Terminator 2.5 - Egy franchise végzete

2019. október 30. - Gaax

A James Cameron által útjára indított Terminator franchisenál kevés hányatottabb sorsú filmsorozat létezik Hollywoodban. Elvégre a Terminator 2 – Az ítéletnapja után készült folytatások, a botrányosan sikerült Genisyst leszámítva, bár a maguk nemében hellyel közzel valamennyire megállták a helyüket, valahogy egyikük sem tudta megugrani a Cameron által lefektetett minőséget. Persze hogyan is tudták volna, hiszen az elkészülésük mögött elsősorban nem kreatív szempontok, hanem a rengeteg amerikai dollár reménye lebegett az alkotók szeme előtt. Így pedig szinte esély sem volt arra, hogy a végeredmények akárcsak megközelíthessék a legendás T2-őt. 

terminator2.jpg

A Genisys parádés haláltusája után egyértelmű volt, hogy a franchise nemsokára új irányt vesz, - vagy legalábbis megpróbálkozik vele -, elvégre a filmszéria jogai hamarosan amúgy is visszaszálltak volna Cameronra, aki ekkor még, noha vissza sem kapta elragadott gyermekét, máris azon kezdett el agyalni, hogy vajon miképpen lehetne egy olyan Terminator folytatást készíteni, amely végre tényleg méltó lehetne a T2 szellemiségéhez.

Valahogy így született meg néhány éve a héten mozikba kerülő Terminator: Sötét végzet alapötlete, mely lényegében zárójelbe kvázi megnem történtétté tette a T2 után készült összes folytatást, hogy onnan folytassa az elbeszélést, ahol a T2 anno letette a lantot. A gondolat, hogy készítsünk egy olyan Terminator mozit, amiben az ítélet napja szellemiségét megidézve visszahozunk mindent, ami jó volt egykoron, első blikkre igencsak szimpatikus ötlenek tűnt, és a rendező Tim Milller (Deadpool) valamint a szkriptbe tevékenyen besegítő Cameron jelenléte is azt mutatta, hogy talán ezúttal valóban sikerrel jár a korábban is csúfos kudarccal végződött újabb próbálkozás.

terminator3.jpeg

Bár a totális katasztrófát ezúttal sikerült elkerülni, a Sötét végzet ennek ellenére egy nagyon ambiciózus, ámde végső soron nagyon öregecske film lett, ami lényegében sikerrel majmolja le a T2 minden fontosabb elemét, mégsem képes őket úgy és abban a formában tálalni, hogy arra aztán azt mondhassuk, hogy na ez tényleg megint király volt. Az időközben megöregedett, ám még mindig badass Linda Hamilton visszahozása mindenképpen a mozi legjobb döntésének bizonyult, ugyanis Hamilton úgy vágta magát bele az akció sűrűjébe, mintha egy napot sem öregedett volna a T2 óta. Sarah Connor karaktere tehát maradt a régi, azonban az újoncokat illeti, akiknek ugye átkellene venniük a staféta botot, nos náluk már közel sem ennyire fényes a helyzet.

Mackanzie Davis (Szárnyas fejvadász 2049) jövőből visszaküldött szuperkatonája például hiába egy két lábon járó fegyver, a karaktere olyannyira elnagyolt, hogy még a játékidő végére is alig lehet komolyan venni, ami azért is hatalmas probléma, mert a legendás Sarah Connor drámája mellett, így végképp nem képes labdába rúgni. De a főszereplő az aktuális Terminator célpontot játszó Natalie Reyesnél sem jobb a helyzet, hiszen szegényre egy olyan karaktert próbáltak meg ráhúzni, amihez sem a színésznő tehetsége, sem pedig a forgatókönyv nem volt elégséges.
terminator5.jpgMégis talán az új még fejlettebb, még halálosabb halálosztót alakító Gabriel Luna (A S.H.I.E.L.D. Ügynökei) járt talán a legrosszabbul, hiszen az még hagyján, hogy Miller olyan szinten túlhasználja a figuráját, hogy az játékidő második felére már inkább nevetséges lesz, mintsem félelmetes. Luna továbbá Schwarzeneggerrel vagy az őt követő Terminatorokkal ellentétben szinte semmi újat nem képes nyújtani, így bár elvégzi a rá kirótt feladatokat, de ezen kívül nem sok vizet zavar a kötelező golyófogó szerepében.

Schwarzenegger öreg T800-asa viszont ezzel szemben kap egy igen érdekes szálat, ahol arra az alkotók arra keresik a választ, hogy pontosan mi is történik egy Terminatorral, miután az feladat nélkül marad. Érdemben viszont ez a szál sem ad hozzá különösebben a történet egészéhez, így néhány vicces egysorost, meg pár helyzetkomikumot leszámítva az Osztrák Tölgy jelenléte abszolút nem tűnik indokoltnak. Ahogy a túlnyújtott és a vágásnak köszönhetően sokszor követhetetlen akciójelenetek mikéntjére is nehéz konkrét választ találni.

Mivel a film első húsz – harminc percében még úgy tűnik, Miller kiválóan ráérzett a ritmusra, azonban ahogy halad előre a történet, kiderül, hogy az egyszeri effektesből avanzsált direktor nem tudja, vagy nem szeretné megérteni, hogy a kevesebb bizony néha több. A túltolt robbantgatásoknál egyébként helyenként még ki is lóg a lóláb, mivel a CGI minősége több ponton is olyan minőséget képviselt, amit nem tudom felfogni, hogyan engedhettek meg maguknak a készítők, de ha valamiből nem érdemes kispórolni a pénzt, főleg egy akciófilm esetében, pláne, ha az történetesen egy új Terminator akkor az biztosan a komputeranimáció.  
terminator6.jpegA Terminator: Sötét végzet tehát jött, látott, és ledarált mindent, amit egy Terminatornak le kell, azonban Linda Hamilton kivételével, aki tényleg kvázi a lelketlen alkotás lelkeként volt jelen, szinte semmilyen különösebb értéket, netán újító szándékot nem volt képes felmutatni. Így bármennyire is próbálkoztak Tim Miller rendezése biztosan nem fogja elhappolni a legjobb Terminator folytatás címét, elvégre ahhoz legalább olyan bevállalós megoldásokat kellett volna alkalmazni, mint amit a Terminator: Megváltásban láthattunk. A Sötét végzet így viszont tényleg nem több egy velünk élő őskövületnél, amivel ugyan elszórakozunk egy darabig, de legbelül jól tudjuk, hogy az igazi Terminator már sosem fog visszatérni

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr4815272904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.10.31. 10:31:57

A Genysis-t nem értem miért kell mindenhol szidni, nálam a T1 T2 után a legélvezetesebb darab, tulajdonképpen a T1-nél is jobb, csak azt a klasszikus mivolta tartja a trónon. A Genysis szerintem egyszerűen egy verzió egy témára, egy jópofa csavaros oldalhajtás, teljesen kielégíti azt a nézői vágyat, hogy hadd lássuk ugyanazt másképp, meg kicsit újragondolva, kicsavarva, teljesen izgalmas a koncepció is meg a film is. Inkább a Christian Bale-es filmet kéne ütni, na az egy igazi trash, a végén a sivatagban elvégzett ad-hoc szívátültetésnél konkrétan sírtam már. A T3 meg egy közepes akciófilm, nem több.

Levus76 2019.10.31. 10:39:06

Nekem is tetszett a Genysis. Simán oda lehet tenni a T2 mellé. A többivel voltak gondok inkább.

flydomi 2019.10.31. 10:51:11

A T filmekel az a baj,hogy folyamatosan uj idovonalakat hozott letre,ami logikatlansagba ment at.Nem egy egyszeru paradoxon van,hanem oltari baromsag az idoutazas-ok miatt,ami felboritja a logikat,igy zagyvasag az egesz,ahol vegtelen szamu tortenet tud kikerekedni.A T1-T2 elegnek bizonyult.A tovabbi retesztesztanyujtas meg folosleges volt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.10.31. 10:51:31

Minden T film ősbűn a T2 után. Mind hulladék volt. Az utolsó kettőt végignézni sem volt erőm. Még torrenttékán sem.

A T2 meg annyira időtálló minden szempontból, hogy a T1000-es CGI-t leszámítva ma is moziba küldhető lenne. A T1000-es CGI is alig pár helyen elavult mai szemmel. A praktikus effektek és modellek használata sokkal inkább időtállóvá tesz egy filmet, mint a középszar CGI.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.10.31. 10:51:40

Amikor egy film kapcsán a készítők először említik meg a "franchise" szót, na, akkor kell a nézőnek felállna, és elfelejteni őket. Már persze ha a néző egy újabb Filmet remél.

A popkornot tolni befele ez a film is bőven elég lesz, ezt tudjuk. Megtermel vagy 300 millió dolcsi hasznot, a készítők elégedetten bólintanak egyet, majd utasítják a szakértőket arra, hogy találják ki a franchise következő lépését. Ez ipar, nem művészet, ne feledjük.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.10.31. 10:52:06

@flydomi: Amen. A T2 jól lezárta az egészet. Nem véletlen ikon a film mai napig.

kolompar lole 1116 2019.10.31. 11:00:24

Hé blogger! Nem ártana néha elolvasni amiket leírsz, mert a mondataid többsége a magyar nyelvvel köszönő viszonyban sincs. Gondolom menet közben írtad át párszor, ezért hemzsegnek a felesleges szavak, értelmetlen kifejezések. Így az olvasás nagy része azzal megy el hogy ennek a mondatnak most mi értelme akarna lenni, mire gondolhatott az alkotó.

kolompar lole 1116 2019.10.31. 11:02:47

@Eugene Horse: A T1 pont olyan volt amilyennek egy ilyen filmnek lennie kellett. A T2 túltolta a dolgot a határig, de nem lépett át rajta. Kb. mint az Aliens az Alien után. A t9bbi meg csak akart egy filmet amiben van egy terminátor, de fogalma nem volt hogy ezután mit is kéne csinálni ahhoz hogy film legyen belőle. Szerintem ott a rendezők lepődtek meg a legjobban hogy megkapták a rendezés jogát és leblokkoltak hogy "hát erre nem készültem".

savrola 2019.10.31. 11:46:07

Ez az új Terminator egy jó iparos munka, jó akciófilm. Talán kétszer is nézhető, de rossznak semmiképpen nem mondanám (mint mondjuk amilyen a Die Hard 5 volt.) Nekem néhány párbeszéd volt idegesítően béna vagy következetlen, főleg az elején, illetve nem próbáltak meg semmilyen hangulatot adni a filmnek, hiányzott egy nyomatékot adó zenével, vagy az, hogy a képi világ (fényelés, világosítás) teremtsen egy egységes, vészjósló hangulatot. Ami magát az egész sztorit illeti: nagyon nehéz lett volna valamilyen T1-T2-höz méltó, legendás alkotást letenni, mert az alapkoncepció eleve nem teszi lehetővé, hogy valami újat lássunk. Így is, minden egyes továbbfűzött szál az időutazás miatt csak bonyolította, zavarossá tette a képet és a mezei, nem Terminator rajongó mozinéző csak vakarózott, hogy akkor ez most így hogy is van. Egyszóval a túlzott elvárások miatt biztos, hogy sokkal többen lesznek csalódottak, mint elégedettek, vagy akik legalább reálisan tudják értékelni, de közel sem annyira rossz film.

victor vacendak 2019.10.31. 13:27:03

Nem szólt ez másról, csak a jelenlegi társadalmi PC SJW elvárásokról. Amúgy meg:
"No Cameron, no party."
És sajnos ez dettó igaz az Alien-sorozatra is :-D

Tuco Ramirez 2019.10.31. 15:27:58

Tegnap néztem meg, nekem tetszett. Kicsit féltem hogy mit fognak kezdeni kicsivel több mint két órán át, de nagyon jól eltalálták a ritmust, nem unalmas sehol. A lelkizéseket is pont addig húzzák, hogy mielőtt megunná az ember, történik valami. Bennem is az fogalmazódott meg, amikor kifelé jöttem a teremből, amit az egyik kritikában olvastam: Nagyon klassz a látvány, pörög a film, két óra önfeledt szórakozás, de miről szól?
A történettel vannak gondok. Talán ehelyett egy olyan filmet kellett volna csinálni ami az Ítélet Napja utáni világban játszódik.
Meglepett, hogy nem készítették el 3D-ben. Állítólag az észak amerikai mozilátogatók sokallják a jegyek árát a plusszhoz képest amit a látvány nyújt. Én nem sajnáltam volna a pénzt a drágább jegyre, de a bemutató napján a nézőtéren lévő rengeteg üres hely a szakértőket igazolja itthon is. Sajnos :(

Bobby Newmark 2019.10.31. 15:45:56

Hm. Tegnap láttam a trailert a film előtt moziban. Első blikkre az volt a benyomásom, hogy ez egy T2 remix. Ezek szerint tényleg.

body_andras 2019.10.31. 15:59:07

Szerintem minden folytatás más idősíkban van, nem is lehet folytatásnak vagy rebootnak nevezni egyiket sem, inkább Antológia az egész, úgy meg helytálló. A T2-ben azt látjuk, hogy megállítják az Ítélet napját az egyik vonalon, közben Johnból faszagyerek lesz. A T3-at már nem lehet ennek a folytatásának tekinteni, hiszen John egy béna pöcs, viszont a jövőből küldenek egy Schwarzit hogy embert faragjon belőle meg a csajából és létrehozzanak megint egy győztes idővonalat. A T4 koncepciója nekem jobban tetszett mint bármelyik folytatás, örülök hogy a nem túl távoli jövőben láthatjuk a gépekkel való háború valós mivoltát, csak Kyle Reese ne lenne egy béna pöcs megint. A T5-nek csak annyi a baja hogy sok a nyáladzás, viszont szerintem fontos darab hiszen végre kinyiffan John Connor meg a legenda hogy ő győzi le a gépeket. És értelmet ad annak hogy az időutazás már követhetetlenül sok történetszálat hozott létre, hiszen ez lenne a lényeg: a gépek eljutottak arra a szintre, hogy az emberekkel háborúzzanak és az időgéppel gyakorlatilag ezt a harcot végtelenné, időben korlátlanná teszi. Ez a franchisenak jó mert örökké lehet újabb epizódokat kihozni anélkül, hogy az eddigiek cselekményéhez ragaszkodnánk. Nem láttam a T6-ot de ha valóbvan egy olyan darabot kapunk, ami az egész Terminatort kvázi a rajongóinak szóló F&F szériává teszi, azzal nincsen semmi baj. Monopolhelyzetbe kerül az időgépes, harcirobotos akciófilmek piacán, lehet vele kaszálni és kész. Nem lennék meglepve ha egyszer megint egy jövőbeli epizódot kapnánk. Csak annak a sírás-rívásnak nincs értelme, hogy a T2 óta minden folytatás szar. Nem folytatás, antológia, fogjuk fel így! És kéne végre egy olyan új Terminátor modell aki nem Schwarzi de nem is egyszer használatos. Ha valamit el kell ismerni a kritikákból, az a frissesség hiánya a forgatókönyvekben. Örökké nem lehet a brandre építeni a marketinget mert a végén kijön egy veszteséges film és akkor ejnyebejnye lesz Cameronnak is, lesheti mikor kap megint végtelen pénzt az ötleteire.

body_andras 2019.10.31. 16:07:06

Még egy gondolat: a T1 és a T2 akciófilmeb oltott thrillerek voltak. Jön egy gyilkoló robot, hű de ijesztő. Aztán jön egy gyilkoló takony, még ijesztőbb! 1984-ben és 1991-ben ezzel lehetett egy kicsit hatni az ijedős, a főhős életéért aggódó nézőre. A T3 óta a thriller hiányzik az egészből és csak a coolságot nézzük, közben nem értik, miért nem tud már olyan lenni mint az 1-2. És nem is lesz soha többé, ugyanez igaz az Alienekre meg a Predatorokra. Kihűlt a titokzatos, félelmetes varázs. Nem lehet másképp folytatni, csak popcornmoziként.

megamedve 2019.10.31. 22:35:10

Én is pártolom a Genisys-t. A T1-2 után a legjobb volt, de mindenki azt ekézi. A Bale félét pl. nem bírom még egyszer megnézni...
Ez a rész kb. a Genisys szintjét hozza, bár valahogy nem tudta Cameron sem visszahozni a T1-2 varázsát.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.10.31. 22:57:46

Örömmel látom, hogy nem vagyok egyedül a kommentelnivalómmal.
Előljáróban annyit, hogy a T3 egy totál érdektelen, jellegtelen valami volt, egyetlen óriási értékkel: a befejezéssel, ami viszont nagyon bevállalós és bejövős volt.
A Bale-féle T4(?) nagyon látványos volt, de ostoba faszság, a múltkor megpróbáltam újranézni... Nem ment.
Ellenben a Gensysről szolidan anyázva jöttem ki a moziból, viszont nem is olyan régen újranézve határozottan úgy gondolom én is, hogy a "hagyományos" Terminátorokhoz képes kicsit formabontó, de nagyon jól és logikusan felépített film. Direkt kerestem benne a baromságokat, az álmegoldásokat, a logikai bukfenceket, de teljesen jól működött az egész. Szóval érdemes rehabilitálni, mert bizony a legméltóbb folytatás - már, ami a sztorivezetést illeti - az összes közül.

A Dark fate-et várom, bár sajnos nekem is egy "leporolt T2" érzet jött le a trailerekből...

sircharley 2019.11.01. 05:47:57

Nálam T2 minden idők top 10 filmje között van, szóval kicsit elfogultan nézem a többit.
Alapvetően a probléma az összes folytatással az, hogy nem tudnak semmi újat kitalálni a történetben. Az első részben a T-800 volt a gonosz és az egyszerű ember szállt szembe vele, míg a másodikban a jó útra tért robot szállt szembe a még gonoszabb robottal és kész.
Ennyi volt a történetük, de friss volt és érdekes. Az összes folytatásban nagyjából ezt variálják újra meg újra, semmi eredetiség, semmi ötlet nincs bennük. A CGI pornó meg sosem elég egy film sikeressé tételéhez. A 4. rész próbálta új köntösben eladni a dolgot, de szimplán nevetséges lett az egész film szerintem(emlékszem, még moziban néztük a párommal és nevetve jöttünk ki a végén, miután láttuk a szívátültetést).
A Genysis-t szerintem meg a borzalmas casting vágta igazából haza(olyan volt, mintha mindenki robot lenne, annyira rosszak voltak a színészek, különösen Jai Courtney).
Ez egy lezárt történet már lassan 30 éve és nem fognak sosem normális folytatást kiadni, mert
szimplán nem lehetséges.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.11.01. 06:01:34

@sircharley: Teljesen egyetértek, ezek mind a tök felesleges, csak pénzért csinált folytatások kategóriájába esnek. Egyedül a T3 tudott valamit hozzáadni, de csakis a végkifejlet utolsó 1-2 percének a sokkjával.

Helyszíni zsemle 2019.11.01. 07:31:25

A T2 annyira tokeletes, annyira megasra helyezte mercet, hogy remenytelen varni, hogy holmi kizarolag a penzert keszult ujabb reszek akarcsak megkozelitsek azt a hatast. Nincs egyetlen unalmas jelenete sem. Minden percben tortenik valami fontos komoly, meno dolog.
süti beállítások módosítása