Vandalizmus egy középiskolában

2018. április 16. - Mikro

Az American Vandal készítői, Peter Maldonado és Sam Ecklund - két diák a Hanover középiskolából -, utánajárnak annak, hogy ki lehet az igazi felelőse a középiskola parkolójában történt vandál cselekedetnek, és annak, hogy egy diáktársuk valóban bűnös-e, vagy csak az ártatlanul megvádoltak népes táborát gyarapítja. A tett, amit a nyakába akarnak varrni, valóban megrázó. A parkolóban ugyanis 27 darab autóra festettek előre megfontolt szándékkal…péniszeket…

Dylan Maxwell tipikusan az a diák, aki élvezettel röhög a fingós vicceken, disznó képeket néz órán a pad alatt és elgáncsolja a könyvtárba igyekvő alsóbb éves diákokat. Ki más fújhatná tele a tanárok autóit férfi nemi szervekkel, ha nem az a srác, aki előszeretettel rajzolja ugyanezt a táblákra és ajtókra, az épület falain belül? Peter és Sam szerint valaki más, Dylan pedig az előítéletek és felelőtlen gyanúsítgatások tipikus áldozata. Az American Vandal első ránézésre a mostanában divatos dokumentum sorozatok újhullámával érkezett, de persze teljesen kitalált történet az egész. A Netflix otthona azoknak a fajta dokumentum sorozatoknak, melyek a történetmesélés gyakori eszközeit vetik be, hogy a nézőket a képernyők elé tapasszák. Ennek egyik erős zászlóshajója és a Netflix nagy durranása volt a Making a Murderer. Ezek a fajta sorozatok igyekeznek azokat az eszközöket bevetni, amik olyan jól működnek a fikciós történeteknél is, mint például a feszültség fokozása, a hirtelen fordulatok és cliffhangerek bedobása, vagy a rejtély faktor. Az American Vandal alapvetően egy szatíra, kifigurázása mindennek, de aki egy aláröhögős szitkomot vár, az baromi nagyot fog koppanni. Ezen a sorozaton  ugyanis nem lehet nevetni hangosan, csak erősen elmosolyodni egy-egy abszurd dolgon vagy fordulaton, azt viszont baromira. Bárki, aki csak egy minimális kis doku sorozatot látott életében, az azonnal fel fogja ismerni a tipikus hangulati elemeket, amik olyan jól jellemzik ezeket a szériákat. Persze nem ez az American Vandal erőssége. Bármilyen meglepő is, a sztori az. Ugyanis minden rész egyre beljebb visz abba a sűrű és szövevényes ügy közepébe, ami alapvetően a valóságban egy baromi egyszerű tétel lenne. Ki festett férfi nemiszerveket az autókra? És valóban, kicsoda? A jól ismert formula szerint tanuk és bizonyítékok kerülnek elő, majd ugyanolyan gyorsasággal válnak semmissé a következő tények felszínre bukkanása során. A nézőt pedig elkezdi érdekelni, tényleg ez az égetni való kölyök csinálta az egészet, vagy csak a körülmények áldozata?

A sorozat készítői erős internetes háttérrel rendelkeznek (CollegeGumor és Funny or Die szkeccsek), így nem meglepő, hogy a központi karakter, Dylan szerepére egy netes srácot emeltek ki. A saját Youtube csatornával rendelkező Jimmy Tatro (érdemes rákeresni a csatornájára, szórakoztató) az egyik legkellemesebb meglepetése a sorozatnak, aki a kisujjából kirázza az ostoba, iskolai nagymenő sztereotip karakterét, mindezt úgy, hogy némi komplexitást is visz a dologba. A másik két központi karaktert játszó színész már nagyobb gyakorlattal rendelkezik a tévé terén fiatal koruk ellenére is. Egyébként meglepő, ha már a kornál tartunk, Tyler Alvarez 21, Griffin Gluck 18, Jimmy Tatro 26 éves. Utóbbi ennek ellenére simán eladja magát középiskolásnak, észre sem veszed a korát. Igazából teljesen meglepődtem, hogy a kisebb szerepekre is mennyire tehetséges fiatalokat kalapáltak össze a készítők.

Annak ellenére, hogy az American Vandal valahol komédia kellene, hogy legyen, nem teljesen az. Mondom, inkább erősen mosolygós az egész, mint nevetős, de ez óriási előnye a sorozatnak. Tökéletes egyensúlyban mozog az abszurditás és a komoly történet, a tökéletes történetkidolgozással. Azok, akik szeretik az összeesküvés elméleteket, kimondottan imádni fogják a sorozatot. Egy perc üresjárat sincs benne, és végig rá lehet kattanni, hogy most akkor mi is történt valójában. A sorozat nem hosszú amúgy, nyolc rész, nagyjából húsz-harminc perces részekkel operál és lezárt sztorit is kapunk a végén. Ugyanakkor a kritikusok imádták, és jön a második évad idén elvileg. Tényleg ajánlom mindenkinek, mert eszméletlen kidolgozott és jó lett, szuper szórakozás.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr8913836942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása