A politika már nem színház, hanem showbusiness

2016. március 11. - zsutti

A Netflix március 4-én szabadította a világra a House of Cards negyedik évadát. A történet közvetlenül ott folytatódik, ahol a harmadik abbamaradt. Mielőtt kijött volna a folytatás, sokan már az Underwoodok hatalmának végét vizionálták. Nem jött be a számításuk, de nem is lőttek nagyon mellé. A fő összetevők viszont továbbra is változatlanok: manipuláció, megfélemlítés és korrupció. Enyhén spoileres írás következik.

Ebben az évadban is beemeltek aktuálpolitikai témákat a sorozatírók, mint például a terrorizmus, tömeges lehallgatások és tömegek befolyásolása. A cselekmény gócpontja viszont továbbra is az elnökválasztás, pontosabban az elnökjelölő kampány. Kapunk új szereplőket is, akik közül a Claire édesanyját alakító Ellen Burstyn-tkell kiemelni (Az ördögűző, Rekviem egy álomért). A lányával való rideg viszonyát erősen befolyásolja a Frank iránt érzett mérhetetlen gyűlölete, de az anyai szeretet és törődés, valamint egy fatális betegség következményeinek perverz keveréke Claire maradék lelkiismeretét is felemészti.

Ha Frank és Claire kapcsolatát nézzük, az előző évad java részt arról szólt, hogy megváltozott a köztük lévő egyensúly, amely Frank irányába billent. Az évad lezárása arra utalt, hogy Claire megvilágosodott, vagy legalábbis megpróbál kilépni abból a burokból, amiben Frank próbálja tartani több-kevesebb sikerrel. Mint a bábjából kikelt pillangó, az új szezon elején Claire látványos átváltozáson megy keresztül, és mindent megtesz azért, hogy érvényesüljön az akarata, ami kicsit sem egyezik Frank szándékaival. Ha ez egy szokványos családi dráma lenne, akkor legyinthetnénk, hogy ezer ilyet láttunk már, de itt az Amerikai Egyesült Államok elnökéről és First Ladyjéről van szó, a tét pedig az elnöki szék megtartása. Tányérdobálás helyett olyan emberek életével játszanak sarokba szorítósdit, akik akarva vagy akaratlanul a nagy terv útjába kerülnek.


Nos igen, a TERV. Számos hiba csúszik a számításba, megannyi előre nem látott akadállyal, melyek közül a legnagyobbak néhány régi szereplőhöz köthetőek. Kapásból ott van Lucas Goodwin, akivel az évad első jelenetét indítják, innen már sejthetjük, hogy fontos szereplője lesz a cselekménynek. (Ő volt Zoe Barnes barátja, riporter majd főszerkesztő a Heraldnál, aki annyira bepöccent a kedvese halála miatt, hogy volt mersze Frank után kutatni. A második évadban elítélték kiberterrorizmusért.) Már az első részben kijön a börtönből és részt vesz a tanúvédelmi programban, amiről főbb szereplőink mit sem tudnak. Alaposan beleköp a levesbe, de nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk, és ezen a ponton túl erről inkább nem is írok semmit, mert amit tesz, az mindent megváltoztat. MINDENT! Többek közt helyzetbe hozza Claire-t, aki Frank ellenőrzése nélkül erősítheti saját pozícióját. Sok szenvedés árán valahol az évad felénél Frank és Claire újra közös nevezőre kerül, miután világossá válik számukra, hogy csak egymásra számíthatnak. Közben dübörög az elnökjelölő kampány, amelynek egyik nagy reménye Frank potenciális ellenfele, az új republikánus politikus csillag, Will Conway, akit Joel Kinnaman alakít (The Killing, Robocop remake). Underwoodék megnyomják az “újratervezés” gombot, ami nekünk, nézőknek jó, a többi szereplőnek már kevésbé.


Miközben néztem az évadot, sok mindent előre sejtettem és többnyire be is jöttek a tippjeim, leszámítva azt a pár dolgot, amikre végképp nem számítottam. Úgy értem, mindig van valami nagy TERV, amit rengetegen akadályoznak, de Underwoodék mégis végigviszik. Ez megy a sorozat legelső része óta, szóval a rajongóknak ez már nem lehet meglepetés. Ahogy végigviszik a cselszövések sorozatát, még mindig lenyűgöz, és szerencsére a tálalás van olyan jó, hogy izguljak is. Mindig van egy-egy olyan mellékszál, ami nem teljesen világos vagy unalmas és magyar ember legyen a talpán, aki átlátja az amerikai választásokat, de még ez is kibírható. A sztori, a kiváló színészek, a kvázi-realista világkép mellett a legnagyobb vonzerőt az előreláthatatlan évadzáró végkifejlet jelenti. Az utolsó 10 percben, amikor minden elveszni látszik, még mindig van egy adu ász, amit Claire előhúz és Frank kijátssza. Ez az adu ász viszont brutális! A sorozat készítői eddig mindig feljebb tudták emelni a lécet és az biztos, hogy az ötödik évad sokkal sötétebb és kegyetlenebb lesz, mint az eddigiek. Lehet, hogy Underwoodék a végén elbuknak, de a nagy kérdés, hogy magukkal rántják-e az országot?

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr468460246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása