Erősen korhatáros cikk

2016. szeptember 15. - Gueth Ádám (Filmnomád)

"Fiam, ehhez te még túl pici vagy" -ezt a mondatot biztos sokan hallottátok kiskorotokban a szüleitektől, amikor például a Terminátort szerettétek volna megnézni. Az egészséges testi-lelki fejlődés érdekében valóban szükséges lenne, hogy a fiatalok a korosztályuknak és érettségüknek megfelelő filmes alkotásokat nézzenek. Azonban az, hogy egy adott film mely korcsoport számára ajánlható, számos tényezőtől függ.

a1.jpg

A korhatár rövid története
A filmek korhatár besorolása meglehetősen régre nyúlik vissza. Amikor a hangosfilmek elkezdtek terjedni, a forgalmazók elsősorban a káromkodástól és a sértő verbális tartalmaktól igyekeztek óvni a nézőket. 1931-ben Will H. Hays az úgynevezett Hays-kódexben igyekezett összefoglalni azokat a morális elveket, amiket a filmeseknek mindenképpen be kellett tartaniuk ahhoz, hogy alkotásaikat a filmszínházak vetítsék (Hays kitiltotta a meztelenséget és az istenkáromlás minden formáját). Ennek köszönhetően a legtöbb európai film csak erősen megvágva érhette el az amerikai mozikat, ha egyáltalán elérte. A hivatalos korhatár-besorolás viszont 1968-ban lépett életbe az USA-ban. Bővebb infó a besorolás történetéről.

a2.jpg

"Hé, elmúltál 18?"
Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a moziban vetített filmek korhatár besorolása csupán ajánlás, így senki nem kötelezheti a nézőket ennek betartására (bár van, ahol ez is megtörténik, de a legtöbb mozi inkább örül, ha pénz jön a kasszához). Ennek ellenére a besorolást kötelezően fel kell tüntetni az alkotások plakátjain, a DVD és Blu-Ray lemezeken, reklámanyagokon, illetve az előzetesek előtt is. A nem megfelelően elhelyezett korhatár-besorolás viszont büntetést vonhat maga után, akárcsak az, ha az egyes alkotásokat nem a megfelelő idősávban vetítik a televíziók.
Ha valaha túl enyhe vagy épp túl szigorú besorolásra panaszkodtunk, akkor ebben a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóságban működő Nemzeti Filmiroda Korhatár Bizottsága a ludas. (Az általuk felállított kategóriák és besorolási elvek itt találhatóak.) Többek között nekik köszönhetjük azt is, hogy a hedonizmus magasiskolájának számító A Wall Street farkasa csupán 16-os korhatár jelzést kapott, míg az abszolút családi felüdülést nyújtó Bud Spencer és Terence Hill-filmeket 16-os korhatár jelzéssel adtak ki DVD-n.

adam1.jpg

freddyD videója a témáról:

Az ingerküszöb növekedése
A különböző mozgóképes alkotások besorolását egyébként számos tényező nehezítheti. Az egyik ilyen lehet az a generációs szakadék is, ami a Korhatár Bizottság tagjai és a mai átlag mozinéző között fennállhat. Egy idősebb, más korszakban szocializálódott ember ugyanis teljesen másként ítélhet meg olyan jelenségeket (szex, erőszak, káromkodás, kábítószer), amelyek a ma fiataljai számára már szinte hétköznapi látványnak számítanak. Legyünk őszinték, sokszor egy TV-s híradó több erőszakot tartalmaz, mint egy 50-es vagy 60-as években készült horrorfilm, nem beszélve a valóságshow-k által prezentált szexualitásról. Itt eljutottunk egy másik problémához is, pl. a régi filmek újra(be)sorolásához. A Korhatár Bizottság ugyanis mintha sokszor nem venné figyelembe azt, hogy az eltelt évtizedek alatt változott a mozinézők ingerküszöbe. Az első Alien-film bemutatójánál még volt, hogy mentő állt a moziknál, ami ma már nyilván megmosolyogtató, mégis a sorozat filmjei sokszor a mai napig 18-as korhatárral kerülnek a TV képernyőre. Mai fejjel már talán A cápa 16-os korhatár besorolása is kissé nevetségesnek tűnhet, és az újra besorolást igénylő filmeket még sorolhatnám.

a3.jpg

Kulturális különbözőségek
Egy másik fontos probléma a kultúrák különbözősége, hiszen az egyes társadalmak eltérően értékelik az erőszakot, a vért, a szexualitást vagy a káromkodást. Ennek okai kereshetőek az adott társadalom történelmében, kultúrájában, a szocializálódásban, de akár a gazdaságban is. Sokan ismerik például félre a japán manga és anime kultúrát, mondván az animék egytől egyig mind beteges elméjű, erotomán emberek fantáziájának termékei. Itt két dolgot érdemes elmondani; a japán társadalom sokkal kevésbé érzékeny a vérre vagy a szexre, mint az európai kultúrkörben felnőtt közönség. Másrészt az animék között is hatalmas különbségek léteznek, hiszen megtalálható köztük a gyereke számára készült Pokémon, és a felnőttek számára készült Miyazaki-filmek. Ezeknek az alkotásoknak a megítélése egy teljesen más kultúrkörben meglehetősen nehéz, de az európai kultúrkörben is lehetnek nagy különbségek, gondoljunk csak bele, hogy Spanyolországon kívül, egyedül a hasonló ízlésvilágú, inkorrekt humort favorizáló magyar nézők kedvelik csak igazán Santiago Segura agymenését, Torrentét (ehhez persze Csuja Imre szinkronja is sokat hozzátett). További érdekes összevetés lehet, hogy a magyar közönségnél inkább az erőszak csapja ki a biztosítékot, a hatalmas fegyverkultuszú amerikaiknak viszont a szexualitás, illetve a káromkodás. A király beszéde című film egyik jelenetét például ki kellett vágni az amerikai közönség számára, hogy kedvezőbb besorolást kaphasson a produkció - infó. Bizony, ilyen tekintetben is hatalmas különbségek lehetnek Kelet és Nyugat, illetve Észak vagy Dél között (A különböző nemzetek korhatár-besorolásai itt találhatóak)

a4.jpg

a5.jpg

A cigi öl
Réges-régen, amikor még híre-hamva sem volt nemzeti dohányboltoknak, Clint Eastwood még magabiztosan szívhatta a szivarokat Sergio Leone westernjeiben (pl. A jó, a rossz és a csúf). A 90-es években viszont már nem lehetett dohánytermékeket reklámozni, és a változó tendenciák és szokások jegyében maga a dohányzás szokása is egyre inkább negatív előjelet kapott. Nemcsak káros az egészségre, de nem is menő. Az új hollywoodi filmekben a korhatárra való tekintettel is inkább kerülik a dohányzás szokásának megjelenítését. Amennyiben a szereplők mégis dohányoznak, azt nagy valószínűséggel azért teszik, hogy minél ellenszenvesebb, gusztustalanabb színben tüntessék fel. Ha azonban egy stúdió a fiatalabb nézőkre is gondol, akkor a drog és alkohol használattal együtt a cigit és a szivart is száműznie kell a képernyőről.

a6.png

Vágjunk csak bele
Aki a televízió képernyőjén szokott filmeket nézni, biztosan találkozhatott már azzal a jelenséggel, amikor annak érdekében, hogy egy amúgy korhatáros filmet napközben vagy főműsoridőben adhassanak le, megvágják az eredeti alkotást. Többször jutott már ilyen sorsra a Gladiátor, a Terminátor, de sajnos a Drive vágott verziójával is találkoztam már. A probléma ezzel természetesen az, hogy ilyenkor a filmkészítők által eredetileg átadni kívánt mondanivaló és művészi megvalósítás csorbul. Másfelől rendkívüli álszentségre vall sok csatornától, ha megvágva adja le pl. a Gladiátor colosseumi jeleneteit, de főműsoridőben adják le a leggusztustalanabb valóságshow-kat. A szomorú az, hogy ez utóbbi műsorok olyan nézettségi és bevételi rekordokat döntenek, hogy még bírsággal együtt is megéri sugározni őket.

a7.jpgMagas korhatár - alacsony bevétel?
Általában maguk az alkotók sem törekszenek arra, hogy filmjük minél magasabb korhatár-besorolást kapjon, persze kivételek mindig akadnak. A Ryan közlegény megmentése esetében pl. Spielberg leszögezte a Dreamworksnél, hogy abszolút nem érdekli, hogy a film milyen besorolást fog kapni, mivel ő a háború, és azon belül is a normandiai partraszállás minél hitelesebb megjelenítésére törekedett. Mel Gibson A passió és az Apocalypto rendezésekor is hasonló elvet követett, ahogyan George Miller se bánta, hogy a Mad Max: A harag útja R besorolást (17 éven felülieknek) kapott. A fentebb ismertetett darabokat részben brutalitásuk tette híressé, és az anyagi sikerük is vitathatatlan. Ezek azonban a kivételek táborát erősítik, és bizony nem mindenki rendelkezik olyan masszív és vérszomjas rajongó klubbal, mint például Quentin Tarantino, akinek eddig minden filmje kiérdemelte az R, illetve a 18-as besorolást. Az elveszett frigyláda fosztogatói pl. majdnem R besorolást kapott a végén található frigyláda kinyitós jelenet miatt, ezért Spielberg némileg szelídített a jeleneten, így PG minősítést kapott, biztosítván, hogy a mozi mennél nagyobb közönséget érhessen el. A baj az, hogy a filmkészítők sokszor olyan témákat is megpróbálnak kifejezetten családbarát módon tálalni, amik egyébként egyáltalán nem lennének valók gyermekeknek, így lényegében az alkotás csak egy butított feldolgozás lesz az eredeti alapanyaghoz képest. Erre talán a Disney, Grimm és Andersen feldolgozásai szolgálhatnak jó példaként. (Oldalunkat a Disney szponzorálja).

adam2.png

A legdurvább besorolás: X
Értelemszerűen ez az a besorolás, amit minden józan filmkészítő igyekszik elkerülni. Az ilyen jellegű alkotások a bennük lévő túlzott erőszak és pornográfia miatt televízióban csupán kódolt, rejtett formában, moziban pedig csak este 22:00 és 5:00 között adhatóak le, továbbá a kulturális adójuk is magasabb. A pornómozikon kívül talán a Cannibal Holocaust, illetve a Fűrész sorozat IV. epizódja lehet híres példa a hírhedt besorolásra. Ezek azok a filmek, amiktől minden józan gondolkodású szülő messze eltiltja a gyermekét. További érdekességek ezen a linken.
a9.jpg
A döntés a Tiétek!
A korhatár-besorolásról összességében elmondható, hogy mindenképpen fontos részét képezi a gyermekek egészséges testi-lelki növekedését szolgáló intézkedéseknek, valamint az érzékenyebb lelkű nézők megóvásának. Ugyanakkor, mint az fentebb kiderült, a besorolást -, amely valójában csak ajánlás - rengeteg tényező befolyásolhatja, ezért a végső döntés a szülőtől, illetve a nézőtől függ. Ha bizonytalanok vagyunk a kérdésben, tájékozódjunk olyan megbízható ismerősöktől, akiknek megbízunk az ízlésében és a józan ítélőképességében. Túl enyhe és túl szigorú besorolásokra is bőven van példa, ezért nem árt, ha nem csupán egy szűk tagú zsűri ízlésére bízzuk magunkat, akik Bud Spencert is egy kategóriába teszik a Ryan közlegénnyel, de nem akarják megóvni a kamasz nézőket a Wall Street farkasától.

a10.jpg

További részletes leírás a médiatörvényről

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr8410421774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubu1a 2016.09.16. 19:32:56

"Fiam, ehhez te még túl pici vagy" - én nagyon ritkán hallottam ilyet, de akkor sem hagytam annyiban soha. Felháborító korlátozás és bullshit az egész. Csak azért van ez a szemlélet, hogy amiért a trafi az utakon: hogy legyen valamilyen jogcím lehúzni a pénzt a tévé társaságokról.
Az egyetlen dolog, amit nem nézhettem meg ilyen felkiáltással a maga idejében, Nicolae Ceaușescu kivégzése volt. Persze utólag azt is bepótoltam annak ellenére, hogy szilárd meggyőződéssel ellenzem a halálbüntetést.

na__most__akkor 2016.09.16. 19:45:59

Ez az egész KORHATÁR egy semmirevaló dolog. A TV csatornák kitesznek eggyel több fos feliratot, eggyel több sarokban.
((( megjegyzem, lassan eljutunk oda, hogy a képernyő minden sarkában villog valami szar... PARASZTSÁG, és akkor udvarias voltam)))

Egy mai gyerek mindent megnéz, amit akar. A mai szülő meg leszarja a kiírt korhatárt.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2016.09.16. 19:51:04

Minden, ami nem kifejezetten óvodásoknak készült 12-es, cici 16, punci, fütyi 18
Nem olyan bonyolult ez.
Ezenkívül 18-asok még (a nagyon brutális horrorok mellett) az igazi remekművek mint pl. A bárányok hallgatnak v a Szakasz.

ubu1a 2016.09.16. 19:54:34

Ja, csak hogy átérezzük, mekkora baromság ez az egész: Talán már orvosolták a hibát, de volt olyan magyar besorolási rendszer, miszerint az erőszakot pozitív színben feltüntetni automatikusan 18-as karikát jelent. Nos, az Egri csillagok filmes változatában totálban láthatjuk a létrákat törököstül ledöntögető, valamint forró szurokkal leöntő magyar várvédőket, nem is egyszer. A film nem dokumentumfilm, a dramaturgia egyértelműen a magyar hősiesség szellemében idézi fel a történelmi eseményt. E szerint tehát az Egri csillagok is csak nagykorúaknak ajánlható; pedig joggal várják, hogy megnézhessék mindazok az általános iskolás szerencsétlenek, akiknek jobb dolguk is van a 21. században az egész napos iskolán kívül, mint 500 kerek oldalnyi szöveget végigolvasni. (Az én időmben általános iskola 6. osztályában, tehát kb. 12 éves korban kellett ezzel szopni.) Az már csak hab a tortán, hogy ha ennyire káros a sok idióta szerint az erőszakkal szembesülni a képernyőn, akkor miért nem ugatnak ugyanazok, ha könyvben találkozik ugyanazzal az ugyanolyan korú olvasó.
Akinek pedig még elolvasás és megnézés után sem lett elege a témából, megnézheti ma sokkal kisebb besorolással a Szulejmán megfelelő részében ugyanezt a történelmi eseményt. Nagyon érdekes egyszer úgy látni, hogy a török a pozitív hős. Amúgy is aktuális ez a kérdéskör most, hogy újabban török-magyar két jó barát, lassan vízum nélkül jöhetnek ők is hozzánk és a két ország vezetői (remélhetőleg) gumiszoba-társak lesznek egy kényszergyógykezelést biztosító intézményben.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2016.09.16. 19:56:56

Pont mint az előttem szólók! Amúgy nézd meg hova jutottak a nagy "egészséges fejlődéssel" a mostani 10-18 évesek (sőt a 20-as korosztály is).
Az a Cannibal Holocaust meg egy akkora faszság, hogy simán végig röhögtem.

ubu1a 2016.09.16. 20:03:42

@na__most__akkor: Nem csak leszarják, de ha akarnak sem tudnak mit csinálni. Szűrőprogram, miazmás, persze. A gyerek előbb tanulja meg a touchscreent kezelni a tableten, mint a valódi gombokat megnyomni a liftben (családi tapasztalat). Úgyhogy mire a gyereket tényleg érdekelni fogja (akárcsak kíváncsiságból) bármi, ami a sok idióta szerint korhatárra érdemes, a gyerek előbb szerez root/admin jogot a családi számítógépen, minthogy a szülő bármit képes lenne kezelni a a böngészőn és a levelező kliensen kívül. Úgyhogy lóf@sz a seggébe mindazoknak, akik ezt az egészet kitalálták.

ubu1a 2016.09.16. 20:18:11

Összességében két dologra jó ez a korhatárosdi:
1. Lehet csinálni egy csomó kretén szabályt. Lehet fizetést adni azoknak a csinovnyikoknak, aki ezeket a szabályokat összetákolják és utána a betartásukat ellenőrzik. Végül is még mindig jobb, mintha a farkukat verik a munkanélküli segély elköltése közben a kocsmában. Egyáltalán nem utolsó sorban lehet csinos kis büntetésekkel fejni mindazokat, akik ezeket a szabályokat nem tartják be. Ki gondolná, de még egy tévé újság vagy moziműsor szerkesztőségét is.
2. Lehet vele szopatni az állampolgárt. Nehogy má' úgy érezze, hogy neki mindent szabad. És most nem csak a kiskorúakra gondolok, akiket úgy véd meg ez az egész, S. Gabika a nyugdíjunkat. Hanem azokra is gondolok, akik nagykorúak és csak kikapcsolódni szeretnének egy kicsit. Az idióta szabályok miatt a fél éjszakát a tévé vagy a mozivászon előtt kell tölteni, ha az ember meg akar nézni egy komolyabb filmet. Ez persze szinte biztosan az alvás rovására megy. Na most, ettől még nem kell később kelni reggel.
Persze tudom, nem csak a videomagnó és utódai érhetők el a digitális hírközlés korában már mindenki számára, de netről is azt nem töltök le, amit nem akarok.
A probléma ugyan áthidalható, azért akkor is el kellene gondolkodni, kinek az érdekeit is szolgálja ez a mondva csinált és életben tartott probléma.

steery 2016.09.16. 20:24:16

Pár napja levelet küldtem a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóságnak, amiben a következő javaslatokat tettem:

A tv csatornák adásainál a képernyő egyik sarkában látható a tv csatorna azonosító jele, a másik sarokban a korhatár jelző karika. Azt javaslom, hogy a harmadik sarokba legyen kitéve a TMT (Termék Megjelenítést Tartalmaz) jel, a negyedik sarokba pedig a C (Cenzúrázott) jelzés.
A cenzúrázott jelzést kötelező legyen kitenni minden olyan esetben, amikor egy tv csatorna önkényesen megvágja és ezzel módosítja az adott műsorszámot, kihagyva belőle egyes részeket. Ez elég gyakori, főleg a kereskedelmi tévéknél. A C jelzéssel a műsorszolgáltatók jelzik, hogy nem tartják tiszteletben a filmek alkotóit és a munkájukat, sem a nézők azon igényét, hogy a lehető legtisztább minőségben, eredeti állapotukban láthassák ezen műveket.
Kihagyásnak minősülnek a következő kép és hang manipulációk:
1. A kivágott erőszakos vagy felnőtt jelenetek, amik kihagyása miatt alsóbb korhatár besorolást kaphat egy film - a nézők tudta és beleegyezése nélkül. Ez sokakat bosszant elég régóta. Főleg azokat, akik már nem gyerekek.
2. A film végi stáblista levágása, kihagyása, rövidebb saját készítésű stáblistával való helyettesítése, felgyorsítása, eltorzítása (a képernyő egyik részébe zsugorítással, hogy mellette más dolgok jelenhessenek meg), hangjának elvétele, valamint minden reklámcélú beledumálás a szinkronrendezéssel kapcsolatos szövegen kívül.
3. A film elcsúfítása fölöslegesen beúszó reklámblokkokkal, zavaró képekkel, oda nem illő feliratokkal és különféle, a filmet eltakaró üzenetek futtatásával.

A javaslatom arra a felismerésre épül, hogy mindezen manipulációkat a műsorszolgáltatóknak megtiltani úgysem lehet. Ahogy a dohányzást sem lehet betiltani, legfeljebb kriminalizálni. Az viszont elérhető, hogy a fogyasztók legalább értesüljenek róla, mit kapnak. Ahogy a cigarettás dobozokon ott a figyelmeztetés, hogy ebbe bele lehet halni, úgy a tv adásokon is ott kell lennie a figyelmeztetésnek, hogy nem azt kapod, amit vársz, hanem amit ráderőltetnek.

Még nem jött válasz tőlük.

ubu1a 2016.09.16. 20:27:56

@steery: Nagyon jó kezdeményezés, támogatom!

ubu1a 2016.09.16. 20:29:44

@steery: Sőt! Kezdeményezzük 6 vagy 8 szögletű képernyők szabványossá tételét. Így több sarok lenne, ahova egy f@sságokat is el lehet helyezni. Például, hogy mikor kezdődik a következő Való világ sorozat, meg ilyenek. :-)

ubu1a 2016.09.16. 20:34:54

Mivel látom, nem csak engem bosszant a téma, open source-á teszek egy kis fejlesztést. Nem nagy dolog, csak amúgy kedvcsinálónak.
Mivel több eredménytelen levélváltásom is volt a port.hu beszari jogászaival ebben a témában, saját kézbe vettem a dolgot és most már nem csak a megélhetésüket jelentő reklámjaikat, de a színes karikáikat is szűröm Adblock Plus-szal. Azt mondják, jogi kötelezettségük kirakni ezeket. Nekem meg jogom van nem nézegetni ezeket. Hát, ez van srácok...

[Subscription]
url=~user~563946
title=Korhatár karikák

[Subscription filters]
||media.port.hu/page_elements/nmhh_akk/*
||media.port-network.com/page_elements/nmhh_akk/*

Próbáljátok ki, sok sikert! Nekem annyira bejött ez a két sornyi konfiguráció, hogy már fel sem tűnik a karikák hiánya a műsorújságban.

na__most__akkor 2016.09.17. 01:38:44

@ubu1a:
Köszönöm a tippet!

Meg még:
" A film végi stáblista levágása, kihagyása, rövidebb saját készítésű stáblistával való helyettesítése, felgyorsítása, eltorzítása"
És mindez miért? Hogy egy perccel több idő maradjon reklámra?

Mellesleg...
Évszázadok óta ez az egyetlen blog, ahol mindenki egyetért. Kár, hogy csak négyen voltunk.

És most akkor még valami: "Nicolae Ceaușescu kivégzése"
Jajjjjjjjj de megnéznék egy másikat is. Pedig én se értek egyet a halálbüntetéssel.
Re: "Állítólag Mussolini közszemlére tett holttestéről készült felvételek sarkallták arra Hitlert, hogy végrendeletében elrendelje, hogy holttestét égessék el, nehogy az ellenség hasonló módon szégyenítse meg."
süti beállítások módosítása