Még Vader nagyúrnak is van szíve - Star Wars VI. - A jedi visszatér

Road to the Force Awakens VII.

2015. december 15. - Gueth Ádám (Filmnomád)

Ifjúkoromban azon gyermekek közé tartoztam, akiknek nagyobb sokkot okozott az, hogy Darth Vader Luke Skywalker apja, minthogy a Mikulás nem létezik (upsz). Mikor legelőször láttam A Birodalom visszavágot, elementáris és megrázó meglepetésként hatott rám a fordulat, így A jedi visszatér hozott megnyugvást gyermeki lelkemnek.

star_wars_return_of_the_jedi_1983_british_quad.jpg

Vissza a Tatooine-ra
Nem sok idő telt el A Birodalom visszavág katartikus befejezése óta. A Birodalom hatalmasabb és erősebb, mint valaha, ha pedig az új Halálcsillag is a terveknek megfelelően elkészül, a sötét oldal végtelen hatalmat gyakorolhat a galaxisban. Luke Skywalker elhatározza, hogy kimenekíti Han Solot, akit Jabba, a hutt bűnöző tart hibernációs börtönben. Szerencsére Luke tervének megvalósításában nincs egyedül, hiszen segítségére siet a két droid (az intelligens bölcsész, C-3PO és a műszaki technikus, R2-D2), a hatalmas szőrmók Chewbacca (nem hiába, a Jeti visszatér), a mindig talpraesett és gyönyörű Leia hercegnő és a dörzsölt Lando Carlissian. A jedi visszatér első fele igazi kalandfilm a legjobb fajtából, tele meglepetésekkel (pl. Leia felbukkanása), pergő akcióval, humorral és egy meglehetősen bizarr küllemű antagonistával, Jabbával. A hutt keresztapa bizony igencsak a magáévá tette a Winston Churchill-féle No Sport elvet és kellően perverz és gátlástalan ahhoz, hogy kielégítő gonosz legyen a film első felében. Szégyentelenül eszik, női rabszolgákat tart pórázon és röhög, ha bestiákkal zabáltathatja fel ellenfeleit. Ha pedig valaki a Machete-sorrendet követve szánja rá magát az epizód megtekintésére, érdekes áthallásokkal találkozhat Anakin és Luke sorsának alakulása között.

princess-leia-gold-bikini.jpg

Búcsú Yodától
Miután Luke sikerrel végrehajtotta tervét a Tatooine-on, elhatározza, hogy a Dagobah-rendszerben újra felkeresi tanítóját és Mesterét, Yodát. Yoda ekkor már 900 éves, egészsége pedig megromlott. Szívfájdító jelenetben veszünk búcsút az öreg jeditől, ám mégis fontos a vele való találkozás, hiszen ő erősíti meg Luke számára a kegyetlen tényt Darth Vaderről és ő tájékoztatja őt a másik Skywalkerről (aki ugye Leia). Ez a szegmens tartalmazza az epizód leginkább elgondolkoztató részeit a sötét oldalhoz vezető útról, az igazság és a tények értelmezéséről és a szubjektív igazságról. Luke apját, Anakin Skywalkert Darth Vader ölte meg - Luke apja Darth Vader... MINDKÉT ÁLLÍTÁS IGAZ, csupán az értelmezésen múlik melyiket fogadjuk el. Ez a mélyen gyökerező keleti tanításokkal is átszőtt szegmens éppolyan fontos része a Star Wars világának, mint pl. egy fénykard párbaj. Az Erő valódi természete csak így ismerhető meg igazán.

dying-yoda-return-of-the-jedi-1280jpg-8849f9_1280w.jpg

Endor - A macibolygó
Akárcsak Isten, úgy az Erő útjai is kifürkészhetetlenek, elvégre ki hinné, hogy az aprócska ewok-macik által  lakott erdőhold, az Endor döntő összecsapások színhelyéül szolgál majd a lázadók és a birodalmiak között. Mégis, ez a kis holdacska megkerülhetetlen, hiszen a Halálcsillag védőrendszerét az Endorról táplálják. Sokan emiatt A jedi visszatért tartják a régi trilógia leggyengébben sikerült darabjának, az ewokok (a filmben egyébként nem hívják így őket) sok néző nemtetszését váltották ki. Megértem azokat, akiket taszított az ewok-macik félénkségéből és egyszerűségéből fakadó gyermeki humor, nekem valamiért mégis tetszett ez a rész is. Ami azt illeti, a mai napig jót nevetek azon, amikor az ewokok C-3PO-t istenként imádják. Az ewokok egyben afféle rousseu-i "vissza a természetbe" elvet is képviselnek. Úgy élnek, akár egykor az indiánok (csak sokkalta cukibb formában) és bebizonyítják, hogy sokszor a legegyszerűbb módszerekkel is hatékonyan lehet birokra kelni a sokszoros technikai fölénnyel.

ewok.jpg

Vader és az Uralkodó
A komikus és szórakoztató fejezetekkel tökéletes ellentétben állnak Darth Vader és az Uralkodó jelenetei. Vadernek már megérkezése is vérfagyasztó, amit csak tovább erősít a jól ismert karakterleíró dallam. Vader még mindig kegyetlen gonosz, akitől még saját emberei is rettegnek, azonban ő is csupán másodhegedűs lehet az igazi zsarnok, Darth Sidious mellett. Valójában ő, az egykori Palpatine szenátor (akit szintén Ian McDiarmid játszott) a Star Wars univerzum igazi top gonosztevője, akinek csupán Vader is egy eszköz ördögi terve megvalósításában. Ő az, aki a legaljasabb módszerekkel próbálja meg Luke-ot a sötét oldal szolgálatába állítani, kihasználva a jedi lelkében dúló indulatokat (felnőtt nézőként már néha a Hetedik John Doe-ját juttatta eszembe).

13300105664_147f86aa4f_b.jpg

Egy méltó lezárás
A jedi visszatér minden gyengeségével és mindig cuki-muki ewok-macival együtt is tökéletes lezárása a Star Wars saganak, mert rendelkezik azzal a titkos összetevővel, amivel az új trilógia epizódjai már nem (és talán a 7. rész se fog, de ne ítéljünk látatlanba). Ez az összetevő pedig nem más, mint a SZÍV. A jedi visszatéren még érződik az a szeretet és odaadás, amit nem pótolhat semmilyen CGI orgia. A színészi játékok tökéletesek, ami átélhetővé teszi, mind Luke és Vader vívódását, mind Han és Leia szerelmét (bizony Harrison Ford és Carrie Fisher alakításában abszolút működött a kémia, ami Hayden Christensen és Natalie Portman közt nagyon, de nagyon hiányzott). Az egyik legfontosabb pozitív motívum a befejező epizódban pedig az, hogy még a hiperűrgonosz Darth Vader karakterét is képesek voltak árnyalni és a végén abszolút pozitív színben feltüntetni, így hozva megnyugvást azok lelkébe, akiket felzaklatott ez a meglehetősen meredek apa-fia viszony.

1329069206_6492-810201366x768darthvadermaskstarwarsfreecomputerdesktopwallpaper128011897179859-f.jpg

Bár a legutolsó speciális változatban a fináléban Lucas kontár módon az ifjú Anakint helyezte el az öreg helyett (nem igazán értem miért), a befejezés mégis szinte könnyfakasztóan gyönyörű lett. Nem csak az ünneplő tömegekről készült snittek adnak hozzá sokat a lezáráshoz, hanem a zene is (az eredeti moziverzióban egy sokkal gyengébb zene volt hallható). John Williams muzsikájában ősi dallamok és őszinte öröm csendül fel. Zenéjét hallgatva mi is elhisszük, hogy valahol "réges régen, egy messzi-messzi galaxisban"...mindez a vizualitással válik teljessé. Valahogy így ünnepelte az emberiség az I. vagy a II. világháború végét, azt érezve, hogy a sok szenvedésnek, ha örökre nem is, de legalább egy időre véget tudnak vetni. Talán ez a béke iránti vágy tükröződik A jedi visszatér befejezésében. A Star Wars így amellett teszi le a voksát, hogy nincs az a rossz apa-fia viszony vagy csoportok elleni konfliktus, ami feloldhatatlan lenne. Tán egy picit naiv elképzelés, de legalább egy időre higgyük el! Legalább a következő részig...

Az Erő legyen veletek!

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr628170410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása