia talán leggyengébb (ám még mindig magasan az előzményfilmek fölé emelkedő) filmjét, a Jedi visszatért. Azzal pedig, hogy ez a két epizód beékelődött az V. és a VI. közé, az a fordulat sem vész el, hogy Luke és Leia testvérek, csak áttolódik a III. epizód végére, a születés jelenetére, mely így, szerintem, csak még erősebb.

starwars_epi2_01-97aa237468ed.jpg

A sorrend még jobban árnyalja Yoda történetét. Ha így nézzük a filmeket, már rögtön nem tűnik ellentmondásosnak a karakter, nem érzi azt az ember, hogy az V. epizódban bemutatott bölcsesség nem összeegyeztethető a Klónok támadása ugrabugrálásával. Hisz így látszik, hogy Yoda annak idején nem volt bölcs, hanem nagy harcos akart lenni, s az, hogy a Sithek bosszújában az uralkodó legyőzi, ráébreszti arra, hogy mi a helyes út. Luke karaktere és története is új fénybe kerül: a hasonló színészi kifejezésmód és történetbeli rokonság folytán a néző akaratlanul is összekapcsolja Anakint és Luke-ot. A Klónok támadása és a Sithek bosszúja Anakin bukását mesélik el, azt, hogy hogyan kerítette hatalmába a sötét oldal. Ezután következik a VI. epizód, melynek elején (egyrészt a késleltetett kezdés, másrészt pedig a közben megnézett két film miatt) úgy érezzük, elég sok idő eltelt a Birodalom visszavág óta. Amikor pedig először megpillantjuk Luke-ot, fekete köpenyt visel és Jabba őreit az Erő segítségével fojtogatja - olyan dolgokat tesz, melyek egyvalakihez köthetők: Darth Vaderhez. Az, hogy közvetlenül a Jedi visszatér előtt nézzük meg a két előzményfilmet, ad egy teljesen új suspense réteget a filmhez: vajon Luke átállt a sötét oldalra?

starwars_epi3_01-8910ab45e125.jpg

VI. epizód: tökéletes lezárás

Kisgyerekként mindig is úgy éreztem, hogy a Birodalom visszavág vége nem elég jó. Nincs rendesen lezárva, ezért gyerekfejjel nem is tetszett annyira, mint a Jedi visszatér, melynek nagyszabású tetőpontja után jött a nagy, hősies ünneplés, mely jó hangulattal zárta a filmet és a klasszikus trilógiát. Ezért is tökéletes hangulati befejező darabja a szériának, sokkal jobb, mint a lehangoló (és keserű szájízt hagyó) Sithek bosszúja. Valamint így, hogy előtte láttuk az előzményfilmeket, nem hülyeség, hogy Hayden Christensen Anakinja is megjelenik Alec Guinness és Yoda mellett, mint kísértet. Az előzmények miatt Yoda halála is nagyobb jelentőséget kap, valamint vizuális bizonyítékot is nyerünk arra a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér között, hogy Darth Vader valóban Luke apja (nem kell Yodának szóban megerősítenie).

starwars_epi6_01-7ea43febb5ec.jpg

I. epizód: tökéletes baromság

Na de miért is kellett kihagyni a Baljós árnyakat? Először is: miért lehet kihagyni? A filmnek semmi köze a nagy történethez. Miért érdekelne minket, hogy Anakin Skywalker fogatversenyzett gyerekkorában? Hogy ő készítette C-3PO-t? Hogy a Gunganek segítettek legyőzni a gonosz szeparatisták droidseregét a Naboo-n? Semmi súlya nincs az I. epizód történéseinek a Csillagok háborúja saga egészére nézvést. Elég, ha annyit tudunk az előzményekből, hogy Obi-Wan tanította Anakint, egykor jóban voltak, de mostanra már kezd megromlani a viszonyuk és Anakint elcsábítja a sötét oldal. Ez pedig a II. és III. epizódokból tökéletesen kiolvasható. Ennek ellenére természetesen meg lehetne nézni a Baljós árnyakat is flashback gyanánt a többi előzménnyel együtt. Csakhogy: tökéletes időpocsékolás lenne, végig kellene szenvednünk egy idegesítő gyerekszínész förtelmes próbálkozását, el kellene viselnünk a világegyetem legelviselhetetlenebb karakterének balgaságait, valamint hagynunk kellene, hogy az Erő misztikus mítoszát egyszerű biológiai törvényszerűséggé degradálják. A Baljós árnyakat jobb kihagyni.

starwars_epi1_01-b4f1ba3aedcc.jpg

Machete-sorrend: tökéletes Star Wars élmény

Remélem, ezek után többen követik majd a nomachetejuggling.com ötletét és ebben a sorrendben nézik újra a Star Wars filmeket az Ébredő erő előtt. Szerintem új élményt nyújthat azoknak is, akik már jól ismerik a filmeket, azoknak pedig, akik még nem látták volna, ideális megtekintési sorrend. És ha mindez nem győzött volna meg mindenkit, Sheldonék az Agymenőkben is ebben a sorrendben nézik a Csillagok háborúját.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr648141396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2015.12.06. 23:50:12

Kreatív megoldás, végül is jónak tartom - egy elem kivételével.
A Baljós Árnyak a II-III. epizódhoz képest számomra sokkal érdekesebb. Mert a II-III. szimpla sci-fi akciófilm, míg az I-ben legalább van vmi minimális drámaiság. Rabszolga-lét nehézségei, az ezzel kapcsolatos etikai problémák (jedik felszabadíthatják-e a Köztársaság határain kívül a rabszolgát stb). Bemutatásra kerül tehát a jedi-etika nehézkessége, nem megfelelő működése. Ezen kívül bemutatásra kerül a Köztársaság működésképtelen államigazgatási-politikai struktúrája (Szenátus), láthatjuk Palpatine-t kisimult pofával, jóságos bácsiként - ezek óriási flash-ek. Már tudjuk, hogy Anakin és Padme majd összejönnek - viszont Anakin egy kisfiú, míg Padme már egy kifejlett, jó csaj! Ez plusz atmoszférát ad, egyedül itt tér vissza a klasszik trilógia ókori görög dráma vonala. A főszereplő Anakin természetesen, hiszen ő oldja meg a konfliktust: fogatverseny megnyerése, droid vezérlő felrobbantása. Persze aláírom, hogy igen halvány főszereplő. De hát a klasszik trilógiában is Han Solo vitte a prímet, nem Luke.
Számomra a III. rész a kimondhatatlanul irritáló. Az egész SW-filmfolyam sztoriban Anakin átállása Sötét Oldalra lenne a lényeg. Itt kellene bemutatni a vívódást, azt a vélhetően bonyolult etikai problémát, ami az átálláshoz vezetett. Az átállás problematikája a klasszik trilógiában még ki volt bontva, a III. részben viszont egy röhejes, gyengécske blöff. Miért áll át Anakin? Vki meg tudja mondani a III. rész alapján? Egy félmondat van róla, amit Palpatine mond, hogy így tudja majd megvédeni Padmét. De hát pont Palpatine, aki veszélyezteti Padmét! És ezt már tudja Anakin, tudja, hogy Palpatine a sötét jedi. Ennek ellenére Palpatine csak felszólítja Anakint,hogy álljon át, az meg átáll egy kamu indok miatt. Ez így egy szellemi fogyatékos gyerek szintje.
Tehát lényeg: sztem az I-et is be kell illeszteni a sorba: IV-V-I-II-III-VI.
Az I-ben bemutatott, köztársasági demokrácia működésképtelensége rész miatt húzták le sztem az amcsi kritikusok a Baljós Árnyak-at, hiszen ez egy olyan téma, amiről az USA-ban nem lehet beszélni. Váratlanul jött, hogy sci-fi fantasyban jelent meg, ezért a cenzorok nem vetették ki belőle 99-ben. A Baljós Árnyak teljesen nézhető, sőt a "legjobb" az előzménytrilógia gyengécske filmjei közül.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2015.12.07. 08:38:45

Az én gyerekeim időrendi sorrendben nézték 1-6-ig. A végén megsiratták Darth Vadert. Először csodálkoztam, hiszen mégiscsak ő a 4-5-6. rész főgonosza, de aztán rájöttem, hogy gyakorlatilag gyerekkora óta követték az életét, a szemük előtt nőtt fel. Ők szerették, számukra nem a Gonosz volt...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.12.07. 10:30:17

hogyne lenne.

ep 1. kihagyod.
ep 2. nagy szünetekkel nézed.
ep 3. sok sörrel és kukoricával.
ep 4. elhülve, csodálkozva nézed.
ep 5. orgazmusközeli állapot.
ep 6. örülsz neki, hogy jó vége lett.
süti beállítások módosítása