Kereszttel és ezüstgolyókkal a holtak ellen

Animék, melyeken felnőttünk #13

2019. február 28. - Kondi_HUN

A sötétségben gyakran olyan dolgok bújnak meg, melyeket még a legrosszabb rémálmunkban sem láthattunk. Ezek az erők szüntelenül munkálkodnak azon, hogy az emberiséget kínokba taszítsák, örökös szenvedést hozva magukkal, ahonnan nincs kiút. London utcái most sötétségbe borulnak, a pokol szolgái elevenednek meg az éjszakában, ám még ezekben a végzetes időben is akadnak olyanok, akik a segítségünkre siethetnek.

hellsing_014.jpg

A 90-es évek végén, az új évezredhez közeledvén Anglia felséges területein a vámpírok és szörnyek által elkövetett szörnyű bűntettek száma megnövekszik. A világban az emberek és élőhalottak egyaránt létjogosultságnak örvendenek, de mindig vannak olyanok, akik fittyet hányva az szigorú szabályokra elindulnak az éj leple alatt áldozatokat szedni, hogy kioltatlan szomjukat csillapíthassák. A keresztény katolikus Vatikán szervezete, az Iscariot nem hajlandó elfogadni az élőhalottak létét a világban, ezért Isten nevére felesküdvén megkezdik a tisztogatást a földön. Ám Anglia kívül esik a hatásköreiken, így a szigetországot az Angol Protestáns Lovagrend a Hellsing szervezettel karöltve tartja kordában a vérszívó kóborlókat, nem akármilyen segítőtárssal. Alucard, a vámpír segítségével Sir Integral Fairbrook Wingates Hellsing szervezete élén felveszi a harcot a túlvilági erőkkel szemben.

Maga a Hellsing anime alapjául szolgáló manga eredete nem épp mondható hétköznapinak. Hirano Kouta mangaka műve egy 1996-ban megjelent felnőtteknek szóló, erotikus képregényen alapszik, melynek szintén Ő a szerzője. A vámpírokat likvidáló vámpír sztorija ihlette a szerzőt, hogy a felnőtt jeleneteket kitörölvén alkosson egy 10 kötetes horror manga sorozatot, melynek anime feldolgozása 2001 év végén került a japán televíziók műsorára. 2006-ban, 4 évre rá, hogy befejeződött a 13 részes TV sorozat, a Madhouse stúdió kiadta az egész művet ismét 10 részben Hellsing Ultimate címmel, amelyek egyenként 50 perces játékidővel rendelkeznek. Itthon, hazánkban az Animax televíziós csatorna vette meg a jogot a 13 részes alapszéria vetítésére, szinkronos változatban.

hell.jpg

Azt bizton állíthatjuk, hogy Hirano Kouta igencsak ért a horror műfajához. A Hellsing manga mind a 10 kötete olyan hátborzongató és véres atmoszférával rendelkezik, hogy a hideg futkos a hátunkon akkor is, ha csak a borítóra tekintünk. A szerző megszállottja az élőhalott legendáknak, hiszen művére a nyugati vámpírkultusz történetei nagy hatást gyakoroltak. Már maga a Hellsing név is utalás Dracula történetének szereplőjére, párhuzamba vonva a műben szereplő szervezet alapítójával, emellett H. P. Lovecraft és Bram Stoker munkássága is ihletet adott a mangaka-nak, hogy egy egészen komplex, félelmetes és vértől tocsogó horrort hozzon a világra. Azt már tudjuk, hogy a manga igen részletes és izgalmas olvasnivaló a vámpírok kedvelőinek, de mi a helyzet a televíziós sorozattal?

Mint ahogy azt már korábban említettük, az anime 13 részes, egyenként 22 perc játékidővel. Ha összevetjük azzal, hogy maga az alap mű 10 kötetes (és itt a köteten van a hangsúly), felölelve 92 fejezetet, akkor érezhetjük, hogy ez brutálisan kevés az eredetihez képest. A megérzésünk nem csal, ugyanis a TV-ben közzé tett Hellsing a bemutatást tekintve igencsak „messze esett a fájától.” Nyelvezetében ugyan követi az elődét, a karakterek is maradtak a helyükön, viszont a történések teljes armadáját nem tárja a szemünk elé. Aki először olvasta a mangát, majd látta az animét, kezdetben csalódhatott a sorozatban. A 2001-es adaptáció nem követi szorosan a manga cselekményeit, sőt, inkább elrugaszkodik tőle és csak a legfontosabb elemekre koncentrál. Afféle saját utat jelölt ki magának a mű, amely bár kétség kívül a horror műfaj egyik jeles képviselője az animék világában, izgalmas, kellően sötét és pokoli atmoszférával, sajnos igen kevés ahhoz, hogy egy méltó Hellsing történet legyen belőle. Különálló animeként sziklaszilárdan állja a helyét, de véleményem szerint a saját világában nem kaphat központi pozíciót.

hell2.jpg

2006-ban azonban jött az Ultimate, amely már híven tükrözi az alapját. Az anime 10 része OVA-ként jelent meg, televízióban nem került vetítésre. Nem csoda, hiszen a látvány és hangulat olyannyira erős, sötét, horrorisztikus és véres, amely ellenkezhet bármely csatorna vetítési alapelveivel. Ellenben pont a fékevesztett brutalitásával éri azt el, hogy méltó adaptáció legyen belőle. A Hellsing Ultimate ugyanis rendelkezik mindazzal, amivel maga a manga is. A 13 részes sorozattal ellentétben a 10 részes OVA már kompletten bemutatja a képregény cselekményét, méltóképp elkezdve és lezárva azt. A rajongók ezúttal kaptak egy tetőtől-talpig teljes kidolgozást annyi brutalitással és szexualitással, amennyivel csak lehet, mindezt még kegyetlenebb és sötétebb atmoszférába burkolva. Az Ultimate-ben már kevésbé érezhetjük azt a gyors iramot, amelyet az első sorozat diktált, időt hagy mindent szépen kibontani. Annak, aki a komplex történetet szeretné anime formájában megtekinteni, annak a 2006-os OVA a megfelelő választás.

hell3.jpg

A karakterek tekintetében nem érdemes értekezésbe kezdeni, ha nem szeretnénk nap-estig itt ülni. A szinkronról azonban érdemes szót ejteni. Magyarországon az anime sorozat nem kapott túl minőségi szinkront, viszont ezzel nem a hazai szinkronizálás ellen szólalok fel, csupán annyi a meglátásom, hogy az anime az egyszerűbb fordítást kapta meg. Eredeti nyelven képes a sorozat olyan légkört teremteni, amelytől feláll a szőr a hátunkon, középpontba helyezvén Alucard-ot (egyébként egyszer olvassátok visszafele el a nevét!). Az Ő hangján Jouji Nakata szólal meg, aki egy igazi ikon a japán szinkronművészetben. Őróla egyszer említést tettünk a Monte Cristo grófja című anime kapcsán. Jómagam az Ő hangját a Hellsing sorozaton keresztül ismertem meg. Máig sokak Alucard-dal hozzák őt párhuzamba, nem csoda, hiszen a mély, érces és félelmet keltő hang, amelyen a színész megszólal a frászt képes hozni bárkire, aki csak hallja.

Összességében a Hellsing története mind képregényben és mind animében is kiváló darab. habár a 13 részes TV sorozat jócskán más vonulatot vesz, ettől függetlenül kellően izgalmas és sötét egy vámpír történethez. A Hellsing Ultimate azonban még ennél is brutálisabb, erősebb képsorokkal igyekszik a komplex történetet bemutatni, hűen tükrözve a manga hangulatát és kép világát. A Hellsing világa kötelező darab mind a horror és mind az anime műfajok rajongóinak egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr1914658859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.04.23. 17:36:01

Egy részét láttam, és nagy kedvenc,valóban egyedi stílussal, és hangulattal:)
süti beállítások módosítása