Top 10 főgonosz: Képregények

2019. október 10. - Illisz Balázs (Balus)

Minden hős annyit ér, mint a gonosz, akivel szemben meghatározza önmagát. Talán éppen ez az oka annak, hogy bizonyos történetekben a főgonosz sokkal érdekesebb karakter, mint maga a főhős. Ők azok, akik elindítják az események láncolatát, az ő tetteik késztetik a hősöket cselekvésre, így végső soron ők a cselekmény mozgatórugói. Sorozatunk célja az, hogy bemutassunk néhányat a legikonikusabb főgonoszok közül, utána járva annak, hogy mi is teszi őket igazán különlegessé.

comic1.jpg

Figyelem: az írás spoilereket tartalmazhat! Továbbá mint minden lista, így ez is szubjektív. Senki ne sértődjön meg, ha a személyes kedvence nem érte el a szerinte neki járó előkelő helyet a listán, vagy egyáltalán nem is szerepel rajta.

bane.jpg

10. Bane (Batman, DC Comics)

Első ránézésre Bane nem néz ki többnek egy izomagyú hústoronynál. De amikor akcióba lendül, világossá válik számunkra, hogy Bane nem csak emberfeletti erővel bír, de ugyanakkor kiváló stratéga is, aki minden szempontból egyenrangú ellenfele Batmannek. Olyannyira, hogy a Knightfall című történetben a küzdelmük során sikerül eltörnie Batman gerincét, ezzel hosszú időre harcképtelenné téve őt. Hiába, ha valaki birokra akar kelni Gotham sötét lovagjával, annak a nyers erőn kívül az eszét is használnia kell.

loki.jpg

9. Loki (Thor, Marvel Comics)

Nincs még egy olyan rafinált főgonosz, mint a cselszövés asgardi istene, Loki. Thor féltestvére kozmikus szinten űzi a maga játékát, képes manipulálni bárkit annak érdekében, hogy borsot törjön a villámlás istenének orra alá, meg persze hogy ő uralja Asgardot, a Földet és a többi kilenc világot. De valahogy mégsem tudunk rá igazán haragudni, mert mindeközben egy remekül megírt karakter, aki számtalan emlékezetes történetben játszott kulcsfontosságú szerepet (mindent elmond róla a tény, hogy a Bosszúállókat annak idején az ő legyőzésére hozták létre).

twoface.jpg

8. Kétarc (Batman, DC Comics)

Az ifjú államügyészre, Harvey Dentre fényes karrier várt. Pontosabban várt volna, ha egy bírósági tárgyaláson a vádlott nem önt savat az arcába, aminek következtében a fél arca felismerhetetlenné vált, az elméje pedig megbomlott. Azóta a megszállottja a kettes számnak, a jó és a rossz kettősségének, a szerencsének és a sorsnak, köszönhetően a bipoláris személyiségzavarának és a skizofréniának. Sokszor egy érme feldobásával dönt a legfontosabb kérdésekben is, legyen szó életről, vagy halálról. Kétarc egy jobb világban akár Batman és Gordon felügyelő szövetségese is lehetett volna, de elég volt egyetlen rossz nap, hogy az egyik legádázabb ellenségük legyen.

doom.jpg

7. Doctor Doom (Marvel Comics)

Míg sok szuperhős vagy főgonosz valamilyen örökölt hatalommal bír, Victor von Doomnak mindent magának kellett kiharcolnia. Korán szegénységre és árvaságra jutott, de kemény munkával elérte, hogy Amerikában tanulhasson, ahol azonban egy félresikerült kísérlet miatt az arca felismerhetetlenül eltorzult. Az őrület határára sodródott Doom a történtekért kollégáját, Reed Richardsot hibáztatta, akinek az élete (látszólag) tökéletesen alakult. Doom bosszút esküdve utazásra indult, kitanulta a misztikus tanokat, majd visszatért szülőhazájába, Latvériába, amit elfoglalva annak királya lett. Doctor Doom nem csak azért különleges, mert intelligenciája és varázsereje egy szinten van Mr. Fantastic-kal és Doctor Strange-dzsel,  hanem azért is, mert egy igazi opportunista, aki képes bárkivel szövetkezni, ha ezzel növelheti a hatalmát.

luthor.jpg

6. Lex Luthor (Superman, DC Comics)

Mindenki a maga történetének a főhőse, tartja a mondás. Nincs ez másképpen Lex Luthor esetében sem, aki bár Superman legfőbb ellenlábasa, saját magára mégis hősként tekint. Nincsenek világuralmi tervei, éppen ellenkezőleg: meg akarja menteni a világot. Ugyanis az ő szemében Superman nem több a Krypton bolygóról érkezett földönkívülinél, aki le akarja igázni a Földet, és egyedül csak ő akadályozhatja meg ebben. Bár nincs semmilyen szuperképessége, de van rengeteg pénze és befolyása, amivel elérheti a céljait, nem a csatamezőn harcolva, hanem a háttérből, az árnyak között machinálva

thanos.jpg

5. Thanos (Marvel Comics)

Bár Thanos sok dologban hasonlít Darkseid-re, hiszen DC-univerzumbéli párjához hasonlóan ő is a kozmikus fenyegetés megtestesítője, szerencsére a karakter az évek során megtalálta a maga egyéniségét. Az „őrült titán” egy igazi nihilista, a halál megszállottja (szó szerint, Thanos igazából csak Mistress Death-nél akart bevágódni): kiirtotta a saját családját, elfoglalta a szülőbolygóját, és csak azért gyűjti össze az elképzelhetetlen hatalommal bíró Végtelen Köveket, hogy az erejükkel elpusztítsa minden élet felét az univerzumban, ő maga pedig istenné váljon a romokon újjászülető világegyetemben. Természetesen a Bosszúállók ezt nem hagyhatják szó nélkül. Mi sem mutatja jobban, hogy mennyire komoly fenyegetést jelent Thanos, annál, hogy még a Marvel univerzum olyan ikonikus főgonoszai, mint Doctor Doom, Galactus és Mephisto is csatlakoznak az ellene folytatott harchoz

plutonian.png

4. Plutonian (Irredeemable, Boom! Studios)

Ha nem tudnánk, hogy Superman a mi oldalunkon áll, valószínűleg rettegnénk tőle. Egy olyan, minket védelmező űrlény, aki játszi könnyedséggel képes komplett városokat eltörölni a föld színéről, ugyanennyi erővel az elpusztításunkra is törhet. Ebből az egyszerű, de hatásos koncepcióból indul ki Mark Waid képregénye, az Irredeemable. Miután évekig védte Sky City lakóit, a világűrből érkezett Plutonian elméje őrületbe borult, és világszintű, több millió ember halálát okozó öldöklésbe kezdett, elsőként a korábbi bajtársait véve célba. Plutonian döbbent rá minket arra, hogy az ikonjaink nem sebezhetetlenek, és nincs annál fájdalmasabb árulás, amikor az egykori védelmezőnk fordul ellenünk.

ozymandias.jpg

3. Ozymandias (Watchmen, Dark Horse Comics)

Adrian Veidt, alias Ozymandias nem rendelkezik semmilyen szupererővel (már ha a gazdagság nem számít annak), mégis képes volt térdre kényszeríteni a Watchmen gárdáját, köztük a gyakorlatilag isteni hatalommal bíró Doktor Manhattant is. Mindezt pedig úgy érte el, hogy a páratlan intelligenciáját használta. Egy olyan tervet eszelt ki, aminek következtében ugyan több ezer ártatlan ember halt meg, de végül elérte célját, és sikerült kibékítenie a két szuperhatalmat, az Egyesült Államokat és a Szovjetuniót. A hősök pedig nem tehetnek semmit, mert tudják, hogy amint felfedik az igazságot, azzal az atomháborút kockáztatják. Alan Moore Watchmen-je több szempontból is korszakalkotó a szuperhősös zsánerben, Ozymandias pedig egy egyedülálló főgonosz, akinek sikerült véghez vinnie a tervét. (És ahogy mindezt Éjjeli Bagoly és Rorschach tudomására hozza, az a képregény történetének egyik legzseniálisabb momentuma.)

magneto.jpg

2. Magneto (X-Men, Marvel Comics)

Ha jobban belegondolunk, akkor Magneto célja akár még nemesnek is mondható. Erik Lehnsherr, aki gyerekkorában megjárta Auschwitzot, azt szeretné elérni, hogy a mutánsoknak ne kelljen elszenvedniük ugyanazokat a megpróbáltatásokat, amiket ő élt át a koncentrációs táborban. Az már más kérdés, hogy mindezt az emberek kárára akarja elérni, magukat a mutánsokat pedig felsőbbrendűnek, az evolúció következő lépcsőfokának tartja. Innen származik az ellentétük Charles Xavierrel: míg X Professzor hisz az emberek és mutánsok békés együttélésében, addig Lehnsherr szerint ha kell, erőszakkal kell kivívniuk az egyenlő bánásmódot. Talán nincs még egy olyan Marvel-főgonosz, mint Magneto, akire jobban illene a megállapítás, hogy aki az egyik oldal szemében egy megátalkodott gonosztevő, az a másik oldal számára egy igazi hős.

joker_1.jpg

1. Joker (Batman, DC Comics)

Kérdéses volt egy pillanatig is, hogy ki fog az első helyre kerülni? Batman minden idők egyik legikonikusabb szuperhőse, így ennek megfelelően az ő főellenségének is hasonlóan ikonikusnak kell lennie. A bűn bohóchercege mindenben a tökéletes ellentéte Gotham sötét lovagjának: semmit nem vesz komolyan, nincsenek morális-erkölcsi gátlásai, nem követ semmilyen szabályt. De a Joker még más gonosztevőkkel sem vehető egy kalap alá, hiszen nem akar világuralomra törni, nem a bosszúvágy, vagy az anyagi haszon motiválja. Egyetlen rögeszméje van: maga Batman. Mindaddig, amíg a denevérember megjelenik, hogy megakadályozza őt a bűntények elkövetésében, a Joker folytatni fogja az ámokfutását, mert ez a macska-egér harc élteti. Ahogy az 1992-es rajzfilmsorozatban el is hangzik: „Without Batman, crime has no punchline.”

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr4515215210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.10.11. 08:29:22

hát ez csak szuperhősöket tartalmaz, és főleg dc marvlet...
pedig ezeken túl is van világ...

káBell 2019.10.11. 08:38:32

Korlátolt nézőpontú, egyoldalú lista.

Krapulax a király! És még sokan másik...

_z_ 2019.10.11. 10:11:50

@doggfather: Mint pl. Hokuszpok, Cezar, a Daltonok? :)

Tony Almeida 2019.10.11. 11:11:55

@johnny77: Amikor a főcímet megláttam, azonnal Krapulax ugrott be nekem is :D :D

studkell 2019.10.11. 12:36:55

"varázsereje egy szinten van Mr. Fantastic-kal és Doctor Strange-el"

Strange. Strange-dzsel. Nincs és soha nem is volt -al, -el rag a magyarban, csak teljesen hasonuló -val, -vel rag. (Érdekes, hogy Mr. Fantastic-nál sikerült helyesen írni.) Nagyon terjed ez a hülyeség, pedig szóban sem így elharapva mondod ki.

"hiszen DC-univerzum béli párjához hasonlóan"

Nincs olyan szó, hogy "béli". Helyesen: univerzumbéli. Azért szép napot!

Jadeite 2019.10.15. 20:56:56

@káBell: milyen értékes a "kritika" egy olyan embertől, aki egyetlen értelmes mondatot sem tud leírni. Még h Krapulax , lol

káBell 2019.10.17. 21:37:56

Abszolút értelmes mondat volt, sőt még csak nem is egy. Nyilván egyszerűbb normális vita helyett személyeskedni.
süti beállítások módosítása