A Star Wars legkínosabb történetei

9 példa a Csillagok Háborúja kevésbé fényes pillanataira

2019. december 14. - SKPittmann

Napról napra közelebb kerülünk a Skywalker-trilógia zárórészéhez, és attól függetlenül hogy te éppen az előzmény- vagy a folytatás-trilógiát tartod a sátán teremtményeinek, valószínűleg olvastál és láttál történeteket a fősodorbeli filmeken kívül is, amik után csak a fejedet tudtad vakargatni. Ma megnézünk pár példát hol és miken tud megbukni (néha rendkívül csúfosan) a Star Wars, ha nem figyel oda eléggé.csgvdajnbzcq5jwqgbta.jpg

A TOP 10 listák rendkívül informatívak tudnak lenni, ezért ezt a cikket is egy ilyenbe rendszereztük. Ám tekintettel a Skywalker-sagára, ezúttal 9 részben mondjuk el mik az Expanded Unverse (kánon vagy nem kánon, ma nem számít) legrosszabb pillanatai. Bár válogatásról van itt szó, a célunk az, hogy bemutassuk mik azok a folyamatosan visszatérő hibák a Star Wars külső történeteiben, amiktől néha képtelen elszakadni. Ám leküzdésükkel az egyik legjobb hátteret tudnák (vagy tudták volna) adni a Csillagok Háborúja világához

9. Klónozott mindenki

A hanyatló sci-fi szériákat legtöbbször könnyű felismerni egy közös pontjukról: a klónozásról. Ha a klónozás eleve nem a történet elejétől van beleépítve a sztorinkba, nagy az esély rá hogy a bevezetése meglehetősen nagy káoszt hagy maga után. Általában akkor kerülnek bele egy történetbe, amikor a fő történetszál teljesen lezárul, és nincs esély annak folytatására. Ekkor jönnek a klónok, ami nagyon nagy segítség ebben a kutyaszorítóban, ugyanis a folytatás illúzióját rakja a néző elé, anélkül hogy új ellenséget kelljen kitalálni.

Luke a már nem kánon folytatásában nem csak magával küzd meg, de az uralkodó több hasonmásával is, aki így próbálja elérni a halhatatlanságot. Ez rendkívül olcsó módja a történetszál folytatásának, ugyanis egy lezárt győzelmet tesz hirtelen semmivé ezzel - és ráadásul még csak nem is kreatívan oldja meg. (Milyen jó hogy még nem jött ki a Skywalker kora, ezért büntethetlenül szidhatom valószínűleg ugyanazt amit a film is el fog sütni.)

star-wars-dark-empire-emperor-palpatine-rise-of-skywalker.jpgAz uralkodó éppen újjászületik mint a Doom Slayer

8. Most már nagyfiúk vagyunk!

A Csillagok Háborúja lényegéből fakadóan kortalan - azaz a képernyőn lepergő pillanatok ugyanúgy meg tudják ragadni az ötévest és az ötvenévest is. Ám ha olyan naggyá növi ki magát a Star Wars, mint ami most lett belőle, ez az állapot aligha tartható sokáig. Így tehát megszülettek filmek, sorozatok, könyvek és képregények amik a kisebb korosztály számára készültek - ám ugyanez a másik irányba nem tud működni, hisz így elveszti a kortalanságát egy star wars történet, ha teszemazt egy nyolcéves el lenne tiltva tőle. Ám az alkotók ezt nem mindig vették figyelembe, és sokkal inkább a saját korosztályukat próbálták kielégíteni. Bár George Lucasnak se mindig ment, jó hogyha a széria egy komplett egészet tud alakítani tónusában, és nincsenek nagyobb kilengések ami miatt megkérdőjelezed a többi részlet jelentőségét.

A régi tágabb univerzumban (azon belül is a fő történetszál folytatásában) komoly konfliktust jelentett Luke és barátai számára a Yuuzhan Vong. Ez tulajdonképpen egy intergalagtikus erőn kívülálló idegen faj, akik le akarják igázni a galaxist - Luke-nak meg kell őket állítania. Megvalósításuk azonban olyannyira idegenül lett megoldva, hogy kicsit se illenek bele a Star Wars világába. Ez a faj tulajdonképpen mások fájdalmából tud erőt meríteni magának, ami mint ötlet akár illhetne az univerzumba, azonban az egész megvalósításról lesüt hogy ez a faj azért lett csak megteremtve, hogy egy nagyon brutális és minden eddigi gonosznál kontrasztosabb ellenséges erő jöhessen létre. Ez az erőltetettség nagyon megátszik rajta, és emiatt rettentően elüt a világ többi részétől. 

vergere-vongmeet.jpgHa Darth Maul kinézete nem lett volna eléggé egyértelműen gonosz...

7. A klónok újabb támadása

Az egyetlen kánon elem a mai listán a 2008-as Klónok Háborúja film. Ha nem hallottál róla, vagy netalán csak a sorozatot ismered - nem csodálkozok egyáltalán. Ezt a filmet én is próbálom folyamatosan elfelejteni, és egyáltalán nem azért mert olyannyira szörnyű vagy sértő lenne. A Klónok Háborúja képviseli mindazon történeteket, amikről bűntelenül lesüt hogy semmit nem akarnak mondani és ezt a semmit egyáltalán nem próbálják kreatív módon előadni. 

Ki lehet készülésüknek okát egy szóval is fejezni, ami nem más mint a pénz. Ugyanis a Klónok háborúja sem más mint egy nagyranőtt reklám a star wars első komoly animációs sorozatához, ám színvonalában alig üti meg a tényleges sorozat egyik rosszabb részét, filmként semmilyen szinten nem állja meg a helyét. Ja és ráadásként - a film a lehető legsértőbb meleg-sztereotípiát is tartalmazza, ami csak belefér a star wars világába (Watto és Jar-Jar mint "paródiák" ehhez képest semmik!). 

battle_of_christophsis.pngHasonlóan meggyőző látványvilág kisér minket végig a teljes filmen

6. A kreativitás abszolút zsákutcája

A Star Wars folyamatosan küzd azzal, hogy meg tudjon maradni újítónak és frissnek, mint amilyen anno a negyedik rész volt 1977-ben. Néha azonban nem próbálkozik valami túlságosan, azt meg kell hagyni - legyen ez például a háromszázhuszonhetedik bolygópusztító eszköz, vagy a folyamatosan visszatérő mellékszereplők. Azonban egy másik terület, ahova be kell fektetni egy kis energiát meg kreativitást, hogy érdekesek tudjunk maradni, az a Star Wars lényeinek kinézete, vitathatatlanul a filmszéria egyik legvonzóbb része sokak számára. Ezért például nem szerencsés az egyik fontos mellékszereplőnket egy konkrét zöld nyúlnak ábrázolni az új képregényünkben. Hogy micsoda?

Igen, Jaxxon (csak hogy ne legyen elég a nyulas utalásokból, Jackson volt eredetileg Tapsi Hapsi hivatalos neve), az űrnyúl majdhogynem a legelső teljesen újonnan kitalált mellékszereplő, aki azután vált a Star Wars világának részéve, miután a Marvel sikeresen felvásárolta a Csillagok Háborúja képregényjogait. Nem sokal gondolkodtak rajta a készítők, és nem csak a kinézetében: személyiségében egy az egyben Rocket Raccoon (magyarul: Mordály) teljes másolata. A viszonylag hosszú kezdetleges szereplése után a rajongótábor vicctárgyává vált, azonban az utóbbi években sikerült visszakúsznia a kánonba mint egy humoros mellékszereplő, akit jobb ha nem veszel egyáltalán komolyan.

jaxxon.pngHa nem mondanám hogy ez Star Wars, rájönnél?

5. Messzire menő műfajkeveredés

A star wars híres arról, hogy műfaját úgy istenigazából nehéz meghatározni, hisz sokfajta zsáner legjobb elemeit próbálja összegyúrni egy többé-kevésbé harmonikus egésszé. Emiatt persze szinte szabad kezet kaptak a Star Wars tágabb univerzumának írói abban hogy ők melyik műfajt akarják legerősebbnek feltüntentetni az adott műben. Csak hogy a legfrisebb és legismertebb példákat említsém, erősen érezni pl. a Solo-n a heist-filmek (magyarul: bankrablós / üldözős film) hatását, ugyanúgy ahogy a Mandalorian sorozaton a klasszikus Western behatását. Ezekkel ilyen szinten semmi gond nincsen, hisz épp csak egy kicsit térnek el a star wars alaptémáitól, hangulatát és tónusát egyáltalán nem próbálják megváltoztatni annak.

Ennek szöges ellentéte Joe Screiber regénye, a Halálosztag, ami konkrétan a zombifilmet próbálja átültetni a Star Wars világába - rendkívül kis sikerrel. Az ötlet talán viccesnek hathat ha 3 bekezdésben olvasnád el ezt a történetet valaki blogjában, azonban ez egy hivatalos Star Wars történetként jelent meg anno (ma már nem kánon szerencsére). A Halálosztag egyáltalán nem próbál enyhíteni a tényen, hogy ő ebbe a világba semmilyen szinten nem illik bele, hangulatában főleg az Alien-filmeket próbálja meg az olvasónak visszaadni. Csak hogy tisztázzuk, magukkal az élőhalottakkal nincs gond a Csillagok Háborúja világában (A Klónok Háborúja sorozat kétszer is elsüti ezt a poént), ha azt az adott médium képes rendesen belesimítani a Star Wars világába - a Halálosztag azonban ezt meg se próbálta. 

star-wars-death-troopers-featured-image.jpg"Nem túl halott maga rohamosztagosnak?"

4. Kinek ne adjunk a kezébe fénykardot?

A fénykard a Csillagok háborúja egyik legikonikusabb eleme, valahol holtversenyben Darth Vader maszkjával és R2D2-val. Így tehát teljesen érhető hogy majdnem minden Star Wars történetben szerepelnie kell valamilyen szinten, és hogy ezek felében abszolút ügyetlenül és értelmetlenül van beleerőltetve a sztoriba. Még maga George Lucas sem teljesen tudott mit kezdeni a fénykardokkal az előzménytrilógiában, erősen demisztifikálta a fegyver addig felépített kultuszát. Képzelheted mit csinál ezzel egy csapat lelkes író, akinek még ez is kevésnek számít.

Egyik legmeghökkentőbb ilyen példa Barbara Hambly Planet of Twilight (szabadon: Az Alkonyat Bolygója) című regényében szerepel, amiben a Jediként kiképzett Leia találkozik Bendorionnal, a sötét Jedivel, akivel meg kell küzdenie. Bendorion pedig nem más fajból való, mint maga Jabba, ami így egy meglehetősen nevetséges képet tár elénk. A mozgásra képtelen kövér gyíkember nem az a fajta lény, aki fénykardpárbajra hívna ki téged, ám ez a könyv meghazuttolja e szűk nézőpontunkat. Az írónő valószínűleg forradalmian különlegesnek tartotta ez ötletét amikor először papírra vetette, ám valójában egyszerre sikerült a Star Wars két erős elemét kinevettetnie velünk.e27e3126f549478005999cc0b5db33ad.jpgNa igen, nehéz az ilyesmit vizuálisan ábrázolni...

3. Ha még nem lenne elég az ewokokból...

Az eredeti trilógia vitathatatlanul legjobb jelenetei mindazok, amikben szerepelnek az ewokok, és ebben szerencsére minden rajongó együtt tud érteni. Egyszerűen nem tudunk betelni ezekkel az aranyos medvékkel, ahogy teljesen logikusan és hihetően megsemmisítik a birodalom teljes szárazföldi egységét három kaviccsal és egy halom farönkkel. George Lucas pedig ismer minket, és tudja miből lehet pénzt csinálni, ezért a Jedi Visszatér után egy újabb TV-s projektet rendelt be ("Újabb? Nem készült ezelőtt semmi Star Wars média TV-re!" - G.L., valószínűleg), aminek középpontjában szintén az Endor holdja és az ewokok álltak. A Bátrak Karavánja ezúttal egyértelműen gyerekeknek lett célova, amit a filmsorozat remekül teljesít is, ezúttal ebbe nem is nagyon szólhatok bele - ezek a filmek nem nekem készültek.

Azonban abba már beleüthetem az orrom, hogy a Bátrak Karavánja olyannyira kis költségvetésű, és azt a kis költséget olyannyira rosszul kezeli, hogy végeredményben teljesen kiveszik a filmekből a Star Wars érzés, annak kivételével hogy néhány mellékszereplőnk az ewok fajból való. A jelmezek, a díszletek és a lények mind nagyon hasraütésszerűek, kicsit se próbálják a Csillagok háborúja hangulatát visszaadni. A történet is túl messzire kalandozik a megszokottól (egyáltalán nem jó értelemben), így végül egy tökéletes, felejtésre gyártott TV-s produkciót kapunk kézhez. 

d1kawc.jpgEzen a képen különösen érezni a filmek extenzív büdzséjét

2. A Wookie családi fészek

Tudom, tudom, laposra vert téma már a Star Wars karácsonyi különkiadása, azonban nagyon kegyetlen lenne lehagyni erről a listáról ezt a csodát. A Holiday Special (aminek elkészültét George Lucas karrierje legnagyobb hibájának tarott) talán minden idők egyik legkülönlegesebb filmje, hasonlóan kaotikus agymenést azóta sem láttam sehol. Még csak meg sem kell említenem a Star Wars nevet, ugyanis ez a karácsonyi "epizód" messze túlmutat azon, hogy vajmi kevés köze van a Csillagok Háborújához - e szörnyszülött körülbelül minden lehetséges hibát elvét, amit egy film elkövethet. Rendkívül olcsón néz ki, unalmas és végtelenül humortalan, miközben nézed konkrét fizikai fájdalmat érzel. He ennek ellenére mégis kedved támad hozzá, meg ne merd nézni, olvasd el inkább róla cikkünket.

171215-fisher-tease-2_o463ys.jpgHarrison Ford éppen átgondolja az életét

1. Willrow Hood legendája

A Star Wars egyik legkülönlegesebb jellemzője, hogy egyszerre tud rendkívül tág és meglehetősen szűk is lenni. És míg ez a probléma eleve feltűnik az előzménytrilógiában ("Boba Fett" klónjai a rohamosztagosok, Darth Vader építette C3PO-t), sokkal szembetűnőbb mindez a tágabb univerzumban. Hogy az írók ne nagyon keveredjenek bele a Star Wars fontosabb történetszálaiba, jobb híján a filmekben feltűnő összes karakterhez elkezdtek kerek élettörténeteket írni. No igen, ha még csak Lando-ról vagy Mon Mothma-ról lenne szó megérteném a dolgot, azonban a az alkotók ennél sokkal extenzívebb munkába kezdtek. Emlékszel még a negyedik rész kantin-jelenetére? Na ott minden egyes lénynek megtudhatod a kalandjait, ha érdekel.

De esetleg ha ez nem lenne elég, utánaolvashatsz hogy lettek a Rancor és a gazdája barátok, vagy hogy a kék elefántzongoristának Jabba palotájában mi újság otthon a családjával (ezt a szokást egyébként máig nem hagyta el a Star Wars, csak most előre írják a lényegtelen karakterekhez a történeteket; ám így viszont megesik hogy olyan szereplőhöz adnak ki könyvet vagy képregényt, akit végül egy végső fázisban teljesen kivágtak a filmből). Az előbbinek szerintem legkomikusabb példája nem más Willrow Hood. Ja hogy nem ugrik be így hirtelen ki is ő? Hát kérlek a hatodik részben, amikor Lando bemondja a rádióba, hogy megszállták a birodalmiak Felhővárost, láthatunk hektikusan elszaladni egy csapat lakost, többek között egy tizedmásodpercig Willrow Hood-ot is felfedezhetjük közöttük.
2897ee5f051ea96abd5419f5c04f378f.jpgWillrow Hood elszalad megmenteni a galaxist

Willrow a hóna alatt egy Földi jégkrémkészítőt szorongat. Ez persze remek alap egy karakterhez, és épít is rá a Star Wars rendesen - Willrow valójában a lázadók elérhetőségeinek adatlistáját rejtette a jégkrémkészítőbe, és életét kockáztatva éppen próbálja kimenteni a Birodalom orra alól ezt a felbecsülhetetlenül értékes tárgyat; nagyban hozzájárulva a lázadók későbbi nagy sikeréhez. Így csinált tehát a Star Wars a legutolsó statisztából igazi nagy karaktert - és meg kell hagyni, van ebben az egészben valami megható. 

Összegzésképp: a star wars filmeken kívüli univerzuma hatalmas, ezért teljesen érthető hogy sok sebből vérzik, ám ez még mindig nem jelenti azt hogy ne lenne minden rossz történetre tíz kiváló - én csupán szemléltetni akartam mik azok a nagyobb hibák amik egy-egy képregény vagy könyv elolvasása után még megbecsojáthatóak, ám folyamatosan ismétlődve már meglehetősen aggasztóvá válnak (kivétel persze a Holiday Special! Azt nehéz lenne elismételni). És ne feledjétek: semmit nem számít hogy mi kánon meg mi nem - rossz történet az mindkét oldalon rossz történet marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr1215287354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2019.12.15. 23:41:12

Azért az is elég érdekes részlet lehet hogy Anakin Skywalker/Darth Vader építette C3PO-t-aki először úgy néz ki mintha használt alkatrészekből építette volna saját találmányként,majd vagy 10+ évig be sem lett fejezve-közben meg kiderül hogy mindenfelé tucatjával szaladgálnak többféle szinben mindkét oldalnak dolgozva tolmácsrobotként...
Most akkor egy szereld magad egységcsomagból lett építve vagy lekoppintott egy eredetit?

Szalay Miklós 2019.12.16. 00:24:04

Hát igen, eléggé beszédes, hogy sorban jönnek ezek a "melyik volt a legrosszabb star wars" listák... A legjobb lett volna megállni 3 (de max 6) után. Sajnos eléggé úgy néz ki a világ, hogy most már tényleg nincs új a nap alatt. (És nemcsak filmben, zenében, meg úgy általában a művészetben.) Azok után, hogy XX. század hogy elkényeztetett bennünket ezen a téren...

Levi999 2019.12.16. 01:59:41

@Szalay Miklós: Hát igen, beköszöntött a posztmodern kora!

János Kocsis 2019.12.16. 03:23:10

@lutria: megalkotta. Utána kiderült hogy nem hülyeség egy tolmácsrobot. Mivel nem védette le, szabadon gyártható.

midnight coder 2019.12.16. 07:37:56

@János Kocsis: Azért már ez is erősen billeg, elég pici az esélye hogy az a C3PO amit egy sufniban épített a 6 éves de nagyon okos Anakin Skywalker az anyjának és amit vele együtt otthagyott a tatuinon, valahogy annyira bekerül a köztudatba hogy elkezdik a birodalomban tömegesen gyártani, igaza nem arany hanem ezüst színben, majd pont ugyanez a példány felkerül Leila hajójára ahol is elkezdheti az elsõ valódi Star Wars film cselekményét.

De az tény, hogy messze nem ez volt a legnagyobb faszság az elõzmény triológiában: volt ott repülõ R2D2, midi-klorián, központilag vezérelt és ezért megölhetõ robothadsereg amiknek a tervezésénél a fő szempont az volt, hogy 6 évnél fiatalabb gyerekek se vegyék komolyan õket.

És még az elõzmény triológia sem volt tizedannyira sem faszág mint amit utána a mikiegerek forgattak. Az elõzõn csak azt lehetett érezni, hogy igazából utólag tákolta Lukács bácsi némi pénzszerzési céllal, és bekamuzva hogy ezt akarta, az utóbbinak viszont általános iskolás gyerekek írták a forgatókönyvét 30 PC cenzor felügyelete mellett.

rgs 2019.12.16. 07:44:44

@midnight coder: tolmácsrobotnak praktikusabb volna egy fafados-kompatibilis háromkerekes kisbőrönd. Ha már nem kell szépen visszagurul a töltőre, oszt annyi. Nagy sárga tolmácsrobot, ja. :-)

Labasmaz 2019.12.16. 08:19:00

A cikk jó és érdekes, csak a vége felé kicsit elfáradt a szerző, egyre több a hejesírási (sic!) hiba. Ráférne a cikkre egy nagyjavítás:

Ezt a nyakatekert szórendet helyre kellene tenni, hogy magyarul legyen: "Ki lehet készülésüknek okát egy szóval is fejezni,..." -> "Készülésük okát egy szóval is ki lehet fejezni: ..."

"Klónok háborúja sem más mint egy..." - A "mint" előtt vessző.

"Nem sokal gondolkodtak rajta..." - sokat

"A star wars híres arról, hogy..." - Tulajdonnév nagybetűvel. Két sorral később már jó, újabb két sorral később megint kisbetűs. Ebből van még pár, keres-cserél helyreteszi.

"...hibájának tarott) talán..." - tartotta

"...e szörnyszülött körülbelül minden lehetséges hibát elvét, amit egy film elkövethet." - Ha valaki elvéti a célt, az azt jelenti, hogy hibázik. Ha elvéti a hibát, az azt jelenti, hogy nem hibázott, célba talált. Értem, hogy nem akartál szóismétlést, úgyhogy akkor mondjuk legyen "...e szörnyszülött körülbelül minden lehetséges hibát elkövet, amit egy filmben lehetséges."

"Lando-ról" - "Landóról"

"Mon Mothma-ról" - "Mon Mothmáról"

"De esetleg ha ez nem lenne elég..." - "De ha esetleg ez nem lenne elég..."

"...utánaolvashatsz hogy lettek..." - A "hogy" előtt mindig vessző áll.

"...ám így viszont megesik hogy olyan szereplőhöz..." - Dettó.

"Ja hogy nem ugrik be így hirtelen..." - Újabb.

"...ezért teljesen érthető hogy sok..." / "...nem jelenti azt hogy ne lenne..." - Egy mondatban kétszer.

"...nem számít hogy mi kánon..." - Még egy.

"Az előbbinek szerintem legkomikusabb példája nem más Willrow Hood." - Ez így nem kerek mondat. "Az előbbinek szerintem legkomikusabb példája nem más, mint Willrow Hood."

"...Birodalom orra alól.." - Orr alá borsot törni szokás. Elmenekülni viszont valakinek az orra elől.

"...szemléltetni akartam mik azok a nagyobb hibák amik egy-egy..." - Két vessző is hiányzik. Amúgy a "mik-amik" helyett inkább a "melyek-amelyek" párost használnám, de ez nem olyan fontos.

"megbecsojáthatóak" - "megbocsájthatóak"

"(kivétel persze a Holiday Special! Azt nehéz lenne elismételni)." - Ha teljes mondat van a zárójelen belül, pláne, ha egynél több, akkor nagy kezdőbetű és pont a végére a zárójelen belül is: (Kivétel persze a Holiday Special! Azt nehéz lenne elismételni.)." Amúgy elismételni helyett itt inkább a "felülmúlni" szót használnám, vagy a szövegkörnyezet miatt még inkább azt, hogy "alulmúlni".

Zirowe 2019.12.16. 08:30:21

Pedig a felsorolás első (vagy 9.) pontjában szereplő klónos sztoriszál (Sötét Birodalom 1-2, Birodalom vége) szerintem nagyon jó és bőven megérdemelte volna, hogy ez legyen a 7., 8. és 9. rész, mint a tényleg megvalósult katyvasz.
Könyvben nem, csak az itthon megjelent képregényeket olvastam, de mély nyomot hagytak bennem.
Sőt, igazából még a Thrawn trilógia (A Birodalom örökösei, Sötét erők ébredése, Az utolsó parancs) is megérdemelte volna a filmvásznat.

Zirowe 2019.12.16. 08:31:23

@lutria: nem, ha jól értettem egy leselejtezett protokolldroidot állított újra össze, hogy segítsen majd az anyjának.
Tehát nem a nulláról épített egy új droidot, hanem egy kukába landoltat rakott újra össze.

CCnick 2019.12.16. 09:03:34

"a Skywalker-trilógia zárórészéhez"???

Lobo Marunga 2019.12.16. 09:28:14

Volt szerencsém(?) látni a Klónok háborúja filmet. A melegsztereotipia hol van benne? Nekem valahogy nem tűnt fel, valószínűleg a sörösdoboz formájú droidoktól fagytam le...

steery 2019.12.16. 09:41:54

Willrow Hood az 5. részben szerepel, nem a 6.-ban. Mivel a Klónok háborúja animációs mozifilm nem része a számozott filmsorozatnak.
A Bátrak karavánját követte a hasonlóan silány minőségű Harc az Endor bolygón film, aminek már a címe is rossz, mivel nem az Endor gázbolygón, hanem annak holdján játszódik.

Az egész SWU katyvasz annak köszönhető, hogy (szándékosan?) nincs egy univerzum fejlesztő, irányvonal meghatározó és konzisztencia ellenőrző-számonkérő szakértői csapat, ami felügyelné az alkotások egységességét, egymáshoz illeszkedését, színvonalát. És ami a legfontosabb: hosszútávú koncepcióval, világos stratégiával rendelkezne arra vonatkozóan, hogy mi legyen az SWU-val a jövőben? Hová fejlődjön? Ehelyett szabadon burjánzik és pervertálódik az egész, mint valami rákos daganat, ész nélkül. Ez történik, ha egy SF történetfolyamot fejőstehénnek használnak és nem cél a minőségi alkotó munka.

Void Bunkoid 2019.12.16. 10:04:36

A műfajkeveredés meg esetleg ötletek felhasználása miért is lenne baj?

Tulajdonképpen már az ős-új remény is egy második világháborús hadművelet feldolgozása (a brit "Operation Chastise") némi körítéssel.

A Zsivány Egyes (amit nagyon nagyra értékelnek) meg tulajdonképpen egy star wars skines piszkos tizenkettő :)

Sir Gombóc 2019.12.16. 10:33:57

@midnightcoder2: neked egyértelműen baj van a fejedben, ha ez jött le a utolsó filmekből.

Ik4r0s 2019.12.16. 12:10:59

@Labasmaz: Köszi az észrevételeket. Úgyis korrektort keresünk az oldalra.

midnightcoder2 2019.12.16. 12:40:43

@Sir Gombóc: Nem tudom, miért is ? Adva van egy csajszi aki alapvetõen abból él, hogy alkatrészeket guberál ki egy elsüllyedt csillagrombolóból, aztán lesz neki egy fénykardja aminek a hatására kapásból megcsinál olyan trükköket amihez Luke-nak anno hosszas tanulás kellett Yoda mesterrel a Dagobán, majd vezeti a Milleneum Falcont mintha mindig is ezt tette volna... Majd ugyancsak lazán leveri az aktuális fõgonoszt akit ugye Luke Skywalker tanítgatott. Mindezek mellett van kedvenc négerünk akinek az egyetlen lényeges hozzáadott értéke a történetben az, hogy nagyon liheg, azon túl kb. azért van ott, mert kellett a filmbe egy néger. Mondjuk takarékosabban megoldhatták volna ha a csaj egy füst alatt néger is.

Mrs Broccoli 2019.12.16. 13:08:02

@midnightcoder2: na igen, manapság baromi nehéz geek-nek és rasszistának-homofóbnak-hímsovinisztának is lenni egyszerre, de érzem az igyekezetet.

midnightcoder2 2019.12.16. 14:03:39

@Mrs Broccoli: Ja. Aki ma elvárja hogy egy alapjában véve akciófilmben ne csak nõi fõhõs legyen, illetve hogy ha már az van, akkor rá is legyenek érvényesek a világra kitalált szabályok az nyilván homofób, illetve ha zavarja hogy van benn a sorozatban egy néger aki csak azért van benn hogy legyen egy néger a sorozatban az meg nyilván rasszista. Nekem nem az a bajom a lihegõ négerrel hogy néger - Pl. Lando Calrissian karaktere nagyon is a helyén van az eredeti sorozatban - hanem az, hogy csak azért van, hogy ott legyen. Amúgy nem az egyetlen: a focilabda robot is legalább akkora faszság. Azon is érezni hogy csak azért van ott, mert sok ilyen játékot szerettek volna eladni a gyerekeknek.

midnightcoder2 2019.12.16. 14:04:25

@midnightcoder2: Szerk: nem homofób hanem hímsoviniszta.

Bobby Newmark 2019.12.16. 15:59:28

@midnightcoder2: "hosszas tanulás"... Tartott majdnem 2 órát vagy nagyon maximum néhány hetet. Nem teljesen tiszta, hogy hogyan jutott el a Milennium Falcon a Hothról Bespinre. Szerintem az egyetlen megoldás az, hogy addig rúgdosták a bádogdobozt, amíg egyetlen hiperugrást még végre tudott hajtani, mert máshogy egyszerűen nem megy. De a kaja mennyisége mindenképp behatárolja, mennyi ideig tarthatott az út, és az a "nem túl sokáig".

Illetve az lehet még, hogy a Star Wars univerzumban a csillagközi távolságok és a fénysebesség nem úgy működik, mint itt a valóságban, mert a VII részben is lő egyet a Halálcsillag 3, és egyrészt kilő egyszerre vagy négy bolygót négy különböző csillagrendszerben, másrészt meg más csillagrendszerekben felnéznek az égre, és látják menni a csíkot. Ami valós csillagközi távolságokkal nézve irdatlan nagy faszság.

Bobby Newmark 2019.12.16. 16:11:16

Nekem egyébként a legfájdalmasabb az volt, hogy Darth Vader levágott keze a 3. részből kapott saját regényt. Na az pont olyan borzalmas volt, ahogy ez hangzik. Egyrészt a reaktor, vagy mifasz, amibe Palpatine beleesett, és megmurdelt, az valahogy megkímélte a kesztyűt, másrészt MEGTALÁLTÁK miután felrobbant az egész córesz, harmadrészt nem egy sima kesztyű volt, hanem villámokat tudott szórni, szal még azt is benézték, hogy ki tud micsodát a filmben. Plusz a főgonoszt, aki egy háromszemű fajhoz tartozik, úgy hívják, hogy Háromszem, ami meg már csak simán általános iskolás házidolgozat szintű húzás.

Aztán amíg még a Silent Library Project nyíltan elérhető volt, megpróbáltam pár EU könyvet elolvasni, orvosolva az előzmény trilógia okozta megrázkódtatást, és bármire böktem rá véletlenszerűen, MIND hasonló szemét volt. Kivétel nélkül. Egyetlen olvashatót sem találtam. A Thrawn utáni hivatalos X-XI-XII is iszonyat szemét volt, még azt leszámítva is, hogy az utolsó könyv már arra se vette a fáradtságot, hogy időrendbe szerkessze a három fő szálat, egyszerűen volt egy Leia, Han, Luke szekció, és a regény harmadában egyben lenyomta a szálat.
Egyedül a Thrawn trilógia ér valamit az egész EUból, meg esetleg a Nyulászi Zsolt féle bootleg Han Solo regények.Ja, de az meg még csak nem is EU, mert bootleg.

midnightcoder2 2019.12.16. 16:18:49

@Bobby Newmark: A két óra intenzív oktatás végén Luke Skywalker eljutott odáig, hogy a Hoth-on majd beszart amikor meg kellett emelnie a lézerkardot amikor jött a jeti. Ehhez képest a csajszi egy laza mozdulattal megtette ugyanezt minden különösebb okítás nélkül, és lazán veri az aktuális Sith lovagot ami még akkor sem kis teljesítmény, ha Kylo Ren azért nem az a kimondott Darth Vader. Amúgy az a csávó is elég szánalmas, a Sötét Nagyúr akit ha elkap a hisztiroham akkor lefénykardozza a saját ûrhajója vezérlõ termét...

Alick 2019.12.16. 16:23:04

@Mrs Broccoli: Nem a nő és a néger a probléma a történetben, hanem az erőltetett, zavaros tálalás. Ilyen értelemben inkább a film a rasszista, mert olyan fekete szereplőt raknak bele, aki zavarbaejtően kilóg a történetből.
Hasonlóképpen jogosan hívta fel valaki arra a figyelmet, hogy pl. a Sliders sorozatban (1995-2000!) a fekete főszereplő Rembrandt Brown tulajdonképpen a "vicces néger" sztereotípiáját teljesíti be.

Alick 2019.12.16. 16:29:36

Mondjuk a Rogue One partizán csapatának (+Saw Gerrera!) multikultija is érdekes, viszont éppen van benne annyi hozzáadott árnyalat, hogy hozza a hitelességet ("Piszkos Tizenkettő").

Pipas 2019.12.16. 16:48:24

@Alick: "Nem a nő és a néger a probléma a történetben"

Én úgy fogalmaznék, hogy nem kell rasszistának lenni ahhoz, hogy idegrohamot kapj, amikor a rasszizmust megpróbálják kinevelni belőled.

Mert engem ez zavar, amikor meg akarok nézni egy filmet, aztán észre kell vennem, hogy engem most vadul nevelnek. Aztán persze kiderl, hogy igazam volt, amikor a rendező meg a stáb elmonddja, hogy micsoda nagyszerű alkotást csináltak, merthogy van benne nő is, fekete is, sárga is és még nem volt olyan film, amibe ennyi minden lett volna.

Senki sem szereti, ha nevelik, manipulálják, csak az elborultabbak nem teszik szóvá, mer attól félnek, hogy akkor rasszistának nevezik majd őket.Olyan ez, mint a fasizmus, mindenki tudja, hogy gáz az egész, csak senki sem meri szóvá tenni.

Bobby Newmark 2019.12.16. 17:12:00

@midnightcoder2: Hjah, hát ezek az erőhasználó fiatalok egyre korábban érnek. Tényleg fos. Anakin meg 8 évesen már túl öreg volt, ÉS nem csak a Tanács véleménye szerint, hanem a későbbi események fényében is.
Vagy ez az egész nem is arról szól, hogy használni tudja az Erőt, hanem hogy mennyire fogékony az agymosásra. Végülis Vader többre vitte, mint az egész Jedi Rend összesen.

Hát Kylo Ren valóban nem a legjobban eltalált karakter, de szerintem a hisztiroham pont rendben volt. Vader meg halálra fojtogatott olyanokat, akik ártatlanok voltak, csak a rossz hírt közölték. Az is valahol egy hiszti, csak máshogy nyilvánult meg.
Én felröhögtem, mikor megláttam a fejét maszk nélkül, hasonlóképp a VIII részben a hónaljig húzott gatya+meztelen felsőtest kombón.

Az a baj, hogy TÉNYLEG úgy ülök be ezekre a filmekre, hogy na jó, akkor agy kikapcs, nézem a színes fényeket, és MÉGIS van bennük akkora faszság, ami ezt a hozzáállást képes átütni. A legújabb talán az üzemanyag bevezetése volt. WTF, de tényleg? Meg üldözéses jelenet mikor az egyik félnek nincs üzemanyagproblémája, de hiperhajtóműve meg igen? Hogy a faszba megy át ez a szemét egy teljes kibaszott filmstúdión?
Mert a fent említett EU könyvekben még értem, hogy egy, nem túlságosan kreatív és kifejezetten nem intelligens, de legalább lelkes gyökér megírja, és kész. De hogy ugyanez megtörténik egy százmillió dolláros produkció forgatókönyvénél is, az már megbocsájthatatlan.

Alick 2019.12.16. 17:52:18

@Pipas: Az izzadságszagú PC-t már le se szarom, a gyenge karakterek viszont kilógnak a történetből.
Másrészt... volt valakinek azzal problémája, hogy Samuel L. Jackson játszotta a badass jedi master Mace Windu-t..? vagy Lando Calrissian-nal, Billy Dee Williams által alakítva?

midnight coder 2019.12.16. 19:10:36

@Bobby Newmark: Az egy dolog, hogy Vader nem volt épp az igazság bajnoka, de a saját hajóját legalább nem állt neki lekaszabolni. Az elrettentés végül is valahol működőképes dolog, legalábbis ha sok embered van: legközelebb 1000x is meggondolja valaki hogy hibázzon. De a saját hajó szétverése mindenképp kontraproduktív.

Bobby Newmark 2019.12.16. 20:11:00

@midnight coder: Hát, most erre mondhatnám, hogy ugyan Kylo Ren sem túl stabil mentálisan, de legalább nem a magas rangú, képzett tisztjeit áll neki megfojtogatni. Amennyit tudunk a dologról, simán elképzelhető, hogy Vaderrel az élen a Birodalom azért omlott össze, mert az összes tehetséges tisztet már lemészárolta, és a kontraszelekció miatt már csak azok a kamikáze idióták maradtak, akik ilyen körülmények között is vannak olyan hülyék, hogy elfogadják az előléptetést. Nézőpont kérdése. :P

De kicsit fölösleges ennyire mélyen belemenni ebbe a szemétbe, nézd, Lucas is mit hozott ki, mikor megpróbálta. :D

Labasmaz 2019.12.16. 22:14:38

@Ik4r0s: Részemről a szerencse. Privátban megbeszéljük.

Void Bunkoid 2019.12.19. 11:55:31

@Alick: azokkal sosem volt baj. Főleg azért, mert bármennyire is jedimester, meg a csibészes szerencselovag aki végül a lázadás egyik jópilótájá válik, alapvetően mindkét karakter első blikkre, és kezdeti viselkedését tekintve ilyen teljesen pécétlen ellenszenves, sunyi nigger, hozza a típuskaraktert, amiből csak pozitív irányba fejlődnek tovább, nem pedig ilyen egyből tenyérbemászó zsugabubusok, mint a finn :)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.12.25. 08:21:56

@Void Bunkoid: abszolút!

sőt a Rogue One azzal, hogy nem is akar többnek látszódni, mint egy előzmény film és nyilvánvaló, hogy a végére majd minden szereplője halott, a Disney éra legjobb epizódja.

kiskutyauto 2020.01.03. 17:14:04

Szerintem Watoo és Jar Jar voltak az utolsó jó húzásai Lucas-nak... aztán már csak bénázás van, főleg hogy a Disney-t rászabadította erre a mesevilágra... és Yoda-kind kid (nem baby!!!), aki új reményt adott...

kiskutyauto 2020.01.03. 17:16:34

@adamskij: Első nézésre még oké. Tényleg így tűnt, mert sok újszerű dolog van benne és még Donnie Yen is meggyőző... de második (pláne többedik) nézésre, egyre több gagyiságot lehet abban is észrevenni.... ugyanez igaz a Solo-ra is... bár valóban ez a kettő még ami a Disney gányolásból elviselhető...

Reactor 2022.05.01. 00:48:12

Sajnos ez igaz, minél sikeresebb egy széria, annál inkább megjelennek a torzszülött, fantáziátlan folytatások. És ezek még csak nem is a legrosszabbak - a fanfiction.net konkrétan TÖMVE van minősíthetetlen szarságokkal. Az ottani íróknál a lelkesedés kemény 5 percig tart ki, a kreativitás még eddig se. Az eredmény: hatalmas halom bűzölgő szemét.
A hülye kreatúrák megint egy olyan dolog, hogy akinek csak erre futja, az max. meséskönyvet írjon. A lézerpisztolyos Nesquik-nyuszi, meg a két lábon járó macskák (Kevin J. Anderson: Sötétkard című művében futni össze velük, roppant ötletes módon "cathar" a fajuk neve) nem valóak egy ilyen univerzumba. Ez kb. ugyanaz, mint mikor a kalandjátékkönyv-írók zebraembert, földigiliszta-embert meg kacsacsőrűemlős-embert dobnak be mint ellenségeket. Hát pffffff...!
A zombizás egyértelműen divathullámot lovagol meg. Most népszerűek a zombik, borítékolható volt, hogy valami elmebeteg majd kitalál egy Star Wars "horrort" rohamosztagos- jedi- stb. zombikról (mintha még bárki megijedne tőlük).
A Yuuzhan Vong még jól el is sülhetett volna, ha nem lett volna egy bazinagy koppintás az egész. Konkrétan a Kra'hen birodalmat utánozták le, még a kinézetük is minimum 70%-ban egyezik. Szép próbálkozás volt, csak sajnos túl átlátszó.
Ami az ewokokat illeti, itt meg kell védenem az eredeti művet: egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egy primitív létforma legyőz egy műszakilag fejlettebbet, ott van pl. a szovjet-finn háború. A finnek hadserege alig érte el a 25000 főt, valami elképesztően elmaradott technológiával, és így is csúnyán elpáholták a műszakilag, számszerűen is sokkal jobb helyzetben lévő oroszokat. Mereckov pajti meg mehetett a Gulágra hűsölni.
Egyrészt, az ewokok voltak "otthon", tehát ők játszottak hazai pályán, ami azért elég nagy előny, pontosan tudták, hol a pajzsgenerátor, hol a titkos bejárat, merre járkálnak a birodalmiak. Másrészt többen is voltak, és a gerillataktikának hála, Palpatine elit gárdájával is ki tudtak babrálni (legyen bármilyen szuperkatona az illető,nem szakadhat ötvenfelé).
Harmadrészt, az emberek úgy tekintenek az ewokokra, mint cuki kis teddy-macikra. Nos, igen. Az ewokok lényegében medvék. A medvék pedig ugye nemcsak a mézet szeretik (ez ám ki is van emelve külön, hogy az ewokok emberevők. Az embervadászat effektíve jelenthette náluk azt is, hogy lesz-e aznap vacsora az asztalon, vagy sem. Így hát volt idejük fejlődni benne.
Aztán ott volt a fegyverek primitívsége. Azok voltak, valóban, ellenben remekül beváltak, már csak azért is, mert a fák magasabbak voltak a birodalmi harci robotoknál. A nyilak is primitívek, de egy ewoknak nem okoz gondot a nyilával átlőni egy kisebb fatörzset se, ezek után elképzelhető, mennyire "hatékony" védelem egy plastoid páncélruha ellenük. Egy kellően nagy kő le tud teríteni egy embert, legyen rajta bár mindentálló páncél, azok az irtózatos fatörzsek kombinálva a lendülettel - ha nem is zúzzák össze a lépegetőt - de feldönteni helyből fel tudják. Ilyen egyenetlen talajú bolygóra meg echte hülyeség volt KÉTLÁBÚ lépegetőket (vagy pláne légmotorokat) alkalmazni.
Egyébként többször látni, hogy az ewokok képesek alapszinten kezelni a technológiát. Az egyik jelenetben egy ewok pl. egy elcsórt lézerpisztollyal hadonászik. Mindent összevetve tehát teljesen plauzibilis volt, hogy az ewokok legyőzhették az elit birodalmi gárdát.

@lutria: Sz'tem egy ismert és használt robotszéria volt C-3PO már az események előtt is, Anakin droidja "sufnituning" volt, afféle DIY robot.

@Zirowe: Thrawn elég jó mellékszálat kapott a PC-játékok során, a TIE Fighter-ben lényegében őalá vagyunk rendelve.

@Bobby Newmark: Igen, a Paul-Hollace Davis-féle "Jedi Prince" könyv. Végigolvastam, és igen, voltak benne faszságok bőven, de hidd el nekem - a fanfictionok közül talán még ez volt a legvállalhatóbb. A legnagyobb hibája, hogy nem folytatták, pedig jó lett volna, a cselekményt egyszerűen elnyírták onnantól, hogy Kadann-ék odalent rekednek az elveszett városban, vagy hogy mi lett Triclops-sal. Az se lett kifejtve, mi történt aztán Zorbával (nem a göröggel, a hutt-tal). Nagyon az az érzés jött át ebből, hogy az író attól félt, túl sablonos befejezést fog írni, így hát inkább meg se írja. Persze Han Solo és Leia házassága az azé' kell a happy end-hez, az nem sablonos...
süti beállítások módosítása