Egy jégbe zárt szív - Jégvarázs (2013)

2014. augusztus 10. - Kondi_HUN

A Walt Disney ismét kitett magáért és megírta a tökéletes receptet arra vonatkozóan, hogy hogyan kell bezsebelni két Oscar díjat és milliárdokat keresni egy produkción. Jöjjön hát a Jégvarázs.

Frozen-UK-Soundtrack-Cover-frozen-36003206-1280-1269.jpg

A jégvarázs története Hans Christian Andersen Hókirálynő című meséjén alapszik. Egy boldog királyságban él a felség családjában két leánytestvér. Anna és Elsa elválaszthatatlanok egymástól, ők testesítik meg a jó testvér fogalmát. Ám Elsa különleges képességek birtokában van, melynek segítségével meg tudja fagyasztani maga körül a tárgyakat és képes jeget varázsolni. Egy sajnálatos baleset folytán a két testvért elválasztják egymástól egészen a koronázás napjáig, ahol Elsa addig szunnyadó ereje újra a felszínre tör és menekülni kényszerül országából. Húgán, Annán a sor, hogy megkeresse nővérét és megmentse országát a fagyos végzettől.

frozen.jpg

Nos ez a film elérte azt, hogy kétszer is megnézzem egy nap. A Walt Disney ezúttal visszahozta számomra azt az élményt, amit valaha az Oroszlánkirály, az Aladdin vagy A kis hableány adott. Követi mindazt a színvonalat, amit addig a stúdió a munkásságával felépített. De vesézzük ki először magát a filmet.

Mint azt manapság megszokhattuk a történet már az elejétől fogva iszonyatos iramot diktál. Elég nyomon követni, ám aki már látott azelőtt Walt Disney rajzfilmet, annak nem lesz nehéz. Hogyan is értem ezt? Úgy, hogy maga a film rendelkezik a megszokott Disney elemekkel. Mondhatnánk ezeket akár kliséknek is, kezdve a hercegnős sztoritól a megannyi átvezető dalon keresztül, de ez elég csúnya kifejezés ebben a helyzetben. Minden eddig megszokott Disney összetevő remekül működik, megteremtve ezzel azt a tipikus hangulatot, amit anno gyermekkorunk meséi adtak át nekünk. 

frozen2.jpg

Ez eddig nyilván úgy hat, mint egy tipikus Walt Disney film. Miben más mégis ez a produkció? Ez az animációs alkotás a történet szempontjából teljesen felhagyta a stúdió által megannyiszor kitaposott ösvényt és a szokásos herceg és hercegnő sztori helyett kaptunk egy teljesen a testvéri szeretet témája köré összpontosuló művet. Nézzük csak ebből az aspektusból a filmet! Tulajdonképpen nincs herceg karakter a repertoárban, ám ha továbbgondoljuk a dolgot, akkor rájövünk, hogy igen is van. Hogy ki is az? Hát nem más, mint Anna. Ő testesíti meg mindazt az elszántságot és bátorságot, amit korábban a hercegek karakterei adtak át nekünk. Hatalmas újítás ezt a hősi szerepet egy női karakterre illeszteni és lám.... remekül működik. A szereplők fejlődése látványos és elég gyors tempót diktál, nyilván ezt a gyors történetvezetés követeli meg. Minden elem, kezdve a karakterektől a helyszíneken át a lehető legrészletesebb kidolgozásban részesült, ezáltal egy dinamikus és gyönyörű világ tárul a szemünk elé.

Nem mondom, néha csak így néztem ki a fejemből, hogy bizonyos elemek a történetben milyen furcsán vannak kidolgozva, de ezzel maga a mű is tisztában van így ezeket a kérdéseket meg is válaszolja.

frozen 3.jpg

Mindent összevetve egy hangulatos, gyönyörű és izgalmas sztorival állunk szemben, amely új köntösben mutatja be nekünk a megszokott Disney elemeket. Aki nem tudná, a film két Oscar díjat is magáénak tudhat, ugyanis őt illette meg A legjobb animációs film és A legjobb filmzene kategóriában a kis szobrocska. Ha még nem láttad, akkor ne hagyd ki ezt a felejthetetlen élményt, amely egész biztos maradandó lesz. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr96592067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása