Játék és élmény minden korosztálynak

Élménybeszámoló a novemberi PlayIt első napjáról

2017. november 21. - Kondi_HUN

Idén november 18-án és 19-én került megrendezésre a Hungexpoban az őszi PlayIt rendezvény, amelynek első napján magam is részt vettem. Az esemény magasan a legnagyobb, a hazai gamer közösségek számára szervezett találkozó, tele színes programokkal, shopokkal és játékkal, a létező legtöbb platform által prezentált szórakozási lehetőségekkel együtt.

playit_web_socialshare.png

Jómagam elővételben Collector’s belépővel jutottam be, amely egy erős felső-középkategóriájú élményt kínál. Egy napra váltottam ki, amely a szombati alkalmat célozta meg, ennek tematikája a Trónok Harca sorozat brandje köré épült. Az érdeklődők ötféle jegykategóriából választhattak igényüknek megfelelően: Normal, Deluxe, Gyémánt, Collector’s és Excellent VIP. A különféle jegyek a Deluxe kategóriától felfelé saját ajándékcsomagokat is biztosítottak a vásárlók számára, mint például egy limitált, PlayIt kiadású MOJO Massive fejhallgató, kedvezménykuponok, lefogyasztható étel-ital utalványok és a jegynek megfelelő büfé korlátlan használata. Természetesen rengeteg ember állt sorban az 1-es kapunál már 10 óra előtt, hogy bejuthassanak. A Normal kategóriájú jegyek vonala elképesztően hosszú volt, a bejárattól egészen a helyszíni parkolókig nyúlt. 

A Collector's kategóriájú jegynek köszönhetően sokkal hamarabb bejutottam, mint azt reméltem volna, szó szerint nulla várakozással. A beléptetőkapun való túljutással átvehettem az ajándékcsomagomat és már indultam is a cél felé. A különféle méretű csarnokokba való bejutás kizárólag a Hungexpo Passzázson keresztül volt lehetséges, ezen a hosszú utcán bérelhető riksát is biztosítottak azon látogatóknak, akik mozgási nehézségekkel küzdenek, megkönnyítve így a területen való közlekedésüket. Ahogy beljebb került az ember, rögtön megcsapta az orrát a sokféle étkezési alternatívát kínáló lakókocsikból szálló illat, ami azonnal beindította a pavlovi reflexeket. Első utunk az A csarnok felé vezetett, amely a legnagyobb volt az épületek között. Az itt megtalálható játékok és sportpályák sokkal nagyobb helyigénnyel bírtak. Az épület bejáratával szemben rögtön látható volt a hatalmas versenypálya, ahol korosztálytól függetlenül bárki belevethette magát a távirányítású elektromos autómodellek világába. Itt külön bajnoksággal is meglepték a szervezők az érdeklődőket. A térkép segítségével rövid idő alatt meg lehetett találni az egyes rendezvényeket és standokat. A Call of Duty sorozat újonnan megjelent részét, a WWII nevet viselő játékot ugyancsak nagy területen próbálhattuk ki, sőt mi több, a rendezvényen helyet kapott a Magyar Honvédség is, ahol a bátrabbak önként jelentkezhettek a hadsereg kötelékébe.

Abszolút kreatív ötletnek tartottam a játékot és a Honvédséget egy helyre tömöríteni, hiszen jó reklámot biztosít mindkét fél számára. Mindezek mellett a sportolásra és a kreatív munkára is volt lehetőség. Összességében a legnagyobb helyet a Chio és a Generali Biztosító által támogatott Mozdulj Gamer! mozgalom állomása biztosította, itt igazán szórakoztató mozgási lehetőségeket próbálhattak ki a látogatók. Az íjászaton át a pankrációig, a kosárlabdameccsen keresztül a felettébb szórakoztató bringapárbajon át a lehető legtöbb edzési élményt kínáló hely volt. A legnépszerűbb a mászófal volt, amely egy canopy lesiklópályában végződött. Számomra a leglenyűgözőbb a Cosplay Village volt. Itt a kreatív alkotók találkozhattak egymással, hogy prezentálhassák új, kedvenc hősükről alkotott jelmezüket, tanácsot osztottak az ifjú titánok számára, akiket önfeledt élménnyel tölt el a jelmeztervezés művészete. Nagyon izgalmas volt nézni a sok színes és szinte a megszólalásig hasonlító kosztümök kavalkádját, olyan hatást keltve, mintha a jól ismert szereplők megelevenedtek volna a filmekből és játékokból. A felnőtt korosztály 18 év felett belépést nyert a PlayIt Plus zónába, ahol a horrorjátékok borzongásait élhettük át, kipróbálhattuk a South Park: The Fractured but Whole játékot XBOX-on, vagy éppenséggel PlayStation VR-on keresztül ismerhettük meg a Resident Evil 7 világát. Ám a kompetitív gamerek sem unatkoztak, hiszen ebben az épületben került megrendezésre a Counter Strike: Global Offensive és a Playerunknown's Battlegrounds selejtezői és döntői izgalmas kommentárral tálalva. Külön érdekes volt látni, hogy a hazai egyetemek is képviseltették magukat, mint például a Szegedi Tudományegyetem, a Pannon és az Óbudai Egyetem, hogy bemutathassák a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, milyen képzési potenciálokat kínálnak a mai generáció számára az informatikai fejlődés terén.

sound_of_thrones_screenshot_20170905122518_1_original_760x760.jpg

A G csarnok ugyan területileg kisebb volt, mint nagy testvére, ennek ellenére rengeteg inger érte az ide látogatókat, mivel ez a szekció a PC-s és konzolgamerek Mekkája volt. A standok itt sűrűbben voltak felépítve és rengeteg opciót kínáltak a szórakozásra. Mivel a rendezvény főként Microsoft támogatással jött létre, így érthető hogy a területen a legtöbb állomáson XBOX konzollal lehetett játszani, de természetesen a PC-sek és PlayStation felhasználók sem unatkoztak. Abszolút nagy élményt jelentett a játékosok számára, hogy a 2018-ban debütáló exkluzív játékok közül párat PS-en és XBOX-on is ki lehetett próbálni, werkfilmeket, gameplay videókat volt alkalom megtekinteni, valamint egy-egy jelenetet kijátszani, hogy láthassuk mivel kíván operálni egy-egy nagyobb név jövőre. A csarnokban szintén versenyekkel és kupákkal tarkították a programot, az érdeklődés hatalmas volt egy-egy Overwatch, Legion vagy Hearthstone 1V1 döntő iránt, és a jelentkezők száma is magas volt. Mindezek mellett a táncos kedvűek szólóban vagy egymás ellen XBOX Kinect segítségével arathatták le a babérokat a Just Dance játékkal. Egy élet is kevés arra, hogy a összes lehetőséget felsoroljuk, hiszen már a legfontosabbakat is nehéz hadrendbe állítani. Aki pedig pihentetni akarta a sok járkálásban megfáradt lábát, hol máshol tehette volna, mint a Gamestar Nagyszínpadnál, ahol folyamatos programok várták a kíváncsi szemeket. Kedvenc YouTube-osaink mérték össze tudásukat egymással egy-egy játék keretein belül, valamint elképesztő érzést nyújtott pár rajongónak, hogy kedvencével együtt is játszhatott élőben, interaktív kereteken belül. Több százan álltak sorban hogy aláírást kaphassanak többek között Pamkutyáéktól, Paplovagtól, BTURBO-tól, Nessaj-tól és a Gameday Irodától. Ezen a színpadon kapott helyett a PlayIt egyik legnagyobb látványossága, a Cosplayverseny is, az ülőhelyek csordultig teltek nézőkkel, akik már alig várták, hogy láthassák ismerősüket, barátaikat egyéniben, vagy csoportosan az általuk készített kosztümben felvonulni. A lehető legkreatívabb oldalukat nyújtották a versenyzők, akiket később a zsűri értékelt és jutalmazott is. A terem közepén pedig aki győzte kivárni a sort, az helyet foglalhatott Westeros Vastrónján az HBO jóvoltából, egy fotó erejéig. A csarnok telis-tele volt kisebb shopokkal és étkezdékkel egyaránt.

A VIP szektor és az F csarnok volt méretileg a legkisebb, itt kapott helyet a The Walking Dead témára épülő véradó bázis is. Ez gyakorlatilag egy shop gyűjtőhely volt, de azonnal megtöltötte a levegőt a retro hangulat, ahogy a játékosok a 30 évvel ezelőtti gamer technológiát élesztették fel az Atari és más konzeolok segítségével. Az elkerített részlegre a VIP jeggyel rendelkezők voltak jogosultak belépni, természetesen ez már a felső kategóriát célozza meg. Azon kevesek, akik ezzel a belépővel rendelkeztek, láthatták élőben Szirmai Gergelyt, amint egy interjú keretein belül beszélget a Trónok Harca két sztárjával, Kristian Nairn-nel (Hodor) és Ellie Kendrick-kel (Meera Reed).

A nap végén, 21 órától a Hungarian Studio Orchestra & Choir előadásában megtekinthettük a Sound of Thrones szinfonikus élő koncertet Szabó Mónika karmester vezényletével, melynek repertoárjában a sorozat legszebb zenéi kerültek terítékre. A főcímen kívül hallhattuk a Rains of Castamere, a Dracarys, a Blood of My Blood, a Winter Has Come és a The Winds of Winter című zenéket is.

A PlayIt Magyarországon messze a legnagyobb rendezvény gamer témában, hatalmas helyszínekkel és sok kikapcsolódási lehetőséggel. Reméljük tetszett a beszámoló a programról, ha Te is rész vettél, megoszthatod tapasztalatid kommentben, az amatőr képgalériát pedig itt alul megtekinthetitek.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr413311123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása