Út a nagyság felé - Miyazaki művei #5

2015. június 28. - Kondi_HUN

Elérkeztünk Miyazaki cikksorozatunk utolsó darabjához, melyben megvizsgáljuk, hogyan is folytatódott mesterünk életműve visszavonulása után. Vajon sikerült maradandót alkotnia? Fennmaradt-e öröksége az új generációs alkotók számára, akik maradéktalanul vissza tudják hozni nagy elődük stílusát és műveinek hangulatát? Ezekre a kérdésekre ad választ a Ghibli Stúdió múlt évi egész estés filmje a When Marnie Was There (Omoide no Maanii, 2014).

whenmarnieposter.jpg

Történet és kidolgozás

Sasaki Anna egy városi kislány aki nevelőszülők gondozása alatt áll. Visszahúzódó, csöndes és életére nehéz hatással bíró asztmával küzd. Nevelőszülei orvosuk javaslatára vidékre küldik rokonukhoz, Sasaki Yoriko-hoz, hogy a friss levegő gyógyulást hozzon számára. Ám itt se megy nagyon a beilleszkedés, mert visszahúzódó természete miatt barátokat sem nagyon talál. Egy napon azonban megpillant egy régi kúriát, ahol megismerkedik a titokzatos Marnie-val, amely egy újabb alkalom számára, hogy egy szívbéli társat találjon magának a kis festőlány. De ki ez a titokzatos Marnie? Honnan származik és sikerül elmélyíteni kapcsolatukat?

wmwt.jpg

A Ghibli Stúdió 2014-ben hozta el a nagyközönségnek ezt a lehengerlően magasröptű alkotást, mely olyan témával rendelkezik, ami meghatja mind a gyermekek, mind a felnőttek szívét. A film Joan Mary Gale Robinson írónő azonos című szerzeményének mesteri feldolgozása. Mivel eleget beszéltünk már a technológiáról, így nagy vonalakban annyit, hogy a stúdió tavaly is kitett magáért ezen a téren. Gyönyörű, festői színekkel operál, és a realizmus stílusának jegyében a környezetet a lehető legrészletesebben ábrázolja. A mozgások itt is pontosak és életszerűek, ahogy azt már korábbi művektől már megszoktuk, így az elvárásoknak teljesen megfelel. A bemutatás realisztikus és idilli mivoltát erősíti a szép zene, mely a megszokott módon emeli a hangulatot történetünknek megfelelően. Ez a Ghibli Stúdió és Miyazaki mester halhatatlan védjegye, mellyel a való élet tárul elénk, csak éppen rajzolva. Mondhatjuk, hogy hozták a formájukat az alkotók.

wmwt4.jpg

De mivel erről már annyit beszéltünk így térjünk rá egy kicsit arra, hogy miért is annyira magával ragadó a When Marnie Was There! A korábbi művek túlnyomó többségéhez hasonlóan itt is egy női karakter köré épül a sztori, nevezetesen Anna köré, kinek fejlődését egész végig nyomon követhetjük. A film szála egész addig egy megszokott ütemben halad, mígnem elérkezik az a pont ami a legtöbb változást hozza. Ez a pillanat az, amikor főhősnőnk találkozik Marnie-val, aki egész életét megváltoztatja. Mellékszereplőnk mivoltát igen erősen ködbe burkolja az által, hogy az első pillanatokban nem tudunk róla semmit. Ezek után a szálak egyre szétterjedtebbek lesznek és apránként minden letisztul, olyan szinten, hogy kérdést nem hagy maga után a történet. Hogyan is építi fel ezt az egészet? Marnie karakterének színrelépése magával vonz afféle spirituális érzetet, éreztetve velünk mellékszereplőnk igencsak rejtelmes mivoltát. Saját magáról csak cseppekben mesél, és csak olyan információkat, amit maga Anna is lát és tapasztal. Érezhetjük, azonban, hogy személyisége az addig kissé depressziós, magába forduló főszereplőnkre lassan, de biztosan változtató hatással van. Kettejük közös érzelemvilága hozza össze őket. Anna életére múltja igencsak nehéz hatással volt, ugyan úgy, mint Marnie-ra. Ez a két identitás szüntelenül a kiugrást és a változást keresi, amíg egy napon meg nem találják egymásban vágyaikat. Feltehetjük közben a kérdést, hogy Anna vajon a találkozások alkalmával saját bensője kivetülését látja? Vagy Marnie egy teljesen élő és mozgó személy? Egy biztos, mégpedig az, hogy a két lány nagyban kiegészíti egymást, remek párost alkotva a történet végéig, hiszen álmaik és vágyaik teljesen azonosak, kitörni a megszokott, szinte gyűlölt életből és felvenni egy új, szebb jövő felé néző létet.

wmwt5.jpg

És hogy miben teljesedik ki ez az egész? A mű vége felé minden részletre egy különálló, elbeszélt sztori segítségével derül fény. Ez a pillanatnyi mellékszál hozza el a letisztulást a nézőben. A kidolgozása felettébb megható és szívszorító, ezáltal a karakterek motivációja értelmet nyer előttünk. És fokozva a feszültséget a mű ezzel nem éri be. A háttértörténet bemutatása után a legvégére hagyja a film legnagyobb csavarját, amely tetőpont és végkifejlet is egyben. Az előadásmódnak hála a szívszorító lelki állapot után egy örömmel teli hangulatot áraszt felénk a mű, amivel remekül emeli az élményt és bebiztosítja magát a kis agyunkban, hogy még évek múltán is emlékezzünk az Omoide no Maanii-ra. Leszögezhetjük, hogy ez a történet a benne tálalt misztikummal és megható bemutatásokkal a lehető legjobban és legtudatosabban lett felépítve. Egyszerű és könnyen értelmezhető mind nyelvileg, mind mondanivalóilag egyaránt, ugyanakkor mély tanulságot hordoz magában, így egyaránt élvezhetik kicsik és nagyok.

wmwt7.jpg

Az összegzések összegzése

Öt posztban vizsgálhattuk meg Miyazaki mester életművét és figyelhettük meg, milyen hatással van stílusa az animációs művek világában. Erős és tudatosan fejlődő (többnyire) női karakterei példaként szolgálhatnak az összes ember számára. Az egyedi történetek vegyítve a spiritualitással és a realizmussal tartalmilag messze túlmutatnak kortársaikon, célközönséggé téve nemcsak a gyermekeket, hanem az érettebb korosztályt is. A realisztikus jegyek mindenütt ott vannak, hogy mi nézők minél inkább magunkénak tudhassuk a filmeket, és látható esetünkben, hogy a mester visszavonulása után is a stúdió maradt a realizmus stílusjegyeinél. Miyazaki Hayao üzenetét a világ felé mindig magában hordozták alkotásai. Saját tapasztalatából merítve inti a fiatal álmodozókat, hogy igen is merjenek nagy dolgokat álmodni, ábrándozni, hiszen ha van egy gondolat, ne hagyjuk elveszni a globális világ sűrűjében, mert kellő akarattal az álmokból valóság válik. „Nézzetek csak rám!” Szólítja meg az ifjúságot példát állítva saját teóriájának.

wmwt8.jpg

Ezennel lezárnám cikksorozatunkat a legutolsó Ghibli alkotással. Reméljük minden kedves olvasónknak tetszett ez az öt részes összeállítás, bízunk benne hogy velünk tartotok továbbra is, hogy az álmok megvalósuljanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr567580680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása