Fuck Society!

Mr. Robot pilot kritika

2015. július 03. - Ik4r0s

Aki jártas sorozatos berkekben, biztos hallott a Mr. Robotról. A sorozat az USA csatornán indult június 24-én. Érdekes, hogy a pilot nem az első, hanem a nulladik rész volt, illetve érdemes megnézni pár epizódcímet: hellofriend.mov, ones-and-zer0es.mpeg, d3bug.mkv. Igen jól látjátok. A címekben az egyes betűk számokkal vannak behelyettesítve, továbbá fájlkiterjesztést is kaptak. De mégis mitől olyan jó a Mr. Robot?

Adott egy rendkívül zavarodott srác, aki kerüli a társaságot, egyedül él és nem szereti, ha megérintik. Pszichológiailag teljesen káosz. Na, de mégis ért valamihez, méghozzá remek hacker! És a remek szinte enyhe jelzőnek minősül Elliotra, ugyanis az AllSafe nevű cégnél dolgozik, mint biztonságtechnikai mérnök. Hálás munka, elvégre azzal keresi a kenyerét, amiben a legjobb, csak hogy itt is van egy kis bökkenő. Az egész munkahelye lényegében az E Corp szervereit és azok vezetőit védik a támadásoktól. Az E Corp-ot amolyan önkéntes Istenek vezetik, hiszen az egész világot a saját kényük-kedvük szerint tudják alakítani. Kanyarodjunk egy kicsit vissza Elliothoz! Mint már korábban említettem, a paranoia és a szociális fóbia jellemző rá, kicsi autizmussal vegyítve. Már a rész elején szembesülünk tudásával és ez végig kísér minket a pilot alatt. Míg más személyesen beszéli meg a dolgokat ismerőseivel, ő feltöri a profiljukat és úgy rántja le a leplet a publikus információkról. Csoda is lenne, ha ennyi szenny között egy mosolygós, életvidám fiatalember lenne a főszereplőnk.

De hogyan képes a dolgok mögé látni? Úgy, hogy a legrosszabbat keresi az emberekben, erre pedig mindig sikerül rátalálnia. Legyen az illegális pornóval üzletelő kávétulajdonos, egy nőkkel játszadozó idióta vagy akár egy igazi nagykutya. Kisvártatva felbukkan egy rejtélyes idegen, aki kiutat kínál Elliotnak ebből a börtönből. A börtönből, aminek falait már régóta próbálja ledönteni, ám eddig reménytelenül küzdött. Most végre van előtte egy lehetőség, hogy végre valami igazán nagyot tehessen. Régen láttam ennyire erős debütálást, és mindez annyira váratlanul ért, hogy még most is csak kapkodom a fejem. Még mielőtt rátérnék a szereplőkre, muszáj beszélnem a zenéről. Emlékeztek még az öt évvel ezelőtti Tron filmre? Tudjátok, amelyiknek a Daft Punk szerezte a zenéjét. Itt is ízig-vérig geek dalokat kapunk, amik néha lágyan belesimulnak a felszínbe, de ha kell, önálló életre kelnek és keményen a fejünkbe ékelődnek. Tapasztalatból beszélek, elvégre a pilot óta szinte csak a részhez írt számokat hallgatom. Végezetül térjünk rá a szereplőkre.


A főszereplőt alakító Rami Malek játéka már-már hátborzongató. Rezdüléstelen arccal szolgálja a jót és védi az ártatlanokat. Mindehhez hozzájárul a morfium is, ami könnyebben emészthetővé teszi számára a világot, így mélyítve tovább karaktere jellemét. Valamint Mr. Robot is feltűnik. De hogy ő ki is valójában, ezt egyelőre nem tudjuk. Mindenesetre ő egy Elliotnál sokkal elszántabb, határozottabb karakter, akit Christian Slater (?) testesít meg. Ő nagyobb dolgokban gondolkodik, ehhez pedig egy profi hackerre lesz szüksége. A többi szereplő is remekül van megírva, de Ellioté és Mr. Roboté az a karakter, akik fókuszban vannak. S, hogy az ő kapcsolatuk hogyan változik és sikerül-e céljukat megvalósítani az a későbbiekben kiderül. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akritizator.blog.hu/api/trackback/id/tr667593656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása