Alkimisták elit alakulata

Animék, melyeken felnőttünk #18

2020. június 04. - Kondi_HUN

„Az ember nem juthat semmihez anélkül, hogy adnia ne kelljen valamit cserébe. Amit megszerzünk, azzal valami egyenértékűt elveszítünk. Ez az egyenértékűség elve, az alkímia legfőbb alapszabálya. Akkoriban még őszintén ezt tartottuk a világ első és egyetlen igazságának.”

alchemist.jpg

Alphonse Elric nyitó szavaival kezdem az animés cikksorozatunk következő alanyának bemutatását, mert mivel mással tudnák tökéletesen körülírni a cselekmény lényegét, mint az egyik főszereplő emlékezetes monológjával. A Fullmetal Alchemist címet viselő anime 2003 októberében került a japán televíziók műsorára és a sorozat 51 része egy éven keresztül szórakoztatta a rajongókat. A franchise nagyon sok néző szívét elnyerte, noha a széria annak idején kapott hideget és meleget is egyaránt, különböző okokból, amelyre később még rátérünk, mégis elmondhatja, hogy a 2000-es évek egyik meghatározó manga-adaptációjává vált.

A két testvér, Edward Elric és Alphonse Elric fiatalkoruk ellenére képzett és leleményes alkimisták, a tudomány csaknem minden csínját-bínját ismerik. Az idősebb testvér Edward egy kistermetű, nagyszájú fiú, kinek egy súlyosan félresikerült kísérlet miatt a jobb kezét és a bal lábát művégtagok, úgynevezett auto-mail szerkezetek helyettesítik. A fiatalabb, Alphonse Elric egész életét egy hatalmas páncélban tölti, noha nem azért, hogy megvédje saját testét. A páncélhoz csupán a lelkét csatolták hozzá, mert a korábban említett balul elsülő kísérlet tőle is hatalmas árat követelt. A két fiú megrögzötten kutatja a Bölcsek Kövét, az anyagot, amellyel minden természeti törvényt át lehet hágni, és segítségével visszaszerezhetik azt, amit elvesztettek.

fullmetal_alchemist_017.jpg

Röviden és tömören ennyi lenne nagy vonalakban a sztori, de hatalmas mélységekbe nem is érdemes belemenni, tekintve, hogy nem vagyok híve túlzottan a spoilereknek. A történet további bontása és magyarázása túl sok leleplezést igényelne, amivel a nézőnek saját magának kell szembesülnie, ha végigkíséri ezt az 51 részes sorozatot. Hiromu Arakawa mangaka egy végtelenül sokszínű és részletes világot alkotott meg a sorozat alapjául szolgáló mangában, amely 2001-től egészen 2010-ig futott. A Fullmetal Alchemist univerzuma sokban hasonlít az általunk látott és érzékelt világhoz, azonban egy kissé nehézkes egyértelműen korszakba sorolni a látottakat. Ha el szeretnénk helyezni időben a művet, akkor a bemutatott egyedi társadalmi berendezkedés, a technológia és a kultúra hajaz az 1930-as és ’40-es évek Európájára, azonban megfigyelhetjük, hogy több korszakból is merít ötleteket. A sokszínű világ sokszínű karakterekkel van tarkítva. A bemutatott szereplők szoros kapcsolatban állnak Edward és Alphonse életével, és a főbb karakterek szempontjából kapunk kisebb-nagyobb háttértörténeteket is, valamint a változatos jellemrajzok megadják a néző számára az esélyt az azonosulásra.

A Fullmetal Alchemist világában a tudományos és technológiai fejlődés az alkímia tudományának megismeréséből, fejlesztéséből és alkalmazásából fakad. A sorozatban ez a tudományág olyan szintre fejlődött, hogy művelői, az alkimisták szinte bármit létre tudnak hozni, meg tudnak javítani és katasztrófákat tudnak elhárítani, ha a képességüket törvényes keretek között használják. Ezt hivatott fenntartani az úgynevezett „egyenértékű csere” elmélete, miszerint ha valamit létrehozol, akkor azzal egyenértékűt kell felajánlanod cserébe. Az alkimisták nem képesek teremteni, vagy a semmiből valamit létrehozni és tudományuknak legális keretek között ez az egyetlen gátja. Azonban létezik egy matéria, melynek segítségével teljesen felrúgható az egyenértékű csere törvénye, és a birtokosa szó szerint bármire képes, amit csak akar. Ez a Bölcsek Köve. Ed és Al legfőbb célja felkutatni ezt az anyagot, hogy visszaszerezzék azt, amit már régen elvesztettek. Azonban a nagy hatalomra nemcsak Ők pályáznak egyedül. Mint ahogy egy történetben lenni szokott, a sötét erők is azon munkálkodnak, hogy megkaparintsák ezt az energiát és saját célra alkalmazzák.

fullmetal_alchemist_027.jpg

Az alkímia szigorú szabályok közötti alkalmazása, a Bölcsek Kövének képessége és a tudományban rejlő megannyi lehetőség rendkívül sok morális témának boncolgatását teszi lehetővé, amit a sorozat szépen ki is használ. Az alkímia ebben az univerzumban annyira meghatározó tényező, hogy a cselekmény színhelyéül szolgáló ország állami szintre emelte, és létre hozott egy alkimistákból álló félkatonai szervezetet, az Állami Alkimisták szervezetét, kiknek a feladatuk a rend és a béke védelme az alkímia segítségével. Így rögtön azzal találjuk szembe magunkat, hogy egy emberi elme számára csodálatos és rendkívüli erővel bíró dolgot a közigazgatás rögtön az irányítása alá vont és élvezi annak minden előnyét.

Illetve ha kell, erőszakos célokra is kihasználja. Ilyen tekintetben a sorozat olyan kérdéseket feszeget és tár elénk, mint az üldöztetés, a népirtás, az erőszakos hatalomátvétel, a diktatúra ellenszegülőinek lemészárlása, valamit az emberiség ellen elkövetett bűntettek léte. Az alkímia ilyesféle alkalmazása a sorozatban nemcsak kifelé valósul meg, hanem a befelé menő irányban is alkalmas a tabu témák fejtegetésére. Ebben az értelemben szó esik olyan etikai kérdésekről is, mint az emberkísérletek, az emberek állatokkal való keresztezése, az emberi lények létrehozása és a holtak feltámasztása.

fullmetal_alchemist_167.jpg

A széria, habár rendelkezik egy izgalmas és érdekes történettel, igényes rajzolással és hangulatos zenével nem lett mindenki nagy kedvence, főleg az alapmű kedvelőinek nem. A 2003-as adaptáció csak részben követi le a manga cselekményeit, a történetvezetés sok esetben eltér tőle és rengeteg kérdés felett elsiklik. Ezt kiküszöbölvén az alkotók 2009-re elkészítették a Fullmetal Alchemist – Brotherhood címet viselő szériát, amely már híven tükrözi Arakawa munkáját. Az új animesorozatban rengeteg nyitott kérdés tisztázódik, jobban megismerhetjük Ed és Al világát. A történet felújítására mindenképp szükség volt, mert az első széria durván figyelmen kívül hagyta azt a dolgot, amely az egész cselekmény sava-borsa, és ez nem más, mint az univerzum-teremtés.

Ismét csúnyán spoilerekbe gabalyodnék, ha kifejteném, mire is célzok, ezért szerintem elég, ha annyit mondok, hogy a történet nagyon szoros kapcsolatban áll a párhuzamos dimenziók kérdésével. Milyen lehet az a másik dimenzió, amiről Edék nem tudnak? Ami szüntelenül létezik a saját világuk mellett, hatással vannak rá, de létezéséről mit sem sejtenek? Ha nem lenne a Brotherhood, akkor talán sohasem derülne fény a Fullmetal Alchemist ezen csodálatos misztikumára. A többit látni és érezni kell. Az animék világában a két alkimista fiú története alapműnek számít, azonban a műfajtól távol állók is élvezettel nézhetik végig, mert ez a sorozat sok tekintetben ki tud törni a műfaj adta klisék tömkelege közül.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr7615736538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása