Amit eddig tudni lehet a Star Wars: Rogue One-ról

2016. július 16. - Asuka02

A londoni Star Wars panelnél a legnagyobb durranás az a pár perces kis videó volt, ami azóta bejárta a világhálót, hasonlóan a The force awakens esetében - gondolná ezt mindenki, de közel sem ez volt a legemlékezetesebb momentuma az eseménynek. A cikk nyomokban spoiler tartalmú lehet, ezért felelősséggel kattintsatok, de inkább kedvcsináló célzattal íródott, mintsem lelőni az összes poént.

Az eseményt Gwendoline Christie moderálta, aki sajnos szögre akasztotta Phasma kapitány csillogó ezüst harci ruháját. Kisebb bakik is adódtak, a nagy videó leleplezése előtt a technika bemondta az unalmast, de ami késik, az nem múlik, tartja a mondás, így a pár perces videó végre levetítésre került. Annyi bizonyos, hogy megint szeretnék azt az érzetet kelteni bennünk, hogy ez nem egy "zöldhátteres" film lesz. Látszódik, hogy munkát, energiát és kellő fanatizmust fektettek a látványba, a díszletek megépítésébe, elvégre ez az a film, ami a legközelebb hozhat minket a régi trilógiához, így a nosztalgiafaktor abszolút munkál. Ezzel kapcsolatban mondta azt Kathleen Kennedy, hogy Gareth Ewards kamerakezelése gerilla-stílusú. Ha ez igaz, akkor mozgalmas percekre számíthatunk olyan kameranézetből, ami nem külső szemlélőként tekint a nézőre, hanem plusz egy főre a harcban.

Később egy képet is kaptunk egy pálmafás, tengerpartos szigetről, ahol gyakorlatilag a végső, mindent eldöntő csata zajlik majd, erre a Scarif bolygóként hivatkoztak. A kép érdekessége, hogy a kék égen felsejlik a Halálcsillag sziluettje, felette a felirat: A rebellion built on hope, vagyis Egy lázadás a reményből építkezik.

A szereplők bemutatásra kerültek, elsőként Felicity Jones mesélt pár szóban Jyn Ersoról. A lánynak sosem volt könnyű élete, egyszerűen belefáradt a folyamatos, nem várt kalandokba, tehát nem egy Luke Skywalker vagy Rey, akik azt kérdezgették, kik ők és honnan származnak. Jyn tisztában van a származásával, és ez nagyban meghatározza az eseményekben való szerepvállalását.

Diego Luna Cassian Andor kapitányt játssza, aki elsősorban hírszerző kém, másodsorban a csapat békítője, ami azért is furcsa, mert a legjobb barátja egy robot. Róla egyébként nagyon keveset tudunk, talán nem véletlen.

A kapitány legjobb barátja K-2SO, vagyis Kaytoo, egy birodalmi robot volt, mielőtt Andor megmentette és törölte a memóriáját. Alan Tudyk azt mondta, ha ismerünk zsémbes öregembereket, Kaytoo túlszárnyalja azokat. Mindenféle szűrő és nyilvánvaló lelkiismeret nélkül közli a véleményét, még akkor is, ha erre senki sem kíváncsi. Így már nem véletlen Andor kapitány zen nyugalma és békétési szándéka, sőt, az sem kizárt, hogy a konfliktusok java része Kaytoo miatt robban ki.

A lázadók pilótája, Bodhi a birodalmi megszállás alatt álló Jedha bolygó szülötte. Hosszú időn át nem okozott neki gondot a zsarnoki hatalomnak való munka, de eljött egy olyan pont az életében, amikor már nem tudott meghajolni a hatalom akarata előtt. Árulóvá vált, és talán nem is maradt más választása, mint hogy csatlakozzon a lázadókhoz. Na meg nem utolsó sorban egy baromi jó pilóta, akire nagy szüksége van a lázadóknak.

Baze Malbus és Chirrut Îmwe noha hű társak a harcban, a való életben teljesen más a mentalitásuk. Malbus egy vérbeli zsoldos, nem hisz semmiben, egyetlen motivációja a pénz. A vak Imwe, akit "spiritiszta harcosként" is aposztrofálnak, hatalmas hittel viseltetik az élet és így az Erő iránt is. Amit nyilvánvalóan nem akartak a világ tudtára hozni és talán ez egy jól elültetett kacsa, hogy legyen min csámcsogni, de elvileg Imwe meghal a film végén. Érdekesség még, hogy bolygójukat szigorú birodalmi őrizet alá vonták, mert életbevágóan fontos az Erő szempontjából. Hm.... és akkor most járhatnak az agytekervények, hogy vajon miért. (Tippeket várunk kommentben!)

Forest Whitaker Saw Gerrerája a szó legnemesebb értelmében vett lázadó. Harci kiképzést kapott, és talán ő
az a csapatból, aki tűzön-vízen át fog harcolni az ellenállás oldalán.

Egy másik fontosabb karakterről még nem esett szó. Mint az már tudható, Jyn Erso apja, Galen találta fel a
Halálcsillagot. Úgy gondolta, hogy "teremtménye" amennyire csodálatos, ugyanolyan pusztító is az
emberiség számára, ezért is lett volna fontos, hogy az eszközt a jó ügy szolgálatába állítsa.

És ami talán a legfontosabb, ha nem a legfontosabb, természetesen a végére hagyták, akárcsak én. Az esemény végén a reel mellett egy klipet is lejátszottak, amiben egy kislány szalad vélhetően üldözői elől. Több mint valószínű, hogy a kislány nem más, mint Jyn, és talán pont azokat a képkockákat láttuk, amik azután készültek, hogy a Birodalom elszakította őt a családjától és árvává lett. Aztán a pár villódzó csatajelenetet felváltja egy csillogó, vörös fénysugár árnyékában kirajzolódó sziluett. Felsejlik az ismert sisak formája, végül hallhatóvá válik az összetéveszthetetlen mechanikus sóhaj. Igen, Darth Vader az! A rendező állítása szerint James Earl Jonest hallani maga volt a nerdgasm. Mélységesen egyetértünk! 

Végezetül, ha eddig kitartottatok, levezetésként jöjjön egy hosszabb lapozgató azokról a lényekről és robotokról, akikkel találkozunk majd a moziban:

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr908894338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása