A hátrahagyottak

2014. október 14. - Ik4r0s

A nyár egyik nagy durranásának számító A hátrahagyottakat a Lost egyik készítője David Lindelof készítette, Tom Perrotta azonos című regényéből. A történet szerint 2011.október.14-én, egyik pillanatról a másikra eltűnik az emberiség 2%-a. Ez önmagában nem tűnik soknak, azonban a 141 millió fő mégis számottevő. Az egész sorozat ezt a történetet, pontosabban ennek az eseménynek a hatásait mutatja be egy létező Mapleton nevezetű város lakói szemén keresztül. 

A kritika SPOILERT TARTALMAZ. Ennek tekintetében olvassatok tovább.

 A pilotban felvázolják az eseményt. Az elején folyamatosan más és más szereplőt ismerhetünk meg. Ez érthető is. Elvégre egy első rész elkészítése a legnehezebb, mert ezzel fogják meg a nézőt. Megismerjük a kisváros rendőrparancsnokát Kevin Garvey-t, lányát és fiát, egy Wayne nevű csodatevőt és a rejtélyes Bűnös Maradvány csoportot, akik némasági fogadalmat tettek, ráadásul még láncdohányosok is. A probléma ott kezdődik, hogy a Maradvány csoport folyamatosan emlékezteti a lakosságot, hogy mi történt és, hogy ne felejtsék el, hogy többjük elvesztette egy hozzátartozóját. Ez később rengeteg zűrt kavar. A csoport tagja Lori Kevin felesége is. Aki valószínűleg a zűrös család miatt lett tag. Jill Kevin lánya éli a fiatalok zűrös életét barátnőjével Aimeevel karöltve. Tom Kevin nevelt fia pedig a Wayne nevű „szentnek” dolgozik. Matt a város bugris papja, aki szórólapokon hirdeti, hogy az eltávozottak között bizony voltak bűnös emberek is és az ő nővére Nora, aki az Eltávozásügyi Hivatalnál dolgozik, akik segélyt osztanak egy kérdőív kiértékelése során az eltűnt személyek hozzátartozóinak. A későbbiekben vőlegénye és a közelgő esküvője nyomására Meg is csatlakozik a már emlegetett csoporthoz. Ők a főszereplők, akik életét végigkövetjük.

Megtudjuk, hogy Wayne öleléssel veszi el az emberek fájdalmait, ezzel megkönnyítve az eltűnt hozzátartozókhoz fűződő keserű emlékek feldolgozását. Az ő szála talán a legködösebb, mivel nem tudjuk meg, hogy az ázsiai barátnője Christine, akire Tommy vigyáz miért is fontos. Mert Wayne szerint Christine a mindenség. Persze történik egy fontos momentum, de az sem magyaráz meg mindent. Ott van továbbá a dohányt rágó, kutyákra vadászó rejtélyes Dean, akiről a nevén kívül semmit sem ismerünk. Később rejtélyes okok és történések miatt hozzácsapódik Kevinhez, akivel együtt sokkoló és durva dolgot hajtanak végre. Ami Wayne és Dean mellett még tetszett az Kevin apja a korábbi rendőrparancsnok, aki valami miatt teljesen bekattant és egy diliházban él. Mindenáron el akarja olvastatni fiával a National Geographic magazin 1972-es májusi számát, továbbá valakikkel beszélget. Lehet, hogy tényleg őrült, de az is előfordulhat, hogy valóban lát valakiket.

Külön köszönet a készítőknek, hogy a 3. és a 6. epizódot a tiszteletesnek és Norának szánták. Ezáltal jobban betekinthettünk egy-egy szereplő életébe és megtudtunk róluk érdekes dolgokat. A karakterek közül talán ők rendelkeznek a legszomorúbb háttérrel. És bár Kevin a főszereplő, mégis Matt az, aki bár mellékszereplő, de mégis jelentős változtat a történet menetén. A hátrahagyottak bővelkedik, szimbolikus és filozofikus elemekben. Néhol már-már sok is van benne. Jó sorozat, de véleményem szerint a túl sok megválaszolatlan kérdés és a sok ismeretlen dolog miatt az, ami miatt csak keveseket fog meg. Talán ezek a második évadban megoldódnak. Bátran ajánlom azoknak az olvasóknak a sorozatot akik szeretik a mély, elgondolkodtató és néhol sokkoló sorozatokat. Egy próbát mindenképp megér. A színészek közül egyedül a Jillt alakító Margaret Qualley az aki irritált. Sok lényeges dolog nem történik körülötte és nagyon szerepe sincs a karakterének. A Kevint alakító Justin Theroux, a Mattet megformáló Chritopher Eccleston és a Nora-t alakító Carrie Coon az, aki szerintem nagyban hozzátesz a történethez. Zene terén Max Richter zseniálisat alkotott. Ha meghallom a sorozat zongorára írt témáját szinte én is Mapletonban érzem magam. Mindent összevetve egy jó, ám mégis kibontakozásra, kinyílásra váró sorozat A hátrahagyottak, ami talán a második évaddal együtt válik igazán fantasztikussá. 

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr416788413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása