A rossz álmok Eredete - Inception ízekre szedve

2016. április 01. - Gueth Ádám (Filmnomád)

Nem igazán értem a kultuszt Christopher Nolan filmjei körül, sőt, a Sötét lovag körülötti kultusz egyenesen felháborít. Nem értem, hogyan gondolta bárki is, hogy képes jobbat alkotni Joel Schumaher mellbimbós Batmanjénél? Nos, Nolan úgy gondolta, neki ez menni fog, sőt, azt hitte, hogy más területen is érdemes belekontárkodni a filmművészetbe.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy spoileres írás következik. Bár egy ennyire ocsmány film esetén ez talán nem probléma...

inception-explained.jpg

Bűnpártolás a köbön
A film egyik kapásból legbotrányosabb sarokköve a történetében rejlik. Egy csapat bűnöző információkat lop el prominens személyiségek agyából, mígnem felmerül a kérdés: vajon ha lehetséges információt lopni valakinek az elméjéből, akkor esetleg be is lehet ültetni? (ez úgynevezett erekció incepció) Az egész 140 perces film egy masszív bűncselekményre való biztatás. Nem elég, hogy az e-mail fiókunkat, a telefonos beszélgetéseket sem tudjuk biztonságban, már az agyunkban is turkálni akarnak egyesek, és a filmen keresztül erre biztatnak is. Ráadásul Leonardo DiCabrio karaktere, Cobb ezzel a beültetéssel feleségét az öngyilkosságba kergette és a végén még fel is mentik őt!!! A film emellett számos öngyilkosságra való felhívást is tartalmaz. Az Eredet karakterei úgy ébredhetnek fel az álomból, ha meghalnak vagy megölik magukat. Mi ez, ha nem szuicidális ösztönzés? Ráadásul Cobb és Mall vonat által követi el az öngyilkosságot! Összeállt már a kép? József Attila, aki aludj el szépen kis Balázsról ír Altató című versében, szintén vonat által lett öngyilkos...ILLUMINATI CONFIRMED-köszönöm kollégámnak, Mendax Durdennek, hogy felhívta erre a figyelmemet.

Csodálom, hogy Nolant még nem ítélték el bűnpártolásért!

inception.jpg

Pocsék incepció koncepció
A film látványvilága nem más, mint egy jókora nyúlás a Mátrix trilógiától, melynek természetesen a 2. és főleg a 3. epizódja sikerült a legjobban, és mint azt az egy 5 éves kisgyerek is tudja, a Mátrix egy teljesen egyedi ötlet, mely nem hagyatkozik sem az Alíz Csodaországban-ra, sem a Ghost in the Shell című japán animére (nem is értem honnan szedik ezt a vádat).

Az álom az álomban ötlete sem túl egyedi, ezt az elemet egyértelműen Az ember tragédiájából szalajtották, hisz Ádám időutazása maga is egy álom, melyben Keplerként elszenderülve, a francia forradalomban találja magát. Szegény Madách, hogy foroghat a sírjában... Az álombéli várostervezés ötlete pedig merő ostobaság, mely csupán dugókat, közlekedési káoszokat és fejetlenséget okoz az agytekervényekben. Az Eredet akciókban meglehetősen szegényes és annyira unalmas, hogy a néző már tíz szinttel jár lejjebb az álmok szintjén.

inception2.jpg
Az incepció, mint produkció?
A másik igazi senkiházi DiCabrio, aki ráadásul saját nevét is egy olasz festőmázolótól nyúlta (az olasz fazon meg a tinininja teknőcökből, na mindegy). Sajnos a többi színész sem igazán menti a helyzetet. Tom Hardynak tehetségtelensége okán az áll legjobban, ha minél kevesebbet látunk az arcjátékából és minél kevesebbet hallunk a hangjából (ebben talán nem tévedett Nolan, amikor ráosztotta Béjn szerepét). Marion Cotillard utolsó értékelhető szerepét a francia Taxi filmekben nyújtotta. Az ír Cilian Murphy annyira béna színész, hogy még egy szent Patrik napi műsor levezetésével is gondjai lennének. Michael Caine pedig azt se tudja, hová nézzen a gülü szemeivel. Ellen Page és Joseph Gordon Levitt akár egy párt alkothatott volna a filmben, csodálom, hogy a két pancser nem talált egymásra.

leo-inception-2.jpg

Zene? Inkább zaj!
A Hans Zimmer által alkotott "zene" egyszerűen minősíthetetlen. Körülbelül annyira fejezi ki a film hangulatát, mint egy darab karfiol a költőiséget. A legnagyobb baklövés a zenével kapcsolatban, hogy nem Tom Petty Runin Down a Dream-je csendül fel. Ilyen ziccereket kihagyni? Ehelyett hallgathatjuk ezt a nyomasztó muzikális förmedvényt, mely Edith Piaf énekét is megerőszakolja. Dehát mit is várunk egy olyan embertől, akinek legnagyobb szerzeménye a Video Killed the Radio Star?

Végem van
És a végére tartogattam a legolcsóbb fogást, a búgócsigát. Mit szívott Nolan, amikor azt gondolta, hogy a búgócsiga amolyan "álomindikátor" lehet? Ilyen egyszerűen nem létezik! Bár az előbb én is megpörgettem egyet, és már fél órája nem akar megállni...

incep.png

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr218549938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.04.01. 21:17:03

haha :D
az a baj ezzel a direkt-trollkodással, hogy az inception ténylegesen nagyon rossz film

Pöff 2016.04.01. 22:03:32

Az eredet igen is kurva jó film...és én pl tudtam hogy a matrix a Gitsből nyúl...
Bár ezt így azért teljen nem lehet kijelenteni...Pár dolog azonos, de a történet más és más alapokra építkezik.

Korszakok..ennyi. a 80-as években is nyúltak a többi nagyklasszikus filmnél máshonnét. Nem az a kérdés hogy nyúltak e valahonnét, hanem hogy klisés e.

És az Eredet, bizony kurva jó ötleten fekszik.
és nagyon jól össze van rakva.
Valszeg jó ideig nem lesz még egy ilyen tartalmas elgondolkodtató Sci-fi
Valós tényt jár körbe, hogy az álmaink befolyásolhatóak, és bizonyos álmokban látott dolgok, az agy válasza, reakciói.
Lásd rémálmok...de pl simán elhisszünk álmaikban bizonyos dolgokat...sodródás az álomban.
Így valójában irányítható az álomban történtek.
zseniális a film ötlet és annak körbejárása.

Aki nem értette meg, az nem értette se a Ghost in the shell-t se a Matrix 1-2-3-at se.
Dicaprio meg kurva jó színész...Alig van IMDB 7 alatti filmje..sőt inkább 8+-osak.

Szóval lehet trollkodni fikázni, kritizálni...csak először csinálj jobbat.

Advanced Flight 2016.04.02. 00:23:35

@Pöff: Szóval lehet trollkodni fikázni, kritizálni...csak először csinálj jobbat.

Ez az ostoba emberek érvelése, no offense.
Amúgy a film szar. (Ma már másodika van, úgyhogy ez komoly.) De a Sötét Lovag is szar. Nolan csinált jó filmeket is (pl. Prestige), de ezek nem azok.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.04.02. 05:05:34

Meg annal is pocsekabb film volt mint AZT itt leirtak! Marketingben Eros volt. Csak ugy mint a heted het SW

Nati Walter 2016.04.02. 07:43:50

No,ha ezek mind szarok,akkor a tisztelt blogironak mi a jó film? pl?

grafikusmsz 2016.04.02. 08:35:00

@Pöff: a legrosszabb válasz, hogy csináljon jobbat. Véleménye lehet mindenkinek, nem kell ahhoz jobbat csinálni, hogy eldonthesse valaki, tetszik-e vagy sem egy adott mű.

Mátrix 1 volt jó, de az is merített, komplett shotokat is pl a Dark City c. filmből. A folytatások elég szarokat lettek.

Inception meg nagyon jó, elgondolkodtató, vizuális szempontból is ott van.

Régi költők, írôk is feldolgoztak régebbi írásokat, inspiralodjon, miért ne tehetnék meg a filmesek is?
süti beállítások módosítása