Utóhalloweeni horror ajánló

Íme a Kritizátor szerkesztőségének kedvencei

2019. november 04. - Johnnykiwi42

A halottak napja, mindenszentek vagy ízlés szerint halloween környékén sok filmrajongónak eszébe juthat, hogy igazán időszerű lenne este pár horrorfilm megnézésével borzolni idegeinket. Ehhez próbál egy kis segítséget nyújtani a kritizátor csapata. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, a rémisztő műfaj mely tagjait ajánljuk nektek a legjobb szívvel, különböző kategóriákban.

halloween4.jpg

Klasszikusok

Van pár olyan horror, amik bár nem mostanság készültek, mégis valami olyan gonosz varázslat lakozik bennük, ami a mozi szerelmeseit örökké kísérteni fogja. Ilyen például George A. Romero 1978-as remekműve, az A holtak hajnala, mely a társadalomra törő zombik fenyegetésével sok szempontból aktuálisabb, mint valaha. Az őrület alighanem egy olyan téma, ami nem csak most izgalmas, de minden korban az lesz minden ember számára. Ha pedig egy olyan kiváló rendező nyúl a témához, mint Roman Polanski, abból az 1965-ös Iszonyathoz hasonló remekművek születnek. Végül a klasszikusok között muszáj még megemlítenünk a Bram Stoker regényéből készült 1931-es Drakulát, amit a Lugosi Béla által remekül életre keltett vámpír miatt különösen szívesen hívjuk fel a figyelmet.

halloween2.jpg

Ikonikus rémek

Kedvenc klasszikus horroraink felsorolásánál természetes módon előjött Drakula neve. Ő egy olyan szörnyalakja a filmtörténelemnek, aki rengeteg filmben és egyéb alkotásban tűnt fel, és még többhöz adott inspirációt. Néhány hasonló ikonikus alakot és egy-egy filmjüket mindenképp eszetekbe juttatnánk, hátha pont őket szeretnétek rémálmaitokban viszontlátni. Ha már rémálmok, mindenki ismeri az 1984-es Rémálom az Elm utcában különös humorú démonát, Freddy Krueger-t, és ki ne szeretné újra viszontlátni.

Imádunk még rettegni az 1978-as Halloween kíméletlen gyilkológépétől, Michael Myers-től, és az ő picivel emberibb, de még mindig szörnyű változatának tekinthető Bőrpofától, aki az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás óta visszatérő vendég a horror-rajongóak életében. Lehet hogy ők kevésbé híresek, mint Drakula...de a szemébe mondaná ezt bárki bármelyiknek is?

freddy_krueger.jpg

Újabb rémségek

Természetesen a 2000-es évek sem maradnak emlékezetes horrofilmek nélkül, sőt reményeink szerint egyre több ilyennel leszünk gazdagabbak. Mindenképpen megemlítenénk ezek közül Frank Darabont A köd című filmjét, melyben egy titokzatos ködből előjövő furcsa lények szedik áldozataikat, Alexandre Aja Tükrök című alkotása, melyben a tükörképek közé keverednek félelmetes démonok, és a Babadook-ot, amiben egy gyerekkönyv lapjainak ártatlannak tűnő szörnyetege bizonyul többnek, mint aminek elsőre tűnik.

A 2000-es években jött divatba a found footage horror, melyeknek alapötlete, hogy igazi, valóban megtörtént események felvételeként próbálják eladni magukat. Ez a taktika szerkesztőségünk szerint legjobban a [Rec], az Ideglelés és a Parajelenségek esetében működött.

rec.jpg

Műfaji keverékek

Persze, nem csak a vegytiszta horrorok között vannak számunkra emlékezetes darabok, sőt. A véres műfaj sci-fi elemekkel való elegyítése olyan remekműveket szült, mint az Alien-filmek vagy a Halálhajó és az A dolog. Ezekben a filmekben az űr rémisztő sötétjéből kerül elő valami olyan förtelmes dolog, amit addig elképzelni sem tudtunk...és lehet, hogy jobb is volt így.

De szerencsére a feszültséget lehet oldani, humort is sokan csempésznek a vér, halál és fájdalom mellé. Ezt szerintünk talán a Gonosz halott 2 tette igazán emlékezetesen, a Ház az erdő mélyén pedig még egyfajta mélyebb réteggel, magával a horror műfajával való  játékkal is színesítette.

alien.jpg

Végül,de egyáltalán nem utolsó sorban következzenek a legjobbak legjobbjai, azok a horrofilmek, amiket mind közül a legkiemelkedőbbeknek, legmesteribbeknek és legvérfagyasztóbbaknak tartunk.

Az 1973-as Az ördögűző az egyik olyan film, ami után mindenki egy kicsit nehezebben alszik el. A rendezés, a maszkmesterek munkája, a csodálatosan ijesztő zene mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy ez a film igazán ördögien emlékezetes legyen.

A 2015-ös A boszorkány Robert Eggers hozzáértésének köszönhetően végig képes fenntartani feszült, csak a legnagyobb klasszikusokhoz fogható hangulatát, mindemellett egy tanulmánynak is beillik egy kis, mindentől elzárt 1600-as évekbeli család félelmeiről és félelmeik kezeléséről.

shining.jpg

A legjobb szerintünk mégis az 1980-as Ragyogás. Stanley Kubrick rendezőlegenda a horror műfajában is olyat tudott alkotni, amit senki más. A film véres, olykor álomszerű képei felejthetetlenek, Jack Nicholson alakítása nemkülönben. A történet pedig kellőképpen rejtélyes ahhoz, hogy mai napig megmozgassa a nézők fantáziáját, amit talán jól mutat, hogy pont idén érkezik hozzá mozikba a folytatás.

Nekünk az alábbi filmek jelentik a horror legjavát. Reméljük, nektek is fognak okozni pár álmatlan éjszakát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr2815285186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása