Az éhezők viadala: A kiválasztott 1. rész

Hidegháborús fecsegő poszáta

2014. november 21. - Ik4r0s

Bevallom a Csillagok között (melyről itt olvashattok) után A kiválasztottat vártam ebben a hónapban a legjobban. Nem vártam tőle világmegváltást és jól is tettem, hogy nem nagy elvárásokkal ültem be a filmre. Ám mégis sikerült kellemesen csalódnom benne. Aki szeretné megnézni a filmet az itt hagyja abba az olvasást, mivel a kritika SPOILERT tartalmaz! 

 SPOILER ELEJE

Katniss hatalmas bombát robbantott azzal, hogy a mészárlás alatt nyilát az aréna erőterére irányította. Ezzel felnyitotta a körzetek lakóinak szemét, hogy a Kapitólium mennyire kihasználja őket. Panem szerte lázadások törtek ki ezért, amit Snow elnök nem hagyott megtorlatlanul. Még több békeőrt vezényelt ki a körzetekbe és szigorú szabályokat vezetett be. Elég, ha csak a 12. körzetre gondolunk, amit porig bombáztak és több ezer embert öltek meg. Már a Futótűz végén is lehetett sejteni, hogy ebben a részben az elfeledettnek hitt 13. körzetet fogjuk látni. Itt több körzet megannyi remek katonája és polgára gyűlt össze, hogy a földalatti bunkerükben titokban szövögessék nagy tervüket.

Megismerjük Alma Coin elnök asszonyt, aki egybefogja a lázadókat és aktívan dolgozik Plutarch-al az előbb említett terven. Katniss eleinte szörnyen megviselt és nem leli a helyét. Azonban amikor ellátogat egykori otthonába és a 8. körzetbe, akkor elindul benne egy folyamat, melyre az elnök asszony és Panem rabszolga sorba kényszerített népe oly régóta várt. Katniss válik a forradalom arcává. Felébred benne a Kapitólium ellen szunnyadó dühe és propaganda videóiban aktívan kritizálja a rendszert és harcra buzdítja az embereket. Peeta elnöki nyomásra azonban pont ennek ellenkezőjére kéri kedvesét és a népet, hogy ne folytassák ezt az öngyilkos kísérletet, mert ennek nincs semmi értelme, hisz Snow mindenkit képes eltörölni Panem felszínéről. Ezek az üzenetek amolyan hidegháborús hangulatot tárnak elénk. A két fél, két egymással szemben álló nézetet közvetít, két fiatal által.

Ekkor tudatosul Katnissben, hogy itt valami tényleg nincs rendjén, hiszen Peeta nem önmaga, hanem egy megfélemlített és megtört ember. Egy közvetítés során azonban mégis láthatunk egy szikrányit az általunk ismert péklegényből. Felhívja a figyelmet arra, hogy több bombázó közeledik a 13. körzet felé és reggelre, ha nem menekülnek, halottak lesznek. Ezzel nagyban megkönnyíti a bunker evakuálását, így megkímélve több ember életét. Ezután Finnick együttműködésének hála egy hosszabb üzenetben fedi fel a kapitóliumi emberek ügyes-bajos dolgait. Eközben 6 lázadó élükön Gale-lel elindul a megbénított fővárosba, hogy kimentsék az ott ragadt egykori viadal győzteseket, köztük Peeta-t is. Egy váratlan folytán újra feléled a védelmi rendszer, azonban Snow elnök rejtélyes okok miatt mégis elengedi a mentőakció résztvevőit. Itt következik egy érdekes és drámai rész, ami már tényleg nagyon nagy spoiler lenne, úgyhogy itt meg is szakítom a történetet.

 SPOILER VÉGE

Igen kedves olvasó. Itt már semmi spoiler nincs. Most már nyugodtan olvashatsz tovább. Katniss karakterét emelném ki, aki elég nagy fejlődésen ment keresztül. Fantasztikus látni, hogy a kezdeti szárnypróbálgatás után hogyan vált egy igazi fecsegő poszátává, a forradalom arcává, akit szinte bárki szó nélkül követ. Még magabiztosabb és elszántabb lett az előző részhez képest. Említésre méltó még Julian Moore, aki egy erős, tettre kész elnököt formál meg. Mindenre hajlandó és ebben a forradalomban látja a jövőt, hogy a 75 éve tartó rabság láncait lerázza magáról Panem.

julianne-moore.jpg

Ami azonban nekem egy fájó pont, hogy a lázadásokról és a Kapitólium tevékenységéről csak háttér-információkból hallunk. Nem látunk szinte semmit. Továbbá Katniss simán lehetne egy Petőfi-szerű forradalmár, ám én valamiért nem tudom komolyan venni. Talán azért, mert ez a rész valószínűleg egy nagy csata előtti csend lehet. Remélem jövőre egy még ennél is jobb filmet kapok, ahol egy igazi lázadót kapok, aki magabiztosan áll a lábán és nyilával a Kapitóliumra célozva romba dönti az elnyomást, ezzel biztosítva Panem szabadságát. Zárásul szóljon a film legjobb jelenete alatt szóló zene. Jövőre utoljára felröppen a Fecsegő poszáta és tüzében mindenki égni fog!

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr826921325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása