Az utolsó fecsegés

Éhezők viadala - A kiválasztott 2. rész

2015. november 19. - Ik4r0s

Velem együtt sokan várták a mai napot, amikor egy újabb YA franchise véget ér. Nem tagadom és felvállalom, hogy férfiként igenis kedvelem az Éhezők viadala filmeket. Véleményem szerint Panem világa sokkal többet rejteget, mint azt elsőre gondolnánk. Kaptunk egy remek felvezetőt, majd egy fantasztikus második részt, később jött egy némiképp csendes elkészítés és most itt van a zárórész. Vajon méltó lezárást kaptunk a múltkori kicsit lágyabb film után? 

Most ragadnám meg az alkalmat, hogy megemlítsem, innentől kezdve spoileres az írás. Ott vesszük fel a fonalat, ahol múlt évben véget ért a film. Peeta továbbra is kattant, Katniss pedig lábadozik, miután társa az agymosás miatt elég rendesen elbánt vele. Ez tehát a kiindulópont, míg a cél, hogy végre megdöntsék Panem és ezáltal Snow diktatúráját. Ehhez először a 2. kerületet is maguk mellé kell állítani, mivel ez van legközelebb a Kapitóliumhoz és jelentős katonai támaszpont. Mikor ez megtörtént, elkezdik révbe ütni a nagy tervet, miszerint az ún. Diót kiiktatják, ugyanis ez a központ biztosítja a fegyverek és a katonák utánpótlását.

Előbbre ugorva a cselekményben, Katniss elhatározza, hogy most aztán pontot tesz a történet végére és magának is szakít egy darabot a véghajrában, ezért elutazik a 13. körzet fegyvereseihez egy utánpótlást szállító repülőn a már említett második körzetbe, hogy ott csatlakozhasson társaihoz. Miután egy osztagba sorolták , elindulnak Snow rezidenciája felé, csak van egy kis bökkenő: sorstársaival nem az élvonalban fognak harcolni, hanem amolyan forradalmi arcokként propaganda videókat gyártanak.

Ez a szerep főszereplőnknek ismerős és bár keserű szájízzel, mégis elvállalja, hiszen csak így valósíthatja meg célját. Igen ám, de az elnök sem ül tétlenül, ugyanis még egyszer megrendez egy viadalt, melynek színtere Panem utcahálózata. Különböző podokkal teszi nehezebbé a lázadók előrenyomulását. Ezek olyan kis "meglepetések", amik tűzzel, lövéssel vagy mutánsokkal végeznek a gyanútlan áldozattal. Hogy ezeket észrevegyék, a holo-t használják, ami jelzi a podok elhelyezkedését, így elősegítve azt, hogy nehogy valaki is elessen a csapatból. Apránként morzsolódik a csapat, mígnem Katnissre és Gale-re hárul a feladat, hogy beteljesítsék a küldetést és egyszer és mindenkorra véget vessenek az elnyomásnak, amihez ugye Snow halálán vezet az út. Már majdnem bejutnak a rezidenciára, amikor hiba csúszik a számításba, mert a megmenteni kívánt panemi lakosság és a lázadók (köztük Katniss is) egy váratlan bombázás elszenvedőivé válnak.

És kérem szépen innentől lezárom a mesélést. Akik olvasták a könyveket, tudják a befejezést, akik nem, azokat pedig érje meglepetés. Megnyugtatok mindenkit, hogy lesz fordulat bőven. A látványra ezúttal sem lehet panaszunk, mert a készítők most is kitettek magukért. A zene szintén kiemelkedő, s ha jól emlékszem, talán ennek a filmnek van a legjobb soundtrackje. Leszámítva ugye a múltkori filmben hallható The hanging tree-t és Lorde - Yellow flicker beatjét. A színészi játékban viszont bőven találtam kivetnivalót. Csakúgy, mint egy éve, itt se tudtam átérezni a motivációkat, nem tudták eladni a szereplőkkel azt, hogy nekem most izgulnom kell. Persze érdekelt a végkifejlet, de az egész olyan semleges. És azzal, hogy látjuk, mi történik és méltó lezárást kap a történet, még közel sem jelenti azt, hogy jó is. Csak látom az események folyását, de nem tudom átérezni, mert számomra hitelen a karakterek szerepe. És az utolsó jelenet, hát az valami eszméletlen. Az most miért kellett, de komolyan? Persze kell valami pozitív lezárás, de akkor is! Már-már túl idilli volt az a momentum, ráadásul bőven be lehetett volna fejezni a filmet e jelenet nélkül is. Mindent összevetve egy teljesen korrekt lezárás, de nem olyan monumentális, mint amit érdemelne, hiszen az Éhezők viadala messze az átlag YA adaptációk fölé emelkedik. Keserű szájízzel, de elfogadom a zárást, bár én jobbat vártam. 

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr28088462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krisfk 2015.11.19. 23:05:13

Az utolsó jelenetnél kis híján kikapartam a szemem... szörnyű rossz film, pedig a franchise idáig szerintem egyre emelkedett.

ifj. Paprikás Csirke 2015.11.20. 10:55:05

Holo, mint hologram. Nem holló, mint a madár bzmeg :D
1-2 rész ami király nagyon. Aztán jött a 3. amiben semmi nem történt, erre a 4.részre meg mintha nem figyeltek volna a készítők, olyan "úgy is sokan megnézik majd, tök mindegy mit csinálunk" érzésem lett. Hiába egy kikúrt nagy forradalom , egy tök alternatív világban, rengeteg lehetőséggel, mégis nagyon klausztrofóbiás lettem benne, mintha az egész univerzumban összesen 5-en lennének, mindig ugyanazokba az ismerős arcokba futunk bele. - enyhe szpojlerek- Amikor a poszáta kitalálja, hogy önállósodik, titokban elindul, előbújik és bumm ott a pasija.. Amikor nagy csatajelenet, titokban előremegy, és bumm ott a húga.. Azt hittem, hogy lesznek új izgalmas karakterek amikor mutatták be az új csapatot, pl, A nővérek, akik elég badassaknek tűntek, másik arc aki úgy lett bemutatva, hogy a "legjobb mesterlövész", fiszemfaszom tizedes, aki gyanús volt, hogy elsőként hal meg..
Ezeket a Podokat sem értettem, oké, hogy egy arénában rámennek a látványosságra, kreatív halálokra, de ez már valós háború, ahol a korlátozott erőforrások minél hasznosabb felhasználása alapvető. Nem az, hogy nincs Hm.. alig van áram, hm, mit csináljunk? kikúrt sok lámpát amikből véletlenszerűen ormótlan fényorgia árad ami szétégeti azt ami alatta van. Rakta volna egyet keresztbe az oldalfalra, azon menjen át valaki. Vagy bontsuk fel a csempét a metró aluljáróban, tegyünk 300m2-en működő húsdarálót ami legfeljebb 10km/h-val halad, hogy el lehessen futni előle, majd burkoljuk be szépen, hogy ne vegyék észre, MUHAHA micsoda ördögi terv. Bzmeg

Ik4r0s 2015.11.20. 19:18:50

@ifj. Paprikás Csirke: A holo-t javítom. És szerintem is lehettek volna kreatívabbak a készítők.
süti beállítások módosítása