Varázslástan Marvel módra

Doctor Strange kritika

2016. november 07. - Kondi_HUN

Bővül a Marvel Studios repertoárja, és szépen lassan minden legfontosabb szuperhős megjelenik majd a filmvásznon. Májusban az Amerika Kapitány: Polgárháború című művet láthattuk a mozikban, és még idén novemberben a stúdió megajándékozza rajongóit egy alkotással, mely szintén a rebootok kategóriájába sorolandó. De megfelel-e a szóban forgó film az elé tűzött nagy elvárásoknak? Nézzük, mit nyújt számunkra a Doctor Strange! 

doctorstrange0014.jpg

Napjaink New Yorkjában járunk, ahol a híres Dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) elismert idegsebész dolgozik azon, hogy jobbá tehesse páciensei életét. A tehetséges doktor nem ismeri a hibázás lehetőségét, pontos, precíz munkát végez. Számára egy beavatkozás rutin eljárás, bármi is legyen az. Egy este azonban minden megváltozik, amikor súlyos autóbalesetet szenved. Kezei porrá zúzódnak, használhatatlanná lesznek, kényszeres remegés lesz úrrá rajtuk. A kétségbeesett Strange mindent megpróbál egészsége visszaszerzésére, ám ez nem megy könnyen. Az egyetlen megoldást egy Nepálban munkálkodó szerzetesrend tudja. Mi rejtőzik emögött a mítosz mögött? Ki a vezetője a rendnek és milyen hatalommal bír? Doktorunknak el kell sajátítania a mágia minden fortélyát, ha meg akar gyógyulni.

doc1.jpg

Nem véletlen soroltam a filmet a rebootok közé, hiszen 1978-ban már feldolgozták a karaktert egyszer, de sajnos nem hozta már akkor sem az elvártakat. A feldolgozás nem tárgyalja elejétől a dolgokat, és a történet nem mondható még csak érdekesnek sem, ezzel szemben a 2016-os verzió teljesen új köntöst kapott. Modern, napjainkban játszódó történetet láthatunk, amely hű maradt az eredeti sztorihoz. Az 1963-ban debütáló képregény történetéhez igazodik, és bemutatja a karaktert a kezdetektől a főgonosz megjelenéséig. A majd két órás játékidő alatt bemutatásra kerül Doctor Strange összes képessége és eszköztára, és nem maradhatnak el a segítői sem. De hogyan kezd neki a film a történetnek? A cselekmény tempója itt is gyors iramot diktál, ahogy azt már a Marvel-től megszoktuk, de ettől még nem maradnak el a részletek. Az elején megismerjük idegsebészünket, szembesülhetünk profizmusával és nagyságával. A fordulat a baleset bekövetkezésénél üti fel a fejét, ahol a tekintélyt parancsoló, határozott és erős orvos hirtelen kiszolgáltatottá és sebezhetővé válik. Itt jön képbe a misztikum és a természetfeletti, amely az egyetlen mód arra, hogy hősünk meggyógyulhasson. Remek expozíció tárul a szemünk elé Doctor Strange karakterének kialakulásánál. A tényekből fakadó tapasztalataihoz görcsösen ragaszkodó tudomány embere találkozik a világon túli dolgokkal. Tapasztalatot szerez egy olyan területen, amely az ő szemléletétől homlokegyenest más irányelveket vall, az ész így kénytelen meghajolni a hit ereje előtt. Ezen szemléletet követvén jöhetünk rá arra, hogy a Doctor Strange történetének erőssége a karakter fejlődésében rejlik. Véleményem szerint ez az alapgondolat minden téren zseniális és figyelemfenntartó erővel bír. Tény, hogy a film csakis a főszereplőre fókuszálja ezt az erőt, de így legalább a legérdekesebb személyiséget hozza ki belőle. Doctor Strange karaktere mellett találkozhatunk a The Ancient One névre hallgató mesterrel, akitől újdonsült tudását beszerzi. A mester személyiségét Tilda Swinton alakításán keresztül ismerhetjük meg, és számomra rendkívül jól átjött a színészi játékon az erő, a határozottság és a bölcsesség, amelyet egy ilyen mesternek produkálnia kell. Mordo karakterét Chiwetel Ejiofor alakítja, aki bár nem kifejezetten érdekes és nem fagy meg a levegő valahányszor a vásznon van, mégis jó segítője és mentora főhősünknek. A főgonoszt, Kaeciliust Mads Mikkelsen kelti életre, akinek a története hű az eredeti sztorihoz, és motivációja végre valahára érthető és tiszta, könnyebben azonosulunk vele. Az erős karakter felhozatal ellenére a doktor személye volt az, ami számomra a legjobban kitűnt.

doc2.jpg

A film látványvilága felettébb figyelemre méltó, a varázslatok bemutatása rendkívül látványos, az effektek és a képi hatások jól működnek, valamint a multiverzum fogalmának bemutatása is nagyon jól sikerült. Kiemelném ebből a terek meggörbítésének eszközét, amely látványra nagyon lenyűgözött, hiszen erőteljes és hatalmas, azonban bizonyos esetekben ez adja a film gyenge pontjait is. Bizonyos esetekben, például amikor a doktor varázslattal harcol, olyan szinten erőteljes a vizuális hatás, hogy sok részt kitakar, nem látjuk tőle, hogy mi folyik a vásznon. Sajnos ez lehúzza az élményt, de ellensúlyozza valamennyire, hogy a harcjelenetek élvezetesek és látványosak. És nem feledkeztek meg a humorról sem, amely bár nem központi szerepű, mégis jól működik.

Minden összevetve a Doctor Strange egy jól eltalált, történethű cselekménnyel rendelkezik. Az Oscar-díjas szereposztás színvonalat ad a filmnek, mégis ebből a karakterbázisból a főhős személye a legérdekesebb. Monumentális látványvilágú és remek humorú filmet hozott elénk a Marvel és a Disney, mindenkinek ajánlott, aki rajongója ennek az univerzumnak, vagy éppenséggel multiverzumnak.

doc5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr7211934793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása