Egy különleges szerelem – Star Wars II. – A klónok támadása

Road to The Force Awakens V.

2015. december 11. - krisfk

Sokak szerint A klónok támadása Star Wars saga leggyengébb darabja. Vajon a túlbonyolított cselekmény, a rossz színészek vagy az erőltetett szerelmi szál miatt? Az tény, hogy Jango Fett menő, de még ő sem javít a filmen.

el_ataque_de_los_clones_2002_2.jpg

George Lucas agya annak idején, amikor az előzményfilmeket készítette, folyton azon járt, hogy soha nem lesz képes túltenni a Titanicon, éppen ezért mindhárom rész izzadságtól bűzlik. Lucas annyira meg akarta fejelni nem csak saját eredeti trilógiáját, hanem a világ akkori legsikeresebb filmjét is, hogy önnön bukását predesztinálta. Ahelyett, hogy a megfelelés helyett pusztán egy szórakoztató filmet készített volna... Nem is csoda, hogy a rajongók csalódtak.

A klónok támadása (elvileg) Anakin Skywalker és Padmé Amidala szerelmét volt hívatott elmesélni. Ezzel önmagában nem is lenne gond, ha a) a történetszál nem lenne lapos és b) a film nem lenne tele egy rakás értelmetlenül és fölöslegesen túlkomplikált elemmel. Obi-Want és Anakint fölkérik, hogy védjék meg Padmét a fejvadásztól, aki fölbérel egy másik fejvadászt, aki robotjával kívánja megöletni a célpontot. – Nem lett volna egyszerűbb, ha mondjuk Jango Fett egyszerűen lelövi Padmét? Úgy, hogy fölrepül az ablakához? Mivel van egy RÖPTÁSKÁJA? 

jango-fett-star-wars-attack-of-the-clones-34312152-1920-1200.jpg

Obi-Wan ezek után valami olyat tesz, ami bölcs jedimester karakterével egyáltalán nem korrelál: kiveti magát a csukott ablakon a bérgyilkos droidjára. Ezzel kezdődik Obi-Wan története, mely arról szól, hogyan fejt föl egy indokolatlanul bonyolult összeesküvést, aminek semmi értelme. Valaki (feltehetőleg Dooku vagy Sidius) Sifo-Dyas néven rendel egy klónhadsereget a köztársaságnak, melynek Palpatine a feje (tehát akár maga is rendelhetne klónokat személyesen). Mindeközben Palpatine a gonosz szeparatisták feje is, akik ellen a klónokat be akarják vetni. Dooku gróf, csak úgy mellékesen fölbérli Jango Fettet, hogy ölje meg Padmét, aki valamiért szálka Nute Gunray helytartó szemében, akinek droidseregére Dookunak szüksége van. Még szerencse ezért az epróságért, máskülönben Obi-Wan soha nem jutott volna el a Geonosisra, hogy részt vegyen egy király gladiátorküzdelemben. A karakterek motivációi nem világosak. A cselekmény logikátlan. Pedig az az ember rendezte, aki Az új reményt – a filmet, mely bizonyítja, hogy nem kell túlkomplikált történet egy szórakoztató filmhez.

anakin-and-obi-wan-star-wars-attack-of-the-clones-34597744-1500-1975.jpg

Az értelmetlen, erőltetett történeten sem a megannyi home-videós áttűnés, sem pedig a képességeiket meghazudtoló színészek nem javítanak. Itt van például a fantasztikus, Oscar jelölt vérbeli fenegyerek, Samuel L. Jackson. Ebben a filmben unalmas jedimestert játszik, akinek nincs több szerepe annál, hogy monoton hangon megmagyarázzon dolgokat (csak azért őt választották a szerepre Morgan Freeman helyett, mert statisztikailag kimutatható, hogy Samuel L. Jackson személye több fekete nézőt vonz a moziba). Vagy ott van Ewan McGregor, aki próbál Han Solo lenni, de nem áll jól neki. Vagy Natalie Portman, akinek nem jutott fontosabb szerep, mint az, hogy Anakin szerelme legyen. És ha már Anakin... Hayden Christensen láthatólag Mark Hamill IV. epizódbeli nyavalygását kívánja utánozni, de sajnos túlzásba viszi. Szenved, próbál szerelmesnek és meggyötörtnek látszani, de csak nevetségessé válik furcsa hanghordozásától és attól, hogy arról panaszkodik, hogy a homok bemegy "mindenhová".

attack-of-the-clones-anakin-skywalker-anakin-skywalker-24957850-2000-1235.jpg

Ez a film azért készült, mert a leendő Darth Vadernek valahogy gyerekeket kellene nemzenie. George Lucas tökéletesen kezelte a szerelmet A birodalom visszavágban Han és Leia között, itt viszont rettentő erőltetett. A filmen végig azt érezni, hogy Lucasnak forgatókönyvírás közben egyetlen gondolat rikoltozott a fejében: "Ezeknek össze. Kell. Jönniük." És mivel ez az egyetlen indok szerelmükre (nem is kedvelik egymást, nincs köztük semmi kémia), a nézőt borzalmasan frusztrálja.

A rengeteg negatívum ellenére rendelkezik A klónok támadása erényekkel is. Jango Fett például elég menő. A trükkök, bár fojtóan túlszúfoltak a CGI effektekkel fölturbózott beállítások, látványosak, akárcsak az akciójelenetek. A látványtervezők is remek munkát végeztek. Egy valaki azonban nem szerette ezt a filmet, csak muszájból csinálta és ez meg is látszik rajta. Ez a valaki pedig George Lucas.

george-lucas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr378157944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2015.12.13. 00:57:22

A III. rész sokkal borzalmasabb. Abban Anakin átállása a Sötét Oldalra úgy történik meg, hogy nincs rá motiváció. Ami motiváció van (meg kell védenie Padmét) az meg nevetséges. Hiszen ekkor meg már tudja, hogy Plapatine-tól kell(ene) megvédenie.
süti beállítások módosítása