"Különös a semmihez ragaszkodni, nem gondolod?"

Valóságpont: Okulusz

2018. február 15. - Gueth Ádám (Filmnomád)

Izgalmas és elgondolkodtató science-fiction nem csupán zsillió dolláros büdzséből születhet. Néha elég hozzá egy tehetséges és felkészült alkotógárda. Ebben az esetben ráadásul a rendező nem más, mint a Kritizátor egykori szerzője, Barkovics Alex.27788645_1663768457047400_2916910804593069284_o.jpg

A távoli jövőben járunk, ahol a rendszer kísérleti bábunak használja saját polgárait. Aki nem illeszkedik a rendszer által előírt normákhoz, azt egy virtuális szimulációs program segítségével igyekeznek betörni. A kísérletek célja, az emberi élet hosszának hatása a teljesítőképességre és a személyiségre. De mi történik azzal, aki nem áll kötélnek?

Egykori kollégám és barátom, Barkovics Alex és csapata ütős rövidfilmet hozott össze, melynek egyik fontos eleme, hogy a film ismeri saját korlátait. A technikai és anyagi lehetőségek limitáltsága miatt a látvány teljesen a történetmesélést szolgálja. Nem valami gagyi movie-makerrel vagy sony vegas-szal összehozott cgi orgiát kapunk, hanem egy jól megszerkesztett kamaradrámát.

Az Okulusz ugyanakkor nem egy egyszerű történet sőt mivel az író rendező szerint egy komplett univerzum része (eredetileg ugyanis ez egy hosszabb regény ötletének része), így bőven ad még lehetőségeket arra, hogy későbbi filmekben kiterjessze és továbbgondolja. A szerző bevallása szerint: "Létezik egy részletes háttérsztori a filmhez. Úgy terveztem, hogy ez a projekt olyan lesz, mint egy novellás kötet, a rövidfilmek pedig a novellái. Tehát valószínű, hogy lesz még történet ebben a világban, ami megvalósul rövidfilmként."title_00_06_05_09_still057.jpg

A filmben látható színészek (Szép Domán és Szabó Nikolett) jelenleg a Nemzeti Színház társulatának tagjai, akik alázatos játékkal támasztják alá a történetet. A helyszínek és a jelmezek (Szlovák Csilla munkája) is megállják helyüket a limitált lehetőségek ellenére is.

A legérdekesebb kérdés viszont az alkotás mondanivalója. A vallási illetve teológiai olvasattól néha kissé az az érzésünk, hogy egy science-fictionbe oltott Némasággal van dolgunk, de a film mégsem megy át utánzásba. Nyilvánvalóan felismerhetőek elemei a Mátrixból, a Némaságból vagy az Eredetből, de ez inkább tisztelgés, mintsem utánzás. Ugyanakkor az vitathatatlan, hogy a társadalomba nem illeszkedő egyének betörése kísérlete, így vagy úgy, de él.

A rövidfilmet tehát mindenkinek szeretettel ajánlom, aki szereti az igényes rövdfilmeket és aki nem riad meg attól, hogy eltöprengjen tudomány és hit viszonyán.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr5413637548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása