A gyermekkor visszatér

Star Wars VII.: Az Ébredő Erő kritika

2015. december 19. - J103Baronski

Kevés olyan jelenség van a filmtörténelemben, mint a Star Wars. Lehet vitatkozni a filmek minőségein (főleg az előzményén), de tagadhatatlan, hogy kevés olyan dolog létezik, amelyen generációk nőttek fel. Személyes példaként tudnám említeni saját apámat, de akár néhány volt tanáromat is. Kicsiként én is rengeteget néztem ezeket a filmeket, és a régi trilógiát a mai napig szívesen veszem elő. Az Ébredő erő kapcsán az elvárások nyilván magasan voltak, de akadtak olyanok is, akik lejjebb rakták a lécet, már csak George Lucas kontárkodásai révén, vagy épp a Disney miatt. Hogy végül miképp is szuperál a Star Wars széria következő része? Képes-e egy újabb generációt bevezetni ebbe a misztikummal átitatott, messzi-messzi galaxisba? A válaszunkat cikkünk rejti, és szeretném előre leszögezni: véletlenül sem kerültek bele spoilerek.

sw1.jpg

Ahogy a valóságban, úgy a Star Wars világában is cirka harminc év telt el a Birodalom bukása óta. Ez alatt az idő alatt rengeteg minden megváltozott, s a Birodalom hamvaiból egy új fenyegetés tört fel, mely az Első Rend nevet viseli. Titokzatos vezetőjük két vezére, Kylo Ren (Adam Driver) és Hux tábornok (Domnhall Gleeson) hajt végre egy rendkívül fontos hadműveletet a Jakku-n, mely csakúgy mint régen az Új remény, bevezet minket ismét ebbe a messzi-messzi galaxisba.

A párhuzam az Új reménnyel nem véletlen. A filmmel biztosra akartak menni, ami mellé hozzátársul az is, hogy J.J. Abrams kedvence a sorozatból az eredeti 1977-es film. Hasonló történettel van dolgunk, azonban mégis más. Tiszteletet ad az elődöknek, ám ezzel át is adja a stafétabotot az új főhősöknek, Reynek (Daisy Ridley) és Finn-nek (John Boyega), valamint Kylo Rennek. Mint említettem, a cselekmény kissé ismerős, azonban mégis sok csavart vittek bele, ezáltal pedig egy új, mégis nosztalgikus környezetet teremtettek.

sw2.jpg

A régi szereplők (kiváltképp Han Solo) pont annyit szerepelnek, amennyire szükség volt belőlük, a fókusz ezúttal nem rajtuk van. Mi a helyzet az újoncainkkal? A fény oldalán megjelenő hősök fantasztikusak, olyannyira, hogy Rey az egyik kedvencemmé vált az egész sorozaton belül. Kivétel nélkül egy új szereplőre se lehet mondani, hogy felesleges, rossz, vagy épp unalmas (vagy hogy rosszul színészkedik). Persze Kylo Ren karaktere sokaknak csalódást okozhat, de! És egy hatalmas "de", aminek a fényében érdemes igazán nézni az Ébredő erőt. Ez pedig maga a cím: az ébredő erő.

Kylo Ren karakterének ez a film valami olyasmi, mint egy eredettörténet. Noha ez rá vonatkozik a leginkább, más se mentes alóla. A misztikum újra él a Star Wars világában, így rengeteg izgalmas dolgot említenek meg és számos kérdés vetődik fel, ami nem az idegesítő, szívatás jellegű "levegőben hagyást" jelenti. Ez a film teret nyit az univerzum újraéledésének, újbóli virágzásának, és ezt fantasztikusan teszi. A lényeg pedig ez: úgy jöttünk ki a filmről, hogy már ültünk is volna be a következőre (rád nézek most, előzménytrilógia). Felébredt az erő, új karaktereket alapoztak meg, s úgy gondolom, igazán nagyot csak a folytatások fognak ütni.

sw3_1.jpg

A filmnek természetesen vannak hibái: mint említettem, Kylo Ren sokaknak csalódás lesz, a sötét oldal karakterei még kibontásra várnak; az Új remény áthallások egyeseknek negatívnak tűnhetnek, s John Williams is mintha kezdene megfáradni a Star Wars zenéjét illetően. Azonban ez mit sem vesz el a film értékéből. Olyan folytatás született, melyet bátran oda lehet tenni az eredeti trilógia mellé, amiben érződik a szív és lélek. Újra kisgyerekként lehet élvezni több generáció számára a Star Warst, és valljuk be: ez a legfontosabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr538184672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2015.12.20. 22:51:45

Kylo Ren egy bizarr tini - emós karakter. Darth Vader, ha látná sírva fakadna bánatában. Nevetségesen gyenge és összetákolt figura, akárcsak a sith nagymestere. Daisy Ridley jó volt, egyébként gyenge produkció ez. Alig van benne fénykardozás, az is elég hihetetlen. Rey és Finn mindenféle jedi kiképzés nélkül fénykardozik a főgonosszal, Rey csinálja a telekinézist a tárgyakkal stb. A SW saját mitológiájával fordultak szembe az alkotók (producerek). Vannak benne jó részek, de alapjába véve irritáló és elhibázott film.

VogelZsigmond 2015.12.21. 05:33:47

Gyingizik: Nem akarok itt vitat szitani, csak megjegyeznem halkan hogy, az ilyen "Alig van benne fénykardozás" jellegu mondatok teszik a kommentedet teljesen hiteltelenne. :)

Hany eves vagy 12 ?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.12.21. 07:15:58

A film tökéletes, izgalmas, gyönyörű, végigvigyorogtam, főleg az elejét!
Nem hibátlan, de nem érdekelnek a hibák, szórakozni akartam és ezt maximálisan megkaptam!

Zolika0111 2015.12.21. 08:14:15

Csatlakozok a fanyalgók sorához én is. 7 barátommal néztük meg közösen és egyikünk sem volt elragattatva. Fénykarddal mindenféle jöttment tudjon hadonászni, igencsak kiábrándító volt. Már nem is kell hozzá midiclorian, se kiképzés? Arról nem is beszélve, gyengécskére sikerült az a lézerkard harc, ami az előző részekben brutál jók voltak.
Kiábrándultságunkban meg is néztük a torrentés Star Warst. Azon legalább lehet vihorászni:)

Jegkoko 2015.12.21. 12:42:00

Szörnyen gagyi és béna volt, nem is értem ez hogy tetszett bárkinek is.Ha az előzmény trilógia sokak szerint nem volt jó, akkor ez a szimpla másolat már annyival jobb lesz? Mert szerintem nem. Az előzményekben mert a lyukas gyuri valamit újítani és nem forgatta újra a régi részek történetét más köntösben. Számomra ez mérhetetlen csalódás volt, én valami új történet akartam, nem pedig ezt a fércművet. Nem azt vártam, hogy olyan élményt adjon mint az eredeti trilógia, de még csak az új részekhez se tudnám hasonlítani.

steery 2015.12.21. 13:54:05

@Gyingizik: @Zolika0111: @Jegkoko: Finn és Rey életükben először használtak fénykardot. Egyikük sem az erő mestere vagy legalább padawanja és nem tanulták a kardforgatást. Kylo igen, de ő meg tehetségtelen, és ez meg is látszik rajta (ami önmagában nem baj, hisz alapból gyenge jellemű, fegyelmezetlen, hisztis zsebdiktátor). Az eredmény valami teljesen új, amit még nem láttunk. Ilyen az, amikor amatőrök kontárkodnak a sugárpallossal, éles helyzetben próbálva kitanulni a fortélyait. Kétségbeesett vagdalkozás, suhogtatás, csapkodás és szurkálódás. Kész csoda, hogy a saját lábukat nem vágták le a gyerekek harc közben. Nekem pont ezért tetszett. Teljesen hihető volt. A színészek mindent beleadtak, látszott rajtuk, hogy izzadnak erőlködés közben. Aki ezt koreografálta, jól tudta, minek kell történnie ilyen kiélezett helyzetben.
Voltak viszont tényleg komoly gondok is a filmmel, szép számmal. A zenéje például elképesztően vacak. Vannak benne jó melódiák, de el van szúrva az egész hangszerelése. Csupa disszonancia, megszakítás és görcsös csapongás az egész (már meghallgatható az albuma). Williams ezt most brutálisan elcseszte (és senki nem mert szólni neki, hogy tata, ez nagyon rosszul szól?!). Ráadásul több fontos jelenetnél nincs zenei aláfestés. Síri csönd van, ami nekem nagyon nem tetszett.
Sok helyen túl pörgős a történet. Szemmel, aggyal képtelenség követni az eseményeket, annyi minden történik a vásznon, olyan gyorsan. A párbeszédek is sok kívánnivalót hagynak maguk után. A bolygó méretű halálcsillagszerűség pedig mai szemmel nézve már ultragagyi. Nem igaz, hogy semmi más ötletük nincs az alkotóknak, mint állandóan újabb és újabb Halálcsillagokat előkapni a farzsebből! Ne már! Ez űberciki!
Plusz találtam még vagy egy tucat logikai és forgatási hibát a filmben, de ezek listáját majd csak akkor állítom össze, ha már sokszor megnéztem 2D-ben, lassítva is, ahol kell.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.12.21. 14:27:16

@steery: a kardozós jelenetek szerintem is szarok voltak. Bár látható az az igyekezet, amit írtál, de mégis borzasztóan egyensúlytalan lett az egész. Főleg Finn esetében, őt egyszerűen egy kézmozdulattal és két vágással le kellett volna rendezni a picsába (persze, oké, élje túl, nem érdekes), hadonászás ide, izzadás oda, ez így teljes hülyeség. A csaj oké, fogjuk rá, de neki aztán valami kurva nagy őstehetségnek kell majd lennie, hogy ez az egész elfogadható legyen...
A többivel se értek egyet, mert nekem meg azokkal pont nem volt bajom. :)

steery 2015.12.21. 19:57:56

@Before: Ahány rajongó, annyiféle tetszés és kritika. Nem is vártam mást.
A kardozós jelenetek nem szarok, hanem szándékosan primitívek. Finnek ha jól emlékszem megvágta Kylo a hátát, szóval valószínűleg oda a gerince. Nem csodálkoznék rajta, ha a következő filmben tolószékben vagy exoskeletont viselve bukkanna fel, mint gépesített nyomorék. Rey azért nagy őstehetség, mert szerintem ő Luke lánya. Bár az nekem is furcsa volt, hogy lerendezte Kylot. Ott azt vártam volna, hogy rendesen megkéseli a pasi vagy hirtelen jön valaki és megmenti a csajt. A korábbi SW filmek arról híresek, hogy benne a bátor lányok folyton bajba kerülnek és a férfiaknak kell megmenteniük, kiszabadítaniuk őket. Erre most fordult a kocka. Rey győz és megmenti Finnt. Szóval ez egy csajos film.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.12.21. 22:02:06

Kylóba beleeresztett Csubi egyet, szóval nem volt 100-as kardozásilag, azér is csapkodta magát folyton.

CM2131 2015.12.21. 22:03:16

Zseniális SW film, ujjongva mentem haza a moziból. Sajnálom azokat akik a kekeckedés miatt lemaradtak egy hatalmas élményről. Az egész hájjal kenegetése a rajongóknak.
A kardozásról.
Egyrészt ez is helyre lett rakva, én az előzmény trilógiában a harcművészkedést is utáltam.
Másrészt, ha már annyira figyeljük a részleteket. Nem véletlenül szerepelt az a rohamosztagos a közelharci fegyverrel, ezzel mutatták meg, hogy Finn is ki volt rá képezve. Ezen kívül Kylot Csubi frankón hasbalőtte, ömlött belőle a vér, azért csapkodta a mellvértjét, hogy kijöjjön alóla. Így lehetett kiegyenlített a harc.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.12.21. 23:22:38

@CM2131: végre valaki, aki hasonlóképpen lelkes, mint én! :)
Bár a kardozást továbbra is gáznak tartom, lövés ide, hiszti oda, Kylo egy durva sith lovag, aki egy kézmozdulattal elintézne egy egész osztagnyi gárdistát.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.12.21. 23:24:16

@steery: nekem nem a primitívséggel volt bajom, hanem pont ellenkezőleg.

Egyébként, amikor Kylo-t "átugrotta" a fénykard, azt hittem, hogy Luke lesz ott. Persze az nagyon más irányba vitte volna a sztorit.

Jegkoko 2015.12.25. 11:26:37

@CM2131: Annyira volt zseniális, hogy ha darth vader látná mi lett az unokájából szerintem harakirit hajtana végre magán.
süti beállítások módosítása