A tíz legjobb Fargo sorozatkarakter

2020. április 15. - Filmespracli

Hamarosan ismét visszatérünk a Coen testvérek által eredetileg kreált, Noah Hawley kezei alatt pedig mesteri szintre emelt univerzumba. Ennek apropóján pedig össze lettek szedve a sorozat legjobb, legemlékezetesebb figurái. A felsorolás természetesen szubjektív, és spoileres.

fargo-ad.jpg

10. Karl Weathers

Alkoholista, Ronald Reagan imádó, ügyvéd. Kell ennél több? Történelmi, aktuálpolitikai (1979-es évről beszélünk) megszólalásai nagyon egyediek, összeesküvés elméletein csak röhögni lehet. Ráadásul könnyedén és úgy tud elérzékenyülni dolgokon, hogy az a legjobb értelemben nevetséges. Ezek mellett szakmáját így-úgy, de sikeresen elvégzi. Még egy csapat gengszter előtt is képes kidumálni önmagát és egy csapat rendőrt a kényes szituációból. Ugyanakkor az incidens végére nem lehetünk benne biztosak, hogy az alsógatyája tiszta maradt.

fargo41.jpg

9. Hanzee Dent

A tökéletes katona, aki sokáig úgy tűnt, hogy a legvégsőkig lojális a főnökéhez. Aztán egyszer csak megtört benne valami, a ki tudja hányadik gyilkosság után. Személyes felindulásból? Az őseivel történő kegyetlen bánásmód miatt? Ezt a történészek a mai napig vitatják.Az őt érő rasszista vádak, vagy a hazájáért tett szolgálat megbecsülésének hiánya valóban ekkora törést okozott? Minden esetre Hanzee nem az első megállíthatatlan gyilkológép a listán, csak előre mondom.

fargoon.jpg

8. Molly Solverson

Az egyetlen rendes figura, aki férfi kollégáival ellentétben valóban tökös. A későbbi évadokban is előfordul ez a karaktertípus, de talán az elsőben sikerült a legjobban. Nagy szavak, de tényleg a megtestesült jóság, ami abban is megmutatkozik, hogy még akkor sem dühös a partnerére, amikor az majdnem megöli. Igazságérzete tökéletes, mégse tud a nyomozásban előre jutni, köszönhetően a főnökei naivságának és ostobaságának. A véres történet végére pedig indokoltnak érezzük a neki járó happy end-et. Azzal a bizonyos családi háttérrel meg pláne.

fargon_a_l.jpg

7. Floyd Gerhard

Feleség, anya, nagymama és legfőképp férje szélütése után a Gerhard család feje. Érzelmes, ugyanakkor, ha kell rideg is tud lenni. Az elején azt hisszük, hogy elég nehéz dolga lesz, mivel a férfiak világában kell megállnia a helyét, de körülbelül öt perc után tudjuk, hogy minden rendben lesz az ő kezei alatt. Viszont ez nem tart sokáig, a drágalátos fiainak köszönhetően. Mégis szereti a családját, ami az ő fogalma szerint nem a Vin Diesel-féle, kipufogók által kiokádott brancs, hanem annál sokkal mélyebb, összetartóbb és hűségesebb valami.

fargoe-750.jpeg

6. Nikki Swango

Valljuk be őszintén, a harmadik évad elején nagyon gyűlöljük Nikki-t. Egy mocskos szarkavarónak gondoljuk, akit semmi más nem érdekel, mint a pénz, és az sem különösebben zavarja, hogy ehhez két testvért egymásnak kell ugrasztania. Mégis, a cselekmény kibontakozásával őt is képesek leszünk sajnálni, annyira, hogy a végén már drukkolunk neki, hogy beteljesítse bosszúját. Az őt ért tragédiából erőt tudott kovácsolni, igaz, ehhez egy kis csavar is kellett. Talpraesettsége és vakmerősége ugyan nem álca, de néha betekintést kapunk a valódi énjébe, például amikor sajnálkozva fog egy kiscicát.

nikki_swangoe306.jpg

5. V. M. Varga

A mesében az ő személye a farkas, akit a vadászkürtök hangjai személyesítenek meg. Ugyanakkor kinézetre és jellemre már egyáltalán nem ilyen nemesi. Undorító figura a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Bár az öltözékén nem látszik, mégis ő a fő rohadék, aki mindent és mindenkit felzabál, aki csak elé kerül, ezzel terjesztve nagybetűs birodalmát. Ugyanakkor a rendkívül hosszan előadott és valódi intelligencia jeleit mutató monológok között mindig az illemhelyiségbe kell mennie, mivel bulimiában szenved. Pont róla képzelhető el ez a legkevésbé. Még valami, Isten óvjon attól a bögrétől, ami korábban nála volt!

fargo0n01.png

4. Mike Milligan

Na, ő a született bölcsész. Ha nem éppen közvetlen közelről lő valakit fejbe, vagy az írógépek és a nyakkendők viszonyáról társalog, akkor képes akár órákig metaforákban, szimbólumokban elgondolkodni az életen, annak értelmén, értelmetlenségén. Mindezt pedig a lehető legbizarrabb helyen, időben, szituációban. A második évad végén pedig általa tudatosul bennünk, hogy a legnagyobb büntetés nem feltétlen a halál, néha a hosszan tartó, unalomba fulladó élet is lehet az.

fargolt.jpg

3. Peggy Blumquist

A teljesen hétköznapi kisváros, teljesen hétköznapi fodrászüzletében dolgozó nő, aki semmi mást nem akart, mint egy kis függetlenséget az életében. Mindezt azelőtt, hogy végleg beáll az évszázadok során kialakult háziasszonyok tömegéből álló sorba. Ez az álom viszont nem nagyon ígérkezik valóra válni. Egy baleset következtében a rendőrség helyett saját kezébe veszi az ügyet, és ekkor kezdődik el a hosszan tartó kálvária. Kristen Dunst fantasztikus és szemkápráztató. Kifogástalanul hozza le azt a szerepet, ami semmi mást nem akart, csak önmaga lenni, másoktól nem függeni, csak hát rengeteg ember halt meg emiatt.

kirsten-dunst-fargo_h_2015.jpg

2. Lester Nygaard

Noah Hawley sok más egyéb dolog mellett, a szereplők típusait is átemelte a filmből és Martin Freeman karaktere esetén szintén majdnem így tett. Azzal a különbséggel, hogy míg az eredetiben William H. Macy által játszott figura nem jutott el a lélek sötét bugyrába, vagyis a tétova szerencsétlenből nem vált egy igazi szemétládává, addig Lester Nygaard ezt mindenféle nehézség nélkül, sikeresen teljesítette, zseniálisan megírt, precíz módon. Azt a karakterívet, amit ő leír, tanítani kellene és talán így is járnak el forgatókönyvírói képzéseken.  

fargo94b.jpg

1. Lorne Malvo

A színészvezetés, mint már korábban kiderült mindig pazar ennek a sorozatnak az esetén, de Billy Bob Thornton esetén csak szuperlatívuszokban szabad beszélni. Terminátorszerű gyilkológép, a megtévesztés koronázatlan királya. Átlát az egyszerű, begyöpösödött embereken és az ő jóhiszeműségüket kihasználva éli túl, használja ki a helyzeteket. Életfelfogása a szemet szemért elvet követi és bárkit bele tud rángatni ebbe, ha az neki úgy jó. Lorne Malvo maga a megfoghatatlanság. Teljesen kiszámíthatatlan, félelmetes, ugyanakkor, amikor éppen valamelyik álcáját viseli, rendkívül megnyerő tud lenni. Pár pillanatra ilyenkor el is feledkezünk arról, hogy egy vérbeli pszichopatáról van szó.

fargout5.jpg

Ennyi vérrel a kezén rohangáló ember után jogosan felmerülhet a kérdés, miért nézünk ilyet egyáltalán. A kérdés és a válasz is egyszerű. Olyan, mint amikor Malvo megkérdezte Lestert, hogy akarja-e ezt az egészet, a válasz pedig az volt, hogy igen. Hawley akár ugyanezt a kérdést szegezheti nézőinek is, és a mi válaszunk pedig szintén az, hogy igen. Akarjuk ezt, nagyon is.

Nektek kik a kedvenceitek, illetve kiket hiányoltok erről a nagyon szoros listáról?

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr6115531734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2020.04.16. 19:51:54

Es ha mar B.B.T....ajanlom a Goliath c. sorozatot. Ott foszereplo, jo karakter, remek szineszi teljesitmeny.
süti beállítások módosítása