Alámerülés Joker elméjében

Joker ajánló

2019. október 02. - Afthrast

Azt hiszem nem kell mondanom, hogy a totál gengszter Jared Leto-féle Joker után mennyi fenntartással éltek az emberek, mikor meglátták a Joker első trailerét. Todd Phillips-et talán nem ilyen műfaj kapcsán ismertük meg, mégis bizakodóan néztünk elébe Joker legújabb inkarnációjának Joaquin Phoenix ábrázolásában. Ez is csak egy újabb csalódás? A cikkből spoilermentesen kiderül!

71733309_787501255021638_778271812319444992_n.jpg

Szögezzük le előre, amit szerintem az előzetesek is eléggé világossá tettek, ez a Joker, nem "az" a Joker. Az események is úgy ránézésre két évtizeddel a Batman trilógia előtt játszódnak. Szóval ki is ez a Joker? Arthur Fleck bohócként keresi kenyerét, hogy gondoskodjon édesanyjáról és saját magáról. Az előzetesek keretein kívülre nem szeretnék menni a jellemzésével, ugyanis - és ezt egy picit a kedvcsinálók rovására írom - a film szinte csak róla és a személyiségváltozásáról szól. Jobban szeretem, ha minél kevesebb információm van arról, mi lesz egy filmben, úgyhogy a trailereket se nagyon kerestem, de így utólag visszanézve őket, kicsit akció dúsabbnak tünteti fel számomra, mint amilyen az valójában. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy nem történnek események. Annál is inkább! Szegény ember egy percnyi pihenést se kap. De az események túlnyomó része az, hogy mi történik a főszereplővel és ez milyen változásokat hoz ki belőle.

joker.jpg

Amennyire elrontották a Jared Leto-féle Jokernél azt, ahogy rámentek a gengszter vonalra, akkor itt annyira eltalálták az érzelmi és gondolatvilági oldalát a karakternek. Igaz továbbra se ugyanarról a karakterről van szó - bár ki tudja, rajongók már teoretizálják, hogy ezzel a filmmel rebootolni szeretnék majd a DC univerzumot - alapjaiba véve teljesen hű a karakter gyökereihez. Brutális társadalomkritikákat fektet le és az időkülönbség ellenére ijesztően aktuálisak is. Már már egy "rossz" komédiába is illenénk társadalmi szinten. Nem csodálkoznék, ha hamarosan felkapnának egy-két jelenetet, mint anno a pénzégetést, a vallatást, vagy hasonlókat.

Ezzel már talán kezdem súrolni a lényeget: a Joker arra hajaz, hogy együtt tudjunk érezni Arthur Fleckkel. Ami szinte hihetetlen. de sikerült is. Joaquin Phoenix alakítása valami zseniális, és minden érzelmet úgy ad át, ahogy ennek a célnak megfelel. Volt is nemrégiben egy kisebb hőbörgés, hogy veszélyes megideologizálni a szörnyű tetteket. Erről a teljesség igénye nélkül az a véleményem, hogy csak javunkra válik, ha gyakorlunk egy kis empátiát és néha megmérettetjük az erkölcsi értékeinket, hogy esélyt adjunk a legitimitásuk erősítésére.

joker_2.jpg

Tehát a film, amit legfontosabb célként tűzött ki magának, abszolút elérte. Akár hátborzongató is lehet, hogy mennyire lehet azonosulni a karakterrel, de ha nem is érzünk vele együtt, legalább megértjük, hogy honnan jött. A relatíve kevés karakter bőven elegendőnek bizonyult, és habár egy-két kivétellel Jokeren kívül gyakorlatilag bármelyik karakter lecserélhető lett volna, a színészek remek teljesítménye mégis a film kihagyhatatlan elemeivé tették ezeket a szereplőket. Mind a látványvilág, mind a zeneiség, a hanghatások az egész film alatt pillanatra pontosan helyen vannak és így egy csodálatos egészt alkotnak. Utoljára ilyen nyomasztó érzést talán csak a Rekviem egy álomért váltott ki belőlem, amikor azt pótoltam magamnak. Csak a Joker még rátett egy lapáttal és a film sokkal nagyobb részén sikerült ezt véghez vinnie.

joker-6-990x556.jpg

Végezetül tehát: nagyon ajánlom a filmet. Szinte semennyi hiányérzetem nem volt alatta és ami van és felróhatom neki, az is csak abból fakad, hogy bizonyos tekintetekben egy picit úgy érzem, "biztosra mentek", legyen az a társadalomkritika aktualitása és legitimitása, vagy a DC univerzumba elfoglalt hivatalos helye. Viszont csak olyan felfogással érdemes nekiállni, hogy egy erős, lélekkel és érzelmekkel teli thrillerre ültök be, nem egy Heath Ledger-féle Joker 2.0-ára.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr5115187040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dare 2019.10.03. 04:33:25

A Heath Ledger féle Joker szerintem megágyazhatott a mostani filmnek, abban a filmben már azért volt miből szemezgetni az érzelemdús akciózások közepette, hogy egész pontosan mi is az, ami miatt Batman "ellentétpárja" lett Joker.
Abban a filmben több alkalom is van mind a kettőjüknek arra, hogy eltegyék egymást láb alól, ám ez valamiért csak nem akar bekövetkezni.
Ez akkor nekem idegesítő volt első nézésre, de így utólag már látok benne értelmet, hiszen többször is mondja benne Joker, hogy mi egyformák vagyunk (amire Batman reakciója a kőkemény tagadás), tehát hasonló a hasonlót nem akarja elpusztítani, megtéríteni talán, de elpusztítani nem igazán szándékozik.
Ez a furcsa harc, ami a Nolan féle Sötét lovagban kialakul Joker és Batman között, az szerintem egyébként a Nolan trilógia legkiemelkedőbb alkotása lett, még úgy is, hogy sok helyen már túl szirupos a film, és egy túlságosan is megideologizált társadalmat kapunk a végén, amely révén Joker elbukik, és a sötét lovag a közjó érdekében egy valóban sötét alak lesz.
Ez egy pici hiányérzet persze, de mégis azt mondom, hogy jó volt így a befejezés, mert ha a valóságot mutatta volna be a film, akkor 99%-ra biztosra veszem Joker győzelmét, és elmaradt volna a katarzis a széplelkű nézőknek, akik úgy mentek volna ki a moziból, mint egy vert sereg, akik a csatában a hitüket és a reményüket is elvesztették a későbbi küzdelemhez.
De mivel azon a két hajón, csak abból a bizonyos 1%-ból voltak emberek, ezért Jokernek egy út maradt csak, vissza a gyogyóba.
Itt húzódott meg az ellentét az egyébként két hasonló karakter között, mivel mindketten krízist éltek át, de míg az egyik fel tudta valamilyen módon dolgozni a saját krízisét (sokat számított persze, hogy volt pénze is hozzá milliárdosként), és elkezdett hinni az emberekben, addig a másik pont azt akarja bebizonyítani, hogy az emberek alaptermészete elsősorban a gonoszság.
Tehát a Nolan film is alámerült már Joker elméjébe, de a rengeteg akciózás miatt, meg azért ott elég sok szálon is ment a cselekmény, ez talán picit kevésbé volt így hangsúlyosabb sokaknak.
Viszont remek alapot adhatott így egy igazi előzményJoker filmnek.
Alig várom, hogy lássam végre. :D
süti beállítások módosítása