Stephen Hawkingra emlékezünk

Stephen Hawkingra emlékezünk

2018. március 18. - Wok

Nincs könnyű dolgom ha A mindenség elméletéről kell írnom. Egyrészt azért, mert már korábban írtunk az Oscar-díjas filmről, másrészt pedig azért, mert ha Hawkingról szeretnék értekezni, akkor minimum fél év múlva kellene nekilátnom ehhez az íráshoz. Rendkívül érdekes és hihetetlen nagy zseni volt a professzor, ezért kb. már 9. osztálytól kezdve rajongok érte. Mit szólnátok ahhoz, ha gyorsan átfutnánk a filmen és gondolatébresztőnek írnék pár dolgot, amiket akár a kommentekben meg is beszélhetnénk? 

Amikor a szovjet zombit elviszi a redneck amerikai...

Amikor a szovjet zombit elviszi a redneck amerikai...

Gamer percek - 15. R6S Outbreak

Bár nemrég volt egy Rainbow Six Siege cikk, ennek ellenére, vagy talán pont ezért jól bevágódik ide ez a kis friss szösszenet. Ugyanis végre elérhető a már jó ideje híresztelt Outbreak, ami április 3-ig marad így a játékosok számára. Nézzük is mit lehet csinálni ebben a játékmódban!

detailsofevent_318319.jpg

A dekadencia diszkrét bája

A dekadencia diszkrét bája

Kultuszfilmekről kétezer karakterben #6 - Amerikai szépség

Értekezésünk tárgya Sam Mendes első önálló rendezése, ami máig kikezdhetetlen kultuszfilm, holott a színházi direktorként induló brit alkotó egyebek mellett James Bond megújulásából is alaposan kivette a részét, valamint a gengszterek hőskorának is hatásos krónikása volt. 18 éve mutatták be hazánkban Oscar-esőt hozó Amerikai szépség című filmjét, mely ha mai, hipergyors korunkban készül, és róla okostelefonokra „komponált” ajánlót, kedvcsinálót kéne írnunk, az szerzőnk és egyben a sorozat gazdájának olvasatában így festene.

Expedíció az ismeretlenbe

Expedíció az ismeretlenbe

Jeff VanderMeer: Expedíció kritika (Déli Végek-trilógia 1.)

Az amerikai bemutató után már a Netflixen is elérhetővé vált az Annihilation, mely Jeff VanderMeer díjnyertes Déli Végek-trilógiájának első kötetét dolgozza fel. A sorozat nyitánya egy katasztrófa sújtotta térségbe küldött expedíció történetét mutatja be, ahol a tudósok olyasmivel találkoznak, amire a legvadabb álmaikban sem gondoltak volna.

nrm_1409683091-southern-reach.jpg

A 90. gála

A 90. gála

Immáron 4. éve, hogy úgy döntöttünk egy liveblog formájában közvetítjük az idei Oscar gálát. Óriási öröm, hogy ezúttal is van magyar vonatkozása, hiszen egy ország izgul Enyedi Ildikó fantasztikus szerelmi történetéért, amiről már itt is írtunk. Nagyjából vannak sejtéseink, hogy hogyan fognak alakulni a helyezések, de a múlt évi baki után már nem merünk messzemenő jóslatokba bocsátkozni. Egy dologban azonban mégis biztos vagyok, hogy a Coco nyeri a legjobb animációs filmért járó szobrocskát. A víz érintése és a Három óriásplakát Ebbing határában fog nagyon komolyan egymásnak feszülni. Előbbi a tabukat döntögető témája és del Toro film iránti vonzalma miatt, utóbbi pedig szomorú aktualitása miatt. Szurkoljatok velünk a magyar jelöltnek, és bízzunk abban, hogy az Oscar nekünk kedvez és a magyaroknak a 90. gála nem fog másról szólni, mint testről és lélekről. Hajnali 2-3 között várunk titeket! 

oscar_2018_testroleslelekrol_v4.jpg

Lawrence fájdalommal koronázza a csábítást

Lawrence fájdalommal koronázza a csábítást

Sokatmondó előhangot és végül megosztó visszhangot kapott Francis Lawrence új filmje, amiben végre a nagy Jennifer Lawrence-vetkőzés is megtörténik. A színésznő munkásságát bemutató sorozatunk ezennel el is ért a csúcspontjára. Figyelem! A kritika spoilereket tartalmaz, így ha még nem láttad a filmet, jól gondold át, hogy elolvasod-e. 

Glamúr, és ami mögötte van

Glamúr, és ami mögötte van

Alternatív Jennifer Lawrence-portré 2. rész

Írásunk első része  J-Law sikerhez, elismertséghez vezető útját, csillogását mutatta meg, bár az éber olvasók az utalások szintjén felfedezhették, hogy az éremnek minimum két oldala van. Most árnyaljuk a képet, bemutatjuk a világsztár földhöz közelibb, szerethető oldalát, esendőségét (is), és megpróbáljuk a titok néhány rétegét felfejteni.

A madarak kirepülnek

A madarak kirepülnek

Lady Bird kritika - Oscarra várva #14 IV. évad

Az irodalomnak és a filmnek vannak bizonyos toposzai, amelyekről – ha írni vagy forgatni akarunk – mindig felmerül a kérdés: miként tudnánk újat mondani egy olyan történetben, amelyet előttünk már legalább százszor elmeséltek? Greta Gerwig első filmjében erre tesz kísérletet; sikeresen, de anélkül, hogy megadná a kérdésre az egyértelmű és örök érvényű választ.

A szovjet rémálom megelevenedik

A szovjet rémálom megelevenedik

Örök tél - kritika

A kommunizmus világszerte 100 millió ember halálát követelte, noha a földi paradicsom víziójával kecsegtette híveit. Mégis mai napig keveset tudunk ezekről a bűnökről, ráadásul legtöbb esetben a tettesek sem nyerték el méltó büntetésüket.  Nagy felelősség hárul tehát a témával foglalkozó történészekre és filmesekre, hisz a hiteles ábrázolás bár felkorbácsolhatja az érzelmeket, mégis az őszinte szembenézés tehet leginkább rendet a fejekben.
Szász Attila filmje pedig pontosan erre vállalkozik.

A film még korlátozott ideig szabadon megtekinthető a mediaklikk.hu-n.
16174487_378918535796000_7313012337781137754_n.jpg

Romantikus szörnyfilm Del Toro módra

Romantikus szörnyfilm Del Toro módra

A víz érintése kritika - Oscarra várva #13 IV. évad

A hatvanas években Elisa Esposito takarítónőként dolgozik egy titkos kutató bázison. A néma takarítónő egyetlen barátja a szomszéd művész, Giles és a munkatársnője, Zelda. Egy napon Elisa felfedezi, hogy a munkahelyén egy furcsa, emberszabású vízi lényen kísérletezek és legyőzhetetlen kíváncsiság ébred benne a teremtmény után. Ez az érdeklődés később szoros érzelmekké alakul át, de a kettejük között szövődő románc felett ott lebeg Damoklész kardja, az intézmény biztonságáért felelős Richard Strickland személyében.

shapeofwater_fb.jpg