Április 4-én elstartol a 25. Titanic Filmfesztivál

2018. március 29. - Locker Dávid

2018. április 4-13. között Budapesten hét helyszínen rendezik meg hazánk egyik legnagyobb filmes eseményét, az immár 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált.

A Fesztivál a kritikusok által is méltatott animációs filmmel, Wes Anderson  Kutyák szigete című alkotásával veszi kezdetét. A Japánban játszódó történet egy fiatal fiút követ nyomon, aki a kutyáját keresi. Az Oscar-díjra jelölt Wes Anderson , akit olyan csodálatos alkotások atyjaként ismerhetünk, mint a Grand Budapest Hotel vagy a Holdfény királyság, ezúttal is nevéhez méltó, sajátos hangulatú filmet készített, mely május 3-ától lesz látható a hazai mozikban, a Fórum Hungary forgalmazásában. Mindenkinek ajánljuk, aki egy kis indokolatlan geometriára vágyik.
A fesztivál a szokásosnál is sokszínűbb válogatást kínál a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén előreláthatólag 45 filmet láthat majd a közönség, jórészt egyenlő arányban befutott rendezők és elsőfilmesek filmművészetéből. A Titanic olyan kuriózumokkal is várja a nagyközönséget, mint az A Ghost Story, főszerepben az Oscar-díjas Casey Affleckkel, vagy Chloé Zhao, a világ számos filmfesztiválján – többek között Cannes-ban is – díjat nyert The Rider című alkotása. Mind két film csak a Filmfesztivál keretén belül lesz megtekinthető Magyarországon.

Hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban zajlanak majd a vetítések, de a tavaly fesztiválhelyszínként bevált „Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE” idén is várja a filmrajongókat. Emellett a Kinoban, a Francia Intézetben, az Art+ moziban, a Három Hollóban és a Magvető Caféban is lesznek majd Titanicos vetítések, kiegészítő programok. Az egyik legnagyobb dobás, hogy itt lesz először látható Bogdán Árpád Genezis című filmje, amely a tragikus kimenetelű 2008-as cigánygyilkosságok történetét dolgozza fel. Mindenkinek ajánljuk az film előzetesét – hidegrázós:

A Titanic 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén kilenc  – egy norvég, egy dán, egy német, egy török, egy palesztin és egy román dráma,  egy angol szatíra, egy olasz életrajzi road movie és egy holland vígjáték – vetekszik a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Európa legjobb színésznője, Borbély Alexandra, Dobos Tamás operatőr és a zsűri elnöke, Török Ferenc fog dönteni. Két versenyfilm rendezőjével, Julia Langhoffal (LOMO – egy blogger élete) és Jonas Matzow Gulbrandsennel (Árnyak völgye) találkozhat is majd a közönség.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr2913787168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása