Kódjátszma - Oscarra várva #2

2015. február 12. - J103Baronski

A Benedict Cumberbatch által alakított Alan Turing jelentős szerepet játszott a mai számítógép-tudomány kialakításában, ami viszont még fontosabb: munkája körülbelül 2 évvel csorbította a második világháború éveinek számát. Fontos ezeket kiemelni, ugyanis Alan Turing nevét - saját ismeretségi köröm alapján - relatíve kevesen ismerik, ez pedig vagy az oktatásnak tudható be vagy csak szimplán gyorsan felejtenek az emberek. A tisztelet a kivételnek természetesen most is kijár.

theimitationgame_1170x457.jpg

1939 őszén, mikor a második világháború épp csak kitört, Alan Turing (Benedict Cumberbatch) a Bletchley Parkba kerül, ahol tagja lesz egy kódtörő csoportnak, melynek célja feltörni a nácik Enigma gépét. Alant a másokkal való kooperálás nem motiválja, sőt hátráltatónak tartja. Magában kiötli, hogy egy gépet csak egy géppel lehet feltörni elegendő idő alatt, így hozzá is lát a munkához, melyet eleinte mind feljebbvalója, Denniston parancsnok (Charles Dance) és társai is elleneznek.

A Kódjátszma remek példa arra, hogy miért lesz érdekes az idei Oscar. Az előző évek ceremóniái többnyire kiszámíthatóak voltak, és amellett még a filmfelhozatal is elég vitatható volt. Így 2015-ben viszont elmondhatjuk, hogy a Birdman, a Whiplash és még megannyi erős darab között feszes verseny fog kialakulni, ez pedig egy filmkedvelő embernek csak örömére szolgálhat.

theimitationgame_1170x4527.jpg

A Kódjátszma húzóneve, Benedict Cumberbatch zseniálisan alakítja Alan Turing személyét. Egy szociálisan kissé visszamaradott zseni ő, akinek legfőbb bűne saját kora megítélése szerint önnön homoszexualitása. A dráma, ami erre épül meglehetősen érdekesen magyarázza Alan szenvedélyét gépe iránt, és ami igazán fontos, hihetően. Emellett a mellékszereplő gárdában is olyan színészek sorakoznak fel, mint a sokak által Tywin Lannisterként ismeretes Charles Dance, Mark Strong és Keira Knightley.

A film jól lefesti a kort, amiben játszódik, ezzel egyetemben el is szomorít, hogy egy olyan ember, mint Turing hogyan esett áldozatául ennek a sötét érának. Nemi identitása valóban minden sikerét eltörölné? Megváltoztatná-e azt a tényt, hogy ő egy háborús hős? Mai szemmel persze máshogy látjuk, jelen filmünk ellenben nem próbál az arcunkba hazudni arról az időszakról, mikor mindez illegális volt.

theimitationgame_12170x457.jpg

Tökéletes film a Kódjátszma? Nem. Alan Turing és Joan Clarke (Keira Knightley) kapcsolata kapkodósan lett bemutatva és még néhány ponton bele lehetne kötni a filmbe. De őszintén: minek? Egy kiváló drámáról van szó, mely lehet nem az év legjobb filmje, de erősen gyarapítja azoknak a listáját. Noha én a Birdman mellett teszem le a voksom az idei Oscarral kapcsolatban, mégis ha valami folytán a Kódjátszma kapná a szobrot egy cseppet sem szomorkodnék.

Írta: Barkovics Alex

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr447165623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása