Egyéjszakás rémálom

Aznap éjjel pilotkritika

2016. július 18. - Illisz Balázs (Balus)

Az HBO a True Detective után ismét készített egy bűnügyi minisorozatot, ami a lassabb tempójú történetvezetésre és az atmoszférára helyezi a hangsúlyt, csak ezúttal a pandúrok helyett egy „rabló” került a középpontba, bár ennél azért bonyolultabb a helyzet.

Nazir Khan (Riz Ahmed), a New Yorkban élő egyetemista egy átlagos péntek esti bulinak nézett elébe, egészen addig, amíg kiderült, hogy a haverja nem tudja elvinni kocsival, ezért elkötötte az apja taxiját. Nem sokkal később egy kereszteződésnél beszáll hozzá egy rejtélyes lány, aki szeretne eljutni a tengerpartra, és azt mondja neki, hogy ma este nem maradhat egyedül. Némi alkohol elfogyasztása után a lány lakásán, majd az ágyában kötnek ki, azonban amikor Naz felébred, az egyéjszakás kaland pokoli rémálommá válik: a lány a saját vérébe fagyva fekszik az ágyában több szúrt sebbel, és minden jel arra mutat, hogy ő gyilkolta meg, miközben semmire sem emlékszik az estéből. Naz megpróbál elmenekülni, de a rendőrök hamar lekapcsolják, és hiába próbálja bizonygatni az ártatlanságát, senki sem hisz neki. Egészen addig, amíg egy ügyvéd, Jack Stone (John Turturro) be nem toppan a semmiből a cellájába, és úgy dönt, hogy kihúzza őt a slamasztikából.

Az már első ránézésre látszik, hogy az Aznap éjjel sok tekintetben hajaz a True Detective-re. Például az intro számomra egy az egyben ugyanolyannak, vagy legalábbis nagyon hasonlónak tűnt, de ami ennél is nyilvánvalóbb, hogy az Aznap éjjelben is a kimért tempójú, ráérős cselekményszövésé és a hangulaté a főszerep. Csak az a baj, hogy az első epizód alapján az utóbbi közel sem olyan erős, mint a True Detective-ben. Lehet azért, mert a New York-i betondzsungelnek nincs olyan határozott atmoszférája, mint a louisianai mocsárvidéknek.

Aztán ott van a történet tempója, ami lassú, úgy értem, nagyon lassú. Kb. fél órának kellett eltelnie, amíg hellyel-közzel beindultak az események, addig viszont csak az órát nézegettem, hogy mennyi idő telt el. A tempóból fakadóan sok minden nem történt az első részben, ennek ellenére volt egy-két jelenet, ami valóban feszült volt (pl. miután a járőrök lekapcsolták Nazt, a tudtuk nélkül visszaviszik őt a tett színhelyére, ahonnan megpróbált elmenekülni). Ezen a ponton még a színészek játékáról is korai lenne bármit mondani, bár az már most látszik, hogy Naz és Stone viszonya fontos szerepet fog kapni.

Dacára annak, hogy a True Detective-vel ellentétben az Aznap éjjel nem tudott már az első epizódnál berántani, azért látok benne potenciált, mert példának okáért az előbbivel ellentétben itt valószínűleg nagyobb hangsúly fog kerülni a bűnügyi szálra és a nyomozásra. Az viszont biztos, hogy akinek a True Detective a lassúsága miatt nem nyerte el a tetszését, annak minden bizonnyal ez a sorozat sem fogja belopni magát a szívébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr338896238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása