Kicsi a bors, de attól még remek nyomozó!

Animék, melyeken felnőttünk #17

2020. április 05. - Kondi_HUN

Nem egyszerű a detektívek élete, főleg ha olyan kicsik, mint egy 7 éves kisgyerek. Na, persze nem is mindennapos, ha egy kisfiú felnőtteket megszégyenítő logikával és intelligenciával képes agyafúrtabbnál agyafúrtabb rejtélyeket megoldani, és úgy gondolom, az ilyen ifjak megérdemlik a zseni jelzőt a szó szoros értelmében. Így éli mindennapját Edogawa Conan, a kisiskolás srác, ám a kivételes intelligencia nem a véletlen műve. Conan sokkal több, mint aminek kívülről látszik.

200335_71080d88-b433-11e4-be18-12bf2523fab8.jpg

Kudou Shinichi egy ereje teljében lévő, a 17. életévét taposó középiskolás srác, aki szabadidejében a japán rendőrségnek segíti felgöngyölíteni a nehezebbnél nehezebb gyilkossági, emberrablási, lopási és egyéb bűnügyeket, amelyek megkeserítik a polgárok életét. Egy nap, miután sikerült egy újabb rejtélyes ügyet megoldania, Shinichi észrevesz egy gyanús, fekete kabátos fickót, akit elkezd követni. Ki is hallgat egy fenyegetésekkel teli párbeszédet, amikor hirtelen hátulról leütik és elveszti az eszméletét. A fekete ruhás ismeretlennek és társának el kell tenniük láb alól Shinichit, de a pisztoly túl lármás fegyver az ilyenhez.

Remek alkalom azonban ez arra, hogy kipróbáljanak egy újonnan kifejlesztett mérget. Be is adják az eszméletlen fiúnak, azonban embereken még nem tesztelték az anyagot ezért Shinichi testében teljesen más folyamatok mennek végbe, mint amit egy méregtől várnánk. A kellemetlen reakció után detektívünk összezsugorodva, vékony hangon ébred, mintha a 7 éves önmaga kelt volna benne újra életre. Azonban az eszéből semmit sem vesztett, így elhatározza, hogy felkutatja a fekete ruhásokat, és megszerzi a méreg ellenszerét.

dc_1.jpg

A Conan, a detektív (Meitantei Conan) egy igazán egyedülálló anime, nem csoda hogy hazájában a mai napig töretlen sikernek örvend. Gosho Aoyama 1994-es mangájának anime adaptációja 1996-ban indult el a japán televíziók műsorában, és a sok izgalmas és érdekes sztorinak hála – most kapaszkodjon meg mindenki – még a mai napig is fut országában (csakúgy mint a manga is) és a világ különböző pontjain egyaránt. Idehaza összesen csak 52 rész került az Animax műsorára 2009-ben, ami igazán sajnálatos, tekintve, hogy a sorozat igencsak közelít az ezredik epizódhoz. Figyelembe véve ezt a számot mi magyarok éppen csak egy kis ízelítőt kaptunk Conan munkásságáról, és hogy a jövőben valamilyen csoda folytán kapunk még részeket, az roppant módon ködbe burkolózik.

A műfajt tekintve a Conan, a detektív egy igen színes és velős krimi sorozat, megfűszerezve itt-ott egy kis drámával, romantikával, akcióval, aprócska horror elemekkel és feszült légkörrel. Technikailag ugyan sokat változott az évek… mit évek… évtizedek alatt, azonban az ábrázolás és az animáció stílusa is követi az alapmű klasszikus vonásait. A hangulatért azonban nemcsak a kinézete felelős, a rejtélyes történetek, amelyekkel részről részre találkozhatunk, át vannak itatva titkokkal, kérdésekkel, cselesebbnél cselesebb elkövetőkkel. Amint egy kérdésünkre választ kapunk az egyes ügyek esetében, rögtön három vetődik fel helyette, mint a háromfejű mesebeli sárkány. Nem véletlenül mondható a sorozat a krimikedvelő közönség alapművének, mert az izgalmas nyomozás nemcsak egy lineáris vonalon képes végighaladni, hanem mindig készen áll a történetet olyan szinten megcsavarni, hogy abból egy bravúros és váratlan végkifejlet születhessen.

detective_conan_018.jpg

Azonban a sorozathoz nem elég szimplán krimikedvelőknek lennünk, szükséges hozzá az animék szeretete is. A szériát követve, az alapjául szolgáló mangát, a klasszikus animés stílusjegyeket (mint például a középiskolás légkör, a kicsi korához képest rendkívül intelligens főhős, és annak elszánt segítői stb.) vegyíti a krimi műfajának szintén klasszikus elemeivel. Ezeket a zsáner rajongói Arthur Conan Doyle-tól vagy éppen Agatha Christiet-től már megszokhatták. Az egyes részek felépítése is ezt használja fel. Adott egy rejtélyes gyilkosság, vagy rablás, amiből a nyomozás kiindul, eztán jönnek a bizonyítékok összegyűjtése, majd összefűzése az esettel. Kapunk egy alapvetően gyanús személyt, akiről az esetek jó 90%-ában kiderül, hogy nem is Ő a tettes, hanem az, akire a legkevesebben gondolnánk. Ismerős? Természetesen, hiszen ezek a klasszikus krimi eszközei.

Nemcsak ily módon hajt fejet a manga szerzője a krimi irodalom nagy nevei előtt, hanem magának Edogawa Conan-nek a neve is egyfajta főhajtásként funkcionál. A főhős kitalált identitása a XIX. és XX. században tevékenykedő Sir Arthur Conan Doyle skót származású krimi író, a mindannyiunk által ismert Sherlock Holmes karakterének szülőatyja és Edogawa Ranpo japán krimi író és irodalomkritikus (a szigetország krimi történeteinek atyja) nevéből tevődik össze, hangsúlyozva ezzel azt, hogy a mangaka műveire milyen fontos hatást gyakoroltak az előbb említett írók munkásságai.

detective_conan_098.jpg

A Conan, a detektív meghatározó a japán krimi-animék műfaján belül, és hatalmas népszerűségnek örved a mai napig hazájában, és a világ legtöbb pontján egyránt vannak rajongói. A remek nyomozós hangulat a klasszikus krimi műfajelemek mellett, a remek zene is szolgáltatja, amely remekül illeszkedik az tempósabb és nyugodtabb jelenetekhez egyaránt.

A jazzes hangzás különösen emeli a rejtélyes atmoszféra hangulatát. Ahogy fentebb is említettem hazánkban csak 52 rész lett bemutatva az immáron majdnem 1000 epizódból. Aki teheti és nagy szerelmese a bűnügyi történeteknek az ne szalassza el a hiányzó részeket. Ki tudja, lehet hogy még az anime műfaját is megszeretteti vele a sorozat.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr815591922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása