Populizmusba bújtatott gyűlölet

Így látjuk az Összeesküvés Amerika ellent 2 rész után

2020. március 20. - Gaax

Nehéz időket élünk mi tagadás. A jelenleg is világszerte egyre csak burjánzó koronavírus-járvány mellett egy a mindennapjainkban velünk élő, elsőre ártalmatlannak tűnő, ámde valójában társadalmainkat belűről rágó parazita is újfent felütötte a fejét. Noha talán soha nem is tűnt el igazán, inkább csak hibernálta magát, hogy aztán a megfelelő pillanatban újult erővel és természetesen új formában ismét megpróbálkozzon, hogy újfent lángba borítsa az amúgy is meggyötört világot. 

osszeeskuves_amerika_ellen.jpg

Phillip Roth Összeesküvés Amerika ellen című magyarul is megjelent regénye pontosan erről az élősködőről, a határokat nem ismerő fasizmusról próbált meg nekünk egy olyan átfogó képet adni, hogy az talán még a téma iránt kevésbé fogékonyakat is elgondolkodtatta. Roth 2004-ben napvilágot látott könyvéből most az HBO készített egy hat részes minisorozatot, és az adaptáció az alapanyaghoz hasonlóan már a pilot epizódban olyan kemény kérdéseket szegez a nézőknek, melyek akarva-akaratlanul is arra kezdik el emlékeztetni a kedves nézőt, hogy ez az alternatív világ talán mégsem annyira más, mint azt elsőre gondoltuk volna. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a mindent felégető erdőtüzek is egyszerű parázsként kezdik pályafutásukat.

plot1.jpg

Történetünk az 1940-es amerikájában veszi kezdetét, ahol egy ifjú ámde sokak által valódi hősként emlegetett egykori pilóta, a Ben Cole által alakított Charles Lindberg nem kisebb célt tűz ki maga elé, minthogy részt vegyen az amerikai elnökválasztáson, és megakadályozza azt, hogy országa beavatkozzon az európában éppen ereje teljében lévő náci Németország további terjeszkedésébe.

Lindberg a modern pupulista politikusokhoz hasonlóan megnyerő karizmájával, valamint higgadt hangvételével már az elnöki pozícióra igényt tartó bejelentése után rengeteg támogatót, továbbá annál is több aggódó ellendrukkert tudhat maga mögött. Elvégre Lindberg bármennyire is szeretné magát másnak mutatni, az elszólásai, elejtett mondatai alapján nyíltan rasszista nézeteket vall, amik, ha nem is bicskanyitogatóan, de jól láthatóan az amerikai zsidó népességet amellett a többi kisebbséget teszik az ekkortájt jelenlévő társadalmi problémák legfőbb felelősévé.

plot2.jpegHasonló történeteket persze már láthattunk a rasszizmusról - legutóbb például tavaly a Damon Lindelof-féle Watchmenben -, viszont míg Lindelof alkotása leginkább csak a felszínt kapargatta eme téma kapcsán, addig Ed Burns és David Simon sorozata mindent elkövet azért, hogy a Levin család szemszögén keresztül a nézők valóban átérezzék milyen az, ha egyik pillanatról a másikra egy átlagos állampolgárból hirtelen a nemzet ellensége lesz.

A lassan kibontakozó politikai katasztrófa persze csak a körítést adja Levinék személyes drámájához, ahol a keményen dolgozó és a fejlemények láttán egyre jobban aggódó családapa Herman (Morgan Spector), a családot egyben tartani hivatott neje Elizabeth (Zoe Kazan) és három gyermekük Alvin (Anthony Boyle), Sandy (Caleb Malis), és Phillip (Azhy Robertson) ki-ki a maga bőrén tapasztalja meg a szép lassan felszínre törő gyűlöletet. Mi több az ehhez kiváló táptalajt biztosító elsőre talán furcsának tűnő jeleket, amik olykor még egy család addig megtörhetetlennek hitt egységét is képesek a szakadék szélére sodorni. 

plot3.jpg

A kiválóan, sőt mi több egészen feszült pillanatokat is tartogató történet vezetés mellett külön dicséretet érdemel még az 1940-es évek amerikai mindennapjainak tökéletes megidézése, ami mind díszleteiben, mind pedig hangulatában egy olyan a szakadék szélén táncoló társadalom képét vetíti elénk, ahol az anyagi problémákkal küzdő hétköznapi ember többé már nem hisz az alapvető amerikai értékekben, vagy legalábbis úgy hiszi, hogy azok elárulták őt.

Összegezve tehát az Összeesküvés Amerika ellen bár az átlagos néző számára elsőre talán kissé lassúnak, esetleg vontatottnak fog érződni, mégis a fokozatosan kibontakozó történet olyan manapság is rendkívül fontos és nem mellesleg aktuális problémákat tár a szemünk elé, amik felett óriási hiba lenne, ha a történelemből mit sem tanulva ismét csak szemet hunynánk. Az élősködő legnagyobb örömére.      

Az Összeesküvés Amerika ellen epizódjait megtaláljátok az HBO GO műsortárában.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr1215538974
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása