Az éhezők viadala

2014. november 19. - Ik4r0s

Az Éhezők viadalát szerintem senkinek sem kell bemutatni. De aki még nem ismeri, az tartson velünk, ugyanis a mai nappal együtt péntekig bezárólag minden nap írunk az egyik részről. A cikksorozatunk a legújabb filmmel A kiválasztott első részével fog zárulni.

A történet szerint Panemet az Észak-Amerikai romjain épült országot a kegyetlen Kapitólium irányítja. Panem a Kapitólimuon kívül 12 körzetből áll. Mindegyik körzetnek megvan a vezető iparága, amiben az ott élők dolgoznak. Állattenyésztés, halászat, vadászat, szénbányászat, elektronika és még sorolhatnánk. Főszereplőnk Katniss Everdeen a 12. körzetben lakik anyjával és húgával Primmel. Az egész film az éhezők viadala köré épül. Ez a viadal emlékezteti a lakókat egy korábbi felkelésre, amikor a Kapitóliumnak komolyan be kellett avatkoznia a dolgokba.

Amolyan elrettentésként rendezik meg ezt a viadalt, melyre minden egyes körzetből kiválasztanak egy-egy 12 és 18 év körüli fiút és lányt, akik élet-halál harcot vívnak az arénában. A kiválasztás napján megérkeznek a békefenntartó katonák és egy stáb, ugyanis a kiválasztástól a viadal végéig egy show műsor keretében közvetítik ezt az eseményt. Katniss helyett először Primet választják ki, de ő önként jelentkezik húga helyett, így a 12. körzetben ő az első, aki önszántából indul a viadalon. Társként barátja Gale helyett Peeta Mellark-ot kapja. Ketten együtt képviselik a körzetet a 74. éhezők viadalán. A viadal előtt fontos, hogy a versenyzők a felkészítésen jó pontszámot érjenek el, ugyanis ezzel támogatókat is szerezhetnek maguknak, akik az arénában történő megmérettetés alatt segíthetik kedvencüket. Katniss már régóta tetszik Peetanak, így kapva kap az alkalmon és bejelenti, hogy szereti. Ennek később nagy jelentősége lesz.


Ugorjunk egy kicsit! Hosszú napok folyamán sorra halnak meg a versenyzők. Szövetségek jönnek létre, szomorú gyilkosságoknak leszünk szemtanúi, amik annak tekintetében, hogy gyerekek ölik meg egymást még inkább fokozzák a történet kegyetlenségét. A napok folyamán születik egy szabály, miszerint egy helyett két győztese lehet a viadalnak, feltéve, ha egy körzetből valók. A fentebb említett szerelmi szál itt kapóra is jön. Pár perc romantika után ennek vége is szakad, mivel a játékmester le akarja zárni az amúgy is hosszúra nyúlt viadalt. Az egyik legjobb jelenet pont a film végén látható, amikor a kettes körzetből való Cato elmondja, hogy ő jószerivel csak a gyilkoláshoz ért és semmi értelmét nem látja annak, hogy megnyerje a viadalt. Több se kell Katnissnek nyilával kézen lövi a Peetat szorongató Catot akit a korábban megjelent kutya szerű lények szaggatnak ketté és végül ketten nyernek. Lényegében ennyi a történet.


A látványvilág fantasztikus. A körzetek egyhangú, szürke világa után üdítő látni a Kapitólium színességét. A sci-fi köntös is nagyon tetszett. Ez még dob a filmen egy kicsit. A zenék passzolnak. Kellően lágyak, de néhány jelentnél azért beindul és igazodik az események gyors követéséhez. Az egyetlen zavaró dolog a kézi kamera volt. Én megértem, hogy ha egy tucat fiatal rohangál, egy hatalmas erdőben azt másként nem lehet felvenni, de itt annyira kapkodják a képeket, hogy nem egyszer elvesztettem a fonalat, mivel azt se tudtam, hogy most mi történik. A Katnisst alakító Jennifer Lawrencnek kíváló alkalom volt, hogy a film előtt egy évvel megjelent X-Men: Az elsők Mystic karaktere után egy újabb lehetőséget kapjon. Tagadhatatlan, hogy jelenlegi népszerűségéhez az éhezők viadala nagyban hozzájárult igazi színésznővé válásához. Peeta karakterét én személy szerint feleslegesnek éreztem. Szinte csak a szerelmi szál miatt szerepel a filmben. Ugyanis ezen kívül semmi érdemleges nem fűződik hozzá. Valamint még kiemelném a Snow elnököt megformáló Donald Sutherlandet, aki szintén jól hozza a kegyetlen, érzelemmentes „diktátor” szerepét.

Bár főként a lányok fogják értékelni a filmet, én mégis buzdítom a fiúkat, férfiakat arra, hogy nézzék meg a filmet. Amikor először moziban láttam engem sem érintett meg különösebben. Mára azonban egy átlagnál jobb filmmé vált a szememben. Ja, igen! Ha tehetitek, mindenképp feliratosan nézzétek meg. Ritkán szoktam ilyet tanácsolni, de ez a film bárki bármit is mondd feliratosan sokkal hatásosabb. A szinkronhangokat csak nagyon kevés szereplőnél találták el és azok sem igazán illenek az adott karakterhez. Gyorsan nézzétek meg csütörtökig a filmet és „Sose hagyjon el bennetek a remény!”

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr876914457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása