Búcsú a sárkányoktól

Így neveld a sárkányodat 3 kritika

2019. február 19. - Illisz Balázs (Balus)

Kilenc év után végéhez ért a Cressida Cowell regényei alapján készült Így neveld a sárkányodat-trilógia. Az évek során Hablaty és Fogatlan kalandjai nem csak a gyerekeket, hanem az igényes, jól megírt mesékre fogékony felnőtteket is elvarázsolták. Lássuk hát, hogy a Dreamworks-nek sikerült-e megugrania a harmadik résszel szemben támasztott magas elvárásokat!

dragon1.jpg

Nehéz idők járnak a Hibbant-sziget vikingjeire. Ahogy Hablaty és társai egyre több sárkányt mentenek meg, úgy válik egyre szűkösebbé a kicsiny szigetük, mindezen felül pedig a sárkányvadászok egyre gyakoribb támadásait is vissza kell verniük. Hamarosan tovább bonyolódnak az események: felbukkan egy másik éjfúria, ráadásul egy nőstény, ami rögtön elcsavarja Hablaty sárkányának, Fogatlannak a fejét. A hír hamar elterjed, és eljut a legendás sárkányvadász, Mogor fülébe is, akinek feltett szándéka, hogy elpusztítsa az összes éjfúriát. A Hibbant-sziget lakói szorult helyzetbe kerülnek, mivel nem tudják többé megvédeni az otthonukat a betolakodóktól. Azonban Hablaty apja, Pléhpofa, kiskorában mesélt neki egy titkos világról, ahol a sárkányok háborítatlanul élnek. Újdonsült törzsfőnökként az a feladat vár Hablatyra, hogy elvezesse népét és a sárkányokat ebbe a titkos világba, miközben egyre inkább úgy érzi, hogy Fogatlan távolodik tőle.

dragon4.jpg

A történelem és a fantasy iránti érdeklődésemből fakadóan mindig is érdekeltek az olyan művek, amikben vikingek, vagy sárkányok szerepelnek. Na, most egy olyan film, amiben vikingek és sárkányok is vannak, az mondhatni helyzeti előnyből indul nálam. De mindezt félretéve, az Így neveld a sárkányodat-sorozat olyan értékeket vonultat fel, ami kevés kortárs animációs filmről mondható el. Úgy elmesélni egy alapvetően gyerekeknek szóló történetet a félelmeink leküzdéséről, barátságról és családról, hogy mindez ne legyen szájbarágós, nem kis teljesítmény, de a Dreamworks stúdiónak mindezt sikerült tető alá hoznia. Ráadásul ezek a filmek nem csak viccesek, és szórakoztatóak tudnak lenni, hanem időről-időre igazi szívszorító pillanatokat is tartogatnak.

dragon5.jpg

Ez különösen igaz a harmadik részre, aminek a legfőbb témája a veszteség, és ennek feldolgozása. Hablaty már eddig is sok mindent elveszített (először a bal lábát, aztán az édesapját), de ezúttal az a veszély fenyegeti, hogy hűséges sárkányáról, Fogatlanról kell lemondania. Nem csak azért, mert Mogor elpusztíthatja őt, hanem azért is, mert a nőstény éjfúria megjelenésével feltámadt a vágy Fogatlanban, hogy vele tartson. Főhősünk dilemmáját az adja, hogy nem akar elválni a legjobb barátjától, pedig mélyen, legbelül tudja, hogy a saját fajtája mellett van a helye. A gyermeki ragaszkodás áll szemben a felnőtt gondolkodással, ugyanis ha igazán szeretünk valamit, vagy valakit, azt így, vagy úgy, de egyszer el kell engednünk.

dragon2.jpg

Hablaty karakterfejlődése ebben a filmben ért a csúcsra, most vált a kezdetben megismert félénk fiúból érett törzsfőnökké. Astrid és Valka látják, hogy Hablaty mekkora terhet cipel a vállán, ezért igyekeznek mindenben támogatni őt, ugyanakkor tudatosítják benne azt is, hogy nem kell egyedül szembenéznie a feladatával. Sajnos a többi szigetlakó, mint Bélhangos és a sárkánylovasok az esetek többségében megmaradtak ugyanolyan egysíkú figuráknak, akik kizárólag a comic relief jellegük miatt vannak jelen. A sárkányvadász Mogor alapvetően nem rossz antagonista, de közel sem éreztem őt olyan karizmatikus gonosztevőnek, mint amilyen pl. Drago volt a második részben.

dragon3.jpg

Az animáció továbbra is szemet gyönyörködtető, a karakterdesign (különösen a sárkányoké) kellően egyedi. A soundtrackben a nagyzenekari taktusok keverednek a skót és ír népzenével, így segítve a hangulat megteremtését az egyes jelenetekben. A szereplők hangjait adó színészek most is kitettek magukért, bár az előző filmekhez hasonlóan úgy éreztem, hogy a fiatalabb szereplők által használt „menő” szlenggel néha túllőttek a célon.

dragon6.jpg

Összességében méltó lezárást készített a Dreamworks Hablaty és Fogatlan történetéhez. Szomorú, hogy kilenc év után búcsút kell mondanunk a sárkányoknak, ugyanakkor örülhetünk, hogy kerek, egész befejezést kapott az utóbbi évek legjobb animációsfilm-sorozata.

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr8214636056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2019.02.19. 19:36:50

Elnézést az őszinteségért, de egy rakás szar volt az első résztől fogva. A mesék NEM hazudhatnak. Ez a mese az elejéről fogva hazudik.
süti beállítások módosítása