A Sárga Király nyomában

True Detective 1. évad kritika

2015. június 20. - Ik4r0s

Ha meghalljuk az HBO nevét, mindenkinek egyszerre a Trónok harca jut eszébe, ami teljesen érthető, hiszen valóban egy színvonalas sorozat, és rengetegen követik figyelemmel Westeros eseményeit, annak ellenére, hogy az utolsó évad elég silányan muzsikált. Na, de mi minden van még a csatorna tarsolyában?! Például a True Detective,  ami nálunk A törvény nevében címet kapta.

Mivel magyar idő szerint hétfő hajnalban lesz a világpremierje a legújabb évadnak, gondoltam előveszem a sorozatot, és megnézem még egyszer, hogy miért is tetszett meg múlt év elején. Nem kellett csalódnom, hiszen ilyen magas színvonalat legutoljára talán a Breaking Bad-nél láthattunk.

A történet Louisiana államban játszódik, az USA-ban. Adott két remek nyomozó, Rustin Chole és Martin Hart. Ez önmagában egy átlagos krimi is lehetne, de most többről van szó. Egy roppant érdekes eset csöppen az ölükbe: az áldozat valószínűleg egy szekta csapdájába került, akik elég durván elbántak vele. Különféle motívumok, szarvasagancs, szúrások és kötözések nyomai. Mondanom sem kell, hogy azonnal ráugranak az ügyre. Rust minden figyelmét a tettes elfogásának szenteli, fanatikusan keresi a nyomokat és az összefüggéseket. Marty is részt vesz a nyomozásban, de ő csak munkaként tekint erre az egész őrültségre. Amolyan igazi szabad felfogású férfi. Elég kicsapongó életet él, aminek később a következménye is kiderül. Ennyi szerintem bőven elég a sztoriról.

Az események több szálon futnak egyszerre. 1995-ben kapják meg az ügyet, 2002-ben egy elég komoly nézeteltérés miatt összevesznek. A legérdekesebb a 2012-es cselekmény, amikor minden lezárul. Szintén a 2012-es évben játszódik az egész sorozat gerincét alkotó beszélgetés, amikor két „zöldfülű nyomozó” a duót faggatja a múltban történtekről. Így tudjuk meg, hogy mi zajlott a vizsgálat alatt. A sorozat kitalálója, Nic Pizzolatto fantasztikusan ölti egymáshoz a szálakat. Minden összefügg mindennel. A mellékszereplők között nincs olyan karakter, aki felesleges. Ha csak picivel is, de hozzájárul ahhoz, hogy teljes legyen a kép. A nyomozóurak munkája mellett betekintést nyerhetünk civil életükbe is. Ami maradjunk annyiban, hogy éppen csak egy parányit fényesebb, mint a munkájuk. Így remek kontrasztot kapunk, mert nem csak az bűnügyi nyomozókat, hanem magukat az embereket is megismerhetjük.

Mindenképpen ki kell emelnem a két főszereplőt. Woody Harrelson egy átlagos nyomozó, aki szépen, lassan egyre nagyobb szerephez jut. Színészi játékra nem lehet panaszunk. Az igazi gyöngyszem Matthew McConaughey, aki tökéletesen játssza a depresszív, pszichológiailag tekintve roppant bonyolult, ám mégis zseni karaktert. Sokszor megszállottsága és pesszimista nézetei miatt keveredik bajba. Ennek ellenére mégis csak ő az igazi aduász. A joker, aki előző munkájának és tudásának köszönhetően emeli a széria amúgy is tündöklő fényét. Az évad központi témáját az okkultizmus, a vallás és az elmúlás hármasa fonja egybe. Carcosa, Sárga Király, fekete csillagok, ördögháló és az ezeket körülölelő misztikum adja a fő csapásirányt.

Nem hagyott nyugodni ez a Carcosa, mert éreztem, hogy kell legyen valami konkrét alapja. Ugyanígy a Sárga Király mögött is éreztem, hogy valamilyen utalásnak kell lennie. Ezért végeztem egy kis kutatómunkát. Mint kiderült, 1891-ben jelent meg egy rövid történet An Inhabitant of Carcosa címmel, amiben egy bizonyos Sárga Király is szerepel. Mondtam én, hogy kell lennie valaminek a történet mögött!

Nincs más hátra, mint hogy hétfő éjfélig várjunk. Akkor folytatódik a True Detective egy teljesen új színészgárdával, új történettel és központi elemmel, mivel amúgy is egy antológia sorozatról van szó. Tehát akik kedvet kaptak ezek után az első szezonhoz, de egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudják megnézni, azok bátran belekezdhetnek az új részekbe. Remélem sikerült Pizzolattonak tartania a színvonalat, és örülök, hogy nem csak egy egyévados projektként kezeli a sorozatot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr77556942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása