Philips kapitány tengeralattjárókkal és zöld-háttérrel viaskodik

A Greyhound csatahajó kritika

2020. július 16. - Gueth Ádám (Filmnomád)

Csendes és láthatatlan szörnyetegek leselkednek Tom Hanks hajójára a II. világháború poklában. A limitált költségvetés mellett azonban más hibákat is tartogat A Greyhound csatahajó, melyek a történelmi-háborús dráma hitelességét is jócskán aláássák.mv5bmdrlmgvlndktnddmms00ogmwltljmzgtzmrjogfjmdrlzwu4xkeyxkfqcgdeqxvymty5nzc4mdy_v1.jpg

Az Atlanti-óceán a II. világháborúban. A szövetségesek Angliába érkező ellátmányait a német búvárhajók torpedói tizedelik, ami ellen az angolok és az amerikaiak konvojokba tömörülve próbálnak védekezni. A mélyben ólálkodó cápaszerű ragadozók képe azonban Damoklész kardjaként lebeg minden tengerész feje fölött.

Rögtön az elején érdemes tisztáznunk, hogy a főszereplő, Tom Hanks hatalmas megszállottja a II. világháborúnak. A Ryan közlegény megmentésének színésze valamint Az elit alakulat és a The Pacific-A hős alakulat producere most is lelkesedéssel és alázattal állt neki A Greyhound csatahajó forgatókönyvének, mellyel az Atlanti-óceánon szolgáló tengerészeknek akart emléket állítani. A vállalkozáshoz Aaron Schneider operatőr rendező vállalta magára a direktori feladatokat, a koronavírus miatt a produkció viszont a mozik képernyője helyett az Apple TV+ streaming szolgáltatónál landolt.mv5bm2e3oty3zmqtothhzs00nwu2lwjjmmutmdkynjkwm2u0ymy5xkeyxkfqcgdeqxvymty5nzc4mdy_v1.jpg

Az eddigi tengeralattjárós filmekkel ellentétben (mint a Das Boot, U-571, Az utolsó esély, vagy a Vadászat a Vörös Októberre) itt nem egy búvárhajót, hanem egy előlük menekülő hadihajót láthatunk, amely érdekes és szokatlan helyzetet eredményez. A Greyhound csatahajó a kis költségvetés ellenére is képes látványos képsorokkal meglepni a nézőt, a legtöbb esetben viszont sajnos ordít a zöld-háttér és a számítógépes effektusok túlzott alkalmazása. Az is nyilvánvaló hogy a színészek sem képesek megfelelően átélni a tengeralattjárók elleni küzdelem veszélyeit egy green-box-szal borított stúdióban. A valódi tenger által nyújtott összhatás tehát sokat adhat egy háborús mozi légköréhez (még akkor is, ha a tenger valójában egy hatalmas víztartály). A film a karakterek elmélyítéséért sem tesz túlságos erőfeszítéseket, a Greyhound legénységét akció közben ismerjük meg anélkül, hogy motivációik, félelmeik és vágyaik kibontakoznának. Ez alól egyedül a Tom Hanks által játszott kapitány a kivétel, aki kap némi sematikus hátteret. Itt érdemes viszont megjegyezni, hogy a némileg hasonló Philips kapitány esetében a parancsnok ábrázolása sokkal elmélyültebb és könnyebb rokonszenveznünk vele.

Az igazi probléma a film hitelességével adódik. A Greyhound csatahajó hasonló hibába esik, mint 2014-ben a Harag című film. Utóbbi a II. világháborús harckocsi küzdelmeket próbálta meg ábrázolni, azonban ennek bemutatásakor mintha figyelmen kívül hagyták volna a témában jártas szakértők véleményét. A film szintén irreális helyzetek bemutatásával igyekszik elérni, hogy tátva maradjon a néző szája, azonban az alkotók itt túl messzire mennek. A tengeralattjáró taktika prezentálása már néha arcátlanul szembeköpi a történelmi valóságot; a búvárhajók nem úsztak el közvetlenül az ellenséges hadihajók mellett, hogy a felszínen haladva ágyúzzák őket. A torpedók gyújtása pedig ebben az időben elsősorban mágneses és nem az ütközéses gyújtásra alapozott, így a hajótest mellett elsikló úszó robbanószerkezet nem felel meg a valóságnak. A Greyhound csatahajó egyszeri megtekintésre kiváló háborús mozi, de a tengeri harcászatot jobban ismerő néző számára hamar paródiába fulladhatnak a képernyőn ábrázolt, a valóságtól elrugaszkodott jelenetek. Aki igazi víz alatti harcot akar, inkább a Das Bootot nézze újra.mv5byzflzdywytatyzdmyy00ntk3ltkzotytotvjnmjjnwnlywzjxkeyxkfqcgdeqxvynzi2mjg4mdg_v1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr516002992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2020.07.17. 13:31:27

Olyan erős hullámzásban, ami a filmben látható, szinte képtelenség egy tengeralattjáróval támadni periszkópmélységben, mivel a nézőke hol víz alá kerül, hol még a híd is kilátszik, plusz a hajótest intenzíven dülöngél, megnehezítve az iránytartást, a célzást. A torpedók meg totál összezavarodnak ekkora hullámok közt. A szabadban tartózkodó tengerészeken nem látszik, hogy vacognának a borzasztó hidegben, miközben az erős szél az arcukba vágja a jeges vizet és a jég kifagy a lövegtornyokon meg az ablakon. Védőszemüveg, arctakarás nélkül képtelenség ilyen időben a fedélzeten őrszolgálatot teljesíteni. A jeges vízben percek alatt halálra fagynak az úszó matrózok, szóval szó sem lehet arról, hogy hálót lógatunk le nekik hosszú percekkel később, hogy kimászhassanak a tengerből. Aki nincs mentőcsónakban, az halott ember. Éjszaka olyan sötét van a felhős tengeren, hogy a lesötétített hajók egyáltalán nem látszódnak, a fedélzeten még 1 méterre sem látni el lámpa nélkül. A konvojok összes hajója végig cikk-cakkban haladt a tengeren, nem ilyen szép egyenes vonal alakzatban, hogy könnyű legyen őket kilőni. Szóval tengeralattjáró támadásra csak jó időben, enyhe hullámzásnál, nappal kerülhetett sor. A film végén amit kiírnak, hogy hány hajó süllyedt el meg hányan haltak meg: erősen eltér a hivatalos statisztikáktól, szóval nem tudom, honnan fantáziálták a számokat a film készítői.
A konvoj csatában a PQ-17-es szenvedte el a legsúlyosabb veszteséget 1942 nyarán: 41 hajóból 24-et süllyesztettek el a németek (tengeralattjárókkal és repülőgépekkel támadva). Ez a brit flotta legnagyobb szégyene.

Sir Gombóc 2020.07.17. 14:43:01

www.haborumuveszete.hu/minden-ami-uszik/a-xxi-es-osztalyu-tengeralattjaro-a-megkesett-csodafegyver

[i]A búvárnaszádokat nem véletlenül látták el kezdettől fogva, a fedélzetükre telepített, nagy tűzerejű lövegekkel, mivel az ellenséggel ha csak lehetett, a felszínen vették fel a küzdelmet, illetve az elfogott kereskedelmi hajókat is gyakran ágyúikkal pusztították el. Víz alá rendszerint csak akkor merültek, ha feltétlenül szükséges volt, vagyis a kiszemelt célpontot másképpen nem lehetett eléggé megközelíteni, vagy a lehető leggyorsabban el kellett tűnni a rombolók és más felszíni hadihajók, később pedig a repülőgépek elől.[/i]

Count Adyn 2020.07.17. 15:24:49

Tényleg ez a magyar címe? :D facepalm... az b+ csatahajó... mikor egy rombolóról szól a sztori :D

eßemfaßom meg áll 2020.07.18. 20:40:27

@steery: spec a filmben is cikkcakkban mentek, ott volt a vége felé a dilemma, hogy ha ugy mennek tovább akkor nem érnek időben a védett területre és nekik már kifogytak a mélyvizi bombáik tehát a konvoj így is úgy is védtelen csak kevesebb ideig ha egyenesbe tolják.

ettől függetlenül még a film nagy része inkább paródia volt. A puha papucs nagyon tetszett.

eßemfaßom meg áll 2020.07.18. 20:41:36

@Count Adyn: a címadóknak jellemzően minden csatahajó ami a vízen úszik és ágyúja van. Ha repülőgépek szállnak fel róla akkor meg repülőgép anyahajó.

steery 2020.07.19. 11:01:08

@eßemfaßom meg áll: Paródiának nem nevezném. Akartak egy izgalmas, akciódús háborús filmet csinálni, amiben a szövetségesek a jófiúk, a németek meg a rosszfiúk és alaposan legyőzik őket. A győztesek így emlékeznek meg a saját győzelmükről és magasztalják fel a saját hőseiket.
@Count Adyn: A Greyhound nem egy fregatt volt? A két kísérőhajó volt romboló. Ettől függetlenül a csatahajó szó számomra is érthetetlen nagyzolásnak tűnik.

eßemfaßom meg áll 2020.07.19. 13:59:47

@steery: egy dolog, hogy mit akartak, másik meg, hogy mi lett belőle. Ha a föszereplő nem Hanks hanem Leslie Nielsen lett volna akkor mindenki visítva röhög a néger pincéren meg a papucson meg a kifékezett torpedókon stb.

"A Greyhound nem egy fregatt volt?"
"The convoy's escort consists of the Fletcher-class destroyer USS Keeling, codenamed Greyhound"

eßemfaßom meg áll 2020.07.19. 14:04:36

@steery: Nem nagyzolás a csatahajó hanem szimplán ismerethiány a fordítónál. Vízen úszik és ágyúk vannak rajta = csatahajó. Romboló csak ürben repül és csillagotrombol. Vagy Csillagközi.
süti beállítások módosítása