A Star Wars világ új oldala

Zsivány Egyes - Rogue One

2016. december 18. - Afthrast

Végre megérkezett a sokak által várt Zsivány Egyes, az új Csillagok háborúja film. Ezúttal nem a széria részeként, hanem mint egyedülálló történet próbál beilleszkedni és megállni a helyét egy sokak életét meghatározó science- fantasy világban. A Star Wars univerzumban központi szerepet játszanak az erőhasználók (a filmekben jedik, sith-ek) és az egész történet köréjük van felépítve, éppen ezért furcsa lehet számunkra a Zsivány Egyes, mert ezúttal nem közvetlenül az Erő körül forog minden, és a hangsúlyt a világ többi elemére helyezik. Nézzük, mennyire sikerült a szívünkbe lopnia magát a filmnek!

rogueone_logo_0_0.jpg

Amennyire kétes érzelmeket keltett bennem a film, valószínűleg annyira változó, hogy kinek mennyire fogja elnyerni a tetszését. A Star Wars rajongó bennem ujjong ezért a felüdülésért, de vannak komoly problémák, amik mellett nem lehet elmenni. A film kijövetele előtt sem volt nagy titok, hogy a harmadik és negyedik rész közötti lyukat hivatott valamilyen mértékben betölteni. Nem is csoda, hisz amióta több száz médium lett kivonva a hivatalos univerzumból, az animációs sorozatokon kívül nem igazán volt épkézláb forrás, hogy milyen események zajlottak le a két rész között. A Sith-ek bosszúja után rengeteg kérdés maradt még megválaszolatlan, köztük olyan vérlázító kérdések, minthogy miért van egy kritikus hiba a Halálcsillagban. Sok ilyen kérdés nem lelt válaszra, de néhány azért sikeresen kiszabadult az árnyékból. Mivel friss még a film, tartom magam a spoilermentességhez, így aki nem tudná miről szól a film, közvetlenül felvezeti az Új reményt, nagyon kevés idő telik el a két film eseményei között, így NEM az a Zsivány Egyes célja, hogy kifejtse a Birodalom terjeszkedését és hatalmának megszilárdítását, bemutassa az elnyomottak életét, ezekbe csak rövid betekintéseket ad, ellenben az események reménysugarat adnak a Felkelés számára, így picit ironikusan az Új remény előtt találtak reményre - megyek a sarokba.

Mindenek előtt számomra a legszembeötlőbb dolog, ami nem a film sara, de érinti a nézőt, a szinkron. Ritkán fordul elő, hogy a szinkronkészítőknek lehetőségük adódik egy-egy karakterhez egy jobban illő hangot választani, mintsem hangszínben hasonlót, de ezt sajnos most nem merték meglépni. Három karakternek zavart nagyon a magyar hangja, ebből kettő megérthető, a főszereplőnket, Jynt játszó Felicity Jones, illetve a szintén fontos karaktert játszó Forest Whitakernek (a filmben Saw Gerrera) nagyon egyedi hangjuk van, már-már nem is illik az arcukhoz, de az egyedi hangszínükkel természetesnek hat. Megpróbáltak hasonló hangszínű szinkronszínészeket választani, de sajnos nem teljesen illett hozzájuk, amikor a megöregedett Saw Gerrera megszólalt, először azt hittem, valaki poénkodik. Annyi beszédét hallgattam meg, amennyi található angolul a filmből, és ott is furcsa volt, de nem röhejes. Ami viszont borzalmas volt, az Darth Vader hangja. Kétlem, hogy az eredeti trilógiában is a hangját kölcsönző James Earl Jones ki jött volna a gyakorlatból, és megértem, hogy az eredeti szinkronhangok közül Kránitz Lajos már elhunyt, de hogy annyi torzítás került kb. a hangjára, mintha a szinkronszínész a kezébe beszélt volna, arra nem igazán találok kifogást. Hosszabb kitérő lett, mint szerettem volna, a lényeg, aki tudja, nézze eredeti nyelven, ez nem igaz automatikusan minden filmre, de sajnos erre igen. Na de következzen, hogy mik azok a pontok, amik tényleg a film készítőinek hibái.

rogueone_cast.jpg

Tartom magam ahhoz, hogy több nézőpont is szükséges egy dolog átfogóbb (nem feltétlenül teljes) megítéléséhez, és volt szerencsém olyan emberekkel megnézni a filmet, akik vegyesen viszonyulnak a Star Wars-hoz. Összességében három dolog volt, ami nem állta meg számunkra annyira a helyét, mindegyik kisebb-nagyobb falatot vesz ki a film élvezeti értékéből, de szerencsére rossz egyiktől se lett. A színészi játék nem teljesen volt a toppon. Voltak akik remekeltek, például Mads Mikkelsen nagyon jól hozta azt a rövid szerepét, amit kiosztottak neki, kicsit sajnálom, hogy ezzel ellőtték, hogy későbbi Star Wars filmekben szerepelhessen - akit érdekel a munkássága, olvassa el a hozzá kapcsolódó cikkünket - és a Chirrut Îmwe-t alakító Donnie Yen is nagyon eltalálta a karakterét, de mások valahogy nem voltak az igaziak, nem feltétlenül írja ez le a színészeket, mert elértünk a második ponthoz, amik a karakterek. Némelyik karakter valahogy elképesztően, nem is annyira jellemtelen, mint inkább következetlen. Ilyen volt sajnos főhősnőnk is, aki több év folyamatos rejtőzködés és sötétben élés után a film elején még nagyban tesz a felkelésre, de amint lát egy (amúgy tényleg elismerésre méltó) üzenetet, egyik pillanatról a másikra kiosztja az egész szövetséges tanácsot (ez a trailerben is látható, nem tekintem spoilernek). Végül egy kicsit kétoldalúbb eset, hogy esetenként a kitöltő jelenetek érdektelenek voltak, vagy nem kezdtek semmit velük. Elnézést kérve minimális spoilert megengedek magamnak, mert a történetbe semmi beleszólása nincs, Jynnek kapóra jön véletlenül két, közelharci fegyvert használó birodalmi, akinek a ruhamérete tökéletes rá. Előző jelenetben láttuk, ahogy egy vipera szerű alkalmatossággal elbánik egy csapat rohamosztagossal, és adódna, hogy akkor legalább ez egy jellemvonása lenne (ugyebár Rey-nek is fontos része volt), de nem, fogja és leveti, mert a mászáshoz útban van. Nem baj, hogy a beolvadásra felvett egy birodalmi felszerelést, ez csak a felhozható nagyon enyhén spoileres példa arra, hogy milyen egyből adódó lehetőségeket nem használtak ki. Plusz egy sajátos fájdalom, hogy úgy tűnik, Chirrut társa, Baze Malbus nem egy szakadár klón, pedig szép tisztelgés lett volna az animációs sorozatban is megjelenő, a birodalom ellen harcoló klónok előtt. Megközelítőleg ennyi is lenne, én még furcsálltam, hogy pár birodalmi jármű vagy felszerelés miért fejlődött vissza, és azt se tudtam hova tenni, hogy mit kerestek egy darab jelenetben felöltöztetett terroristák, ami elsőre eszébe jut az embernek a szóról, de mindegy is, nézzük, hogy miben remekelt a film.

rogueone-deathstar-dust-laser.jpg

Az, hogy mi a film legnagyobb erőssége, garantáltan mindenkinek más lesz, és néhányat nem is említhetek spoilerek nélkül, de azért essünk neki. Ami nálam abszolút vitte az egész filmet, az a bővített univerzumos érzés. A filmekben olyan sok oldalát nem láthatjuk a Star Wars világának, hogy a játékokban, könyvekben és társaikban hatalmas szabadságot kapnak a készítők, amikben sokszor nagyságrendekkel jobb karakterek épülnek fel, mint a filmekben. Ilyen karakter számomra az említett Chirrut, társa Baze, Galen Erso (Jyn apja) és az új robotunk, K-2SO. Kezdjük Galennel, aki egy tudós, és a filmekben talán most először arcot kap a technológiai tudás (a klónozás szerintem inkább volt fantasy-s). Ennél többet róla spoiler nélkül nem mondhatok el, de engem pozitívan meglepett. Chirrut és Baze egy igen érdekes páros, egy vak monk, aki hisz az Erőben, de ő maga nem erőhasználó, és egy zsoldos - örültem volna, ha klón katona -, aki nem hisz az Erőben, mégis mindenhova követi társát. Sokak számára talán semmitmondó, de a bővített univerzumban számtalanszor megjelennek olyan karakterek, akik hisznek az Erőben, elfogadják, hogy van akarata, és attól függetlenül, hogy nem képesek használni, követik azt, és ez a lázadók elköszönésén kívül a filmekben nem igazán jelent meg. Csak hogy érzékeltessem milyen súlya van, eddig az Erő a filmekben csak mint egy eszköz szerepelt, teljesen mindegy, hogy egy-egy elszórt mondatban esetleg sejtették, hogy nem csak ennyi (amire most stabil példa nem is jut eszembe), ezzel viszont egyértelművé vált, hogy az Erőnek akarata van és már-már közelítünk ahhoz, hogy egy felsőbbrendű tudatként formálódjon ki, ez az The Old Republic-játékokban nagyon jól látszik, hogy milyen potenciál van ebben a felvezetésében. Végül Baze és a robot, K-2SO azért nagy kedvencem, mert előbbi egy barátságosabb Canderous Ordora, utóbbi pedig egy kevésbé tömeggyilkos HK-47-re emlékeztetett, mindkettő joggal és nagyon szeretett karakter volt a KOTOR játékban, amit én szintén tisztelgésnek érzek a bővített univerzum előtt.

A legerősebb pontja tehát számomra az volt, hogy teljesen átadta azt az érzést, amikor nem egy Star Wars filmet, hanem egy könyvet, vagy játékot vettem kézbe. A meglévő és ismert tartalomra épít és hű, de mennyire épít. Ezen kívül még számos említésre méltó eleme van, komolysága plusz pont lehet egyesek számára, a humor faktor megvan, de sokkal sötétebb hangulatú az egész. Nem is lehetne Star Wars-film kameók nélkül. Néhány meglepőbb volt, mint a többi, ami viszont teljesen pozitív meglepetést okozott, használtak CGI karaktereket, és azt kell hogy mondjam, le a kalappal. Grand Moff (Kormányzó), Tarkin és Leia hercegnő már ahogy megismertük őket, nem jelenhettek volna meg a képernyőn: (Peter Cushing elhunyt, Carrie Fisher pedig ugyebár már az idős Leia-t játszotta az Ébredő Erőben), mégis megtették... ÉS NAGYON IS JÓL! Siránkozzon aki akar a CGI emberek miatt, de alig lehetett megkülönböztetni őket az emberektől - animációba való kontárkodás miatt tippre azért észrevehető, mert a CGI karakterek még túl pontosan és dinamikusan mozognak, nincs meg az a kis természetes hiba a mozgásban, ami az emberekben van, de ne vegye senki készpénznek ezt a megjegyzésemet. A csatajelenetek, főleg az űrben történők valami eszméletlenül néznek ki, valami ilyesmi hiányzott az Ébredő Erőből is, és a lakható bolygók diverzitása is nőtt az eddigiekkel szemben. Külön örültem neki, hogy a zene nagyon-nagyon a helyén volt, tökéletesen visszaadta az eredeti trilógia hangulatát. Végül pedig, amikor már azt gondoltam, hogy jobb már nem lehet, jött Darth Vader... és olyan volt, ahogy azt a bővített univerzumos médiában elképzeltük. Az emberekben megfagyott a vér, ahogy a megállíthatatlan és könyörtelen halál közelített feléjük. Egyszerűen fantasztikus.

motnziyll6ir4rfrqdhh.png

Összefoglalva tehát, a legjobb és a legrosszabb - abban az értelemben, hogy valakinek Star Wars-filmként nem tetszik - oldala az volt a filmnek, hogy más volt, mint eddig. Elég sok mindennel képbe kell lenni, hogy igazán értékelhessük azt, amit ad, és enélkül a szépséghibák valakinél elronthatják az összhatást. Minden esetre nagyon jó, hogy most már hivatalos - a bővített univerzumos média nem számít megtörténtnek - film formájában is bővebben megismerhetik az emberek a széria világát, mert nagyon sokat hozzáadott az eddigiekhez és épített rájuk. Biztos lesz, akinek a mássága miatt nem tetszik, vagy aki ettől kezdve fogja megszeretni a Csillagok háborúját igazán, összességében ugyan egy szépséghibás, de jó filmről beszélünk, ami NEM elvakult rajongói szemmel büszkén kiemelkedik a többi Star Wars média közül.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr5812054899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábriel Ádám · http://startupmustra.blog.hu/ 2016.12.19. 15:55:53

Ezek szerint jól döntöttem, amikor feliratosan néztem meg inkább :)

Void Bunkoid 2016.12.19. 16:31:17

Szerintem nem lett rossz a szinkron sem, kivéve Darth Vadert (ezzel egyetértek, RETTENETES lett szegény szinkronhangja).

A film persze hogy nem az Erő körül forog (habár van rá rengeteg utalás, meg hát ha Jedi egy darab sem jelenik meg, de a Sith képviselteti magát :)), ez most a Halálcsillag születéséről szólt.

Persze a Birodalom hiába ily önhitten büszke a technológiai szörnyszülöttjére, egy bolygó elpusztítása eltörpül amellett, amire a mindenható Erő képes :)))

steery 2016.12.19. 17:15:02

A két fő dolog, ami nem tetszett a filmben:
1. Lehagyták az elejéről a felúszó sárga felvezető szöveget a harsány zenei kísérettel. Ennek kultikus célja van: segít a nézőnek a megfelelő hangulatba kerülni és eligazodni a távoli galaxisban.
2. A zenei anyag siralmasan rossz, béna kolompolás és töketlenkedés. Totálisan újra kéne hangszerelni az egészet. A legjobb lenne az Új remény zenei anyagát átdolgozni, áthangszerelni és beletenni néhány további ütős dallamot.

Kárpótlásul a filmesek okozta csalódásért megírtam a felvezető szöveget: aki ért hozzá, megcsinálhatja videoszerkesztővel és kiteheti a jótyúkra.

STAR WARS
Zsivány Egyes
Egy Star Wars történet

Kitört a polgárháború! A gonosz Galaktikus Birodalom elnyomása ellen lázadó erők egyesültek, létrehozva a Felkelők Szövetségét. Csapataik a Yavin negyedik holdján létesített titkos bázisukról indítják támadásaikat a császári erők ellen.

A birodalmi flotta ezalatt egy hatalmas, önjáró harcállomás építésén dolgozik, ami egész bolygókat képes felperzselni vagy szétrobbantani. Az új fegyver kifejlesztését - Orson Krennic igazgató irányításával - Galen Erso hadmérnök végezte, aki a munkálatok befejezése előtt megszökött családjával.

Amikor a felkelők tudomást szereznek a bolygópusztító fegyver létezéséről, ügynököket és kommandósokat küldenek több bolygóra. A feladatuk kettős. Csatlakozásra bírni a szakadár lázadó erőket. És bármi áron megszerezni a Halálcsillag terveit...

szepi79 2016.12.19. 17:15:21

"illetve a szintén fontos karaktert játszó Forest Whitakernek (a filmben Saw Gerrera) nagyon egyedi hangjuk van, már-már nem is illik az arcukhoz, de az egyedi hangszínükkel természetesnek hat. Megpróbáltak hasonló hangszínű szinkronszínészeket választani, de sajnos nem teljesen illett hozzájuk, amikor a megöregedett Saw Gerrera megszólalt, először azt hittem, valaki poénkodik."

nekem volt szerencsém eredeti hanggal és szinkronosan IS megnézni a filmet, és (sajnos!) azt kell hogy mondjam, hogy Saw szinkronja passzolt az eredetihez. ami egy eléggé elbaszott döntés volt, FW hangját így lekorlátozni.

a CGI karakterek nekem nem jöttek be, túlságosan mű volt mindkettő, és azonnal kivett engem az történetből, és csak arra tudtam koncentrálni, hogy gyenge lett az animáció. ( = értsd: nem illeszkedett tökéletesen a mellettük álló emberekéhez.) nem értem, miért volt erre szükség, hiszen volt már másik karakter, akit gond nélkül újracastingoltak (Mon Montha pl.). de egyébként nagyon jó film lett, csak ebben is van pár hiba, amit elkerülhettek volna.

==T== 2016.12.19. 18:57:29

@steery: Hát ez pont nem jó felvezető szöveg, mert zömmel olyan dolgokat ír le, amik a filmben fognak megtörténni.

A felvezető szövegekben oylan információk vannak leírva, amik a film ELŐTT történtek.

TetraB 2016.12.19. 20:00:40

A film maga volt a New Hope felvezető szövege :)

valóban, Saw és DV szinkronhangja rossz volt, a többi elment. ajánlott a feliratos, de abból meg mintha nem lenne IMAX, pedig abban is érdemes megnézni.

bevallom SW fanként mégsem esett le, hogy Tarkin CGI, csak utána. Leia rögtön látszódott, de annyira nem volt gáz. talán elég lett volna, ha csak hátulról mutatják. újracasting szerintem rossz ötlet... ezért fázok kicsit a Han Solo spinofftól, nekem Han Solo=Harrison Ford.

ati27 2016.12.19. 20:28:23

Most néztem meg. A szinkronhoz nem tudok mit hozzátenni, angolul néztem. Nekem bejött a film. szerintem jobb volt mint a VII. Azzal az volt a bajom, hogy a sztori szinte kópiája volt a new hope-nak. Itt viszont elég ok volt. A másik ami tetszett, ezért itt hullanak az emberek rendesen. Szóval nem az a mézes mázas happy endel végződő film..

N0rb1 2016.12.19. 20:30:23

Másodszor is megnéztem... és szerintem jövő hétvégén azaz karácsonykor ismét.
Nem rossz, második nézésre sem.
Ami zavar az itt leírtakon kívül és nem fikázásnak szánom!
A már-már vietnámi harcjelenetben ami elvileg dzsungel lenne a fák olyan szép katonás sorban vannak rendezve, hogy nagyon szúrja a szememet :)
A két régi droid barátunkat egy nagyon régi poén kedvéért képesek voltak egy olyan helyen hagyni ami sehogy sem illeszkedik film folytatásába azaz Az új reményhez.

A régi szakadár Clone katonákról való méltó megemlékezést én is hiányolom. De nem is kicsit. Ha elég tökösek lettek volna ebben a filmben áldozzák fel REX-et és csapatát. Mondjuk REX adhatta volna át a terveket és Vader őt ölhette volna meg. Az szerintem sokkal nagyobbat üthetett volna. Persze megy még a Revels, de egy helyre hozhatták volna a szereplőket, bár második nézésre szinte teljesen biztos vagyok, hogy a Szellem is ott volt a csatában a lázadókkal.

Az most látszik, hog a Disney megvett egy "plázát" amit még csak most kezd feltölteni árúval. Mondhatnám, hogy a kínai gagyi mellé lassan kezdi hozni a minőséget, bár még ez sem teljesen az igazi, de alakul... (igen számomra Az ébredő erő kínai volt... nem fogok erről regényeket írni, mert már mindenhol megírták kritikákat ezzel kapcsolatban.)
Hajrá, csak így tovább van esély, ogy a VIII.-at is megnézzem, de addig várok pár jó regényt :) és egy jó Rebels befejezést? Ui: remélem nem csak 3 évad lesz... mint ahogy hallottam...

steery 2016.12.19. 22:12:35

@==T==: Nem. A lázadás már a film előtt kitört. A birodalom már a film előtt elkezdte a Halálcsillag építését. Erso a film kezdő jelenete előtt megszökött az építkezésről. A felkelők a film kezdete előtt tudomást szereztek a harcállomásról, csak a konkrétumok hiányoztak. És a film kezdete előtt települtek a Yavin 4-re és indítottak onnan támadásokat. stb. stb.

Han Solo. 2018.05.29. 15:42:09

A Rogue One nem igaz Csillagok háborúja film. Más műfaj, inkább háborús dráma, unalmas karakterekkel, rosszul megválasztott szereplőkkel, zéró színészi teljesítménnyel és szegényes látványvilággal (a SW jegyek mellőzése mellett) Az utolsó 20-25 perce értékelhető csupán. Nálam a leggyengébb eddigi Star Wars film.
süti beállítások módosítása