Az élet egy HABostorta

Hab kritika

2020. szeptember 10. - Filmespracli

A filmművészet több mint száz éves léte miatt azt kell mondanunk, hogy a legtöbb történetet már látta a közönség nagy része (sajnos, nem sajnos). Manapság nagyon nehéz valami újat mutatni a történet szempontjából és ezt sokan felismerték a világ nagy részén. Olyan alkotók (írók, rendezők) jelentek meg, akik rájöttek arra, hogy az ezerszer látott sztorivezetéseket fel lehetne dobni valamilyen egyedi stílussal. Így a néző kap is valami újat, meg nem is. Kiváló példa erre a Drive című film, aminek ponyva jellegű alapjai ellenére az egyik legkiválóbb film született meg Nicolas Winding Refn látásmódjának köszönhetően. Mostani alanyunk is valami hasonlót próbál tenni a romantikus komédia műfajával, magyar keretek közt. Nézzük is meg, mit is tud felmutatni a Hab.

habboritoujjj.jpg

Dóra (Kerekes Vica) élete finoman szólva nem éppen a legjobb. Szerelme végleg elhagyta őt, ráadásul a cukrászdája is veszélybe kerül. Azonban van remény a bolt számára, ugyanis kezdő, családi vállalkozások számára egy verseny keretei közt kisorsolnak kellő mennyiségű pénzösszeget, amivel megmentheti munkahelyét. Már csak egy családot kell találnia a főnyereményhez. Szerencséjére kéznél van egy fiatal és vonzó fogorvos, valamint a szomszédjában lakó kisfiú, akikkel bátran belevág a megmérettetések sokaságába.

Már a fentiek alapján bárki nyugodtan következtethet a film boldog, problémáktól mentes végére. Önmagában a trailer is kellő információval szolgál a történetet illetően, de ez egyáltalán nem baj, mivel a Hab nem árul zsákbamacskát. Nincsenek benne meglepő fordulatok, mélyen kidolgozott karakterek, világok sorsát megreformáló gondolatok, mindössze ,,csak” egy jól elkészített, kellemes film. Annak ellenére, hogy egy egyszerű cselekménnyel rendelkező alkotásról van szó, pozitív értelemben mégis meg tudja lepni a nézőjét (Itt a cukrászda és a főnyeremény sorsára kell gondolni). 

habahabmed-5.jpg

Lakos Nóra filmje leginkább az életvidám hangulatával és az egyszerű, szerethető figuráival tudja benyerni magát az ember szívébe. Dóra süteményeihez hasonlóan a kilencven perces játékidő könnyedén elolvad az ember szájában (ne tessék rosszra gondolni), miközben ötletes párkapcsolati karikatúrákat kapunk a főnyereményért folyó verseny során. Van itt elnyomott férj, egészségmániás feleség, Chaplin bajuszban bicikliző kisfiú, rettegett ikrek, serdülő lány, nagymagyarként díszelgő házaspár, még Dóra egykori szeretője is felbukkan a feleségével az oldalán, vagyis mindenki ezen a küzdelmen van, aki számít. Ezáltal pedig a survivor és a reality műsorok is terítékre kerülnek, tökéletesen kifigurázva az ilyen tartalmak gyártásait és hátrányait.

A színészeken pedig nagyon látszik, hogy élvezték a forgatást, a szerepükről nem is beszélve. A poénok sem sértők, teljesen ártalmatlanok és pár cikisebb pillanatot leszámítva megmosolyogtatók. Megemlítendő még a dallamos zenei aláfestés is, ami szintén a film egyértelmű pozitívumaihoz tartozik és a hangulathoz csak még inkább hozzáad. Egy rövid bekezdés erejéig még térjünk rá a bevezetőben taglalt részre, a stílusra. Ebben az esetben nem olyan markáns, mint mondjuk egy Tarantino esetén, de kifejezetten jót tett a filmnek, hogy nem mindenben követte a romantikus vígjátéki sablonokat. Természetesen a végén happy end van és mindenki örül a másiknak, mégis ezt sikerült giccsmentesen és ízlésesen bemutatni.

hab_jeleneo_credit_agamedia-9.jpg

A Hab címéhez méltóan egy könnyed film. Nincs világmegváltó története, se mondanivalója, másfél órára viszont teljesen korrekt kikapcsolódást tud nyújtani bárki számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr9716188586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása