Utolsó kommentek:

Reactor 2022.05.01. 00:48:12

Sajnos ez igaz, minél sikeresebb egy széria, annál inkább megjelennek a torzszülött, fantáziátlan folytatások. És ezek még csak nem is a legrosszabbak - a fanfiction.net konkrétan TÖMVE van minősíthetetlen szarságokkal. Az ottani íróknál a lelkesedés kemény 5 percig tart ki, a kreativitás még eddig se. Az eredmény: hatalmas halom bűzölgő szemét.
A hülye kreatúrák megint egy olyan dolog, hogy akinek csak erre futja, az max. meséskönyvet írjon. A lézerpisztolyos Nesquik-nyuszi, meg a két lábon járó macskák (Kevin J. Anderson: Sötétkard című művében futni össze velük, roppant ötletes módon "cathar" a fajuk neve) nem valóak egy ilyen univerzumba. Ez kb. ugyanaz, mint mikor a kalandjátékkönyv-írók zebraembert, földigiliszta-embert meg kacsacsőrűemlős-embert dobnak be mint ellenségeket. Hát pffffff...!
A zombizás egyértelműen divathullámot lovagol meg. Most népszerűek a zombik, borítékolható volt, hogy valami elmebeteg majd kitalál egy Star Wars "horrort" rohamosztagos- jedi- stb. zombikról (mintha még bárki megijedne tőlük).
A Yuuzhan Vong még jól el is sülhetett volna, ha nem lett volna egy bazinagy koppintás az egész. Konkrétan a Kra'hen birodalmat utánozták le, még a kinézetük is minimum 70%-ban egyezik. Szép próbálkozás volt, csak sajnos túl átlátszó.
Ami az ewokokat illeti, itt meg kell védenem az eredeti művet: egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egy primitív létforma legyőz egy műszakilag fejlettebbet, ott van pl. a szovjet-finn háború. A finnek hadserege alig érte el a 25000 főt, valami elképesztően elmaradott technológiával, és így is csúnyán elpáholták a műszakilag, számszerűen is sokkal jobb helyzetben lévő oroszokat. Mereckov pajti meg mehetett a Gulágra hűsölni.
Egyrészt, az ewokok voltak "otthon", tehát ők játszottak hazai pályán, ami azért elég nagy előny, pontosan tudták, hol a pajzsgenerátor, hol a titkos bejárat, merre járkálnak a birodalmiak. Másrészt többen is voltak, és a gerillataktikának hála, Palpatine elit gárdájával is ki tudtak babrálni (legyen bármilyen szuperkatona az illető,nem szakadhat ötvenfelé).
Harmadrészt, az emberek úgy tekintenek az ewokokra, mint cuki kis teddy-macikra. Nos, igen. Az ewokok lényegében medvék. A medvék pedig ugye nemcsak a mézet szeretik (ez ám ki is van emelve külön, hogy az ewokok emberevők. Az embervadászat effektíve jelenthette náluk azt is, hogy lesz-e aznap vacsora az asztalon, vagy sem. Így hát volt idejük fejlődni benne.
Aztán ott volt a fegyverek primitívsége. Azok voltak, valóban, ellenben remekül beváltak, már csak azért is, mert a fák magasabbak voltak a birodalmi harci robotoknál. A nyilak is primitívek, de egy ewoknak nem okoz gondot a nyilával átlőni egy kisebb fatörzset se, ezek után elképzelhető, mennyire "hatékony" védelem egy plastoid páncélruha ellenük. Egy kellően nagy kő le tud teríteni egy embert, legyen rajta bár mindentálló páncél, azok az irtózatos fatörzsek kombinálva a lendülettel - ha nem is zúzzák össze a lépegetőt - de feldönteni helyből fel tudják. Ilyen egyenetlen talajú bolygóra meg echte hülyeség volt KÉTLÁBÚ lépegetőket (vagy pláne légmotorokat) alkalmazni.
Egyébként többször látni, hogy az ewokok képesek alapszinten kezelni a technológiát. Az egyik jelenetben egy ewok pl. egy elcsórt lézerpisztollyal hadonászik. Mindent összevetve tehát teljesen plauzibilis volt, hogy az ewokok legyőzhették az elit birodalmi gárdát.

@lutria: Sz'tem egy ismert és használt robotszéria volt C-3PO már az események előtt is, Anakin droidja "sufnituning" volt, afféle DIY robot.

@Zirowe: Thrawn elég jó mellékszálat kapott a PC-játékok során, a TIE Fighter-ben lényegében őalá vagyunk rendelve.

@Bobby Newmark: Igen, a Paul-Hollace Davis-féle "Jedi Prince" könyv. Végigolvastam, és igen, voltak benne faszságok bőven, de hidd el nekem - a fanfictionok közül talán még ez volt a legvállalhatóbb. A legnagyobb hibája, hogy nem folytatták, pedig jó lett volna, a cselekményt egyszerűen elnyírták onnantól, hogy Kadann-ék odalent rekednek az elveszett városban, vagy hogy mi lett Triclops-sal. Az se lett kifejtve, mi történt aztán Zorbával (nem a göröggel, a hutt-tal). Nagyon az az érzés jött át ebből, hogy az író attól félt, túl sablonos befejezést fog írni, így hát inkább meg se írja. Persze Han Solo és Leia házassága az azé' kell a happy end-hez, az nem sablonos...

Bejegyzés: A Star Wars legkínosabb történetei

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.01.20. 14:48:39

Két szigorúan csak egy arcot, egy figurát hozni képes színész (Hart és Rock) egy full közepes filmben amit láttunk már nem is egyszer korábban. Slaine cameoja jó volt (miatta néztem meg egyébként), de azért kevés az üdvösséghez.

Bejegyzés: Zsírpárnából szikla - Központi hírszerzés

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.01.04. 14:42:37

Túl legalább egy tucat ghibli mű után azt kell mondjam ez lett a legelborultabb amit eddig láttam. Az animációja csodálatos, olyan képi megoldásokkal operál, hogy a fal adja a másikat. Történetben viszont láttunk már erősebbet.

Bejegyzés: RetroAjánló vasárnap estére - Chihiro szellemországban (2001)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.16. 23:09:23

Félelmetesen jól megrajzolt, összerakott világ a világvége után, benne igazi élő emberekkel, és sorsokkal.A természetről, annak védelméről szóló tanulság aktuálisabb, mint valaha.

Bejegyzés: Miyazaki kevésbé ismert munkái

doomguard 2020.10.26. 10:59:51

@doggfather:
A következő szezonban jönnek a "marvelesebb" karakterek. Soldier Boy, és lehet hogy Tek Knight is bekapcsolódik.
Egyébként nekem jobban tetszett, mint az első évad, Starlight végre kapott valami karaktert, és Hughie is jobban előtérbe került. Viszont MM jobban elsikkadt, és csak szimpla agyatlan sidekick lett belőle.

Bejegyzés: A fiúk visszatérnek

MMSZoli 2020.10.21. 21:51:31

@É2I: Jogos! Általában este 11 után tudtam csak nekiállni.
Egyébként teljesen egyetértek Doomguard hozzászólásával, azzal kiegészítve, hogy a "költséges" CGI szinte teljes mértékben hiányzik a sorozatból. Mire gondolok? Hogyan tudna kifejlődni egy értelmes faj (még ha el is korcsosul) egy olyan bolygón, ahol nincsenek rovarok, vagy egyéb élőlényeg. Csak gombán? na ne már! Köztudott, hogy a föld alatt élő lények tömegükben kétszeresen felülmúlják a föld felett élők tömegét, és hogy pl. a hihetetlen mód alkalmazkodóképes hangyák sokszorosan felülmúlják bármely sikeres faj állományát. Ebben a filmben nincs egy rovar vagy bármi. Ez egy halott vagy haldokló bolygó, Miért mentek éppen oda???

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.10.20. 10:56:16

Ilyen brutálisan letisztult, minimalista látványú sci-fit is régen láttam. A történet, és annak kibontása előtt le a kalappal, és az utolsó 2 rész volt olyan erős hasbarúgás, hogy arra szavak nincsenek. Minden színész zseniális, de Amanda Collin Anyája kimagaslóan jó volt!

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.10.20. 10:53:53

Még mindig nagyon menő, még mindig csömör van az #mcu miatt, szóval jöhet a második évad ha az első tetszett, bár ez még mindig inkább DC alázás, semmint marvel. Egyébként, ha már szuperhősös filmes hasonlat, akkor ez tipikus második "rész" volt. Megismételtek mindent ami az elsőben jó volt, amiért szerettük, rátetek egy lapáttal, de újítani nem nagyon akartak, mertek, a bevált recepten nem változtattak. Szóval ha az első évad tetszett ez is fog, mert kb ugyanaz!

Bejegyzés: A fiúk visszatérnek

xiezi 2020.10.18. 19:08:15

Szerintem félreértettél. Az általad idézett mondat nem az én véleményem, hanem véleményem szerint épp ez mondanivalója a sorozatnak. És én ezt tartom agymosásnak. Nem mondja ki kerek-perec, hanem mindenki úgy viselkedik, mintha ez lenne a természetes - holott nem az.

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.10.18. 18:49:41

@xiezi: "A hagyományos családra nincs is szükség egy társadalomban."

Ezt mondd el azoknak a gyerekeknek is, akik belebetegedtek abba, hogy hagyományos család nélkül nevelkedtek. Például nevelőotthonokban, aminek az ideája megtalálható többféle társadalomtípusban is, az elegáns angol bentlakásos iskoláktól a kibucokig.

Az a gyanúm, hogy te csak a sorozat egyik "olvasatáról" beszélsz, egy efféle sorozatban sokan találhatnak valamilyen ideológiai útmutatást vagy párhuzamot, egymással szöges ellentétben is.

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó

xiezi 2020.10.18. 16:30:53

A sorozatban hangsúlyosan van szó Apáról és Anyáról - mindeközben ez a felállás épp a lényegi mondanivalót fedi el. A hagyományos családra nincs is szükség egy társadalomban. Ráadásul Apa épp az anyai szerepet látja el, Anya pedig apai szerepet. Marcus és Sue karaktere ebből a megközelítésből nem ellentétpárja Apának és Anyának, hiszen nem vér szerinti szülők. Tiszta agymosás az egész - mások ezt nem látják?

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó

impala 2020.10.18. 15:24:53

igen, első két rész után alig vártam a folytatást, később meg alig vártam, hogy essünk már túl rajta.

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó

victor vacendak 2020.10.18. 14:46:09

Nincs abban meglepő, hogy minden agyonhype-olt sorozat tulajdonképpen szar. Van, ami azonnal szarnak túnik, van, ami csak az első szezon végére válik nyilvánvalóan szarrá. Westworld, Altered Carbon, Pickard, ST: Discovery jut hirtelen eszembe az elmúlt időszakból, ami hatalmas csalódás volt. Ja, meg a Mandalorian, bár az talán nem sci-fi, úgyhogy ne is vegyük ide.

Scott sajnos a Black Hawk Down óta kb. egy jó filmet csinált, az Alien-univerzummal meg talán jobban elbánt, mint az összes AvP (és Predator-film, amit a XXI. században csináltak) agymenés együtt.

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó

Eskael 2020.10.18. 13:49:11

A cikk tartalmával egyetértek nagyjából, de írástechnikailag ez a cikk ez egy szemétkupac. Brutálisan sok elírás, hiba, nyelvtani hiba, inkozisztens kifejezés van benne.
Gyalázat ilyet bárkinek kiengedni a kezéből, de gyalázat rendszerszinten is, hogy ilyen megtörténhet. Hol vannak lektorok, korrektorok, de legalább egy szimpla helyesírásellenörző?

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.10.18. 13:26:45

"'82-ben (A szárnyas fejvadásszal) még újítónak számított, talán az utána következő harminc alkalommal is érdekes volt még, de 2020-ra elérve ez a téma nem csak lerágott csont, de szinte enyv már."

A mai fiatalok a régi filmeket nem ismerik. Középiskolás osztályomat kérdeztem egyszer, hogy ismerik-e a Mátrixot. Bizonytalan fejcsóválás volt a válasz. Bizony, ami nekünk klasszikus, az nekik porlepte, talán sosem hallott, múzeumi darab, aminek legfeljebb a remake-jével fog találkozni, amely talán tetszeni is fog neki, mi meg mérgelődünk, hogy miért kellett így elcseszni egy klasszikus emlékét. Így aztán az "egy újszülöttnek minden vicc új" alapon nekik el lehet sütni ugyanazt a poént harminckettedszer is.

@É2I: "igazán elkönyvelhetné már, hogy a sorozatokat úgy készítik el, hogy ha siker folytatják, ha nem hozza a pénzt, akkor kasza."

Attól, hogy ez az ártalmas gyakorlat gyakorlattá vált, nem feltétlenül kell tudnunk elkönyvelni, elfogadni, túllépni rajta.

Ezért az ártalmas, romboló gyártói szokásért azok a nézők is felelősek, akik, ha tetszik nekik valami, nem képesek felnőtt módra lezárni magukban az élményt, hanem gyerekként követelőznek a folytatásért. Teljesen megváltoztatva a mozinézői szemléletet, fogyasztási szokást. A gyártó pedig, amíg csorog a pénz a termékből, gyárt, neki az a lényeg, hogy a fogyasztó fogyasszon. Néhányan morognak a lezáratlanság miatt, és mindenki megnézi a következő szériát.

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó

Sir Gombóc 2020.10.18. 10:47:10

@É2I: berendelték a 2. évadot. Nálam a mélypont a 8.-9. rész volt, ott elment nagyon érthetetlen irányba a történet, az évadzáró picit javított a helyzeten, de inkább csak a feldobott új szálak miatt. Hogy ezekből mit tudnak majd kihozni?

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó

doomguard 2020.10.18. 09:20:55

Az ötödik részig azt mondtam: Zseniális! Annyi irányba el lehetett volna vinni, a cikkben is leírt "jobb anya lehet e egy gép az embernél" vonalon keresztül a civilizáció újraépítésén keresztül, egy új vallás kialakulásáig. Természetesen beleszőve az idegeneket, a vallásháborút, az idegen környezetben az "új ember" kialakulását. ( a Kepler 22b kb 2x nagyobb a Földnél, és ez azért hat a biológiára) Rengeteg, rengeteg pofás storyline lehetett volna. Ehelyett a katyvasz amit kaptunk, förtelmes, és az utolsó 2 részben kulminálva mindent alulmúlt. Komolyan, egy rohadt robotról beszélünk, egy gépről! Nincs neme, nincsenek biológiai funkció!i (akik látták, szerintem értik min akadok ki) A misztikus maszlag is felesleges, inkább lehetett volna a vallásos firhangot arra ráhúzni, hogyan is vesztik el, vagy alakítják át a hitüket a Mithraisták. Ehelyett Ragnar átmegy skizofrén pszichopatába.
Összegezve: nem vagyok kíváncsi a második évadra.
Ezzel ellentétben tűkön állva várom a The Boys season 3-at. Annak a lezárása nagyon WTF, és zseniális a cliffhanger a végén.

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó

É2I 2020.10.18. 07:04:20

@MMSZoli: Lehet kicsit álmos lehettél az este, de ebből egy évad ment le ;)

A bejegyzéshez meg annyit, hogy igazán elkönyvelhetné már, hogy a sorozatokat úgy készítik el, hogy ha siker folytatják, ha nem hozza a pénzt, akkor kasza.
Tonnaszám vannak ennél sokkal semmitmondóbb, kliséket halmozó trágya dombok.
Bár a vége felütés - spoiler nélkül - érdekes volt (egy dolgot megmagyarázott), de ott azért többet vártam.
Remélem lesz következő évad és kicsit kifejtenek 1-2 dolgot, vagy éppen hagyják és szője magában mindenki tovább ahogy neki tetszik :D

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó

MMSZoli 2020.10.17. 23:11:03

Az első két évadot végignézte,m, igyekszem spoiler-mentes lenni.
A felsorolt pozitívumok megvannak, viszont néha olyan logikátlan döntéseket hoznak a szereplők, hogy az ember csak forgatja a szemét. A második évad utolsó részei pedig olyan esztelen fordulatokat hoztak, hogy úgy döntöttem, a harmadik évad már nem is érdekel... Miután megnéztem két teljesen ötlettelen és kiszámítható Walking Dead részt is, úgy döntöttem, számomra ennyi volt az HBO Go... (lemondtam)

Bejegyzés: Farkasokkal álmodó
süti beállítások módosítása