E.T. kalandjai a Himalájában

2019. október 26. - Gueth Ádám (Filmnomád)

Mióta világ a világ a gyermekeket furcsa, de aranyos teremtmények kalandjaival lehetett a leginkább megfogni. Az E. T.- A földönkívüli mesterien fektette le a nem evilági lény és az átlag földi gyermekek kapcsolatának történetét. Ezt ezúttal a Jetikölyök című Dreamworks mozi követi, sajnos túlságosan is szolgaian.

mv5bzja2mzqyntmtntfhoc00yzm3lwjhowytnmrhyjbky2vhode5xkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq_v1_sx1761_cr0_0_1761_999_al.jpg

Yi nem mindennapi kínai kamaszlány. Apja elvesztése után keményen dolgozik és minden lehetőséget megragad, hogy pénzt gyűjtsön élete nagy álmához, ami nem más, mint hatalmas hazájának beutazása. Egy napon viszont a sors összehozza Everesttel, a szupertitkos laboratóriumból megszökött jetibébivel. Kiderül, hogy a kis Everest, a Himalájába szeretne hazajutni szüleihez és bizony különleges képességekkel is rendelkezik. A bátor lány és barátai a Jeti segítségére sietnek, hogy megmentsék üldözőitől, a parányinak közel sem nevezhető szőrmókot.

A Jetikölyök a Pearl Studio és a DreamWorks Animation közös kooprodukciójában kelt életre. A két rendező Jill Culton és Todd Wilderman már járatosak az animációs mozik terén (előbbinek  a Nagyon vadont, utóbbinak a Croodékat köszönhetjük, bár hivatlosan a Jetikölyök a rendezői debütálása). Az animációra és az életre keltett világra nem lehet panaszunk, de természetesen abszolút a gyermekközönség igényeihez mérten dolgoztak az alkotók.
mv5bowzimta4y2mty2fmns00ytdklwfiywmtmja1mtczmju0mdhhxkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq_v1_sy1000_cr0_0_1768_1000_al.jpg

A jetibébi egy kutyakölyökhöz hasonlóan nagyon aranyos és önálló személyiséggel rendelkezik. Rakoncátlan nagyokat büfög, de ha kell mágikus képességeivel segíti hőseinket az előrejutásban. A fiatalok jellemét az egyszerűség jellemzi, Yi igazi különc, akit saját szülei és környezete sem ért meg igazán, ezért talál megértő közönségre Everest személyében. Társai közül Jin a tipikus elkényeztetett ifjú, míg Peng kissé esetlen, de igazi örökmozgó kölyök. Ők szállnak szembe Mr. Burnish és Dr. Zara embereivel, akik tudományos szenzációt látnak Everestben.

És akkor valljuk is be. Ez a mozi bizony nem más, mint egyfajta újragondolás az E.T.- A földönkívüliből.  Egy ismeretlen lény, aki csodás képességeivel megváltoztatja gyermek hőseink életét, akik cserébe segítenek hazatalálni a furcsa szerzetnek. Bizony, ez a recept ismerős lehet Steven Spielbergtől. Természetesen a film célközönségétől nem várhatjuk el, hogy ezzel tisztában is legyenek, ezért ők egész biztosan eredetinek és újnak fogják érezni a kis Everest kalandjait. A gyermekeket kísérő felnőtteknek viszont elképzelhető, hogy túlságosan is ismerős lehet a film története. A Jetikölyök humorfaktora abszolút a kicsikre építkezik, nincsenek popkult utalásokra építő, a felnőtteknek extra tartalmat nyújtó poénok. A Jetikölyök maximálisan a mindenkiben ott szunnyadó kölyköt célozza meg.

jetikolyok.jpg

Figyelemreméltó viszont az, hogy Kína gazdasági és kulturális megerősödése mennyire érezhető a fősodratú hollywoodi filmek piacpolitikáján is. Egyre több produkció veszi figyelembe a másfél milliárd lakosú ország által nyújtott lehetőségeket, az onnan érkező tőkét és a gigászi célközönség általi profitot. A Jetikölyök jelentős kínai közreműködéssel valósult meg, tematikája pedig szintén alkalmassá teszi, hogy óriási sikert érhessen el az ázsiai országban. Ehhez persze hozzájárul a film korhatár besorolása, mivel gyakorlatilag minden korosztály megtalálhatja benne a magáét.

Ami még érdekes, hogy nagyon tudatosan kerül minden olyan elemet, ami maga után vonhatja a Kínai Kommunista Párt cenzorainak haragját. A történet nagy része a Himalájában játszódik, ami egyébként Tibetben található. Tibet viszont kínai megszállás alatt áll, így a film Kína szerves részének tekinti a Föld legmagasabb hegyláncát. A Hét év Tibetben óta bizony csak kevés alkotó merte megkockáztatni azt, hogy Tibet területi integritásáról egyáltalán szót ejtsen, hisz senki nem akar elesni az óriási nézőközönség nyújtotta bevételtől.
mv5botc1zjm1m2qtote2zc00mzgwltkxogytmjlmyzjkm2e2y2q2xkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq_v1_sy1000_cr0_0_1768_1000_al.jpg

A Jetikölyök korántsem tökéletes és főleg nem eredeti alkotás. A felnőtt kísérőknek néha talán túl gyermekinek hathat, a kicsik viszont garantáltan élvezni fogják Everest és barátainak kalandjait. Üdítő lehet még a film zenéje is, mely természetesen tradicionális kínai dallamokra épül. Aki viszont ennél is többre vágyik, az porolja le az E.T.- A földönkívülit és adja át magát Spielbergék mozijának!

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr2115262800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása