A Varázsló tanítványa

Doctor Who 9. évad pilot kritika

2015. szeptember 20. - J103Baronski

A 7. évad után, a finálé ellenére, úgy állt fel az ember, hogy majd talán legközelebb. A 8. évadban bár volt pár emlékezetes pillanat, ez az érzés szintén megmaradt. Most elérkeztünk az új "majd talán most" pillanathoz. Steven Moffat elismerte, hogy rossz ötlet volt kizárólag egy részes történetekben gondolkodni, ennek megfelelően rögtön egy kettős fogattal indul az új Doctor Who évad. Hogy is lehetne röviden összefoglalni a pilot adta élményt? Nos, az intró előtti pár perc elég volt ahhoz, hogy táncra perdüljek.

bor_capaldis9.jpg

Új nézők számára ezzel az epizóddal nyitni körülbelül olyan, mintha beülnél az Inception fináléjára. Rengeteg dolog történik, de ha éppenséggel kihagytad az előzményeket, akkor nem adja meg a teljes élményt. Újoncok, a figyelmeztetést ezennel megkaptátok! De azért nem eszik ilyen forrón a kását. A The Magician's Apprentice címre keresztelt epizód az utóbbi idők egyik legjobb felütése DW fronton, szinte finálé érzetű, viszont Moffatnak egy dolgot még mindig meg kellene tanulni. A látvány, a zene, a színészek a helyükön, az ötletek ellenben ide-oda röpködnek és valahol messze kihasználatlanul érnek földet. A kevesebb néha több bár óriási klisé, ennél jobban mégsem lehetne leírni az új epizódot.

bor_notcapaldi.jpg

A Föld egei megfagytak egy titokzatos idegen erő által - írja a szinopszis. Na, ez ha tíz percet vesz el a játékidőből, akkor más sokat mondtam. Bár a központi téma megvan, mely egy régi ellenfél visszatérésével kecsegtet, amellett kapunk még legalább két-három mellékszálat, amit szintén percek alatt elfelejtenek. Ezen tényező miatt kicsit túlzsúfolt érzetet kelthet a Varázsló tanítványa. És mégis! A sok belepakolt, néhol kihasználatlan ötlet ellenére működik a történet, már csak azért is, mert idézi azokat az időszakokat, amikor nem csak a finálé volt képes katarzist okozni.

untitled-2_1.jpg

Komoly, néhol vicces, nosztalgikus és pörgős is egyszerre. A legutóbbi évad során az utolsó előtti epizódon kívül egy rész se tudta megidézni azt az érzést, hogy "igen, most rögtön kérném a következő részt". Most ez azonnal sikerült, és csak reménykedni tudunk, hogy ebből a káoszból, mely az események végére keletkezett épkézláb ki tud mászni Moffat és írói csapata.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr127802766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása