A sötét lovag - Nolan filmek #5

2014. október 28. - tlbrcsb

Ahogy megnyitom IMDb-n a Top 250 filmet, mindig megakad a szemem már a lista elején. Van egy Remény rabjai, két Keresztapa aztán meg egy Batman-film? Komolyan? Bár lehet ez csak nekem furcsa…

Miután megnéztem a filmet, sőt talán már a felénél a válasz egyértelmű volt, igen, komolyan a Sötét lovag a negyedik. Ez a film mindenkinek ad valamit, olyan dolgokat sorakoztat fel, melyekből legtöbbször már egy is elég egy jó filmhez. Két és fél órában, akció, dráma, érzelmek, maffia-sztori, korrupció, rendőrök, óriási ellentétek, családi sorsok, mindez megfűszerezve olyan jelenetekkel, amik nagyban segítenek megismerni a karaktereket, érdekes csavarokat hoznak és nem mellesleg teret adnak a kiváló színészi játéknak.

2008 az év, Christopher Nolan a rendező.  1989-ben a Tarantella majd pár évvel később a Larceny című rövidfilmjeivel lett ismert, ezután következett az első nagyjátékfilmje a Following, mely után a Memento meghozta neki az igazi dicsőséget.
Talán sosem veszem rá magam, hogy újra, végig koncentrálva megnézzem a filmet, de így a Csillagok közöttre várva, érdemes volt végigfutni Nolan legsikeresebb és persze legjobb munkáin.

A sztori Gotham városában játszódik, ahol virágzik a korrupció, a szervezett bűnözés és a maffia kontra igazságszolgáltatás harcban a rendőrök mindig egy lépéssel le vannak maradva. Ezzel küzd az új államügyész Harvey Dent (Aaron Eckhart), párja Rachel (Maggie Gyllenhaal), James Gordon (Gary Oldman) és titokzatos segítőjük Batman, kinek kilétét senki sem sejti. Christian Bale ebben a filmben nem a hős karakterét kapta, hanem a nagy lábon élő, tipikus amerikai playboyt, Bruce Wayne-t.
Bruce Wayne az, aki megteremti azt az illúziót, ami elfedi Batman valós kilétét. Őt, mint magánembert támogatja Alfred (Micheal Caine) és Lucious Fox (Morgan Freeman) abban, hogy éjjelente feketébe öltözve védje Gotham City polgárait.

Jim-Gordon-the-dark-knight-10838216-802-422.jpg
A másik oldalon hasonló kapcsolatrendszert ismerünk meg. A maffia próbálja menteni a pénzét az utánuk loholó zsaruk elől,  Lau egy sajátos módszerekkel rendelkező „könyvelő” segít nekik.
Nehéz eldönteni, hogy a Heath Ledger által megformált Joker egy külön csoport, vagy lehet, hogy érdemes idesorolni. Joker a legdurvább karakter a filmben, a szó minden értelmében!
A vagyon áthelyezése, jelölt bankjegyek használata után sem találtak fogást egymáson a felek, Batman a közbeavatkozással nem segít, hisz Joker az ő fejét követeli. Egy hosszú harc veszi kezdetét áldozatokkal, óriási fordulatokkal, nehéz döntésekkel és jelentős jellemváltozásokkal.

-Harvey-Dent-Two-Face-The-Dark-Knight-Screencaps-harvey-dent-13409605-1264-531.jpg

Ahogy utána olvastam, megtudtam,hogy Heath Ledgerre annyira hatott az általa játszott karakter (Joker), hogy pszichiáterhez akarták küldeni. Bár a színész később maga is beismerte, hogy a karakter erősen kihatott a hangulatára, és kapcsolatára a stáb többi tagjával. Állítólag hat héten keresztül ült egy hotelszobában és feljegyzéseket készített, hogy teljesen át tudja érezni szerepét. Olyan dolgokat írt le például, amin szerinte Joker nevetett volna. A listán szerepelt az AIDS, a taposóaknák és a vak csecsemő kifejezés is.
A filmben látható figyelmeztető videókat saját maga forgatta, ahogy sminkjét is maga csinálta, egyszerű, drogériákban is megvehető dolgokból. Arcfestése hasonlít Brandon Lee, The Crow című filmben viselt sminkjére. Mindkét színész ezen elmaszkírozott karakterük után hunyt el.
32 posztumusz díjat nyert az alakításáért, köztük egy Oscar-t. Ledger csupán a második olyan színész, aki halála után részesült az Akadémia kitüntetésében.

the-dark-knight-21h.jpg

Olyannyira a film hatása alatt állok még, hogy nem is tudom milyen ütős befejezést lehetne írni, de egy biztos: mindenkinek ajánlom, ezt egyszer látni kell! A teljes tökéletességre hajaz, de ezért a stáb is mindent megtett, például Bruce Wayne civil autója miért is ne egy Lamborghini Murcielago lenne? A murcielago spanyolul denevért jelent…

Eddig ez a kedvenc Nolan filmem, pedig azért volt miből választani! Talán a sikerfilmek sora folytatódik, érdemes lesz figyelgetni az idei premiereket és persze a blogot is, tuti nem hagyjunk ki semmit sem!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr226836971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása