A detektívlány és az eltűnt koncepció esete

Enola Holmes kritika

2020. szeptember 27. - Johnnykiwi42

A Netflix lehetőségei a pandémia idején talán minden korábbinál jobbak arra, hogy új nézőket tudjon megnyerni magának. A héten megjelenő új filmjével, az Enola Holmes-al is ezt igyekszik elérni részben a jól csengő Holmes nevet, részben pedig egyéb divatos, vagy legalábbis annak gondolt témákat felhasználva.

enol1.jpeg

Főhősünk, a Millie Bobby Brown által játszott Enola Holmes Sherlock ezen történet kedvéért előkerülő legfiatalabb testvére, akit a női jogokért harcosan kiálló anyja nevelt egész életében. Anyja a sakktól az önvédelmen át mindenféle hasznos dologra megtanította, így remek megfigyelőt és problémamegoldót nevelt belőle, aki minden helyzetben ki tud állni magáért.A történet azzal indul be, hogy az anya egy szép napon eltűnik, főhősünk pedig a nyomába ered, miközben az őt üldöző testvéreit is ki kell cseleznie, akik egy szigorú bentlakásos leányneveldében akarják tovább taníttatni. 

Sajnos annak ellenére, amit talán joggal várhatnánk egy olyan történettől, ami hemzseg a Holmes család okosabbnál okosabb rejtvényfejtő géniuszaitól, az Enola Holmes nyomozós része meglehetősen egyszerű, nincsenek igazán többféleképpen összeilleszthető, érdekes puzzle-darabok a nézők elé szórva a forgatókönyvíró által, a menet közben egyébként témát is váltó nyomozás meglehetősen érdektelenre sikerült. Ennek oka alighanem abban keresendő, hogy a készítők, egyébként a Netflixes produkciókra jellemző módon, nem tudtak elköteleződni egy kiforrott koncepció mellett.

Így írásunk tárgya egy szellemes nyomozósdi, esetleg egy jól megírt családi dráma helyett részben kiüresedett nyomozás, részben sótlan szerelmi történet tinikkel, olykor-olykor magát kissé túl komolyan vevő családi dráma, olykor pedig a közönségnek kiszólogató vicces vígjáték. Olyan szellemi feladvány az Enola Holmes, amiben az alkotói nem bíztak igazán, így néha romantikus, néha feminista, néha akciófilmes szólamokat is megszólaltatnak, hogy biztos minden célcsoport kedvében tudjanak járni valahogy, pedig csak azt a bizonyos feladványt kellett volna jobban és okosabban kidolgozni.

Azért persze szó sincs arról, hogy az Enola Holmes különösebben rossz lenne. A főszereplő karaktere ugyanis bár nem átütő, de van annyira érdekes és aranyos, hogy elvigye a hátán a filmet. Millie Bobby Brown jól hozza az okos, lázadó fiatalt, jól áll neki a nyomkeresés és hihetően tudja tálalni a nagy megfejtéseit, vele kapcsolatban egyedül annak a bizonyos negyedik falnak a felesleges áttörését volt kár erőltetni, mert nem minden karakternek áll jól az, amit Deadpool csinál. Mycroft szerepében Sam Claflin is szórakoztatóan kelti életre a karót nyelt, maradi angol urat, és bár a rajongók minden igényét nyilván nem fogja kielégíteni, de Henry Cavill is kellemesen szórakoztató teljesítményt nyújt Sherlock szerepében. Ezen hármas tagjai közt szerencsére az interakciók is jól működnek, kétségtelenül ezek a film legerősebb jelenetei, ezért szomorú, hogy meglehetősen kevés ilyet láthatunk.

enol4.jpg

A Holmes család belső dinamikájának bemutatása helyett a film sok időt foglalkozik a nyilvánvalóan a címszereplő párjának szánt fiatal nemes, Tewkesbury karakterével, aki viszont sajnos teljesen felejthető. Ez azért is szomorú, mert tulajdonképpen az ő jelenléte viszi el a cselekményt egy ígéretes krimiből valamiféle felesleges young adult irányba, ahová már eddig is sok film elment, zömében azok is feleslegesen. Könnyen lehet persze, hogy sokan fogják szeretni ezt a történetszálat is, hiszen tulajdonképpen nincs benne semmi rossz, egyszerűen csak túl sok ilyet lehetett látni mostanában ahhoz, hogy ilyen közepes tálalásban erős érzelmeket tudjon kiváltani a szőrösebb szívű nézőiből.

Talán Tewkesbury jelenléte is azt a célt szolgálja, és erre utalhat a sok felvezetett, de részben lezáratlanul maradt cselekményszál is, hogy az Enola készítésekor nem egy teljesen önállóan megálló, saját jogán is remek alkotást akartak létrehozni a Netflixnél, hanem minden eddiginél érezhetőbben egy saját franchise felvezető részének elkészítése volt a cél, ilyen tekintetben pedig Enola kalandja még működőképesnek is bizonyulhat.

enol3.jpg

Enola Holmes kalandja tehát nem különösebben kiemelkedő, a rengeteg különböző összetevő felhasználása helyett jobban állt volna neki egy következetesen végigvitt, jobban kidolgozott, egyedi karakter. A már sok helyen látott ötleteit és gondolatait viszont szerethető karakterekkel és elég korrekt minőségben tálalja, így egy kellemes kikapcsolódást várhat tőle mindenki, a rejtélyes jövő pedig akár egy jobb folytatást is hozhat.

Szolgálati közlemény: Szeretnénk kicsit jobban megismerni olvasóinkat, ezért kérünk Titeket, hogy az alábbi kérdőívre adott válaszaitokkal segítsétek további munkánkat. A kitöltés névtelenül zajlik és mindössze néhány percet vesz igénybe. Köszönjük, hogy időt szánsz rá!

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr7416216724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása